Home   Blog   Vermoeidheid oorzaken: de meest onderschatte op een rij!

Vermoeidheid oorzaken: de meest onderschatte op een rij!

vermoeide vrouw met kussen op hoofd

Leeggezogen worden tijdens een verjaardag, uitgeput zijn na een lange werkdag of dagen bijkomen van naar de brievenbus lopen… Vermoeidheid kent vele vormen.

Waardoor wordt vermoeidheid veroorzaakt?

Vermoeidheid kan vele oorzaken en gevolgen hebben.

Denk bij fysieke oorzaken bijvoorbeeld aan een:

Denk bij een emotionele oorzaak bijvoorbeeld aan:

En bij een mentale oorzaak bijvoorbeeld aan:

Soms wordt er in het reguliere circuit geen oorzaak gevonden, dit wordt dan vaak het Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS) genoemd.

Hoogsensitiviteit is een onderschatte oorzaak van vermoeidheid

Ongeveer 1 op de 5 mensen is een hooggevoelig/hoogsensitief persoon (HSP). HSP  herkennen zich vaak in deze HSP kenmerken.

Hoogsensitiviteit heeft voordelen; zo kunnen HSP vaak snel en scherp een situatie inschatten en waarnemen wat er nodig is om een ander te helpen. Net zoals bij een radio kun je zelf kiezen op welke frequentie (en prikkel) je afstemt.

Echter, veel hoogsensitieve mensen beheersen hun hoogsensitiviteit nog niet en kunnen niet goed bij zichzelf blijven. Met alle gevolgen van dien. Zo kunnen klachten (zoals pijn en emoties) intens worden ervaren en je overprikkeld raken.
vermoeide vrouw zit achter bureau

Wat is overprikkeling?

Misschien kun je moeilijk bij jezelf blijven, ben je alsmaar ‘druk, druk druk’ (met de buitenwereld, of in je binnenwereld) en cijfer je jezelf weg of neem je geen tijd voor ontspanning.

Als je je hoogsensitiviteit nog niet goed beheerst kun jij en je zenuwstelsel overprikkeld raken. Er zijn dan te veel prikkels binnengekomen, die niet zijn verwerkt.

Overprikkeling kan leiden tot allerlei klachten:

 • Zo kunnen bij overprikkeling indrukken door elkaar lopen. Het kan dan heel verwarrend zijn om te onderscheiden wat van jezelf of van een ander  is, bijvoorbeeld qua emotie. Tijden (zoals vorige levens) kunnen bovendien extra door elkaar heen lopen, wat de verwarring kan versterken.
 • Ook kunnen emoties met lading intens worden ervaren, zo kun je wellicht last hebben van stemmingswisselingen, extra prikkelbaar en sneller aangebrand of depressief zijn.
 • Daarnaast kan overprikkeling leiden tot allerlei soorten vermoeidheid en uitputting, zoals een burn-out of Chronische vermoeidheid.

Als je je hoogsensitiviteit nog niet beheerst, kan dit leiden tot overprikkeling en allerlei vage, onverklaarbare (vermoeidheids)klachten en een vicieuze cirkel.

De kip of het ei…
Vermoeidheid kan bij HSP enerzijds komen door overprikkeling, maar ook door een andere oorzaak (zoals een ijzertekort; ‘onderprikkeling’) komen. Als je moe bent (ongeacht of dit door over- of onderprikkeling komt), ben je vatbaarder voor overprikkeling. Je hebt dan vaker een korter lontje, bent sneller geïrriteerd en je kunt dan ‘minder hebben’ ten opzichte van energieke mensen. Als er dan weer een prikkel binnenkomt, kan dit de vermoeidheid en irritatie versterken.

Hoe kun je er achter komen waar de oorzaak van vermoeidheid écht ligt?

Iedereen ervaart dat wat ‘écht’ is/de ‘werkelijkheid’ vaak anders (vanuit zijn/haar visie). Artsen gaan daarom divers om met vermoeidheid (en CVS, fibromyalgie). Raadpleeg voor zekerheid bij klachten ook altijd een arts. Zo kan een oorzaak van vermoeidheid terug te leiden zijn tot een fysieke oorzaak, zoals een ijzer-tekort.

Vanuit een holistische visie is alles met elkaar verbonden. Hoogsensitiviteit en over-én onderprikkeling kunnen een rol spelen bij vermoeidheid.

Ontdek bijvoorbeeld eens wat voor HSP type je bent. Je weet zo wat je mogelijk eerder energie kost en wat je hiertegen kan doen, en waar je sowieso energie van krijgt. HSS types worden over het algemeen blijer en krijgen sneller energie van prikkels. Ze zoeken daarom (onbewust) ten opzichte van Rustzoeker types eerder en meer prikkels op. Het ‘gevaar’ bestaat dat ze daarin ‘doorslaan’ en oververmoeid raken. Echter; beide types kunnen overprikkeld raken. Bovendien kan alléén maar rust (TV, radio, mobiel en pc uit) hebben ook energie vreten.

Onderzoek daarom naast mogelijke  fysieke ook emotionele, mentale ook de spirituele oorzaken van vermoeidheid. Vermoeidheid is een signaal van je ziel; het wil je wat vertellen.

Meer weten?

Het Complete HSP Jaartraject ‘Van vermoeid naar een leven waarin jij Bloeit!’ gaat hier dieper op in. Met dit Jaartraject ontdek je wat jouw vermoeidheid je wil vertellen en hoe je energieker wordt. Kijk hier voor meer informatie over het Jaartraject en hoe je mee kunt doen>>>

cover van het Jaartraject Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Jaren heb ik last gehad van slopende vermoeidheid. In het reguliere circuit werd onder meer de Ziekte van Pfeiffer, een ijzer,vitamine D & B12-tekort gevonden.

Op een gegeven moment werd er niets meer in onderzoeken gevonden er werd gesproken over Chronische Vermoeidheid. Ik liep vast in de reguliere zorg. Dit was frustrerend. Ik ben dankbaar dat ik dit leerde transformeren.

Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van hoger opgeleide hoogsensitieve vrouwen, die last hebben van vermoeidheid. Ik leer ze hoe ze energieker worden.

Centraal staat in mijn holistische begeleiding mijn intuïtie; hiermee ontwikkelde ik succesformules die je verder helpen. Mijn succesformules deel ik graag met jou!

Aanvullende blogs

3 reacties op “Vermoeidheid oorzaken: de meest onderschatte op een rij!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Er is ooit CVS/M.E geconstateerd, maar ik herken me erg in HSP. Aankomende week neem ik eindelijk de stap (na 20 jaar) om me verder te laten onderzoeken of de moeheid en pijnklachten misschien een andere oorzaak hebben…

  1. Hoi Esmay,

   Bedankt voor je vraag. Ik zocht en maakte jarenlang gebruik van professionele hulp (zo volgende ik diverse opleidingen, workshops, cursussen etc.). Uiteindelijk ontwikkelde ik aan de hand van mijn ervaringen en achtergrond als Toegepast Psycholoog mijn eigen unieke methode, waarmee ik vrouwelijke HSP leer hoe ze hoogsensitiviteit beheersen en inzetten als kracht :).

   Groeten,
   Femke

Scroll naar top