Wat is een maankalender? Ontdek het in dit artikel en kom erachter hoeveel dagen er in maankalender zitten, hoeveel dagen een maanmaand is, wat de beste kalender is en meer!
Inhoudsopgave
Wat is een maankalender?
Een ander woord voor maan is lunar. Een maankalender wordt ook wel lunarkalender genoemd.
Wat is het verschil tussen een zon en een maankalender?
Bij een zonnekalender staat hoelang de aarde erover doet om om de zon te draaien centraal. Dit duurt circa 365 dagen per jaar.
Hoeveel dagen is een maanmaand?
De maankalender is gebaseerd op de maan. De lengte hiervan is gebaseerd op de periode tussen twee nieuwe manen. Eén maanmaand wordt ook wel synodische maand of lunatie genoemd en duurt gemiddeld 29,5 dag.
De maan heeft een ritme. Gedurende 1 maanmaand verschijnen diverse maanstanden, of schijngestalten/maanfasen zoals volle maan.
Op welke dag een maankalender exact begint (zoals op volle maan, nieuwe maan of juist een specifiek moment tussen 2 maanstanden in) wisselt per cultuur. In de praktijk worden maankalenders bijvoorbeeld gebruikt door sommige Joodse en Islamitische mensen.
Beste maankalender
Wat de beste maankalender is, is persoonlijk. Er bestaat er niet 1 die altijd voor iedereen het beste is. Dit hangt onder meer af van je leeftijd en de mate waarin je sensitief bent. Een tiener kan behoefte hebben aan een andere kalender en een andere lay-out dan een volwassene. Het houdt ook verband met de mate waarin je sensitief bent (daarover in dit artikel later meer). Iemand die heel sensitief is kan er mogelijk behoefte aan hebben dat de kalender qua vormgeving eenvoudig is en bijvoorbeeld niet veel intense prikkels zoals neon kleuren bevat.
Kalender met maanstanden
Vind hier maanstanden/maanfasen kalender van dit jaar.
Kalender volle maan
Vind hier de volle maan kalender van dit jaar.
Hoeveel dagen zitten er in een maankalender?
Een islamitische maankalender omvat bijvoorbeeld 12 manen en is in totaal 354 dagen (12 manen x 29,5 dag).
Wat is een lunisolaire kalender?
Een zonnekalender bestaat meestal uit 365 dagen. Het verschil met een islamistische kalender is 11 dagen. Een ander type maankalender is een lunisolaire kalender. Hierbij wordt een dertiende maand toegevoegd, zodat de achterstand met de zon wordt gecompenseerd.
In 1 jaar kunnen er 13 volle manen verschijnen. Elk van die 13 manen heeft een unieke energie. Ontdek hier meer over de energie van deze manen.
Waarom zou je volgens het ritme van de maan leven?
Dat de maan iets met de aarde en de mens doet, is al eeuwenlang bekend. Het heeft bijvoorbeeld een effect op water. Veel dieren leven volgens een natuurlijk ritme en de maan.
In het Westen maakte men vooral vroeger vaak gebruik van een maankalender, denk maar aan boeren als zij wilden zaaien of oogsten. Zij hielden hierbij rekening met de stand van de maan, zodat hun oogst optimaal zou zijn.
Dit kan je ook vertalen naar jouw leven. Door te leven volgens het ritme van de maan, kun je niet alleen je oogst in je tuin, maar ook je emotionele en mentale oogst vergroten. Leven volgens het ritme van de maan, geeft energie! Op een gegeven moment raakte deze kennis in het Westen echter enigszins in de vergetelheid. Tegenwoordig worden mensen steeds bewuster van de effecten die de omgeving en de maan op hen heeft. Oude kennis herleeft; men wil meer leven volgens het ritme van de natuur.
Hoogsensitiviteit
Ongeveer 1 op de 5 personen is een hoogsensitief persoon en herkent zich in deze HSP kenmerken. HSP hebben een gevoeliger zenuwstelsel en aura dat meer open staat ten opzichte van niet-HSP. Hoogsensitieve staan extra open voor energie, ook voor energie van de maan. Ontdek hier bijvoorbeeld meer over de invloed van de volle maan op vrouwen. Met deze HSP test kom je erachter of jij hoogsensitief bent.
Als je hoogensitief bent kun je dit wel of niet beheersen. Als jij jouw hoogsensitiviteit beheerst kun je de maan gemakkelijk in je voordeel laten werken. Als jij jouw hoogsensitiviteit nog niet beheerst kun je klachten ervaren en bijvoorbeeld last hebben van de maan. Wellicht slaap je slechter met volle maan. Hier kun je iets aan doen. Je kunt jouw hoogsensitiviteit als kracht leren inzetten, bijvoorbeeld met begeleiding. Je kunt ook leren om de maan in jouw voordeel te laten werken.
Vooral HSP hebben er baat bij om in het ritme van de maan te leven.
Meer weten?
Hier vind je meer informatie over wat het leven in het ritme met (in plaats van ‘tegen’) de maan verder voor je kan betekenen en hoe je de maankalender in de praktijk kan brengen.
Vond je dit artikel waardevol? Doneer!
Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>
Over Femke de Grijs
Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.
Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.
Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.
Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.
Laat een reactie achter