Home   HSP Kennisbank   Maan   Maankalender

Maankalender

volle maan kalender

Een ander woord voor maan is lunar. Een maankalender wordt ook wel lunarkalender genoemd.

De lengte van een maankalender is gebaseerd op de tijd tussen twee nieuwe manen. Eén maanmaand wordt ook wel synodische maand of lunatie genoemd en duurt gemiddeld 29,5 dag. Gedurende 1 maanmaand verschijnen diverse maanstanden, of schijngestalten zoals volle maan.

Op welke dag een maankalender exact begint (zoals op volle maan, nieuwe maan of juist een specifiek moment tussen 2 maanstanden in) wisselt per cultuur.

Waarom zou je volgens het ritme van de maan leven?

Dat de maan iets met de aarde en de mens doet, is al eeuwenlang bekend. Veel dieren leven bijvoorbeeld volgens een natuurlijk ritme en de maan. In de praktijk worden maankalenders bijvoorbeeld nog gebruikt door sommige Joodse en Islamitische mensen. In het Westen maakte men vooral vroeger vaak gebruik van een maankalender, denk maar aan boeren als zij wilden zaaien of oogsten. Zij hielden hierbij rekening met de stand van de maan, zodat hun oogst optimaal zou zijn.

Dit kan je ook vertalen naar jouw leven. Door te leven volgens het ritme van de maan, kun je niet alleen je oogst in je tuin, maar ook je emotionele en mentale oogst vergroten. Leven volgens het ritme van de maan, geeft energie! Op een gegeven moment raakte deze kennis in het Westen echter enigszins in de vergetelheid. Tegenwoordig worden mensen steeds bewuster van de effecten die de omgeving en de maan op hen heeft. Oude kennis herleeft; men wil meer leven volgens het ritme van de natuur. Vooral HSP hebben hier veel baat bij.

Hier vind je meer informatie over wat het leven in het ritme met (in plaats van ‘tegen’) de maan verder voor je kan betekenen en hoe je de maankalender in de praktijk kan brengen.

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende artikelen en gratis downloads:

2 reacties op “Maankalender”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Gea avatar
  Gea

  Ik zou graag leren hoe ik de maankalender het beste effectief kan gebruiken en leren lezen. Kan jij mij verder helpen?

  1. Femke de Grijs avatar

   Hoi Gea,

   Leuk dat je dat wilt leren! Dat kan ik: met het Volle Maan Jaarprogramma voor hoogsensitieve vrouwen https://femkedegrijs.com/volle-maan/ help ik je daar graag verder mee.

   Groetjes,
   Femke

Scroll naar boven