Home   Blog   9 dingen die chronisch zieke mensen zouden willen dat je over ze weet

9 dingen die chronisch zieke mensen zouden willen dat je over ze weet

bed met voeten

Iemand die langer dan 6 weken of maanden ziek is, wordt ook wel chronisch ziek genoemd. Er bestaat voor iemand die chronisch ziek is, nog geen (wetenschappelijk onderbouwde) behandelmethode die de ziekte volledig wegneemt en oplost.

In Nederland zijn meer dan 5,2 miljoen mensen chronisch ziek, behoorlijk wat! Iemand die chronisch ziek is, kan met allerlei misverstanden te maken krijgen. Ken je iemand die chronisch ziek is, of ben je als HSP zelf chronisch ziek? Hieronder deel ik de belangrijkste misverstanden.

1. Chronische ziekte kan levensbedreigend zijn, maar dat hoeft niet

Er bestaan in grondslag verschillende chronische ziektes. Sommige ziektes zijn levensbedreigend, maar dat is lang niet altijd het geval. Sommige chronische ziekten geven enkel in bepaalde periodes klachten zoals astma, sommige chronische ziekten zijn psychisch en sommige chronische ziekten geven weinig en anderen veel beperking. Hier vind je wat voorbeelden van chronische ziekten.

2. Iemand die chronisch ziek is, kan meerdere ziektes hebben

Het is een misverstand dat iemand die chronisch ziek is, enkel 1 chronische ziekte heeft. Iemand die chronisch ziek is, kan meerdere (chronische) ziektes hebben.

3. Iemand die chronisch ziek is, wil ‘normaal’ en eerlijk behandeld worden

Iemand die chronisch ziek is, is een mens van vlees en bloed. Chronisch zieke mensen willen (uitzonderingen natuurlijk daargelaten) niet ‘minderwaardig’ gevonden worden of overdreven worden verzorgd. Vaak willen ze zelfstandig zijn en gaan en staan waar ze willen, maar worden ze daarin door hun ziekte ongewild beperkt. Ze willen serieus genomen worden.

Net zoals in een ‘gewone’ relatie met een gezond iemand, kan het heel fijn zijn als alle onderwerpen -ook de ziekte- bespreekbaar zijn. Vraag bijvoorbeeld als je een chronisch ziek iemand kent of die wil delen hoe het gaat, of dat een ander moment beter uitkomt.

Niet over de ziekte praten en doen of het er niet is, kan -zeker op de lange termijn- voor beide partijen frustrerend zijn. Misschien spreek je nooit meer met iemand die chronisch ziek is af, omdat diens energiehuishouding of stemming onverklaarbaar kan wisselen. Door de situatie te (h)erkennen en hier over te praten (sommige mensen met chronische ziekte zeggen bijvoorbeeld ‘Ik wil heel graag komen, als ik energie heb’) kunnen er toch fijne verbindingsmomenten plaatsvinden.

4. Chronische ziekte zijn kan onzichtbaar zijn

Voor als je chronisch ziek bent:

Heb je een zichtbare ziekte of een gebroken been? Grote kans dat mensen de deur voor je open houden en vragen hoe het met je gaat. Dit is meestal niet zo bij een onzichtbare ziekte. Je wordt ‘gewoon’ behandeld zoals anderen. Het grote voordeel hiervan is dat je in eerste instantie niet wordt ‘voorgetrokken’ of wordt genegeerd (bijvoorbeeld omdat mensen niet weten hoe ze op je moeten reageren) of ‘zielig’ wordt gevonden.

Onzichtbaar ziek zijn heeft ook nadelen. Zit je bijvoorbeeld in de bus en voel je je heel beroerd, terwijl er in de bus geen plek meer is en er een ouder of zwanger iemand binnenkomt? Wellicht voel je je schuldig dat je niet kan opstaan, of heb je het gevoel dat je je moet verantwoorden. Tip: leer om goed te begrenzen.

binnenkant van metro/trein

5. Iemand die chronisch ziek is, kan er ‘goed’ uitzien

Voor als je chronisch ziek bent:

Misschien herken je het wel als je een chronische ziekte hebt: je voelt je doodop, maar wilde toch graag naar een verjaardag. Vooral om een ander te plezieren. Je hebt flink je best gedaan om er leuk uit te zien (leuke kleren, make-up), komt aan op de verjaardag, voelt je moe en het eerste wat je hoort is ‘Wat zie jij er goed uit!’. Deze verkeerde interpretatie en goedbedoelde opmerking kan heftig zijn. Bij mij kwam dat zelfs een keer zo intens binnen, dat ik er bijna van flauwviel. Niet echt handig. Tip: leer om goed bij jezelf en je eigen energie te blijven. Zo voorkwam ik dat ik me snel geraakt voelde door andermans opmerkingen.

Voor als je iemand kent die chronisch ziek is:
Vind je iemand er goed uitzien? Het kan natuurlijk heel leuk zijn om dit te delen en om een compliment te geven, maar soms kan dit compliment niet goed ‘matchen’ als iemand zich niet lekker voelt. Twijfel je of iemand zich goed voelt en of het compliment goed zal worden ontvangen? Volg je gevoel en vraag bijvoorbeeld hoe het met diegene gaat. Stel dat iemand zegt dat het goed gaat, dan kun je daarna bijvoorbeeld zeggen dat je iemand er goed uit vindt zien.

6. Het energieniveau van een iemand die chronisch ziek is, kan onvoorspelbaar zijn

Voor als je chronisch ziek bent:

Het ene moment heb je energie voor 10, het andere moment kan je alleen maar op bed liggen. Voor je omgeving kan dit verwarrend zijn: stond je gisteravond nog enthousiast te feesten, moet je nu dagen bijkomen. Tip: leer jezelf accepteren en omring je met positieve mensen die het beste met jou voorhebben.

7. Prikkels kunnen intens binnenkomen

Ongeveer 1 op de 5 mensen is een hoogsensitief persoon en herkent zich in deze HSP kenmerken. Prikkels en klachten die voortvloeien uit ziekte kunnen intens worden ervaren: dat is zeker geen aanstellerij!

Ben je hoogsensitief?
Tip: leer het in je voordeel inzetten, want hoogsensitiviteit heeft ook heel veel voordelen. Zo kunnen hoogsensitieve mensen vaak intens genieten, bijvoorbeeld van dieren.

8. Chronisch zieke mensen zijn niet zielig

Laten we eerlijk zijn: een ziekte is niet leuk.

Voor als je chronisch ziek bent:

Je kunt ervan balen, maar er gelukkig ook mee leren omgaan. Dat kan zelfs anderen (onbewust) inspireren.

9. Als je chronisch ziek bent, is je leven niet mislukt

Een chronische ziekte kan enorm uitdagend zijn.

Voor als je chronisch ziek bent:

Toch is je leven bij voorbaat niet ellendig of ‘mislukt’. Het leven kan en mag leuk zijn! Mijn chronische ziekte leerde mij bijvoorbeeld dingen zoals:

 • Relativeren en in het nu leven
 • Bewuster met energie omgaan. Prioriteiten stellen en doen wat werkelijk belangrijk is
 • ‘Nee’ zeggen en begrenzen
 • Je lichaam beter leren kennen en aanvoelen. Weten wat het nodig heeft
 • Leren vertrouwen op jezelf
 • Genieten, ook van op het eerste oog ‘onbelangrijke’ dingen
 • Anderen helpen uit eigen ervaring

Heb je hier iets aan gehad? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Jarenlang zaten mijn hoogsensitiviteit en en paranormaliteit mij in de weg. Ik leefde vanuit mijn hoofd, had het gevoel dat ik niet écht leefde en ervoer geen werkelijke zingeving.

Verschillende momenten zijn voor mij een wake-upcall geweest, waaronder de hersenbloeding van mijn vader. Ik voelde de essentie van leven, dat het fysiek gezien in een split second over kan zijn en wat werkelijk belangrijk voor mij was: liefde ervaren, plezier hebben en genieten.

Ik besloot om hier naar te luisteren, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over en…

Ben jij een ambitieuze vrouwelijke Oude Ziel en wil je jouw potentieel benutten, voluit leven en bloeien? Mijn tips deel ik graag met jou aan de hand van een holistische en spirituele benadering, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende blogs

15 gedachten over “9 dingen die chronisch zieke mensen zouden willen dat je over ze weet”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. zo herkenbaar! al meer dan 20 jaar chronische pancreatitis. mensen in mijn omgeving zouden inmiddels kunnen weten hoe het werkt bij mij, maar helaas…wat niet direct zichtbaar is, telt niet!

   1. Cunera Berendsen

    Hallo Femke,

    Ook ik heb meerdere chronische ziektes. Ik herken mij in jouw verhaal.

    Met hartelijke groeten,
    Cunera Berendsen

  1. Hallo dag lotgenoot,
   ook ik kamp met chronisch pancreatitis. Bij mij is het een erfelijke vorm die ik kado gekregen heb van mijn vader. Mijn eerste zware pijnaanval had ik toen ik amper 2 weken oud was maar pas toen ik 9 jaar was, hebben ze de diagnose chronisch pancreatitis gesteld. Is het bij jou ook erfelijk? het gevolg van een acute pancreatitis of iets anders?
   In elk geval veel sterkte, ik weet wat je doormaakt!
   Groeten, elien

 2. Mooi verwoord! En idd erg herkenbaar. Helaas begrijpt niet iedereen het. Maar ben bezig met punt 9 en ik merk dat dat op de een of andere manier in mijn hoofd een stukje rust geeft en dat is fijn.

   1. Ik ben chronisch depressief. Uiterlijk zie je niets aan mij daarom bots ik regelmatig tegen onbegrip. Ik ben hoogsensitief. Ik krijg mijn depressie niet onder controle …!

 3. Dit is zo herkenbaar, want ik zie hier punten in deze blog die ik telkens maar weer van instanties als bijv. UWV te horen krijg.

 4. Héél herkenbaar maar heb er zelf ook al veel aan gewerkt ! Maar tevens idd veel onbegrip want als je er goed uitziet zal je wel niks mankeren is de mening van velen.
  dank je voor de steeds nieuwe tips

 5. Voel mij zelfs niet eens door mijn huisarts begrepen
  Zijn zelfs sommige collega’s die het niet willen begrijpen. Als ik een slechte dag heb en niet alles kan doen dan moet je ze horen. Ben door de reuma vaker ziek, heb ook lipoedeem waardoor je al van vreemde mensen op facebook negatieve reacties krijg. Ben vaak te moe om uit te leggen waarom ik soms niet mee kan gaan

 6. John van der Steldt

  k ben al 34 jaar chronisch ziek eerst leukemie met beenmergtransplantatie gehad in 1982. Ging redelijk met ups en downs tot 2011 toen als late effecten Hart-long-diabetes-nier en leverfalen en dicht geslibte aders.Dus van buiten zie je niets maar van binnen is er heel wat aan de hand. Je hoort heel veel mensen van waarom werk je niet e.d. Maar ik heb geen zin omiedere keer mij te moeten verdedigen. Ik denk dat vele dit herkennen.

Scroll naar boven