Home   HSP Kennisbank   HSP problemen   Afschermen als HSP: hoe doe je dat effectief?

Afschermen als HSP: hoe doe je dat effectief?

Hoogsensitieve personen (HSP) herkennen zich in deze HSP kenmerken. HSP hebben een opener aura/energieveld ten opzichte van niet-HSP en staan (onbewust) extra open voor prikkels. Als zij hun hoogsensitiviteit nog niet goed kunnen beheersen, hebben ze vaak moeite met begrenzing en cijferen ze zichzelf weg. Ze kunnen zichzelf verliezen in andermans energie.

Misschien ben je wel:

 • Iemand bij wie negatieve energie hard binnenkomt? Raak je bijvoorbeeld van slag van aanvallende opmerkingen, een negatieve sfeer of van de energie van iemand anders die een zware periode doormaakt?
 • Iemand die moeilijk bij zichzelf kan blijven en snel energie (zoals pijn en zware emoties, bijvoorbeeld een slecht humeur of depressief gevoel) van anderen overneemt? Word je bijvoorbeeld snel beïnvloed door de negatieve stemming van je kind die bij jou in huis woont en ben je wellicht ook verdrietig/gefrustreerd/boos als je kind verdriet/frustratie/boosheid voelt?
 • Snel leeggezogen en uitgeput door iemand?
 • Iemand die zich dingen persoonlijk aantrekt (je piekert bijvoorbeeld over andermans situatie)?
 • Bang dat mensen hun hart bij jou uitstorten en je zo van slag raakt?
 • Gauw overprikkeld (bijvoorbeeld in een open kantoortuin) en heb je een vol hoofd en kun jij je lastig concentreren?
 • Situaties, plekken en mensen zoals het nieuws, openbaar vervoer, ziekenhuizen, begrafenissen, crematies, groepen, drukte en onaardige mensen aan het vermijden omdat je overweldiging wilt voorkomen?

Hierdoor willen veel HSP zich vaak afsluiten, afschermen of beschermen. Herkenbaar?

Misverstanden over afschermen

Het woord afschermen impliceert dat jij iets via een scherm van je af wilt houden of wilt weren. Er bestaan allerlei definities van afschermen, afschermen en beschermen. Er zijn diverse misverstanden over wat de wens achter deze woorden is en hoe je dit tot stand kan brengen.

Wat je niet helpt is dat je :

 1. Je terugtrekt uit de wereld. Sommige HSP willen bijvoorbeeld in een hutje op de hei wonen om zo prikkels te vermijden/niet vervuild te worden door prikkels (zoals door andermans energie): dat is niet effectief.
 2. Onafhankelijk als een kluizenaar enkel op jezelf leeft en je geen contact meer met de buitenwereld hebt. Sommige HSP willen bijvoorbeeld geen internet- of telefoonverbinding meer, omdat ze bang zijn om zo overspoeld te worden door (elektromagnetische) prikkels.
 3. Je afgesneden/afgescheiden bent, je geen contact meer met Jezelf (en jouw gevoel) hebt en Jezelf en je gevoelens onderdrukt/niets voelt.
 4. Letterlijk 24/7 met een scherm, harnas (als een ridder) of ander ‘beschermingsmiddel’ door het leven gaat. Het is niet effectief om als HSP de hele dag door oordoppen te dragen, omdat je bang bent dat je misschien wel pijn krijgt aan je oren.

harnas van ridder

In de praktijk gebruiken veel HSP toch dit soort afscherm-methodes. Deze methodes kunnen voor sommige HSP tijdelijk werken (zoals ik ook in het interview met het tijdschrift ParaVisie deelde), maar werken op lange termijn averechts. Ze kunnen ongelukkig en moe maken.

Wat houdt ‘goed afschermen’ dan wél in?

Goed afschermen houdt wel in dat je:

 • Stevig met beide voeten op de grond staat.
 • Je bewust bent van je eigen energie.
 • Jouw droomleven voluit leeft.
 • “Nee” durft te zeggen en durft te begrenzen.

Je blijft goed bij Jezelf en jouw eigen energie. Met andere woorden: alle energie is er en mag er zijn (je vecht er niet tegen), maar je hebt er geen last van. Je blijft Jezelf voelen. Er zijn diverse manieren hoe je tot stand kan brengen.

Hoe kan je je afschermen?

Er zijn diverse manieren hoe jij je kan afschermen.

Eén manier is met externe middelen. Sommige hoogsensitieve vrouwen maken bijvoorbeeld gebruik van:

 • edelstenen. Mijn visie rondom edelstenen is in de loop der tijd veranderd. Een nadeel van edelstenen is dat deze energetisch snel vervuild kunnen raken. HSP hebben hier (onbewust) meer last van ten opzichte van iemand die niet hoogsensitief is. Het energetisch reinigen van edelstenen vereist kennis; zo kun je met water bijvoorbeeld bepaalde edelstenen kapot maken. Verder kan een edelsteen onder erbarmelijke omstandigheden worden verkregen en niet duurzaam zijn. Ik raad daarom deze manier af, omdat er in mijn optiek betere en duurzamere mogelijkheden zijn die ondersteunen om je af te schermen.
 • de grote Guardian van Ascension Europe. Ik werk samen met Ascension Europe. Dit artikel bevat daarom affiliate links. Als je via de links in dit artikel iets bij Ascension bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor en steun je mij. Dit waardeer ik zeer! Jij betaalt niets extra. Ga je voor de allereerste keer iets bestellen bij Ascension Europe? Tip: gebruik de kortingscode: femkedegrijs en krijg 3% welkomstkorting op je product(en) (deze code werkt niet in combinatie met andere codes/acties en wordt niet toegepast op eventuele verzendkosten)!

Het probleem hiervan is dat veel externe middelen niet op HSP aansluiten. ‘Even’ een visualisatie luisteren is bijvoorbeeld vaak niet effectief voor HSP. Dit komt vaak omdat de visualisaties niet goed aansluiten en passen bij hun eigen, unieke energie en er meer nodig is.

In de praktijk blijkt het op de lange termijn niet effectief om enkel gebruik te maken van externe middelen. Een extern middel kan je ondersteunen, maar leert je niet hoe je hoogsensitiviteit inzet als kracht. Stel dat je een keer per ongeluk een edelsteen of iets dergelijks vergeet en je je daarom de hele dag slecht voelt, dan heb je een weggegooide dag…

Ascension grote Guardian

Maak daarom gebruik van de mogelijkheden in Jezelf en om de kwaliteiten in Jezelf te benutten. Je hebt jezelf immers altijd bij de hand. Leer daarom om je hoogsensitiviteit goed te beheersen en het in te zetten als kwaliteit. Zet je eigen energie en kwaliteiten volledig neer op aarde, zo voorkom je dat je wordt meegesleurd door energie van buitenaf. Je voelt je dan optimaal beschermd.

Hoe jij je hoogsensitiviteit het beste kan beheersen en in kan zetten als kracht is maatwerk. Er bestaat niet een one size fits all oplossing. Dit komt omdat iedere HSP uniek is. Het hangt onder andere samen met je geslacht, leeftijd en denkniveau. Ik heb mij  gespecialiseerd in het helpen van ambitieuze vrouwelijke HSP met hbo/academisch werk-en denkniveau en leer ze hoe ze hun hoogsensitiviteit inzetten als kwaliteit en zich effectief kunnen afschermen. Mijn methodes zijn bijvoorbeeld niet geschikt voor energieke jongens van 5 jaar, of mannen van 85 jaar, omdat zij een andere energie hebben en een andere aanpak nodig hebben.

foto maken van concert

Er kunnen verder allerlei (onbewuste) blokkades en overtuigingen aanwezig zijn, die jezelf goed afschermen en bij Jezelf blijven verhinderen of moeilijk maken. Misschien krijg je al stress bij het idee dat je iemand mogelijk afwijst of kan kwetsen… Neem in dat geval met een professional je blokkades en blinde vlekken onder de loep en leer ze transformeren!

Meer weten?

Ben jij een hoogsensitieve volwassen vrouw? Ik leer je graag hoe jij jezelf goed afschermt, afsluit en beschermt met mijn begeleiding. Klik hier voor meer informatie en hoe je mee kan doen>>>

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende artikelen:

17 reacties op “Afschermen als HSP: hoe doe je dat effectief?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. E avatar
  E

  Dit stuk raakt mij diep. Maakt tranen los. Met steeds terugkerende/recidiverende depressie kampende scherm ik mij inderdaad af op de ” 4 misverstanden”-wijze ! Klopt dat ik vaak ongelukkig ben en moe!
  Nog veel werk te doen om verandering in afschermen te gaan realiseren !

 2. britje avatar
  britje

  klopt, ben ook zo moe, vroegen ging het goed het afschermen nu ben ik een spons na wat er is gebeurt de laatste 5 jaar , ken mij niet terug ,zoveel te verwerken ,steeds weer op komen voor min recht ,is zo vermoeiend .

 3. Nico de haan avatar
  Nico de haan

  Ik herken al deze problemen.en zou er graag met lotgenoten over willen praten.is er een side waar dat kan.het zou mij misschien meer rust geven in mijn hoofd. Groeten nico

  1. Femke de Grijs avatar

   Beste Nico,

   Ik verzorg geen ‘in real life’ praatgroepen en kan je hier niet bij helpen. Wel is het mogelijk om in in sommige van mijn online begeleiding andere HSP te ontmoeten en daar geregeld online ervaringen te delen. Via die manier kan ik je ook verder helpen met de problemen waarin jij je herkent. Check https://femkedegrijs.com/diensten/ :).

   Groetjes,
   Femke

 4. sabine avatar
  sabine

  Ik herken mij hier heel erg in. Vooral om niks al moeten huilen…

 5. Maurice avatar
  Maurice

  Hoi Femke Goedemorgen, wederom een goed verhaal van jou en ik hoop hier opnieuw mijn voordeel mee te kunnen doen. Bedankt!

  1. Femke de Grijs avatar

   Graag gedaan Maurice!

   Groetjes,
   Femke

 6. Ronnie Pieter avatar
  Ronnie Pieter

  Hoi Femke , ik heb mijn nooit afgeschermd omdat ik van af klein wist dat ik wat had ik voel alles wat in mijn omgeving is of gebeurt soms weet ik van te voren wat er aan de hand is soms praten mensen ook over mijn maar ik laat nooit merken dat ik hun al heb aangevoeld . Misschien moet ik Hulp krijgen om het verder te ontwikkelen misschien kan jij mijn helpen tot gauw ik hoor het wel van je. Dank je wel voor je bericht.

  1. Femke de Grijs avatar

   Hoi Ronnie,

   Hier vind je meer informatie over de manieren waarop ik je verder kan helpen: https://femkedegrijs.com/diensten/ Ik hoop dat ik je zo voldoende heb geïnformeerd en wens je verder een fijne avond :).

   Groetjes,
   Femke

 7. Tamara avatar
  Tamara

  hoi Femke,

  Heel herkenbaar wat je hier allemaal beschrijft. Heb je misschien een paar goede praktische tips om in je eigen stroming te blijven? Groetjes tamara

  1. Femke de Grijs avatar

   Hoi Tamara,

   Ik heb ervoor gekozen om HSP hier uitgebreid bij te helpen met mijn cursussen. Ik hoop dat ik je zo voldoende heb geinformeerd en wens je verder alle goeds toe :).

   Groetjes, Femke

 8. Edwin avatar
  Edwin

  Hoi Femke dankjewel voor je site en hoe je HSP mensen hierin ondersteunt,
  weet je ook iemand die mannelijke HSP-ers kan helpen met afschermen,
  ik doe veel aan diverse meditaties en chakra-oefeningen, echter is dat niet altijd even toereikend meer op dit moment, mede doordat ik me nu ook in dit “werk” begeef.
  met vriendelijke groet,
  Edwin

  1. Femke de Grijs avatar

   Hoi Edwin,

   Graag gedaan! Daar kan ik je niet bij helpen. Ik hoop dat ik je zo voldoende heb geïnformeerd en wens je verder alle goeds toe.

   Hartelijke groet,
   Femke

 9. Nelly avatar
  Nelly

  Ha Femke
  Van mij hoor je niet veel maar ik wil toch een keer aangeven dat ik veel herkenning leest vooral zowel voor mijn man, mezelf en dan ook zeker bij onze kinderen!
  Het verhelderd enorm om een goed beeld bij dit alles te vormen!!

  Hartelijk bedankt!!

  1. Femke de Grijs avatar

   Graag gedaan Nelly :).

   Groetjes,
   Femke

Scroll naar boven