Afschermen HSP: hoe doe je dat effectief?

HSP staan (onbewust) extra open voor prikkels. Als zij hun hooggevoeligheid nog niet goed kunnen beheersen, hebben ze vaak moeite met begrenzing en cijferen ze zichzelf weg. Ze kunnen zichzelf verliezen in andermans energie.

Misschien ben je wel:

  • Overprikkeld?
  • Situaties en plekken zoals drukte, ziekenhuizen, begrafenissen, crematies aan het vermijden?
  • Bang om energie zoals pijn of emoties van anderen over te nemen?
  • Bang dat mensen hun hart bij jou uitstorten?
  • Bang om leeggezogen en uitgeput door iemand te raken?

Misverstanden over afschermen

Hierdoor willen veel  HSP zich vaak afsluiten of afschermen. Het woord ‘afschermen’ impliceert dat jij iets middel een scherm van je af wilt houden of wilt weren. Er bestaan diverse misverstanden over wat afschermen werkelijk inhoudt en hoe je dit tot stand kan brengen. Afschermen houdt niet in dat je :

  • Je terugtrekt uit de wereld.
  • ‘Onafhankelijk’ en enkel op jezelf leeft en je geen contact meer met de buitenwereld hebt.
  • Geen contact meer met Jezelf (en jouw gevoel) hebt en Jezelf en je gevoelens onderdrukt/niets voelt.
  • Letterlijk met een scherm of harnas (als een ridder) door het leven gaat.

In de praktijk gebruiken veel HSP dit soort afscherm-methodes. Deze methodes kunnen voor sommige HSP tijdelijk werken, maar werken op lange termijn averechts. Ze kunnen ongelukkig en moe maken.

Goed afschermen houdt wel in dat je stevig met beide benen op de grond staat, je bewust bent van je eigen energie, jouw droomleven voluit leeft (in plaats van overleeft) en ook ‘nee’ durft te zeggen en durft te begrenzen. Je blijft dus goed bij Jezelf en jouw eigen energie. Met andere woorden: alle energie is er en mag er zijn (je vecht er niet tegen), maar je hebt er geen last van. Je blijft Jezelf voelen. Er zijn diverse manieren hoe je tot stand kan brengen.

Eén manier is met externe middelen zoals wierook of edelstenen. In de praktijk blijkt het op de lange termijn niet effectief om enkel gebruik te maken van externe middelen. Stel dat je een keer per ongeluk een edelsteen of iets dergelijks vergeet en je je daarom de hele dag slecht voelt, dan heb je een ‘weggegooide’ dag… Daar komt bij dat ‘even’ een visualisatie luisteren ook vaak niet effectief voor HSP is. Dit komt vaak omdat de visualisaties niet goed aansluiten en passen bij hun eigen energie en er meer nodig is.

Het is veel effectiever om gebruik te maken van de mogelijkheden in Jezelf en om de kwaliteiten in Jezelf te benutten. Je hebt jezelf immers altijd bij de hand ;). Leer daarom om je hooggevoeligheid goed te beheersen en het in te zetten als kwaliteit. Zet je eigen energie en kwaliteiten volledig neer op aarde, zo voorkom je dat je wordt meegesleurd door energie van buitenaf.

Iedere HSP is bovendien uniek. Ik heb mij  gespecialiseerd in het helpen van hoger opgeleide, vrouwelijke vermoeide HSP en leer ze hoe ze hun hooggevoeligheid inzetten als kwaliteit en zich effectief kunnen afschermen. Mijn methodes zijn bijvoorbeeld niet geschikt voor energieke jongens van 5 jaar, of mannen van 85 jaar, omdat zij een andere energie hebben en een andere aanpak nodig hebben.

Er kunnen verder allerlei (onbewuste) blokkades en overtuigingen aanwezig zijn, die jezelf goed afschermen en bij Jezelf blijven verhinderen of moeilijk maken. Misschien krijg je al stress bij het idee dat je iemand mogelijk afwijst of kan kwetsen… Neem in dat geval met een professional je blokkades en blinde vlekken onder de loep en leer ze transformeren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *