Wat is hoogbegaafdheid? Ontdek hier meer over de betekenis en kenmerken. Is hoogsensitief ook hoogbegaafd en zo niet; wat is het verschil en de overeenkomst? Hoe kun je dit testen?
Inhoudsopgave
Hoogbegaafd betekenis
Hoogbegaafdheid houdt in dat iemand begaafd is op het vlak van intelligentie: iemand heeft een intelligentiequotiënt (IQ) van 130 of hoger. Dat kan worden vastgesteld met een intelligentietest. Daarnaast kan iemand die hoogbegaafd is creatief en flexibel met problemen omgaan; iemand heeft specifieke denk-, leer en oplossingsstrategieën. Ook kan iemand sterk taakgericht bezig zijn en doorzetten. De hoogbegaafdheid kan zo tot uiting worden gebracht.
Kenmerken van hoogbegaafdheid
Hieronder volgen wat kenmerken die bij hoogbegaaf zijn kunnen horen; deze kunnen van persoon tot persoon variëren.
Kenmerken wat betreft het denken:
- Een goed geheugen hebben
- Snel kunnen denken
- Snel verbanden kunnen leggen, bijvoorbeeld tussen oorzaak en gevolg, en met grote gedachtesprongen kunnen nadenken
- Een sterkte concentratie hebben
- Sterk kunnen observeren
- Een sterk voorstellings- en verbeeldingsvermogen hebben
- Alert zijn
- Kritische en gerichte vragen kunnen stellen
- In vergelijking met leeftijdgenoten een bovengemiddeld taalgebruik en relatief grote woordenschat hebben
- Een opvallend brede algemene kennis hebben
- Hoog scoren op schooltoetsen. Het kan ook zo zijn dat hoogbegaafde mensen ‘onderpresteren’, omdat ze zich vervelen en d lesstof niet aansluit op hun niveau en daarom gemiddeld of onder het gemiddelde niveau scoren
- Met meerdere taken tegelijkertijd bezig kunnen zijn
- Flexibel zijn
- Creatief zijn; op een originele manier problemen oplossen
Kenmerken wat betreft initiatief nemen:
- Initiatiefrijk zijn
- Nieuwsgierig zijn en kennis willen vergaren (dit kan op specifieke vlakken zo zijn). Dingen willen onderzoeken en experimenteren
- Uit zichzelf gemotiveerd zijn om te leren
- Zichzelf vaardigheden aanleren zoals leren rekenen en lezen (hoogbegaafde mensen kunnen ‘autodidacten’ zijn)
Overige kenmerken:
- Een hoge mate van onafhankelijkheid tonen
- Originele humor laten zien
Klachten rondom hoogbegaafdheid
Het kan dat hoogbegaafdheid nog niet goed wordt beheerst. Iemand/de omgeving kan dan bijvoorbeeld last hebben van:
- Ongeduldigheid
- Explosiviteit
- Sterke meningen, betweterig of arrogant overkomen
- Opgaan in presteren of onderpresteren (en verveling)
Hoogbegaafdheid kan samengaan met klachten zoals AD(H)D en dyslexie. Ook kunnen mensen die hoogbegaafd zijn soms wat ‘houterig’ of onhandig overkomen.
Verschil hoogbegaafdheid en hoogsensitiviteit
Hoogsensitieve personen (HSP) hebben ten opzichte van niet-HSP een gevoeliger zenuwstelsel. Prikkels komen bij hen intenser binnen. Een HSP herkent zich in deze HSP kenmerken. HSP kunnen allerlei IQ’s hebben.
Hoogbegaafd en hoogsensitief test
Met deze HSP test ontdek je of je hoogsensitief bent. Bij een GGZ-instelling kun je een intelligentietest (IQ-test) doen. Sommige mensen zijn van mening dat hoogbegaafdheid niet (goed/volledig) te testen valt. Stel dat iemand die hoogbegaafd is uit balans is (en bijvoorbeeld ziek is en/of faalangst heeft), dan kan zo’n iemand lager scoren op een IQ-test en niet zijn/hare ware potentieel laten zien.
Is hoogsensitief ook hoogbegaafd?
Hoogsensitiviteit is niet hetzelfde als hoogbegaafdheid. Ongeveer 15-20% van de mensen is een HSP. Ongeveer 2% van de bevolking is hoogbegaafd. Een HSP kan hoogbegaafd zijn, maar dat hoeft niet zo te zijn. Iemand die hoogbegaafd is kan een HSP zijn, maar dat hoeft niet zo te zijn.
Overeenkomsten tussen hoogbegaafdheid en hoogsensitiviteit
Kenmerken die overeenkomen met hoogbegaafdheid en hoogsensitiviteit kunnen onder meer zijn:
- Ervan houden om dingen alleen te doen
- Empatisch zijn; gevoelig zijn en je goed kunnen inleven in een ander, empatisch reageren op sociale en interpersoonlijke relaties
- Sterke gevoelens hebben
- Filosofisch zijn ingesteld, nadenken over de zin van het leven
- Perfectionistisch zijn, de lat hoog leggen
- Reflecteren, zelf kritisch zijn
- Intens leven
- Een groot rechtvaardigheidsgevoel hebben
- Een rijke emotionele belevingswereld hebben
Als hoogsensitiviteit en hoogbegaafdheid nog niet goed wordt beheerst kan er sprake zijn van miscommunicatie en/of je onbegrepen of niet ‘aangesloten’ voelen op andere mensen. Ook kan het zijn dat je het moeilijk vindt om fouten te maken. Wellicht heb je faalangst.
Meer weten?
In mijn begeleiding leer ik je hoe jij je hoogsensitiviteit inzet als een kracht.
Vond je dit artikel waardevol? Doneer!
Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>
Over Femke de Grijs

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.
Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.
Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.
Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.
Laat een reactie achter