Waarom je als HSP beter geen Anti-rimpel crème kunt kopen

anti-rimpelcreme

Erger jij je als HSP aan rimpels en wil je deze wegsmeren met een anti-rimpel crème? Dan is deze blog voor jou. In deze blog ontdek je waardoor rimpels ontstaan, waarom het smeren van anti-rimpel crème zinloos is en wat je beter wel kunt doen als je rimpels hebt.

Waardoor ontstaan rimpels?

Allereerst is het belangrijk om te weten waardoor rimpels kunnen ontstaan. Op basis hiervan weet je of/wat je kunt doen. Rimpels verschijnen doordat collageen en elasticiteit verminderen.

Factoren die rimpels beïnvloeden zijn onder meer:

 • Zon
 • Stress
 • Voeding
 • Gebrek aan vocht
 • Roken
 • Luchtvervuiling
 • Genen
 • Hormonen (vooral na het veertigste levensjaar nemen de productie van elastine en collageen af, dit hangt samen met de afname van oestrogeen en progesteron).
 • Mimiek; als je bijvoorbeeld veel fronst kan dit ertoe bijdragen dat je fronsrimpels ziet.

Tip 1. Accepteer jezelf

Ongeveer 1 op de 5 mensen is een hoogsensitief persoon (HSP) en herkent zich in deze HSP kenmerken.

HSP staan extra open voor prikkels en indrukken, ook uit de schoonheidsindustrie, maatschappij en media. Zij creëeren een beeld over wat ‘schoonheid’ is, dit wordt geassocieerd met gezondheid. Een strakke en stralende huid, zonder rimpels valt hier nu onder. Hoe zou je tegen rimpels aankijken als iedereen zijn rimpels liet zien en dit overal (in kranten, op de covers van tijdschriften en op de TV) te zien was? Een poppendokter maakte bijvoorbeeld poppen wat realistischer, soms met wat rimpels.

HSP kunnen als zij hun hoogsensitiviteit nog niet beheersen, moeite hebben met afschermen/afsluiten en zichzelf verliezen in de buitenwereld en dit schoonheidsideaal. Dit kan zich uiten in onzekerheid rondom het uiterlijk en streven naar een ‘perfect‘ uiterlijk, bijvoorbeeld door veel met anti-rimpelzaken bezig te zijn. Dit kan onbewust energie kosten.

Het allerbelangrijkste hierbij is: accepteer jezelf volledig, inclusief je genen, hoogsensitiviteit en hoe je eruit ziet. Wees blij met jezelf. Leer om je hoogsensitiviteit in te zetten als kracht, zodat je goed bij jezelf en je eigen energie blijft en andermans mening en schoonheidsideaal makkelijker loslaat.

Sommige mensen doen aan gezichtsyoga of gebruiken gezichtsacupunctuur om rimpels te verbergen, er is onvoldoende bewijs dat dit (op lange termijn) werkt. Leven en ouder worden is een gift en niet iets om je voor te schamen, of om te verbergen met een (botox/filler) ‘masker’. Laat jezelf zien en uit je emoties. Ook als die kunnen leiden tot rimpels. Zie rimpels als een teken van leven.

Zorg verder goed voor jezelf en je huid. De onderstaande tips helpen je hierbij.

senioren koppel

Tip 2. Wees in balans met de zon

Zon is gezond: het zorgt voor de aanmaak van vitamine D en voorkomt een vitamine D-tekort. Vermijd niet 100% zon!

Te veel zon is schadelijk: wat te veel is hangt af van je huidtype en zonkracht (tussen 11:00 uur en 15:00 uur schijnt de zon meeste het felst). Bij zonkracht 9 of 10 kan de huid binnen tien minuten verbranden, hier krijg je een indicatie van het aantal minuten.

Dermatoloog Menno Gaastra: “De zon is de voornaamste veroorzaker van huidveroudering”. Er wordt geschat dat 90%-95% van de huidveroudering ontstaat door de zon. Het effect van de zon op je huid (en rimpels) wordt pas na jaren concreet.

vrouw met hoed staat in zon

Ga niet onder de zonnebank of liggen ‘bakken’. Houd er rekening mee dat UV-straling door glas heen kan gaan. Bescherm je huid tegen te veel zon (en schadelijke UV-straling), bijvoorbeeld met een hoed, zonnebril en zonnebrandcrème zonder synthetische, schadelijke (hormoonverstorende) stoffen en nano-deeltjes.

Tip 3. Ontspan

Je kunt bijvoorbeeld ontspannen door te mediteren en yoga te doen.

Door regelmatig (niet te fanatiek) te bewegen verminder je stress en stimuleer je de doorbloeding in je huid. Een doorbloede huid helpt om voedingsstoffen te vervoeren en afvalstoffen te verwijderen. Regelmatige beweging laat geen rimpels verdwijnen, maar kan een verjongend effect hebben.
Femke de Grijs doet yoga

Tip 4. Eet gezond

Zorg ervoor dat je genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. Denk aan koolhydraten, eiwitten, gezonde vetten (zoals omega 3 en 9), water, vezels, vitamines en mineralen. Deze (ondersteunen in het) leveren (van) energie, en kunnen bouwstoffen voor je huid bevatten. Alcohol en bewerkte ‘snelle’ suiker (zoals poedersuiker) zijn niet ondersteunend voor je huid.

Veel voedingsstoffen zijn alleen uit voeding te halen, omdat je lichaam deze stoffen niet zelf aanmaakt. In sommige gevallen is het lichaam niet in staat om voedingsstoffen goed op te nemen, bijvoorbeeld als darmen onvoldoende werken. Raadpleeg bij het vermoeden en oplossen hiervan een arts.

groenten en walnoten

Hieronder vind je voorbeelden van stoffen die vaak in verband worden gebracht met een gezonde huid. De stoffen staan op alfabetische volgorde.

Voorbeelden van aminozuren en/of aanverwante stofjes:

Antioxidanten
Vrije radicalen kunnen rimpels veroorzaken. Antioxidanten helpen om afval zoals radicalen in je lichaam te verwerken. Antioxidanten kunnen volgens dermatoloog Menno Gaastra vrije zuurstofradicalen (die hoofdverantwoordelijk voor huidveroudering zijn) uitschakelen, en zo helpen om huidveroudering tegen te gaan.

Zorg er daarom voor dat je voldoende antioxidanten binnenkrijgt, die vrije radicalen aanpakken. Voorbeelden van antioxidanten die in verband worden gebracht met de huid:

 • Vitamine C
 • Vitamine E

Antioxidanten zitten in veel groente- en fruitsoorten. Je kunt via die weg aan ze komen.

kiwi

Mineralen voorbeelden:

amandelen

Vitaminen voorbeelden:

 • Vitamine A
 • Vitamine B3
 • Vitamine B5
 • Vitamine B8 (biotine)
 • Vitamine C
 • Vitamine D
 • Vitamine E
 • Vitamine K2

fruit

Het kan aantrekkelijk lijken om al deze stoffen via suppletie tot je te nemen. Dit is een afrader:

 • De kwaliteit van supplementen is divers.
 • Te hoog geconcentreerde supplementen kunnen (soms op lange termijn) klachten geven.
 • Het gebruik van meerdere supplementen tegelijkertijd kan (op de lange termijn) klachten geven, bijvoorbeeld omdat ze onderling met elkaar botsen en één/meerdere stof(fen) in je lichaam onderuit kunnen halen.
 • In sommige situaties is het gebruik van suppletie niet toegestaan. Vitamine B3 kan bijvoorbeeld gevaarlijk zijn als je een zeer lage bloeddruk hebt en vitamine A-suppletie is niet geschikt voor zwangeren.

Doe je best om via gezonde, gevarieerde voeding deze stoffen tot je te nemen, in plaats van suppletie te slikken. Wil je toch suppletie gebruiken? Raadpleeg een expert, doe bijvoorbeeld eerst bloedonderzoek zodat je weet hoe het met de huidige status van vitamines en mineralen etc. is.

Van veel suppletie is met onafhankelijke (niet door de industrie zelf betaalde) onderzoeken nog niet 100% wetenschappelijk bewezen dat deze werkt. Het bewijs voor collageensuppletie (afkomstig van dierlijke ingrediënten) die je huid verbeteren is bijvoorbeeld behoorlijk zwak. De onderzoeken zijn vaak niet blind gedaan en gesponsord door suppletiebedrijven (de Podcast van The Beauty Brains vanaf minuut 30:11 gaat hier op in).

suppletie

Tip 4. Voed je huid, voorzie het van vocht

Er bestaat geen wondermiddel tegen huidveroudering en rimpels. Anti-rimpel crèmes werken niet en laten rimpels niet verdwijnen. Bestaande rimpels kunnen niet weg gesmeerd worden met crèmes uit de (online) winkel.

Wel of niet smeren?
Toch heeft smeren met een crème volgens dermatoloog Menno Gaastra zeker zin: “Je huid veroudert namelijk door een tekort aan vocht.” Door te (blijven) smeren kan het vochtgehalte in de huid worden verbeterd, waardoor droogtelijntjes- en rimpeltjes er beter uit kunnen zien en (enigszins) minder kunnen lijken/wat kunnen vervagen.

Wat kun je op je huid smeren?
Bekijk hier huidverzorging do’s en don’ts voor HSP.

Wat ondersteunt verder om je huid vochtig te houden?

Je kunt voldoende water drinken en er voor zorgen dat je omgeving voldoende vochtig is. Een luchtvochtigheid van circa 40-60% in je huis is ideaal. Dit kun je meten met speciale luchtvochtigheidsmeters. Ik werk samen met bol.com. Dit artikel bevat daarom een affiliate link. Als je via de link in dit artikel iets (zoals een luchtvochtigheidsmeter) bij bol.com bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor en steun je mij. Dit waardeer ik zeer! Jij betaalt niets extra.

Is het te droog? Zet bijvoorbeeld bakjes water boven de verwarming en planten in je omgeving.

Tip 5. Stop met roken

Roken vraagt antioxidanten, deze heb je nodig voor bescherming tegen veroudering.

sigaretten

Tip 6. Omgeef je in een gezonde lucht

bos

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende artikelen

P.S. Deze blog wil je inspireren om jezelf te accepteren en om goed voor jezelf en je huid te zorgen. Deze blog heeft niet het doel om een compleet overzicht te bieden van alle (veelal agressieve) anti-rimpelsmethodes, waarvan met onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek vaak niet bekend is wat deze op lange termijn doen. Reacties over dit soort methodes/middelen worden daarom niet toegelaten.

Deze blog werd gepubliceerd op 13 juli 2020 en werd geüpdatet op 13 juli 2024

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven