Lachen is gezond: 10 redenen waarom je als HSP elke dag zou moeten lachen!

Circa 1 op de 5 personen heeft een hoge gevoeligheid en herkent zich in deze HSP kenmerken. Hoog sensitieve personen (HSP) hebben een relatief open energieveld, indrukken kunnen extra binnen komen. Dit heeft voordelen zoals dat je extra kan genieten, bijvoorbeeld middels humor en lachen, maar als je je hooggevoeligheid nog niet goed beheerst ook nadelen.

Misschien verlies je je in je grote verantwoordelijkheidsgevoel en ben je alsmaar in de weer, neem je dingen erg serieus, ben je snel moe en kun je nauwelijks genieten en lachen…Dit kan ook anders! Humor kan je (paradoxaal genoeg) helpen.

Humor betekenis:
Humor is een manier van communicatie, die tot lachen kan leiden. Naast dat humor tot lachen kan leiden, kan lachen ook worden geuit omdat mensen blij of opgelucht zijn en/of omdat ze spanning ervaren. Lachen kan (zeker omdat HSP extra open staan voor prikkels, dus ook voor gelach) aanstekelijk zijn; als iemand anders lacht, bestaat er een kans dat je zelf ook vrolijker wordt en gaat lachen.

Waarom is lachen gezond?

Vooropgesteld: raadpleeg bij klachten ook altijd een arts. De positieve invloeden van humor en lachen worden vaak echter vaak onderschat. Als je lacht kan het stofje endorfine worden aangemaakt. Lachen heeft diverse voordelen: hieronder vind je 10 voorbeelden en redenen om te lachen. Lachen kan helpen:

 1. Om je immuunsysteem en weerstand verhogen. Je pakt dan niet bijvoorbeeld niet zo snel een griepje en bijbehorende virussen of bacteriën op.
 2. Om je bloed te laten circuleren en bloeddruk te verlagen
 3. Om spanning en stress verlagen
 4. Om ontstekingsklachten te verlichten (Norman Cousin is hier een bekend voorbeeld van)
 5. Om beter met pijn om te gaan
 6. Om positieve gevoelens en ontspanning te ervaren
 7. Om positieve gedachten te ervaren
 8. Relativeren
 9. Om creatiever te worden (en om buiten de ‘kaders’) te denken
 10. Je verbonden te voelen met anderen en een relatie te verbeteren

De Indiase cardioloog dr. Madan Kataria ontwikkelde naar aanleiding van de positieve effecten van lachen lachtherapie. Alles weglachen (en emoties opkroppen) of lachen als een boer met kiespijn kan overigens juist averechts werken!

In de wetenschap houdt de Gelotologie zich bezig met de effecten van lachen. Het woord Gelotologie stamt af van het woord ‘gelos’ dat Grieks is voor ‘lachen’. Veel wetenschappers zijn van mening dat er nog meer onderzoek moet worden gedaan naar de effecten van humor en lachen.

Humor in de zorg

Humor is heel persoonlijk: wat de één grappig vindt, kan een ander niet grappig vinden. Vaak is humor cultureel gebonden. Britse humor is bijvoorbeeld anders dan Amerikaanse humor. Timing is bij humor vaak belangrijk, net zoals respect (cynisme en sarcasme heeft zijn grenzen). Je omringen met mensen die dezelfde humor hebben, werkt vaak positief aanstekelijk.

Het is een misverstand dat enkel cabaretiers sterk zijn op het vlak van humor. Humor kan op allerlei manieren worden ervaren, bijvoorbeeld door middel van tekst, film of ‘in real life’. Zo kan humor in de zorg en als verpleegkundige interventie worden ingezet. Eén manier om humor in de zorg in te zetten is door middel van clownerie. Dit filmpje met Gary Edwards gaat er ook op in:

Ookpatch-adams-film Patch Adams ging er van uit dat er een sterke verbinding was tussen hoe patiënten zich voelden en hun sociale omgeving. Iemands gezondheid stond volgens Patch Adams niet los van de gezondheid van zijn/haar familie, gemeenschap en wereld. Daarom benaderde Patch Adams in 1960 toen hij arts in opleiding was zijn zijn patiënten als clown. De film Patch Adams gaat er dieper op in. In Nederland kunnen in de zorg clowns bij kinderen door Cliniclowns worden ingezet.

Hooggevoeligheid en humor

Ook worden er in Nederland voor volwassenen in de zorg clowns ingezet. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan door Mathijs Schaap. Mathijs is verpleegkundige, schrijver (van o.a. Humanitair hedonisme – Een dol fijne levenswijze voor hoogsensitieve personen) en initiatiefnemer van Stichting Mediclowns. Deze stichting zorgt ervoor dat volwassenen in de zorg in aanraking kunnen komen met clowns.

Mathijs is tevens hooggevoelig. Als je hooggevoelig bent kun je vaak goed aanvoelen welke grappen wel/niet ‘kloppen’ en iemand kunnen helpen. Mathijs vertelt in het onderstaande filmpje van HSP TV hoe hij ontdekte dat hij hoogsensitief was en hoe humor hem hierbij helpt. Ook wordt ingegaan op wat voor invloed humor heeft op je lichaam en geest. Zoals Winston Churchill ook al zei: ‘A joke is a very serious thing.’ Daarnaast geeft Mathijs tips hoe jij als HSP beter met jouw hooggsensitiviteit om kan omgaan.

Het boek van Mathijs Schaap:
humanitair-hedonisme-een-dol-fijne-levenswijze-voor-hoog-sensitieve-personen-mathijs-schaapbijsluiter-stichting-mediclowns

Het boek van Mathijs is 9-3-2013 verloot, winnares Esther de Roo heeft daarvan een berichtje ontvangen.

Over Femke de Grijs

Als ervaringsdeskundige op het vlak van hoogsensitiviteit en vermoeidheid ben ik gespecialiseerd in het begeleiden van vermoeide hoger opgeleide hoogsensitieve vrouwen. Ik leer ze aan de hand van holistische visie hoe ze energieker worden.

Mijn intuïtie is hierbij leidend: hiermee ontwikkelde ik een methode die je helpt om energievreters te overwinnen en energieker te zijn!

Meer weten?

3 reactie(s) op "Lachen is gezond: 10 redenen waarom je als HSP elke dag zou moeten lachen!"

 • Door: Allard Muller op 8 maart 2013

  Springt in de hoge hoed!

  1. Door: Femke de Grijs op 8 maart 2013

   Je bent van harte welkom in de hoge hoed Allard! Je kunt daarvoor het beste het bovenstaande formulier invullen :).

   Namaste,
   Femke

 • Door: Mienie op 10 december 2018

  Ik ben blij dat ik jouw website aanklikte…. zoveel herkenbaar en ook al wat geaccepteerd…..
  Ik heb zelf moeten ontdekken dat ik Tinnitus en Hyperacusis heb…. En nu weet ik zeker dat ik HSP ben…. Het bevestigt wat ik al vermoedde… Nu vanmiddag mijn psychiater vertellen…. Dankjewel. Nameste. Liefs, Mienie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *