Home   HSP Kennisbank   HSP problemen   Afschermen als HSP: hoe doe je dat effectief?

Afschermen als HSP: hoe doe je dat effectief?

festival

Hoogsensitieve personen (HSP) herkennen zich in deze HSP kenmerken. HSP staan (onbewust) extra open voor prikkels. Als zij hun hoogsensitiviteit/hooggevoeligheid nog niet goed kunnen beheersen, hebben ze vaak moeite met begrenzing en cijferen ze zichzelf weg. Ze kunnen zichzelf verliezen in andermans energie.

Misschien ben je wel:

 • Overprikkeld?
 • Situaties en plekken zoals drukte, ziekenhuizen, begrafenissen, crematies aan het vermijden?
 • Bang om energie zoals pijn of emoties van anderen over te nemen?
 • Bang dat mensen hun hart bij jou uitstorten?
 • Bang om leeggezogen en uitgeput door iemand te raken?

Hierdoor willen veel HSP zich vaak afsluiten, afschermen of beschermen. Herkenbaar?

4 misverstanden over afschermen

Het woord ‘afschermen’ impliceert dat jij iets middel een scherm van je af wilt houden of wilt weren. Er bestaan diverse misverstanden over wat afschermen werkelijk inhoudt en hoe je dit tot stand kan brengen.

Afschermen houdt niét in dat je :

 1. Je terugtrekt uit de wereld. Sommige HSP willen bijvoorbeeld in een hutje op de hei wonen om zo prikkels te vermijden/ niet ‘vervuild’ te worden door prikkels (zoals door andermans energie): dat is niet effectief.harnas van ridder
 2. ‘Onafhankelijk’ als een ‘kluizenaar’ enkel op jezelf leeft en je geen contact meer met de buitenwereld hebt. Sommige HSP willen bijvoorbeeld geen internet- of telefoonverbinding meer, omdat ze bang zijn om zo overspoeld te worden door prikkels.
 3. Geen contact meer met Jezelf (en jouw gevoel) hebt en Jezelf en je gevoelens onderdrukt/niets voelt.
 4. Letterlijk 24/7 met een scherm, harnas (als een ridder) of ander ‘beschermingsmiddel’ door het leven gaat. Het is niet effectief om als HSP de hele dag door oordoppen te dragen, omdat je bang bent dat je misschien wel pijn krijgt aan je oren.

In de praktijk gebruiken veel HSP toch dit soort afscherm-methodes. Deze methodes kunnen voor sommige HSP tijdelijk werken (zoals ik ook in het interview met het tijdschrift ParaVisie deelde), maar werken op lange termijn averechts. Ze kunnen ongelukkig en moe maken.

Wat houdt ‘goed afschermen’ dan wél in?

Goed afschermen houdt wel in dat je:

 • Stevig met beide voeten op de grond staat
 • Je bewust bent van je eigen energie
 • Jouw droomleven voluit leeft (in plaats van overleeft)
 • “Nee” durft te zeggen en durft te begrenzen.

Je blijft goed bij Jezelf en jouw eigen energie. Met andere woorden: alle energie is er en mag er zijn (je vecht er niet tegen), maar je hebt er geen last van. Je blijft Jezelf voelen. Er zijn diverse manieren hoe je tot stand kan brengen.

Hoe kan je je afschermen?

In deze video en onder de video deel ik meer over hoe jij je kan afschermen.

Eén manier is met externe middelen zoals edelstenen. Het probleem hiervan is dat veel externe middelen niet op HSP aansluiten. ‘Even’ een visualisatie luisteren is vaak niet effectief voor HSP. Dit komt vaak omdat de visualisaties niet goed aansluiten en passen bij hun eigen energie en er meer nodig is.

Je kunt je als vrouwelijk HSP je bijvoorbeeld laten ondersteunen door grote Guardian van Ascension Europe.

In de praktijk blijkt het op de lange termijn niet effectief om enkel gebruik te maken van externe middelen. Een extern middel kan je ondersteunen, maar leert je niet hoe je hoogsensitiviteit inzet als kracht. Stel dat je een keer per ongeluk een edelsteen of iets dergelijks vergeet en je je daarom de hele dag slecht voelt, dan heb je een ‘weggegooide’ dag…

Ascension grote Guardian

Maak daarom gebruik van de mogelijkheden in Jezelf en om de kwaliteiten in Jezelf te benutten. Je hebt jezelf immers altijd bij de hand. Leer daarom om je hoogsensitiviteit goed te beheersen en het in te zetten als kwaliteit. Zet je eigen energie en kwaliteiten volledig neer op aarde, zo voorkom je dat je wordt meegesleurd door energie van buitenaf. Je voelt je dan optimaal beschermd.

Iedere HSP is bovendien uniek. Ik heb mij  gespecialiseerd in het helpen van vrouwelijke HSP en leer ze hoe ze hun hoogsensitiviteit inzetten als kwaliteit en zich effectief kunnen afschermen. Mijn methodes zijn bijvoorbeeld niet geschikt voor energieke jongens van 5 jaar, of mannen van 85 jaar, omdat zij een andere energie hebben en een andere aanpak nodig hebben.

Er kunnen verder allerlei (onbewuste) blokkades en overtuigingen aanwezig zijn, die jezelf goed afschermen en bij Jezelf blijven verhinderen of moeilijk maken. Misschien krijg je al stress bij het idee dat je iemand mogelijk afwijst of kan kwetsen… Neem in dat geval met een professional je blokkades en blinde vlekken onder de loep en leer ze transformeren!

Meer weten?

Ben jij een hoogsensitieve volwassen vrouw? Ik leer je graag hoe jij jezelf goed afschermt, afsluit en beschermt met mijn begeleiding. Klik hier voor meer informatie en hoe je mee kan doen>>>

Over Femke de Grijs

Jarenlang zat mijn hoogsensitiviteit mij in de weg. Ik had het gevoel dat ik aan het overleven, in plaats van leven was.
Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Verschillende momenten zijn voor mij een wake-upcall geweest, waaronder de hersenbloeding van mijn vader. Ik voelde de essentie van leven, dat het fysiek gezien in een split second over kan zijn en wat werkelijk belangrijk voor mij was: liefde ervaren, plezier hebben en genieten.

Ik besloot om hier naar te luisteren, leerde de vruchten van hoogsensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Samen met mijn partner reis ik de wereld over en…

Ben jij een hoogsensitieve vrouw en wil je jouw potentieel benutten, voluit leven en bloeien? Mijn tips deel ik graag met jou, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs, video’s en begeleiding.

17 reacties op “Afschermen als HSP: hoe doe je dat effectief?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Dit stuk raakt mij diep. Maakt tranen los. Met steeds terugkerende/recidiverende depressie kampende scherm ik mij inderdaad af op de ” 4 misverstanden”-wijze ! Klopt dat ik vaak ongelukkig ben en moe!
  Nog veel werk te doen om verandering in afschermen te gaan realiseren !

 2. klopt, ben ook zo moe, vroegen ging het goed het afschermen nu ben ik een spons na wat er is gebeurt de laatste 5 jaar , ken mij niet terug ,zoveel te verwerken ,steeds weer op komen voor min recht ,is zo vermoeiend .

 3. Ik herken al deze problemen.en zou er graag met lotgenoten over willen praten.is er een side waar dat kan.het zou mij misschien meer rust geven in mijn hoofd. Groeten nico

  1. Beste Nico,

   Ik verzorg geen ‘in real life’ praatgroepen en kan je hier niet bij helpen. Wel is het mogelijk om in in sommige van mijn online begeleiding andere HSP te ontmoeten en daar geregeld online ervaringen te delen. Via die manier kan ik je ook verder helpen met de problemen waarin jij je herkent. Check https://femkedegrijs.com/diensten/ :).

   Groetjes,
   Femke

 4. Hoi Femke Goedemorgen, wederom een goed verhaal van jou en ik hoop hier opnieuw mijn voordeel mee te kunnen doen. Bedankt!

 5. Hoi Femke , ik heb mijn nooit afgeschermd omdat ik van af klein wist dat ik wat had ik voel alles wat in mijn omgeving is of gebeurt soms weet ik van te voren wat er aan de hand is soms praten mensen ook over mijn maar ik laat nooit merken dat ik hun al heb aangevoeld . Misschien moet ik Hulp krijgen om het verder te ontwikkelen misschien kan jij mijn helpen tot gauw ik hoor het wel van je. Dank je wel voor je bericht.

 6. hoi Femke,

  Heel herkenbaar wat je hier allemaal beschrijft. Heb je misschien een paar goede praktische tips om in je eigen stroming te blijven? Groetjes tamara

 7. Hoi Femke dankjewel voor je site en hoe je HSP mensen hierin ondersteunt,
  weet je ook iemand die mannelijke HSP-ers kan helpen met afschermen,
  ik doe veel aan diverse meditaties en chakra-oefeningen, echter is dat niet altijd even toereikend meer op dit moment, mede doordat ik me nu ook in dit “werk” begeef.
  met vriendelijke groet,
  Edwin

  1. Hoi Edwin,

   Graag gedaan! Daar kan ik je niet bij helpen. Ik hoop dat ik je zo voldoende heb geïnformeerd en wens je verder alle goeds toe.

   Hartelijke groet,
   Femke

 8. Ha Femke
  Van mij hoor je niet veel maar ik wil toch een keer aangeven dat ik veel herkenning leest vooral zowel voor mijn man, mezelf en dan ook zeker bij onze kinderen!
  Het verhelderd enorm om een goed beeld bij dit alles te vormen!!

  Hartelijk bedankt!!

Scroll naar top