Home   Blog   Welke plantaardige olie past bij jouw huid en gezicht? 3 tips voor HSP!

Welke plantaardige olie past bij jouw huid en gezicht? 3 tips voor HSP!

Er bestaat geen wondermiddel om rimpels weg te smeren. Toch is het belangrijk om je huid goed te verzorgen: dit kan bijvoorbeeld een pijnlijke droge huid en droogtelijntjes- en rimpels wat vervagen en voorkomen.

Hoogsensitiviteit en gezichtsverzorging

Ongeveer 1 op de 5 mensen is een hoogsensitief persoon (HSP) en herkent zich in deze HSP kenmerken. HSP staan extra open voor prikkels en kunnen deze intenser ervaren ten opzichte van niet-HSP. Dit geldt ook voor prikkels die zij op hun gezicht smeren. Voorzichtigheid en een milde aanpak is daarom belangrijk.

Eén manier waarop HSP hun gezicht mogelijk kunnen verzorgen is door middel van plantaardige olie. In deze blog ontdek je wat het is en wat er mogelijk bij jouw huid past.

Wat is plantaardige olie?

100% plantaardige olie is zoals de naam doet vermoeden afkomstig van planten. Het is geschikt voor vegans. Plantaardige olie is wat anders dan minerale olie: dit heeft nadelen voor je huid, zoals dat het je huid afsluit. Plantaardige olie heeft juist voordelen.

Voordelen van 100% plantaardige olie

Het:

  • Bevat meestal stoffen (antioxidanten en vetzuren) die de huid gehydrateerd houden en je huid een klein beetje kunnen beschermen tegen zonschade. Het is geen vervanging voor een goede zonnebrandcrème.
  • Bevat vaak stoffen die ontstekingsremmend werken en kalmeren.
  • Bevat geen toegevoegde conserveringsmiddelen, omdat schimmels en bacteriën er zich niet graag bevinden.
  • Is soms ook voor andere doeleinden te gebruiken, bijvoorbeeld om mee te koken.

Er is onderzoek gedaan naar het effect van plantaardige olie, in tabel 1 vind je waar welke olie mogelijk bij kan helpen. Er is meer onderzoek nodig om de exacte werking duidelijker te krijgen.

plantaardige olie

Aandachtspunten bij plantaardige olie:

  • Kies voor 100% pure biologische olie, zonder toegevoegde ingrediënten zoals etherische olie, parfum, geurstoffen en deze ingrediënten. Controleer de ingrediëntenlijst, bij amandelolie staat er bijvoorbeeld enkel: biologische amandelolie.
  • Kies voor de onbewerkte, ongeraffineerde versie. Bij ontgeurde olie schijnen vaak veel werkzame stoffen te verdwijnen. Je kunt letten of er op de verpakking “koude persing” (extra vierge) staat, hierdoor geurt de olie minder en zitten er meer werkzame stoffen in.
  • Sommige olie is gevoelig voor licht (zoals hazelnoot olie) en warmte; in dat soort gevallen is het beter om die olie in de avond te gebruiken. Bewaar de olie op een koele en donkere plaats.
  • Houd rekening met de houdbaarheidsdatum.
  • Kies voor een olie die bij je huid past. Je kunt dit zelf het beste uittesten.
  • Je kunt vaak oliën met elkaar combineren of afwisselen, zodat je je huid op verschillende manieren voedt.

kokosolie

3 soorten plantaardige olie

Elke olie heeft een vetzuurspectrum, die bestaat uit een unieke verdeling van verzadigde- en onverzadigde vetzuren. De onverzadigde vetzuren bestaan in een enkelvoudige- en meervoudige onverzadigde variant.

Vind een (combinatie van) olie die het beste bij het vetzuurspectrum van jouw huid past. De enige manier om hier achter te komen, is door te testen.

In grondslag zijn er 3 soorten plantaardige olie: droog, half-drogend en niet-drogend. Deze indeling heeft te maken met de hoeveelheid meervoudig onverzadigde vetzuren, die is bij:

  • Drogende olie meer dan 50%
  • Half-drogende olie tussen 20 en 50%
  • Niet-drogende olie minder dan 20%

Op basis van deze soorten kun je een indicatie krijgen welke soort waarschijnlijk het beste bij je past.

Ontdek welke plantaardige olie bij je past

Wat voor huid heb jij? Een…

  • Droge, gevoelige of rijpe huid? Kies voor een niet-drogende olie of half-drogende olie. Test uit waar je het het beste op doet.
  • Een normale of gemengde huid? Kies voor half-drogende olie.
  • Vette of onzuivere huid? Kies voor een drogende olie.

1. Voorbeelden niet-drogende olie (voor een droge, gevoelige of rijpe huid):

Aandachtspunten bij een droge en huid:
Een rijpe huid is vaak droog. Een droge huid heeft een olie nodig die de huid vet maakt.

Beste hydraterende ingrediënten

Heb je een hele droge huid en wil jij plantaardige olie gebruiken om te hydrateren? De beste plantaardige hydraterende ingrediënten zijn:

  • Olijfolie (extra vierge). Deze langzaam intrekkende olie kun je gebruiken voor het verzorgen van plekken waar geen poriën zitten zoals nagelriemen, voeten of lippen. Het kan ook passen bij een zeer droge gezichtshuid. Sommige mensen gebruiken het ook (in een kleine hoeveelheid, bijvoorbeeld een paar druppels) om hun (oog)make-up te verwijderen. Omdat deze olie je huid afsluit is het niet geschikt voor mensen met een vette huid: het kan dan poriën vergroten en acne veroorzaken.
  • Rice Bran olie (hieronder bij half-drogende olie kun je er meer over lezen).
  • Sheaboter (dit is een plantaardig vet).

Aandachtspunten bij niet-drogende olie: vaak hoeft er maar weinig olie (soms enkele druppels) te worden gebruikt omdat de olie langzaam intrekt.

Deze olie past wellicht bij jou:

  • Amandelolie (de zoete variant: geen bittere!)
  • Kokosolie
  • Neem olie

Amandelolie (de zoete variant)

Zoete amandelolie kan je huid voorzien van vet. Het heeft dezelfde hoeveelheid oliezuur als abrikozenpitolie en bevat vitamine A en E. Zoete amandelolie is niet gevoelig voor licht, waardoor je het overdag kan gebruiken. Het lijkt zonschade wat te beperken. Deze olie is vaak geschikt voor de gevoelige huid. Deze olie is niet geschikt bij notenallergie.

Naast verzorgende olie voor de huid kan deze olie ook gebruikt worden als make-upreinigingsmiddel bij waterproof make-up, massage olie en voor haren.
amandelolie

Het merk Pure Naturals heeft een koudgeperste biologische (Ecocert) amandelolie. Check voor de zekerheid zelf de actuele samenstelling.

Mijn ervaring met amandelolie (uit Frankrijk, niet verkrijgbaar in Nederland): De geur vond ik wat weg hebben van eten/amandelen (dat vond ik het enige kleine nadeel van deze olie). Ik vond de structuur prima: een beetje vettig, maar ‘dun’. Sporadisch zal ik deze olie blijven gebruiken.

Kokosolie

Kokosolie kan helpen om je huid te hydraten en te beschermen tegen uitdroging.

Waar kun je koksolie voor gebruiken?
Je kunt kokosolie bijvoorbeeld gebruiken om droge plekken zoals benen en ellebogen in te smeren. Sommige mensen gebruiken het ook voor hun gezicht (soms kan dit te zwaar aanvoelen) en als aftersun. Soms wordt het gebruikt als massage olie. Kokosolie kan poriën wat verstoppen en is niet geschikt voor als je een vette huid met pukkels hebt.

Als je je haren wilt behandelen met plantaardige olie, is kokosolie wetenschappelijk gezien de beste keuze. Zorg er voor dat je 100% pure kokosolie gebruikt en geen verwaterd product. Je kunt dit circa elke 2 weken of maand in je haren gebruiken (anders kan je haar te ‘vet’ en zwaar worden). Deze video gaat er verder op in. Ook kun je er in deze blog over haarverzorging meer over lezen.

Kokosolie kan worden gebruikt om te koken. De meningen over of/hoe gezond dit is verschillen. Sommige mensen zijn voorstander, het Voedingscentrum is bijvoorbeeld een tegenstander. Deze blog gaat hier nu niet verder op in, omdat deze blog is gericht op de huid.

Kokosolie zit vaak in potten omdat het vloeibaar wordt boven circa 25 graden Celsius. Je kunt met een schone lepel (gedestilleerd of uit de afwasmachine) wat olie uit de pot halen.

Wat voor kokosolie gebruik je?
In de praktijk is kokosolie vaak geraffineerd (bewerkt). Het is een uitdaging om een onbewerkte virgin kokosolie te vinden in een glazen verpakking, die ‘zuiver’ is en voldoet aan 5 aandachtspunten. Royal Green heeft een biologische Extra Virgin versie van 325 ml en 1400 ml, deze heeft een Great Taste Award gewonnen in 2018.

Royal Green kokosolie

Royal Green heeft in een plastic pot een ontgeurde versie (250 ml, 500 ml en 2500 ml) en geeft aan dat er in hun ontgeurde versie geen werkzame bestanddelen verloren gaan.

Duurzaamheid
Onlangs kwam kokosolie negatief in het nieuws, het zou niet zo duurzaam en milieuvriendelijk zijn. Royal Green mailde mij hierover hun standpunt: “Wij zijn een duurzaam bedrijf/merk en kunnen garanderen dat er geen ontbossing plaatsvindt voor onze kokosolie. Voor palmolie worden zeer grote hoeveelheden bossen gekapt of platgebrand om ruimte te creëren voor meer palmolie velden. Dit is niet het geval bij kokosolie dus ons standpunt is zeker niet hetzelfde.”

Mijn ervaring met kokosolie (uit Frankrijk, niet verkrijgbaar in Nederland): Deze olie ruikt naar kokos, daar moet je van houden. Ik gebruik kokosolie soms overdag, vooral voordat ik ga douchen of na het douchen (bijvoorbeeld op mijn benen zodat ze niet uitdrogen). Ik gebruik deze olie bewust niet voordat ik ga slapen (om te voorkomen dat ik de hele nacht kokos ruik). Mijn haren gaan er mooi van glanzen: gebruik voor haren vind ik prettig. Ik vond de structuur prima: een beetje ‘dun’/licht. Het smeert makkelijk weg.

Neem olie

Deze olie ziet er wat oranje achtig uit. Veel mensen mengen neem olie met andere olie, vooral vanwege de geur.

Mijn ervaring met neem olie (uit Frankrijk, niet verkrijgbaar in Nederland): Ik vond de geur heel onprettig. Om deze reden zal ik het verder niet gebruiken.

2. Voorbeelden half-drogende olie (voor een droge, gevoelige, rijpe, normale of gemengde huid):

Een gemengde huid is droog met vettere plekken/puistjes, bijvoorbeeld op de neus.

Wellicht past deze olie bij jou:

  • Abrikozenpit olie
  • Argan olie
  • Rice bran olie

Abrikozenpit olie

Deze olie is vooral geschikt voor een droge, rijpe en/of gemengde huid. Voordelen zijn dat dit deze olie zacht is, snel intrekt en in verband wordt gebracht met het vasthouden van vocht. Soms wordt deze olie ook gebruikt om (met name het gezicht) te masseren.

abrikozenpit olie

Een voorbeeld van biologische abrikozenpit olie is van Aro Med, zij gaven aan dat dit koudgeperste, 100% pure olie is. Check voor de zekerheid zelf de actuele ingrediënten.

Mijn ervaring met abrikozenpit olie (uit Frankrijk, niet verkrijgbaar in Nederland): ik vind de geur wat onaangenaam. De textuur voelt prettig, wat ‘dun’. Het smeert goed in en trekt makkelijk in. Vanwege de geur zal ik het niet vaker gebruiken.

Argan olie

argan olie

Argan olie is vaak geschikt voor een droge, rijpe en/of gevoelige huid. Het kan helpen om je huid vetter te maken, te beschermen tegen uitdroging en om je huid zachter en soepeler te laten voelen. Het is niet geschikt als je een noten allergie hebt.

Tip: kies voor een mechanisch geperste versie, omdat de kwaliteit stabieler is en deze langer houdbaar is ten opzichte van een traditioneel geproduceerde olie. Deze olie kan soms poriën verstoppen. Houd er rekening mee dat onbewerkte arganolie een sterke geur heeft, die onprettig kan zijn.

Ik wil deze olie nog uittesten.

Rice bran olie: geschikt voor elk huidtype

Rice bran olie voelt zacht aan op de huid. Vaak is het geschikt voor elk huidtype. Het bevat ten opzichte van andere olie meer natuurlijke antioxidanten, deze beschermen tegen vrije radicalen.

Mijn ervaring met rice bran olie (uit Frankrijk, niet verkrijgbaar in Nederland): deze olie ruikt neutraal. Het voelt als een vollere/dikkere olie. De olie voelde heel vet. Het smeert goed. Deze olie is een van mijn favoriete oliën die ik blijf gebruiken.

3. Voorbeeld van drogende olie (voor een vette of onzuivere huid)

Aandachtspunten bij een vette huid:
Een vette huid heeft een olie nodig die snel intrekt en geen vette laag op de huid achterlaat, die poriën kan verstoppen.

Jojoba olie: geschikt voor alle huidtypes

Jojoba olie is geen olie. Het is een vloeibare was afkomstig uit zaden van de jojoba plant. Deze was lijkt een beetje op olie, daarom wordt het ‘olie’ genoemd. Jojoba olie wordt in verband gebracht met de vochthuishouding. Het kan helpen om je huid glad en soepel te laten voelen.

Jojoba olie is geschikt voor alle huidtypes. Jojoba olie wordt in de praktijk geregeld gebruikt door mensen met een (wat) vettere huid, omdat het poriën niet verstopt. Deze olie is hypoallergeen: zelden krijgen mensen hier een allergische reactie door.

Je huid reinigen met zeep kan uitdrogend werken. Reinig je huid daarom op een voedende manier. Je kunt je (oog)make-up soms reinigen met 100% plantaardige olie, zoals Jojoba olie. Daarnaast is deze olie geschikt als massage olie.

jojoba olie

Cruydhof heeft biologische koudgeperste Jojoba olie. Check voor de zekerheid zelf de actuele ingrediënten.

Mijn ervaring met jojoba olie (uit Frankrijk, niet verkrijgbaar in Nederland): ik vond deze olie wat vlezig ruiken. De textuur voelde prima. De olie trok gemakkelijk in mijn huid. Omdat ik de geur wat minder vond en deze olie al in mijn crème zit (die neutraler ruikt), zal ik deze olie niet zo snel opnieuw ‘los’ gebruiken. Ik gebruik het wel om make-up te verwijderen: dat gaat gemakkelijk.

Wat is de beste plantaardige olie?

Wat de beste olie is, is heel persoonlijk en hangt af van jouw huid. Door te testen kun je hierachter komen. Weet je niet waar je moet beginnen met testen? Kies voor Rice Bran en Jojoba olie: deze passen vaak bij alle huidtypes.

Tip: test!

Heb je een olie gevonden? Test uit of je hier tegen kan, bijvoorbeeld door:

  • Eerst wat (druppels) olie aan te brengen in de binnenkant je elleboog.
  • Als dat een poosje (minimaal 24 uur) goed gaat wat aan te brengen achter je oor voor minimaal 24 uur.
  • Daarna kun je een deel op je gezicht (bijvoorbeeld op 1 zijkant) doen.
  • Als dat minimaal 24 uur goed gaat, kun je langzaam uitbreiden en de rest van je gezicht doen.

Stop als het jeukt of brandt. Was het dan met water van je gezicht.

Let op: controleer zelf voor de zekerheid de actuele ingrediënten. Mensen/merken waar ik naar link in deze blog verkopen ook producten waar ik niet achter sta. 

Ik werk samen met bol.com. Dit artikel bevat daarom affiliate links. Als je via de links in dit artikel iets bij bol.com bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor en steun je mij. Dit waardeer ik zeer! Jij betaalt niets extra.

Vond je dit artikel waardevol? Je bijdrage is welkom!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende artikelen

P.S. Heb jij een favoriete plantaardige olie? Laat het hieronder weten, ik ben benieuwd :).

Deze blog werd gepubliceerd op 25 augustus 2020 en werd geüpdatet op 14 april 2023

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven