Home   Blog   Lachen is gezond: 10 redenen waarom je als HSP elke dag zou moeten lachen!

Lachen is gezond: 10 redenen waarom je als HSP elke dag zou moeten lachen!

vrouwen lachen

Lachen is gezond! Ontdek hier wat volgens wetenschappelijk onderzoek de voordelen van lachen zijn en wat lachen met jou en je immuunsysteem doet en vind een inspirerende quote!

Hoogsensitiviteit

Circa 1 op de 5 personen is een hoogsensitief persoon (HSP) en herkent zich in deze HSP kenmerken. HSP hebben een gevoeliger zenuwstelsel, indrukken kunnen extra binnen komen. Dit heeft voordelen zoals dat je extra kan genieten, bijvoorbeeld van humor en lachen, maar als je je hoogsensitivieit nog niet goed beheerst ook nadelen.

Misschien verlies je je in je grote verantwoordelijkheidsgevoel en ben je alsmaar in de weer, neem je dingen erg serieus, ben je snel moe en kun je nauwelijks genieten en lachen? Dit kan ook anders! Humor kan je (paradoxaal genoeg) helpen.

Humor betekenis:

Humor is een manier van communicatie, die tot lachen kan leiden.  Er kan ook gelachen worden als mensen blij of opgelucht zijn en/of omdat ze spanning ervaren.

Gelach kan (zeker omdat HSP extra open staan voor prikkels, ook voor gelach) aanstekelijk zijn. Als iemand anders lacht, bestaat er een kans dat je zelf ook vrolijker wordt en dit ook gaat doen.

Wat doet lachen met je?

Vooropgesteld: raadpleeg bij klachten ook altijd een arts. De positieve invloeden van humor en lachen worden vaak echter vaak onderschat.

Lachen is gezond quote

Deze quote van Winston Churchill laat zien hoe belangrijk gelach is: “A joke is a very serious thing.” 

vrouw lacht

Voordelen van lachen

Als je lacht kan het stofje endorfine worden aangemaakt, dit heeft een positief effect. Hieronder vind je 10 voorbeelden en redenen om te lachen.

Voordeel 1.  Gelach ondersteunt je immuunsysteem 
Gelach helpt om je immuunsysteem te verbeteren en om je weerstand te verhogen. Je pakt dan niet bijvoorbeeld niet zo snel een griepje en bijbehorende virussen of bacteriën op.

Voordeel 2. Gelach heeft een positieve invloed op je bloed
Gelach helpt om je bloed te laten circuleren en bloeddruk te verlagen. Mogelijk kan het het risico op hart-en vaatziekten wat reduceren.

Voordeel 3. Gelach verlaagt spanning en stress
Dit onderzoek laat bijvoorbeeld zien dat lachen effectief is tegen stress.

Voordeel 4. Gelach verlicht ontstekingsklachten 
Norman Cousin is een bekend voorbeeld die laat zien dat lachen ontstekingsklachten verlicht.

Voordeel 5. Gelach helpt om beter met pijn om te gaan
Lachen kan werken als pijnstiller. Uit onderzoek blijkt dat 15 minuten een comedy kijken je pijngrens met tien 10% verhoogt.

Voordeel 6. Gelach geeft positieve gevoelens
Lachen helpt om positieve gevoelens en ontspanning te ervaren.

Voordeel 7. Gelach geeft positieve gedachten
Lachen kan positieve gedachten geven. Volgens onderzoek kan het ook het geheugen verbeteren.

Voordeel 8. Gelach relativeert
Lachen vergroot je draagkracht.

Voordeel 9. Gelach bevordert je creativiteit
Lachen helpt om creatiever te worden en (om buiten de kaders) te denken.

Voordeel 10. Gelach verbetert relaties
Lachen helpt om je verbonden te voelen met anderen en een relatie te verbeteren. Humor kan bepaald gedrag doorbreken.

koppel lacht

Lachtherapie

De Indiase cardioloog dr. Madan Kataria ontwikkelde naar aanleiding van de positieve effecten van lachen lachtherapie. Alles weglachen (en emoties opkroppen) of lachen als een boer met kiespijn kan overigens juist averechts werken!

Lachtherapie is effectief en wetenschappelijk ondersteund.

Lachen is gezond: onderzoek

In de wetenschap houdt de Gelotologie zich bezig met de effecten van lachen. Het woord Gelotologie stamt af van het woord ‘gelos’ dat Grieks is voor ‘lachen’. Veel wetenschappers zijn van mening dat er nog meer onderzoek moet worden gedaan naar de effecten van humor en lachen.

Humor in de zorg

Humor is heel persoonlijk: wat de één grappig vindt, kan een ander niet grappig vinden. Vaak is humor cultureel gebonden. Britse humor is bijvoorbeeld anders dan Amerikaanse humor. Timing is bij humor vaak belangrijk, net zoals respect (cynisme en sarcasme heeft zijn grenzen). Je omringen met mensen die dezelfde humor hebben, werkt vaak positief aanstekelijk.

Het is een misverstand dat enkel cabaretiers sterk zijn op het vlak van humor. Humor kan op allerlei manieren worden ervaren, bijvoorbeeld door middel van tekst, film of ‘in real life’. Zo kan humor in de zorg en als verpleegkundige interventie worden ingezet. Eén manier om humor in de zorg in te zetten is door middel van clownerie. Dit filmpje met Gary Edwards gaat er ook op in:

Patch Adams

Ook Patch Adams ging er van uit dat er een sterke verbinding was tussen hoe patiënten zich voelden en hun sociale omgeving. Iemands gezondheid stond volgens Patch Adams niet los van de gezondheid van zijn/haar familie, gemeenschap en wereld. Daarom benaderde Patch Adams in 1960 toen hij arts in opleiding was zijn patiënten als clown. De film Patch Adams gaat er dieper op in.

Patch Adams film, met Robin Williams
Ik werk samen met bol.com. Dit artikel bevat daarom affiliate links. Als je via de links in dit artikel bij bol.com deze film/iets anders bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor en steun je mij. Dit waardeer ik zeer! Jij betaalt niets extra.

Clowns in de zorg

In Nederland kunnen in de zorg clowns bij kinderen door Cliniclowns worden ingezet. Ook worden er in Nederland voor volwassenen in de zorg clowns ingezet.

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Meer weten?

Deze blog werd gepubliceerd op 25 februari 2013 en werd geüpdatet op 14 april 2023

3 reacties op “Lachen is gezond: 10 redenen waarom je als HSP elke dag zou moeten lachen!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Allard Muller avatar
  Allard Muller

  Springt in de hoge hoed!

  1. Femke de Grijs avatar

   Je bent van harte welkom in de hoge hoed Allard! Je kunt daarvoor het beste het bovenstaande formulier invullen :).

   Namaste,
   Femke

 2. Mienie avatar
  Mienie

  Ik ben blij dat ik jouw website aanklikte…. zoveel herkenbaar en ook al wat geaccepteerd…..
  Ik heb zelf moeten ontdekken dat ik Tinnitus en Hyperacusis heb…. En nu weet ik zeker dat ik HSP ben…. Het bevestigt wat ik al vermoedde… Nu vanmiddag mijn psychiater vertellen…. Dankjewel. Nameste. Liefs, Mienie

Scroll naar boven