Home   HSP Kennisbank   Maan   Maankalender

Maankalender

volle maan kalender

Een ander woord voor maan is lunar. Een maankalender wordt ook wel lunarkalender genoemd.

De lengte van een maankalender is gebaseerd op de tijd tussen twee nieuwe manen. Eén maanmaand wordt ook wel synodische maand of lunatie genoemd en duurt gemiddeld 29,5 dag. Gedurende 1 maanmaand verschijnen diverse maanstanden, of schijngestalten zoals volle maan.

Op welke dag een maankalender exact begint (zoals op volle maan, nieuwe maan of juist een specifiek moment tussen 2 maanstanden in) wisselt per cultuur.

Waarom zou je volgens het ritme van de maan leven?

Dat de maan iets met de aarde en de mens doet, is al eeuwenlang bekend. Veel dieren leven bijvoorbeeld volgens een natuurlijk ritme en de maan. In de praktijk worden maankalenders bijvoorbeeld nog gebruikt door sommige Joodse en Islamitische mensen. In het Westen maakte men vooral vroeger vaak gebruik van een maankalender, denk maar aan boeren als zij wilden zaaien of oogsten. Zij hielden hierbij rekening met de stand van de maan, zodat hun oogst optimaal zou zijn.

Dit kan je ook vertalen naar jouw leven. Door te leven volgens het ritme van de maan, kun je niet alleen je oogst in je tuin, maar ook je emotionele en mentale oogst vergroten. Leven volgens het ritme van de maan, geeft energie! Op een gegeven moment raakte deze kennis in het Westen echter enigszins in de vergetelheid. Tegenwoordig worden mensen steeds bewuster van de effecten die de omgeving en de maan op hen heeft. Oude kennis herleeft; men wil meer leven volgens het ritme van de natuur. Vooral HSP hebben hier veel baat bij.

Hier vind je meer informatie over wat het leven in het ritme met (in plaats van ’tegen’) de maan verder voor je kan betekenen en hoe je de maankalender in de praktijk kan brengen.

Aanvullende artikelen en gratis downloads:

2 gedachten over “Maankalender”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top