Home   HSP Kennisbank   HSP problemen   “Ik kan niet tegen drukte”: wat je eraan kunt doen

“Ik kan niet tegen drukte”: wat je eraan kunt doen

mensen: drukte

Ken je dat, dat drukte je snel te veel wordt?

Je hebt bijvoorbeeld last van drukte:

 • In de supermarkt; boodschappen op zaterdag doen vind je verschrikkelijk?
 • Op de markt: je gruwelt van de mensenmassa; het begint je te duizelen?
 • Op de kermis; je wordt overweldigd door alle felle lichten en speakers?
 • Op feestdagen, zoals het Kerstdiner of op het Museumplein tijdens Koninginnedag; je hebt last van de emoties van anderen?
 • Tijdens concerten?
 • Als je met openbaar vervoer rijdt; bijvoorbeeld als je in de bus, tram of trein ‘hutje mutje’ op elkaar moet staan en er nauwelijks ruimte en frisse lucht om je heen is, of tijdens de drukke spits op Utrecht CS of Amsterdam CS?
 • Op verjaardagen; je kunt niet goed tegen het vele ‘kippenhok’ lawaai of geschreeuw of gehuil van kinderen?
 • Als er veel vliegtuigen laag overvliegen?
 • Van buren?
 • Van (buur)kinderen?

Drukte kan ervoor zorgen dat je:

 • Hart sneller gaat kloppen
 • Het warmer krijgt
 • Duizelig wordt
 • Het overzicht en een gevoel van controle kwijtraakt
 • Paniekerig wordt
 • Het chaotisch in je hoofd wordt
 • Je gedachten overuren maken en een ‘mallemolen’ worden
 • Emotioneel zoals gefrustreerd of boos raakt
 • Situaties vermijdt

Raadpleeg bij klachten ook altijd een arts. Soms worden er voor dit soort klachten geen oorzaak gevonden…

Waarom hebben mensen last van drukte?

In mijn visie is het belangrijk om de oorzaak van klachten op te sporen en die aan te pakken, in plaats van symptomen te bestrijden/met klachten ‘te leren leven’.

Een onderschatte oorzaak van niet tegen drukte kunnen  is een hoogsensitiviteit die nog niet goed wordt beheerst. Ongeveer 1 op de 5 mensen is een hoogsensitief persoon (HSP). HSP herkennen zich vaak in deze HSP kenmerken en staan (onbewust) extra open voor prikkels, zoals van mensen, maar ook van geluiden of van andere energieën.

Als HSP hun hoogsensitiviteit nog niet goed beheersen, kunnen ze intens last hebben van drukte en deze zelfs vermijden, met als gevolg dat ze zich bijvoorbeeld eenzaam of onbegrepen kunnen gaan voelen.

Wat kun je doen als je niet goed tegen drukte kan?

Sommige HSP denken dat ze hiermee moeten leren leven. Dit is een misverstand, dat (onbewust) energie kost. Wat ook energie kost, is als je jezelf op een onjuiste manier ‘afschermt’.

Het is belangrijk om de oorzaak van klachten aan te pakken en hoogsensitiviteit te leren beheersen. Dit houdt onder andere in dat je goed bij je eigen energie blijft. Op die manier wordt hoogsensitiviteit een energiegevende kracht (en heb je geen last meer van drukte/verlies je jezelf hier niet meer in).

Wil je hier stappen in zetten?

Hier vind je manieren hoe ik je er bij kan helpen.

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende artikelen:

7 reacties op ““Ik kan niet tegen drukte”: wat je eraan kunt doen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Tania avatar
  Tania

  Hier heb ik echt veel last van , waardoor ik het zoveel mogelijk probeer te vermijden . Jammer want ik zou zo graag eens een concert bijwonen .

  1. Femke de Grijs avatar

   Vervelend! Hopelijk helpen de tips uit het artikel je wat verder :).

   Groetjes,
   Femke

 2. Lisa avatar
  Lisa

  Hoi femke ik zou graag in contact met je willen komen ik ben een nieuwtijds kind volgens iemand ben ik een kristal kind ik ben geboren in 1996 en voel alles aan het is me soms zo veel dat ik een pnes aanval krijg een soort epilepsie maar dan word het veroorzaakt door teveel prikkels ik ben altijd heel behulpzaam naar andere en wil iedereen blij maken mensen die ik niet ken kijken me aan en willen me zomaar een knuffel geven ik wil hier meer over weten ik ben door iemand die mij niet kon benoemd tot een spiritueel iemand

  1. Femke de Grijs avatar

   Hoi Lisa,

   Check deze pagina voor hoe je in contact met me kan komen :).

   Groeten, Femke

 3. Charlotte avatar
  Charlotte

  Ik vermijd drukte ook zoveel mogelijk, ik ga bv op zondagmorgen boodschappen doen, naar concerten ga ik nooit. Te ver, te lang reizen, te, druk, te immens en te chaotisch en teveel lawaai en te felle schijnwerpers. Ook op vliegvelden hetzelfde, daarom mijd ik drukke plaatsen

 4. Anoniem avatar
  Anoniem

  Dit zijn allemaal situaties die tijdelijk zijn, maar hoe zit het nu als je drukke ouders en broers heb. Dat je zelfs in je eigen slaapkamer geen rust kan vinden. Hoe kom je dan ter ontspanning van al die drukte?

  1. Femke de Grijs avatar

   Hoi anoniem,

   Zie het kopje ‘Wat kun je doen als je niet goed tegen drukte kan?’ :).

   Groeten,
   Femke

Scroll naar boven