Home   Blog   Wat niemand je vertelt over botox als HSP

Wat niemand je vertelt over botox als HSP

cosmetisch arts

Heb je rimpels en vind je dit lelijk, of ben je hier onzeker over? Soms worden rimpels aangepakt met botox. Steeds meer mensen gebruiken dit op jongere leeftijd.

Misschien overweeg je dit ook, omdat het zo ‘normaal’ lijkt? Er kleven nadelen aan botox, waar je bijna niets over hoort. Deze blog gaat er dieper op in.

Wat is botox?

Botox wordt gemaakt van Botuline Toxine, een eiwit dat door een bacterie wordt geproduceerd. Het is het meest sterke gif op aarde, zo werd het in de Tweede wereldoorlog als gifgas gebruikt. Als er sprake is van een vergiftiging door Botuline Toxine wordt gesproken over botulisme. Door botulisme sterven geregeld dieren, vooral vissen en watervogels. Als zij Botuline Toxine binnenkrijgen verlammen hun spieren, waardoor hun hoofd gaat hangen en ze verdrinken. Dit gebeurt vooral in stilstaand ondiep water (zoals sloten en vijvers) boven 20 graden Celsius.

Gif is per definitie niet gezond voor je lichaam; het heeft een schadelijke invloed. Tegenwoordig wordt het voor menselijk gebruik zuiver gekweekt en dusdanig verdund zodat je er niet dood bij neervalt, maar het blijft een gif. Het verlamt spieren doordat het op de zenuweindes gaat zitten. Soms wordt het ingezet als medicijn, bijvoorbeeld bij spierziekten of om migraine te verminderen.

Ook wordt het cosmetisch ingezet. Zo zijn rimpels tijdelijk minder/niet zichtbaar. Botox hoeft overigens niet te werken omdat ongeveer 1-2% van de bevolking hier antistoffen tegen heeft. Deze blog gaat verder in op botox om cosmetische redenen.

10  Botox Nadelen:

Nadeel 1. De behandeling doet pijn

Wie mooi wil zijn moet pijn lijden” wordt wel eens gezegd. Een pijnlijke behandeling is niet het grootste nadeel. Hoeveel mag “schoonheid” kosten, welke prijs wil je hiervoor betalen en moeten anderen (dieren) hiervoor voor jou betalen? Wil jij hiervoor het risico nemen om minder te kunnen functioneren op fysiek of mentaal niveau?

Alhoewel Botuline Toxine op zichzelf veganistisch is, is Botox getest op dieren (waarvoor veel dieren zijn gestorven). In botox kan verder albumine zitten dat afkomstig kan zijn van gedode dieren.

injectie

Nadeel 2. Je huid wordt niet gevoed en veroudert sneller

Doordat spieren tijdelijk verslappen:

 • Geeft de spier minder voedingsstoffen aan de huid (wat ongezond is) waardoor die dunner wordt en lijntjes eerder zichtbaar zijn.
 • Ontstaat spieratrofie en verlies je spiermassa en volume in je gezicht. Er ontstaat ruimte, waardoor de huid niet meer strak om het gezicht spant. Rimpels en plooien kunnen hierdoor zichtbaar worden.

Volgens cosmetische chirurg Darren McKeown kan botox ter preventie van rimpels het verouderingsproces versnellen. Volgens hem smelten de spieren op lange termijn weg.

Nadeel 3. Je krijgt op andere plekken rimpels

Je kunt op andere plekken rimpels krijgen, doordat andere spieren meer aan het werk worden gezet.

Nadeel 4. Je gezicht ziet er raar/onnatuurlijk uit

Misschien krijg je een hangende lip of hangende/gezwollen oogleden.

Nadeel 5. Je kunt je niet meer goed uiten

Wellicht kun je niet meer lachen of zijn je wenkbrauwen hoog opgetrokken, waardoor mensen denken dat je continu verbaast bent.

Het kan ook zo zijn als je lippen met botox zijn gevuld dat je het gevoel hebt dat je lippen onder spanning staan, je niet meer goed kan eten/drinken en anders gaat articuleren.

verbaasde vrouw

Nadeel 6. Je kunt niet goed functioneren

Misschien heb je vanwege botox in het gezicht/oogleden last van:

 • Vermoeidheid
 • Slaperigheid
 • Duizeligheid
 • Hoofdpijn
 • Misselijkheid
 • Tintelingen
 • Kwijlen
 • Ontsteking van het hoornvlies (de buitenlaag van het oog)
 • Abnormaal draaien van de oogleden (naar buiten of naar binnen)
 • Zichtstoornissen (zoals dubbel of wazig zicht)

vrouw ligt op bed

Nadeel 7. Bijwerkingen kunnen lang duren

Complicaties kunnen komen door onzuiverheden in het product en/of de behandeling.

Als je iets wilt laten doen aan je hart, laat je dit door een expert/specialist (cardioloog) doen. Als je iets wilt laten doen aan je uiterlijk, laat dit dan ook door een expert (specialist) doen. Laat je goed voorlichten over wat een expert/specialist is. Hier bestaan misverstanden en onduidelijkheden over. Volgens de wet mag iedereen die geneeskunde heeft gestudeerd en basisarts is (zoals een uroloog en tandarts) botox geven. Een plastisch chirurg is echter gespecialiseerd en een expert in het esthetisch en/of functioneel aanpassen van het uiterlijk. Een plastisch chirurg is een beschermde titel, de titel ‘cosmetische arts/chirurg’ is dat niet niet. Iedereen die geneeskunde heeft gestudeerd en basisarts mag zich cosmetisch arts noemen. Alle chirurgen mogen zichzelf cosmetisch chirurg noemen. NOS legt het hier verder uit.

Botox kan verschillende bijwerkingen geven, in deze blog krijg je hier een indruk van. Veel klinieken en artsen die botox geven, delen niet alle nadelen en bijwerkingen van botox in het gelaat of ooglid. In de bijsluiter kun je hier vaak meer informatie over vinden.

Meer voorbeelden van bijwerkingen van botox in het gelaat/ooglid :

Bijwerkingen kunnen lang duren: 3-6 maanden, doordat de stoffen die in botox zitten door je lichaam afgebroken moeten worden.

injectie ampullen

Nadeel 8. Lange termijn effecten zijn onbekend

Er zijn tal van voorbeelden van middelen die vroeger door artsen veilig werden geacht, zoals veel borstimplantaten, de Diane 35 pil bij acne en DES, waarvan later bekend werd dat dit een negatieve gezondheidsimpact had. De impact van DES werkte zelfs generaties lang negatief door.

Het is wetenschappelijk gezien nog niet duidelijk waar botox heen gaat als het wordt afgebroken en wat voor invloed het heeft op je zenuwuiteinden. De (mogelijke negatieve) invloed op de gezondheid is op lange termijn nog niet bekend. Veel mensen die botox spuiten delen niets over de nog onbekende en niet onderzochte lange termijn effecten.

Nadeel 9. Je neemt de oorzaak niet definitief weg

Botox werkt kort (circa 3-6 maanden) en is dweilen met de kraan open. Je blijft bezig (soms met ‘pauzes’, omdat je huid ‘gevoed’ moet worden).

Alhoewel de stof botox zelf niet verslavend is (zoals alcohol en tabak dat wel zijn), kan botox wel psychisch verslavend werken. Er zijn bijvoorbeeld mensen die zich verliezen in onzekerheid en perfectionisme en steeds meer botox willen (omdat ze zich anders te lelijk en niet goed/mooi genoeg voelen), in hogere doseringen. Sommige mensen raken hierdoor in financiële problemen.

Nadeel 10. Je pakt andere oorzaken die mogelijk rimpels geven niet aan

Mimiek en spieren zijn slechts 1 oorzaak van rimpels. Er zijn nog veel meer factoren die invloed kunnen hebben op rimpels. Je kunt onder meer te veel in de zon zijn, of te weinig voedingsstoffen binnenkrijgen, waardoor rimpels (mede) worden veroorzaakt. Lees hier meer over mogelijke oorzaken.

Keuringsdienst van Waarde over Botox

Deze aflevering van de Keuringsdienst van waarde gaat ook in op botox:

Fillers

Een filler geeft volume. Een filler kan een alternatief voor botox lijken. Deze hebben echter net zoals botox ook (vaak soort gelijke) nadelen.

Korte termijn reacties hiervan zijn bekend. Hyaluronzuurvullers kunnen bijvoorbeeld leiden tot pijn, een drukkend gevoel, hevige bloeduitstortingen (blauwe plekken), bobbels, onregelmatigheden, zwellingen, vochtophoping, roodheid van de huid, verkleuring van de huid, gevoeligheid, acute allergische reactie en necrose (afsterven van weefsel).

Lange termijn reacties zijn vaak onduidelijk. Het RIVM meldt dat:

 • “Bij het gebruik van semi-permanente vullers bijwerkingen en complicaties kunnen optreden. Uit de geraadpleegde wetenschappelijke literatuur zijn geen gegevens bekend over de incidentie van bijwerkingen en complicaties.”
 • “Uit een aantal studies blijkt dat bepaalde semi-permanente vullers langer in het lichaam aanwezig kunnen zijn dan volgens de claim van de fabrikant zou moeten.”
 • “Van semi-permanente rimpelvullers lange termijn reacties niet worden gemeld en dat onderzoek hiernaar niet is beschreven.”

lip filler
Soms worden (lip)fillers gegeven door iemand die hier niet de juiste papieren voor heeft. Dit kan leiden tot een onjuiste behandeling die klachten zoals littekens, bulten en andere huidverminkingen kunnen geven.

Over hoogsensitiviteit en botox

Ongeveer 1 op de 5 mensen is een hoogsensitief persoon (HSP) en herkent zich in deze HSP kenmerken. HSP staan extra open voor prikkels, ook voor prikkels van medicijnen en andere toegediende middelen.

HSP kunnen nadelen zoals bijwerkingen van botox en fillers intenser ervaren ten opzichte van niet-HSP.

Schoonheidsideaal

Als HSP nog niet goed bij zichzelf kunnen blijven (ze kunnen moeite hebben met afschermen/afsluiten/beschermen), kunnen zij bovendien onder druk van de (sociale) media voelen zij dat zij moeten voldoen aan een schoonheidsideaal. Het TV programma Hollandse zaken gaat dieper op dit schoonheidsideaal van er jong uit zien en rimpels in.

Wellicht denk je aan de hand van dit schoonheidsideaal dat botox je een ‘mooi’ gezicht geeft dat er ‘gezond’ en ‘gelukkig’ uitziet. Feitelijk stop je gif in je lijf, waar je je lijf niet mee ondersteunt (het is ongezond) en het niet gelukkig mee maakt. Is ‘schoonheid’ belangrijker dan jouw gezondheid en zo ja; tot hoever wil je hier in gaan?

Je anders voordoen dat je bent en gebruik maken van botox (omdat je jezelf niet goed genoeg/mooi genoeg vindt) creëert letterlijk een soort masker tussen jou en de buitenwereld. Dit kan (onbewust) spanning en stress geven (bijvoorbeeld als je denkt: “Ik moet opletten dat het niet is uitgewerkt, straks vinden ze me weer lelijk“). Hoe zou jouw leven eruit zien als iedereen om je heen rimpels had?

Voor HSP is het belangrijk om bij zichzelf en eigen energie te blijven, zo voorkomen zij dat zij zichzelf verliezen in schoonheidsidealen uit de media en maatschappij.

Depressie

Sommige mensen denken dat het gebruik van botox de kans op depressie verkleint. Hier is nog te weinig wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Mogelijke redenen hiervoor kunnen volgens sommige mensen zijn dat:

 • De fronsspieren verbonden zijn met het hersengebied dat emoties reguleert. Door botox kan er letterlijk minder gefronst worden en meer gelachen kan worden. Dit zou een positievere mentale houding kunnen creëren.
 • Er vanuit de omgeving complimenten komen over het rimpelloze uiterlijk, waardoor iemand zich knapper en beter voelt.

Het woord emotie stamt af van het Latijn (’emovere’) en betekent vrij vertaald ‘(naar buiten) bewegen‘. Emoties en gevoelens zijn energie. De reden dat iemand fronst, is omdat er (onbewust) iets is wat geuit wil worden.

Vanuit een holistische en spirituele visie is een depressie er niet toevallig, maar met een reden. Het is vanuit deze benadering belangrijk om de oorzaak van een depressie te ontdekken en deze op te lossen (zodat energie kan bewegen/stromen), in plaats van deze (symptomen) te bestrijden met bijvoorbeeld botox (waarmee energie wordt vastgezet). Dit is energetisch gezien symptoombestrijding en geen werkelijke langetermijnoplossing.

Meer weten?

Lees hier meer over de oorzaken over rimpels en of/wat hierbij helpt.

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende blogs:

Deze blog werd gepubliceerd op 8 juli 2020 en werd geüpdatet op 25 augustus 2023

4 reacties op “Wat niemand je vertelt over botox als HSP”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Signe avatar
  Signe

  Goed om te weten! Niet dat ik het zelf ooit van plan was, maar je kunt anderen waarschuwen.
  Misschien kun je tips geven over andere, beter, manieren om een rem op je rimpels te zetten? Zoals eten en drinken, beweging, of zelfs face yoga?

  1. Femke de Grijs avatar

   Hoi Signe,

   Bedankt voor je reactie. Binnenkort zal ik hier in een andere blog wat meer over gaan delen :).

   Groetjes,
   Femke

 2. Greetje avatar
  Greetje

  Jammer dat hier niet veel meer over gepubliceerd wordt. In het algemeen vind ik mensen die fillers en/of botox gebruiken er sowieso niet mooier op worden, maar dat het ook de veroudering juist versterkt wist ik niet

 3. Ingalina avatar
  Ingalina

  Ik ben sinds twee jaar met de botox gestopt vanwege geheugenproblemen. Tegen mij werd verteld dat het niet mogelijk was ik ben vervolgens over gestapt op bocouture in de hoop dat ik het probleem hiermee kon ontlopen maar helaas met dezelfde geheugenproblemen en nu twee jaar later laat het nog steeds zijn sporen na en weet ik niet of het nog in orde gaat komen. Het is heerlijk om er fris en uitgeslapen uit te zien maar of dit het waard is?

Scroll naar boven