Afschermen als HSP: hoe doe je dat effectief?

HSP staan (onbewust) extra open voor prikkels. Als zij hun hooggevoeligheid nog niet goed kunnen beheersen, hebben ze vaak moeite met begrenzing en cijferen ze zichzelf weg. Ze kunnen zichzelf verliezen in andermans energie.

Misschien ben je wel:

 • Overprikkeld?
 • Situaties en plekken zoals drukte, ziekenhuizen, begrafenissen, crematies aan het vermijden?
 • Bang om energie zoals pijn of emoties van anderen over te nemen?
 • Bang dat mensen hun hart bij jou uitstorten?
 • Bang om leeggezogen en uitgeput door iemand te raken?

Hierdoor willen veel HSP zich vaak afsluiten of afschermen. Herkenbaar?

4 Misverstanden over afschermen

Het woord ‘afschermen’ impliceert dat jij iets middel een scherm van je af wilt houden of wilt weren. Er bestaan diverse misverstanden over wat afschermen werkelijk inhoudt en hoe je dit tot stand kan brengen.

Afschermen houdt niét in dat je :

 1. Je terugtrekt uit de wereld. Sommige HSP willen bijvoorbeeld in een hutje op de hei wonen om zo prikkels te vermijden/ niet ‘vervuild’ te worden door prikkels (zoals door andermans energie): dat is niet effectief.
 2. ‘Onafhankelijk’ als een ‘kluizenaar’ enkel op jezelf leeft en je geen contact meer met de buitenwereld hebt. Sommige HSP willen bijvoorbeeld geen internet- of telefoonverbinding meer, omdat ze bang zijn om zo overspoeld te worden door prikkels.
 3. Geen contact meer met Jezelf (en jouw gevoel) hebt en Jezelf en je gevoelens onderdrukt/niets voelt.
 4. Letterlijk 24/7 met een scherm, harnas (als een ridder) of ander ‘beschermingsmiddel’ door het leven gaat. Het is niet effectief om als HSP de hele dag door oordoppen te dragen, omdat je bang bent dat je misschien wel pijn krijgt aan je oren.

In de praktijk gebruiken veel HSP toch dit soort afscherm-methodes. Deze methodes kunnen voor sommige HSP tijdelijk werken (zoals ik ook in het interview met het tijdschrift ParaVisie deelde), maar werken op lange termijn averechts. Ze kunnen ongelukkig en moe maken.

Wat houdt ‘goed afschermen’ dan wél in?

Goed afschermen houdt wel in dat je stevig met beide benen op de grond staat, je bewust bent van je eigen energie, jouw droomleven voluit leeft (in plaats van overleeft) en ook ‘nee’ durft te zeggen en durft te begrenzen. Je blijft dus goed bij Jezelf en jouw eigen energie. Met andere woorden: alle energie is er en mag er zijn (je vecht er niet tegen), maar je hebt er geen last van. Je blijft Jezelf voelen. Er zijn diverse manieren hoe je tot stand kan brengen.

Hoe kan je je afschermen?

In deze video en onder de video deel ik meer over hoe jij je kan afschermen.

Eén manier is met externe middelen zoals wierook of edelstenen. In de praktijk blijkt het op de lange termijn niet effectief om enkel gebruik te maken van externe middelen. Stel dat je een keer per ongeluk een edelsteen of iets dergelijks vergeet en je je daarom de hele dag slecht voelt, dan heb je een ‘weggegooide’ dag… Daar komt bij dat ‘even’ een visualisatie luisteren ook vaak niet effectief voor HSP is. Dit komt vaak omdat de visualisaties niet goed aansluiten en passen bij hun eigen energie en er meer nodig is.

Het is veel effectiever om gebruik te maken van de mogelijkheden in Jezelf en om de kwaliteiten in Jezelf te benutten. Je hebt jezelf immers altijd bij de hand ;). Leer daarom om je hooggevoeligheid goed te beheersen en het in te zetten als kwaliteit. Zet je eigen energie en kwaliteiten volledig neer op aarde, zo voorkom je dat je wordt meegesleurd door energie van buitenaf.

Iedere HSP is bovendien uniek. Ik heb mij  gespecialiseerd in het helpen van vrouwelijke vermoeide HSP en leer ze hoe ze hun hooggevoeligheid inzetten als kwaliteit en zich effectief kunnen afschermen. Mijn methodes zijn bijvoorbeeld niet geschikt voor energieke jongens van 5 jaar, of mannen van 85 jaar, omdat zij een andere energie hebben en een andere aanpak nodig hebben.

Er kunnen verder allerlei (onbewuste) blokkades en overtuigingen aanwezig zijn, die jezelf goed afschermen en bij Jezelf blijven verhinderen of moeilijk maken. Misschien krijg je al stress bij het idee dat je iemand mogelijk afwijst of kan kwetsen… Neem in dat geval met een professional je blokkades en blinde vlekken onder de loep en leer ze transformeren!

Meer weten?

Ik help je graag om je goed af te schermen met mijn online begeleiding. Klik hier voor meer informatie en hoe je mee kan doen>>>

6 reactie(s) op "Afschermen als HSP: hoe doe je dat effectief?"

 • Door: E op 2 juli 2017

  Dit stuk raakt mij diep. Maakt tranen los. Met steeds terugkerende/recidiverende depressie kampende scherm ik mij inderdaad af op de ” 4 misverstanden”-wijze ! Klopt dat ik vaak ongelukkig ben en moe!
  Nog veel werk te doen om verandering in afschermen te gaan realiseren !

  1. Door: Femke de Grijs op 2 juli 2017

   <3

 • Door: britje op 8 augustus 2017

  klopt, ben ook zo moe, vroegen ging het goed het afschermen nu ben ik een spons na wat er is gebeurt de laatste 5 jaar , ken mij niet terug ,zoveel te verwerken ,steeds weer op komen voor min recht ,is zo vermoeiend .

  1. Door: Femke de Grijs op 14 augustus 2017

   <3

 • Door: Nico de haan op 14 augustus 2017

  Ik herken al deze problemen.en zou er graag met lotgenoten over willen praten.is er een side waar dat kan.het zou mij misschien meer rust geven in mijn hoofd. Groeten nico

  1. Door: Femke de Grijs op 15 augustus 2017

   Beste Nico,

   Ik verzorg geen ‘in real life’ praatgroepen en kan je hier niet bij helpen. Wel is het mogelijk om in in sommige van mijn online begeleiding andere HSP te ontmoeten en daar geregeld online ervaringen te delen. Via die manier kan ik je ook verder helpen met de problemen waarin jij je herkent. Check https://femkedegrijs.com/diensten/ :).

   Groetjes,
   Femke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *