Kan je niet tegen drukte? Ontdek in dit artikel meer over de kenmerken, oorzaken, benaming en wat je verder helpt.
Inhoudsopgave
“Ik kan niet tegen drukte”
Ken je dat, dat drukte je snel te veel wordt?
Je hebt bijvoorbeeld last van drukte:
- In de supermarkt; boodschappen op zaterdag doen vind je verschrikkelijk?
- Op de markt: je gruwelt van de mensenmassa; het begint je te duizelen?
- Op de kermis; je wordt overweldigd door alle felle lichten en speakers?
- Op feestdagen, zoals het Kerstdiner of op het Museumplein tijdens Koninginnedag; je hebt last van de emoties van anderen?
- Tijdens concerten?
- Als je met openbaar vervoer reist; bijvoorbeeld als je in de bus, tram of trein dicht op elkaar moet staan en er nauwelijks ruimte en frisse lucht om je heen is, of tijdens de drukke spits op Utrecht CS of Amsterdam CS?
- Op verjaardagen; je kunt niet goed tegen het vele ‘kippenhok’ lawaai of geschreeuw of gehuil van kinderen?
- Als er veel vliegtuigen laag overvliegen?
- Van buren?
- Van (buur)kinderen?
Drukte kan ervoor zorgen dat je:
- Hart sneller gaat kloppen
- Het warmer krijgt
- Duizelig wordt
- Het overzicht en een gevoel van controle kwijtraakt
- Paniekerig wordt
- Het chaotisch in je hoofd wordt
- Je gedachten overuren maken en een ‘mallemolen’ worden
- Emotioneel zoals gefrustreerd of boos raakt
- Situaties vermijdt
Raadpleeg bij klachten ook altijd een arts. Soms worden er voor dit soort klachten geen oorzaak gevonden.
Waarom kan ik niet tegen drukte?
Er kunnen allerlei oorzaken zijn van waarom mensen een hekel hebben aan veel prikkels.
Niet tegen drukte kunnen autisme
Het kan bijvoorbeeld een relatie hebben met psychische klachten en diagnoses zoals Autisme of depressie.
Hoogsensitiviteit
Ongeveer 1 op de 5 mensen is een hoogsensitief persoon (HSP). HSP herkennen zich vaak in deze HSP kenmerken en staan (onbewust) extra open voor prikkels, zoals van mensen, maar ook van geluiden of van andere energieën. Met deze HSP test ontdek je of je hoogsensitief bent.
Hoogsensitiviteit kan wel of niet worden beheerst. Als het wel wordt beheerst plukt een HSP de vruchten van zijn/haar hoogsensitiviteit. Er kan bijvoorbeeld dan gemakkelijk gebruik worden gemaakt van de voordelen van hoogsensitiviteit. Een onderschatte oorzaak van niet tegen drukte kunnen is een hoogsensitiviteit die nog niet goed wordt beheerst. Als HSP hun hoogsensitiviteit nog niet goed beheersen, kunnen ze intens last hebben van prikkels en deze zelfs vermijden, met als gevolg dat ze zich bijvoorbeeld eenzaam of onbegrepen kunnen gaan voelen.
Hoe heet het als je niet tegen drukte kan?
Er is niet één naam die altijd op iedereen van toepassing is als iemand niet tegen veel prikkels kan. Dit hangt af van de oorzaak.
Wat kun je doen als je niet goed tegen drukte kan?
In mijn visie is het belangrijk om de oorzaak van klachten op te sporen en die aan te pakken, in plaats van symptomen te bestrijden/met klachten ‘te leren leven’. Afhankelijk van de oorzaak kun je mogelijk maatregelen treffen en de oorzaak oplossen Sommige HSP denken dat ze met hun klachten van niet goed met prikkels kunnen omgaan moeten leren leven. Dit is een misverstand, dat (onbewust) energie kost. Wat ook energie kost, is als je jezelf op een onjuiste manier ‘afschermt’.
Het is mogelijk om hoogsensitiviteit te leren beheersen. Dit houdt onder andere in dat je goed bij je eigen energie blijft. Op die manier wordt hoogsensitiviteit een energiegevende kracht (en heb je geen last meer van prikkels/verlies je jezelf hier niet meer in).
Wil je hier stappen in zetten?
Hier vind je manieren hoe ik je er bij kan helpen.
Vond je dit artikel waardevol? Doneer!
Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>
Over Femke de Grijs
Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.
Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.
Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.
Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.
Laat een reactie achter