Home   Blog   Wat niemand je vertelt over botox als HSP

Wat niemand je vertelt over botox als HSP

cosmetisch arts

Heb je rimpels en vind je dit lelijk, of ben je hier onzeker over? Soms worden rimpels aangepakt met botox. Steeds meer mensen gebruiken dit op jongere leeftijd.

Misschien overweeg je dit ook, omdat het zo ‘normaal’ lijkt? Er kleven nadelen aan botox, waar je bijna niets over hoort. Deze blog gaat er dieper op in.

Wat is botox?

Botox wordt gemaakt van Botuline Toxine, een eiwit dat door een bacterie wordt geproduceerd. Het is het meest sterke gif op aarde, zo werd het in de Tweede wereldoorlog als gifgas gebruikt. Als er sprake is van een vergiftiging door Botuline Toxine wordt gesproken over botulisme. Door botulisme sterven geregeld dieren, vooral vissen en watervogels. Als zij Botuline Toxine binnenkrijgen verlammen hun spieren, waardoor hun hoofd gaat hangen en ze verdrinken. Dit gebeurt vooral in stilstaand ondiep water (zoals sloten en vijvers) boven 20 graden Celsius.

Gif is per definitie niet gezond voor je lichaam. Tegenwoordig wordt het voor menselijk gebruik zuiver gekweekt en dusdanig verdund zodat je er niet dood bij neervalt, maar het blijft een gif. Het verlamt spieren doordat het op de zenuweindes gaat zitten. Soms wordt het ingezet als medicijn, bijvoorbeeld bij spierziekten of om migraine te verminderen.

Ook wordt het cosmetisch ingezet. Zo zijn rimpels tijdelijk minder/niet zichtbaar. Botox hoeft overigens niet te werken omdat ongeveer 1-2% van de bevolking hier antistoffen tegen heeft. Deze blog gaat verder in op botox om cosmetische redenen.

10  Botox Nadelen:

Nadeel 1. De behandeling doet pijn

Wie mooi wil zijn moet pijn lijden” wordt wel eens gezegd. Een pijnlijke behandeling is niet het grootste nadeel. Hoeveel mag “schoonheid” kosten, welke prijs wil je hiervoor betalen en moeten anderen (dieren) hiervoor voor jou betalen? Wil jij hiervoor het risico nemen om minder te kunnen functioneren op fysiek of mentaal niveau?

Alhoewel Botuline Toxine op zichzelf veganistisch is, is Botox getest op dieren (waarvoor veel dieren zijn gestorven). In botox kan verder albumine zitten dat afkomstig kan zijn van gedode dieren.

injectie

Nadeel 2. Je huid wordt niet gevoed en veroudert sneller

Doordat spieren tijdelijk verslappen:

 • Geeft de spier minder voedingsstoffen aan de huid waardoor die dunner wordt en lijntjes eerder zichtbaar zijn.
 • Ontstaat spieratrofie en verlies je spiermassa en volume in je gezicht. Er ontstaat ruimte, waardoor de huid niet meer strak om het gezicht spant. Rimpels en plooien kunnen hierdoor zichtbaar worden.

Volgens cosmetische chirurg Darren McKeown kan botox ter preventie van rimpels het verouderingsproces versnellen. Volgens hem smelten de spieren op lange termijn weg.

Nadeel 3. Je krijgt op andere plekken rimpels

Je kunt op andere plekken rimpels krijgen, doordat andere spieren meer aan het werk worden gezet.

Nadeel 4. Je gezicht ziet er raar/onnatuurlijk uit

Misschien krijg je een hangende lip of hangende/gezwollen oogleden .

Nadeel 5. Je kunt je niet meer goed uiten

Wellicht kun je niet meer lachen of zijn je wenkbrauwen hoog opgetrokken, waardoor mensen denken dat je continu verbaast bent.

verbaasde vrouw

Nadeel 6. Je kunt niet goed functioneren

Misschien heb je vanwege botox in het gezicht/oogleden last van:

 • Vermoeidheid
 • Slaperigheid
 • Duizeligheid
 • Hoofdpijn
 • Misselijkheid
 • Tintelingen
 • Kwijlen
 • Ontsteking van het hoornvlies (de buitenlaag van het oog)
 • Abnormaal draaien van de oogleden (naar buiten of naar binnen)
 • Zichtstoornissen (zoals dubbel of wazig zicht)

chronische vermoeide vrouw ligt in bed

Nadeel 7. Bijwerkingen kunnen lang duren

Complicaties kunnen komen door onzuiverheden in het product en/of de behandeling. Het is onduidelijk wie botox mag spuiten (bijvoorbeeld: plastisch chirurgen of cosmetische artsen).

Botox kan verschillende bijwerkingen geven, in deze blog krijg je hier een indruk van. Veel klinieken en artsen die botox geven, delen niet alle nadelen en bijwerkingen van botox in het gelaat of ooglid. In de bijsluiter kun je hier vaak meer informatie over vinden.

Meer voorbeelden van bijwerkingen van botox in het gelaat/ooglid :

Bijwerkingen kunnen lang duren: 3-6 maanden, doordat de stoffen die in botox zitten door je lichaam afgebroken moeten worden.

injectie ampullen

Nadeel 8. Lange termijn effecten zijn onbekend

Er zijn tal van voorbeelden van middelen die vroeger door artsen veilig werden geacht, zoals veel borstimplantaten, de Diane 35 pil bij acne en DES, waarvan later bekend werd dat dit een negatieve gezondheidsimpact had. De impact van DES werkte zelfs generaties lang negatief door.

Het is wetenschappelijk gezien nog niet duidelijk waar botox heen gaat als het wordt afgebroken en wat voor invloed het heeft op je zenuwuiteinden. De (mogelijke negatieve) invloed op de gezondheid is op lange termijn nog niet bekend. Veel mensen die botox spuiten delen niets over de nog onbekende en niet onderzochte lange termijn effecten.

Nadeel 9. Je neemt de oorzaak niet definitief weg

Botox werkt kort (circa 3-6 maanden) en is dweilen met de kraan open. Je blijft bezig (soms met ‘pauzes’, omdat je huid ‘gevoed’ moet worden) en het kan verslavend werken.

Nadeel 10. Je pakt andere oorzaken die mogelijk rimpels geven niet aan

Mimiek en spieren zijn slechts 1 oorzaak van rimpels. Er zijn nog veel meer factoren die invloed kunnen hebben op rimpels. Je kunt onder meer te veel in de zon zijn, of te weinig voedingsstoffen binnenkrijgen, waardoor rimpels (mede) worden veroorzaakt. Lees hier meer over mogelijke oorzaken.

Keuringsdienst van Waarde over Botox

Deze aflevering van de Keuringsdienst van waarde gaat ook in op botox:

Fillers

Een filler geeft volume. Een filler kan een alternatief voor botox lijken. Deze hebben echter net zoals botox ook (vaak soort gelijke) nadelen.

Korte termijn reacties hiervan zijn bekend. Hyaluronzuurvullers kunnen bijvoorbeeld leiden tot pijn, een drukkend gevoel, hevige bloeduitstortingen (blauwe plekken), bobbels, onregelmatigheden, zwellingen, vochtophoping, roodheid van de huid, verkleuring van de huid, gevoeligheid, acute allergische reactie en necrose (afsterven van weefsel).

Lange termijn reacties zijn vaak onduidelijk. Het RIVM meldt dat:

 • “Bij het gebruik van semi-permanente vullers bijwerkingen en complicaties kunnen optreden. Uit de geraadpleegde wetenschappelijke literatuur zijn geen gegevens bekend over de incidentie van bijwerkingen en complicaties.”
 • “Uit een aantal studies blijkt dat bepaalde semi-permanente vullers langer in het lichaam aanwezig kunnen zijn dan volgens de claim van de fabrikant zou moeten.”
 • “Van semi-permanente rimpelvullers lange termijn reacties niet worden gemeld en dat onderzoek hiernaar niet is beschreven.”

lipgloss
Soms worden (lip)fillers gegeven door iemand die hier niet de juiste papieren voor heeft. Dit kan leiden tot een onjuiste behandeling die klachten zoals littekens, bulten en andere huidverminkingen kunnen geven.

Over hoogsensitiviteit en botox

Ongeveer 1 op de 5 mensen is een hoogsensitief persoon (HSP) en herkent zich in deze HSP kenmerken. HSP staan extra open voor prikkels, ook voor prikkels van medicijnen en andere toegediende middelen.

HSP kunnen nadelen zoals bijwerkingen van botox en fillers extra intens ervaren ten opzichte van niet-HSP. Als HSP nog niet goed bij zichzelf kunnen blijven (en zichzelf niet goed kunnen afschermen/afsluiten), kunnen zij bovendien onder druk van de (sociale) media voelen zij dat zij moeten voldoen aan een schoonheidsideaal. Het TV programma Hollandse zaken gaat dieper op dit schoonheidsideaal van er jong uit zien en rimpels in.

Voor HSP is het belangrijk om bij zichzelf en eigen energie te blijven, zo voorkomen zij dat zij zichzelf verliezen in schoonheidsidealen uit de media en maatschappij.

Meer weten?

Lees hier meer over de oorzaken over rimpels en of/wat hierbij helpt.

Over Femke de Grijs

Jarenlang zat mijn hoogsensitiviteit mij in de weg. Ik had het gevoel dat ik aan het overleven, in plaats van leven was.
Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Verschillende momenten zijn voor mij een wake-upcall geweest, waaronder de hersenbloeding van mijn vader. Ik voelde de essentie van leven, dat het fysiek gezien in een split second over kan zijn en wat werkelijk belangrijk voor mij was: liefde ervaren, plezier hebben en genieten.

Ik besloot om hier naar te luisteren, leerde de vruchten van hoogsensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Samen met mijn partner reis ik de wereld over en…

Ben jij een hoogsensitieve vrouw en wil je jouw potentieel benutten, voluit leven en bloeien? Mijn tips deel ik graag met jou, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs, video’s en begeleiding.

Aanvullende blogs:

2 reacties op “Wat niemand je vertelt over botox als HSP”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Goed om te weten! Niet dat ik het zelf ooit van plan was, maar je kunt anderen waarschuwen.
  Misschien kun je tips geven over andere, beter, manieren om een rem op je rimpels te zetten? Zoals eten en drinken, beweging, of zelfs face yoga?

Scroll naar top