Vermoeidheid oorzaken: de meest onderschatte op een rij!

vrouw ligt

Leeggezogen worden tijdens een verjaardag, uitgeput zijn na een lange werkdag of dagen bijkomen van naar de brievenbus lopen… Vermoeidheid kent vele vormen.

Waardoor wordt vermoeidheid veroorzaakt?

Vermoeidheid kan vele oorzaken en gevolgen hebben. Hieronder vind je voorbeelden van fysieke, emotionele, mentale en relationele oorzaken. In de praktijk kunnen deze oorzaken elkaar overlappen.

Denk bij fysieke oorzaken bijvoorbeeld aan een:

Denk bij emotionele oorzaken bijvoorbeeld aan:

Een voorbeeld van een mentale oorzaak is:

Een voorbeeld van een relationele oorzaak is:

Soms wordt er in het reguliere circuit geen oorzaak gevonden, dit wordt dan vaak het Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS) genoemd.

Hoogsensitiviteit is een onderschatte oorzaak van vermoeidheid

Ongeveer 1 op de 5 mensen is een hoogsensitief persoon (HSP). HSP  herkennen zich vaak in deze HSP kenmerken.

Hoogsensitiviteit heeft voordelen; zo kunnen HSP vaak snel en scherp een situatie inschatten en waarnemen wat er nodig is om een ander te helpen. Net zoals bij een radio kun je zelf kiezen op welke frequentie (en prikkel) je afstemt.

Echter, veel hoogsensitieve mensen beheersen hun hoogsensitiviteit nog niet en kunnen niet goed bij zichzelf blijven. Met alle gevolgen van dien. Zo kunnen klachten (zoals pijn en emoties) intens worden ervaren en je overprikkeld raken.
cactussen

Wat is overprikkeling?

Misschien kun je moeilijk bij jezelf blijven, ben je alsmaar ‘druk, druk druk’ (met de buitenwereld, of in je binnenwereld) en cijfer je jezelf weg of neem je geen tijd voor ontspanning.

Als je je hoogsensitiviteit nog niet goed beheerst kun jij en je zenuwstelsel overprikkeld raken. Er zijn dan te veel prikkels binnengekomen, die niet zijn verwerkt.

Overprikkeling kan leiden tot allerlei klachten:

 • Zo kunnen bij overprikkeling indrukken door elkaar lopen. Het kan dan heel verwarrend zijn om te onderscheiden wat van jezelf of van een ander  is, bijvoorbeeld qua emotie. Tijden (zoals vorige levens) kunnen bovendien extra door elkaar heen lopen, wat de verwarring kan versterken.
 • Ook kunnen emoties met lading intens worden ervaren, zo kun je wellicht last hebben van stemmingswisselingen, extra prikkelbaar en sneller aangebrand of depressief zijn.
 • Daarnaast kan overprikkeling leiden tot allerlei soorten vermoeidheid en uitputting, zoals een burn-out of Chronische vermoeidheid.

Als je je hoogsensitiviteit nog niet beheerst, kan dit leiden tot overprikkeling en allerlei vage, onverklaarbare (vermoeidheids)klachten en een vicieuze cirkel.

De kip of het ei…
Vermoeidheid kan bij HSP enerzijds komen door overprikkeling, maar ook door een andere oorzaak (zoals een ijzertekort; ‘onderprikkeling’) komen. Als je moe bent (ongeacht of dit door over- of onderprikkeling komt), ben je vatbaarder voor overprikkeling. Je hebt dan vaker een korter lontje, bent sneller geïrriteerd en je kunt dan ‘minder hebben’ ten opzichte van energieke mensen. Als er dan weer een prikkel binnenkomt, kan dit de vermoeidheid en irritatie versterken.

Hoe kun je er achter komen waar de oorzaak van vermoeidheid écht ligt?

Iedereen ervaart dat wat ‘écht’ is/de ‘werkelijkheid’ vaak anders (vanuit zijn/haar visie). Artsen gaan daarom divers om met vermoeidheid (en CVS, fibromyalgie). Raadpleeg voor zekerheid bij klachten ook altijd een arts. Zo kan een oorzaak van vermoeidheid terug te leiden zijn tot een fysieke oorzaak, zoals een ijzer-tekort.

Vanuit een holistische visie is alles met elkaar verbonden. Hoogsensitiviteit en over-én onderprikkeling kunnen een rol spelen bij vermoeidheid.

Ontdek bijvoorbeeld eens wat voor HSP type je bent. Je weet zo wat je mogelijk eerder energie kost en wat je hiertegen kan doen, en waar je sowieso energie van krijgt. HSS types worden over het algemeen blijer en krijgen sneller energie van prikkels. Ze zoeken daarom (onbewust) ten opzichte van Rustzoeker types eerder en meer prikkels op. Het ‘gevaar’ bestaat dat ze daarin ‘doorslaan’ en oververmoeid raken. Echter; beide types kunnen overprikkeld raken. Bovendien kan alléén maar rust (TV, radio, mobiel en pc uit) hebben ook energie vreten.

Onderzoek daarom naast mogelijke  fysieke ook emotionele, mentale ook de spirituele oorzaken van vermoeidheid. Vermoeidheid is een signaal van je ziel; het wil je wat vertellen.

Meer weten?

Het Complete HSP Jaartraject ‘Van vermoeid naar een leven waarin jij Bloeit!’ gaat hier dieper op in. Met dit Jaartraject ontdek je wat jouw vermoeidheid je wil vertellen en hoe je energieker wordt. Kijk hier voor meer informatie over het Jaartraject en hoe je mee kunt doen>>>

cover van het Jaartraject Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende blogs

Deze blog werd gepubliceerd op 3 december 2014 en werd geüpdatet op 28 maart 2023

3 reacties op “Vermoeidheid oorzaken: de meest onderschatte op een rij!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Dian avatar
  Dian

  Er is ooit CVS/M.E geconstateerd, maar ik herken me erg in HSP. Aankomende week neem ik eindelijk de stap (na 20 jaar) om me verder te laten onderzoeken of de moeheid en pijnklachten misschien een andere oorzaak hebben…

 2. Esmay avatar
  Esmay

  Hoe leerde jij het hoogsensititieve te beheersen?

  1. Femke de Grijs avatar
   Femke de Grijs

   Hoi Esmay,

   Bedankt voor je vraag. Ik zocht en maakte jarenlang gebruik van professionele hulp (zo volgende ik diverse opleidingen, workshops, cursussen etc.). Uiteindelijk ontwikkelde ik aan de hand van mijn ervaringen en achtergrond als Toegepast Psycholoog mijn eigen unieke methode, waarmee ik vrouwelijke HSP leer hoe ze hoogsensitiviteit beheersen en inzetten als kracht :).

   Groeten,
   Femke

Scroll naar boven