Home   Blog   Barefootschoenen als HSP: wel of geen goed idee?

Barefootschoenen als HSP: wel of geen goed idee?

blote voeten op stenen

Misschien heb je er wel eens van gehoord: blootvoets wandelen. Synoniemen zijn barrevoets en barefoot. Sommige mensen rennen ook op deze manier; dit wordt ook wel oerlopen, barefoot running en natural running genoemd.

 

Nadelen van reguliere schoenen

Een reguliere schoen heeft diverse kenmerken, dit zijn de meest voorkomende:

  1. Stugge/stijve zool
  2. Dikke/verhoogde en dempende zool
  3. Verhoging bij de hak
  4. Ondersteuning in de hiel
  5. Neus van de schoen staat omhoog (teensprong) en veert mogelijk
  6. Schoenen zijn (vooral aan de voorkant bij de tenen) smal/spits
  7. De schoenen zijn symmetrisch
  8. Relatief zwaar qua gewicht

Het gevolg van een reguliere schoen is dat de voet bij elkaar wordt gedrukt en weinig kan bewegen. Met een reguliere stevige schoen ontwikkel jij je voet slechts voor een relatief klein deel. De voet werkt minder en is passiever. Dit heeft een gevolg voor de voet (en bijvoorbeeld voor de tenen, gewrichten, spieren, pezen, bloedvaten en zenuwen); die wordt anders gebruikt. De voet- en teenvorm kan (blijvend) veranderd (en ‘misvormd’) worden en relatief stijf zijn. Hier kunnen allerlei problemen uit voortkomen.

blote voeten op strand

Voorbeelden van problemen die veroorzaakt kunnen worden door regulier schoeisel:

  • Knieklachten
  • Heupklachten
  • Bekkenklachten
  • Rugklachten
  • Nekklachten
  • Hallux valgus
  • Mortons neuroom
  • Koude voeten (doordat de bloeddoorstroming vermindert is)
  • Platvoeten (verzwakte voetboog)
  • Teenproblemen zoals een klauwteen, hamerteen en kleine teen die gekruld is/scheef staat (quintus varus, ook wel bekend als tailor’s bunion/bunionette (kleermakersknobbel)

Je hebt een soort vetkussens (fatpads) onder je voeten, die beschermen jouw voeten en zorgen ervoor dat je aangenaam loopt. In reguliere schoenen kunnen deze vetkussens zich niet volledig ontwikkelen; ze kunnen kleiner worden/verdwijnen. Hierdoor kan lopen op blote voeten pijnlijker zijn.

hakken lopen op trap

In jouw voeten bevinden zich zenuwen die signalen naar jouw hersenen sturen. Het helpt je om de positie van je lichaam en lichaamsdelen waar te nemen (proprioceptie), bijvoorbeeld wat betreft temperatuur en ondergrond waar je wandelt. Het helpt je om stabiel te blijven staan. Reguliere schoenen belemmeren dit, waardoor je minder een verminderde stabiliteit kan hebben.

Waarom barefoot lopen? 7 voordelen van het lopen op blote voeten

Op blote voeten lopen heeft diverse voordelen als je dit op de juiste manier doet. Dit kan in de praktijk ook het geval zijn voor sommige mensen met de bovengenoemde problemen (en die daarvoor op maat gemaakte schoenen en steunzolen dragen). Dit zijn wat voorbeelden van fysieke, emotionele, energetische en overige voordelen:

Fysieke voordelen:

  • 1. Er is een sterke verbinding tussen de voeten en de hersenen, waardoor je een betere proprioceptie hebt. Dit helpt je om je houding en coördinatie te verbeteren.
  • 2. Door op blote voeten te lopen, kun jij jouw immuunsysteem versterken. De bloedsomloop en zenuwen worden gestimuleerd. Sommige mensen merken bijvoorbeeld dat ze het minder vaak koud hebben.
  • 3. Als je jouw lichaam (inclusief de bal voet, enkel, knie, heup en onderrug) optimaal gebruikt, reduceer je via jouw natuurlijke schokdempers de schok op je lichaam ten opzichte van de haklanding met reguliere schoenen.

Daniel Lieberman is professor aan de Harvard University. Hij onderzocht het effect van verschillende hardloopstijlen. Hij kwam erachter dat hardlopers op blote voeten die op hun voorvoet landen minder schokken veroorzaken dan hardlopers in sportschoenen die eerst op hun hiel landen.

Deze video gaat er op in:

Emotionele voordelen:

  • 4. Je staat directer in contact met de aarde en de buitenwereld. Je kunt hierdoor een betere verbinding met de wereld om je heen ervaren.
  • 5. Je hebt een ontspannen en vrij gevoel.

Energetische voordelen:

  • 6. Je bent beter uitgelijnd, waardoor energie optimaal kan stromen. Dit heeft vanuit een holistische/spirituele visie tal van fysieke, emotionele, mentale en spirituele voordelen.
  • 7. Onder je voet heb je voetreflexzones. Deze worden als het ware gemasseerd als je op blote voeten loopt. Organen worden (energetisch) ondersteund om beter te functioneren.

Overige voordelen:

Het is milieuvriendelijk.

vrouw zit met blote voeten tussen bloemen

Als je op blote voeten loopt vormt zich een eeltlaag; deze wordt sterk en taai. In de praktijk ervaren mensen dat deze eeltlaag niet heel dik en lelijk wordt, omdat die slijt (je loopt het er als het ware af) en weer ‘groeit’.

Waar begin je met lopen op blote voeten?

Je kunt bijvoorbeeld in huis en in je tuin op blote voeten lopen.

Blotevoetenpaden

Verder zijn er allerlei blotevoetenpaden in Nederland en in het buitenland. Hier vind je voorbeelden van blotevoetenpaden in Nederland en België.

In het buitenland bestaan ook blotevoetenpaden. Je kunt op internet zoeken op lokale termen (denk aan: ‘Barfußpfad Deutschland’ als je een blotevoetenpad in Duitsland zoekt).

Wat weerhoudt jou ervan om op blote voeten te lopen? 5 mogelijke redenen

Er bestaan voor- en tegenstanders van het lopen op blote voeten. Er zijn diverse redenen om niet op blote voeten te lopen zoals:

1. Onveiligheid

Buiten zijn er scherpe ondergronden en kunnen gevaarlijke voorwerpen (zoals glas, splinters, spijkers, punaises enzovoort) liggen. Voorkom dat je ergens hard tegen aanstoot en je schaaf- en snijwonden oploopt. Mensen die op blote voeten lopen merken vaak dat zij een ‘radar’ voor scherpe items ontwikkelen.

Op sommige plekken is het onveilig en een must om je voeten te beschermen. Denk maar aan een bouwplaats (zoals schoenen met stalen neuzen) en bepaalde sporten. Soms ontkom je niet aan een schoen bij (rol)schaatsen, snowboarden en skiën. Verder willen veel mensen hun voeten beschermen bij bepaalde sporten zoals hockey en voetbal.

2. Ziekte

Raadpleeg bij klachten voor de zekerheid een arts en vraag of je op blote voeten kan/mag lopen. Het is belangrijk dat je voeten sterk genoeg zijn als je op blote voeten wilt lopen. Mensen die niet op hun tenen kunnen staan hebben doorgaans te weinig kracht om op blote voeten te kunnen lopen. Let op als je vergevorderde voetproblemen zoals zenuwklachten hebt en/of een verminderd gevoel in je voeten hebt (dan merk je niet dat je ergens instaat, dit kan bij diabetes het geval zijn).

blote voeten op asfalt

3. Ongunstige weersinvloeden

Het klimaat in Nederland is ten opzichte van andere klimaten (zoals een tropisch klimaat) relatief ongunstig om op blote voeten te lopen. Weersinvloeden (zoals regen, hagel, sneeuw en hoge/lage temperaturen) kunnen intens zijn.

In het begin kan lopen op blote voeten onprettig en koud zijn, dit kan samenhangen met het seizoen. Als je op blote voeten wilt leren lopen, is dit doorgaans makkelijker/aantrekkelijker om hier in de zomer in je tuin mee te starten, dan in de herfst en winter.

Sommige mensen hebben er bij kou baat bij om energierijk te eten en warme kleding aan te doen.

4. Vuil

Als je buiten op blote voeten loopt, gaan deze vies worden. Bepaald vuil kun je zien en voorkomen; je kunt bijvoorbeeld om modder heenlopen. Vuil is ook onzichtbaar; denk maar aan opgedroogde urine van een hond op straat. Dit kun je weer schoonmaken.

Jouw huid en eelt zijn barrières tegen vuil en bacteriën. De kans dat je toxische stoffen via je voeten tot je neemt is klein.

5. Groepsdruk/sociale taboes

Hoe er tegen blote voeten en schoenen aangekeken wordt, is cultureel bepaald. In ontwikkelingslanden wordt vaak op blote voeten gelopen en is dit geaccepteerd en normaal.

Schoenen zijn in de westerse samenleving een teken van beschaving en blote voeten een teken van armoede. Het is niet gangbaar en geen mode om op blote voeten te lopen. Anderen kunnen een negatieve mening over je hebben als je op blote voeten loopt. Een advocaat of arts die op blote voeten loopt wordt doorgaans niet serieus genomen (tenzij het wellicht een holistische arts is die anderen inspireert om ook op blote voeten te lopen). Wellicht denken mensen dat je verward, arm, vies en/of dakloos bent als je op blote voeten loopt. Mensen kunnen (achter je rug om) nare opmerkingen over je maken of op je neerkijken.

zwarte hakken

Ook kan je toegang geweigerd worden, bijvoorbeeld bij organisaties en instellingen zoals (sommige) ziekenhuizen en musea. Doorgaans wordt dit gedaan vanuit veiligheidsredenen en hygiëne-oogpunt (denk aan voetschimmel, voetwratten en zweetvoeten).

Stel dat er een fles wijn in de supermarkt kapot valt en jij gaat in dit glas staan, dan is de supermarkt hier verantwoordelijk. voor. Als je de gehele dag schoenen en sokken draagt kan zweet broeien en stinken. Zweet van blote voeten verdampt doorgaans, zodat jij/anderen hier geen last van hebben. De onderkant van blote voeten en schoenen kan net zo vuil zijn. Schoenen kunnen nog viezer zijn, omdat vuil in de ribbels van schoenen kan zitten.

Hoe de regels omtrent een mogelijk verbod zich exact uiten, varieert van land tot land en instelling tot instelling. In de Verenigde Staten is het bijvoorbeeld op een aantal plekken in de openbare ruimte verplicht om schoeisel te dragen.

Wat wil jij?!

Ongeveer 1 op de 5 mensen is een hoogsensitief persoon (HSP) en herkent zich in deze HSP kenmerken. HSP staan extra open voor energie, ook voor de energie in de vorm van scherpe voorwerpen op straat waar je op kunt staan, de prikkels van het weer, vuil en de (negatieve) mening van anderen.

Jij kunt zelf ervaren of op blote voeten lopen iets is waar jij blij van wordt. Als dit het geval is, laat je dan niet weerhouden door allerlei beren op de weg. Ongeacht wat jij doet en of jij nou wel of niet schoenen draagt: er zullen altijd mensen zijn die een positieve, neutrale én negatieve mening over jou en je voeten en eventueel schoeisel hebben. Leer om goed bij jezelf te blijven.

Waar ligt jouw grens?

Bepaal voor jezelf waar jij je prettig bij voelt. Zorg goed voor jezelf en houd je voeten warm genoeg, zodat je problemen (op de lange termijn) voorkomt.

Sommige mensen vinden koude voeten beter dan ‘opgesloten’ voeten en zien af. Zij gaan bijvoorbeeld omdat zij koude blote voeten hebben zichzelf opwarmen in een winkel; dat geeft mij een gevoel van overleven. Ik wil graag een comfortabel leven. Er bestaat echter een oplossing voor als je niet (continu) op blote voeten wil/kan leven: barefootschoenen!

barefoot schoen van Vivobarefoot: Gobi HI III

Waarom barefoot schoenen/minimalistische schoenen?

In tegenstelling tot reguliere schoenen kun je in barefootschoenen  je voeten bewegen zoals je met wandelen op je blote voeten ook kan. Barefootschoenen bieden je bescherming tegen scherpe items, intense weersomstandigheden en vuil.

Wat zijn barefootschoenen/minimalistische schoenen? 7 kenmerken:

  1. Flexibele en soepele zool (je kan de schoen vaak oprollen)
  2. Platte /dunne zool, zodat je goed voelt wat je doet
  3. Geen verhoging bij de hak
  4. (Doorgaans) geen ondersteuning bij de hiel
  5. Geen verhoging bij de teen (de schoen heeft geen teensprong; de neus van de schoen staat niet omhoog en veert niet)
  6. De voorkant van de schoenen loopt als een waaier uit. De schoenen zijn het breedst bij de tenen (er is een brede toebox), in plaats van bij de bal van de voet. De tenen krijgen genoeg ruimte om vrij te bewegen.
    barefoot schoen van Xero shoes, model Alpine
  7. De schoenen zijn ‘footshaped’; er is geen symmetrische punt, maar een asymmetrische pasvorm die de natuurlijk vorm van je voeten volgt.
  8. Het gewicht is relatief licht

Barefootschoenen ondersteunen de voeten (inclusief de voetboog) bewust niet. Jouw voeten krijgen in barefootschoenen alle ruimte om te bewegen. Jouw voeten worden zo uitgedaagd en kunnen sterker worden. Eventuele eerder genoemde problemen (zoals nek- of voetklachten) kunnen verminderen of verdwijnen.

Synoniemen voor barefootschoenen

Feitelijk is de term blotevoeten-schoenen onjuist (omdat blote voeten geen schoenen dragen), deze schoenen pogen de manier waarop je op blote voeten loopt zoveel mogelijk te benaderen.

Synoniemen voor barefootschoenen zijn soms onder andere minimalistische schoenen en natuurlijke schoenen (natural footwear).

Een barefootschoen is vanuit een bepaald perspectief een minimalistische schoen. Als een schoen een minimalistische schoen wordt genoemd hoeft dit echter niet altijd een barefootschoen te zijn.

De term natuurlijke schoenen kan ook verwarrend zijn: soms worden hier schoenen mee bedoeld van natuurlijke materialen (zoals katoen), of schoenen die natuurlijk lopen willen benaderen. Die schoenen voldoen soms niet aan de bovengenoemde kenmerken van barefootschoenen, maar dat hoeft niet.

Misverstanden over barefootschoenen

Het is een misverstand dat barefootschoenen altijd 5 tenen hebben; dit hoeft niet. Barefootschoenen kunnen er ook gangbaar uitzien en verkrijgbaar zijn in varianten zoals sneakers, ballerina’s, regenlaarzen, hardloopschoenen, wandelschoenen en snowboots.

Diverse schoenen bestaan niet in een barefootschoen-variant:

  • Hakken bestaan niet in een barefootschoen-variant, omdat deze de nadelen hebben die reguliere schoenen hebben.
  • Verder bestaan er geen veiligheidsschoenen (die ook wel eens werkschoenen worden genoemd).
  • Ook bestaan er geen slippers, omdat je tenen dan ‘klauwen’ wat kan zorgen voor hamer- en klauwtenen. Een barefootschoen zit bevestigd aan je voet. Een alternatief voor slippers zijn sandalen. Deze bestaan in allerlei varianten, hieronder zie je een simpele variant die het meest op een slipper lijkt.

barefoot sandalen: Xero Shoes Xenesis

Hoe kies je een barefootschoen/minimalistische schoen? 7 tips:

  1. Kies een schoen die direct lekker zit en loopt. Een barefootschoen loop je niet in. Sommige mensen vinden ‘vijf tenen schoenen’ niet prettig omdat de tenen onderling geen contact maken en ze ervaren dat energie niet optimaal stroomt. Dit geeft sommigen een opgesloten gevoel.
  2. Kies een schoen uit die je mooi vindt. Iets dat je lelijk vind zul je met minder plezier of nauwelijks/niet dragen.
  3. Kies kleding uit die je vaak aan hebt als je schoenen gaat passen, zodat je weet of je schoenen met je kleren matchen.
  4. Pas schoenen in de middag, dan is je voet al een beetje meer opgezwollen en weet je zeker dat je schoen groot genoeg is.
  5. Kies materiaal dat jij prettig vindt; er zijn schoenen van dierlijk materiaal (denk aan leer/wol) en (vegan) schoenen van plantaardig en/of synthetisch materiaal.
  6. Let op de dikte van de zool, doorgaans variëren deze van circa 2-10 mm. Als je begint met barefootschoenen als je hoogsensitief bent kan (in het begin) een relatief dikke zool prettig zijn. Je kunt er ook voor kiezen om een extra zooltje in de schoen te leggen en een wat grotere schoen te kopen, zodat het extra zooltje hier goed in past.
  7. Let op de juiste maat.

Tips voor het vinden van de juiste barefootschoenmaat

Elke voet is uniek; houd rekening met jouw type voeten. Wat voor soort barefootschoenen bij jou past is maatwerk.

Aandachtspunten voor de lengte:
Sta op blote voeten. Bekijk welke teen het langste is en het meeste uitsteekt (dit kan je grote teen, maar ook je tweede of derde teen zijn). Meet vanaf jouw hiel naar deze langste (grote/tweede) teen. Tel hier nog wat bij op:

  • bij een barefootschoen met een regulier uiterlijk is dit wat betreft de lengte circa een duimbreedte/0,7-1,5 cm.
  • bij een teenschoen is dit wat betreft de lengte circa 0,5 cm.

Barefoot schoen van Vibram 5 fingers, model Trail 2

Aandachtspunten voor de breedte:
Sta op blote voeten als je de breedte van je voeten meet. Tel ook wat ruimte bij de breedte van je voeten op, zodat je voeten niet in je schoenen geperst worden. Er zijn (merken) barefoetschoenen die smal, middel-breed en breed vallen. Soms worden de breedtes aangegeven met een letter:

  • F: Smal
  • G: Normaal
  • H: Breed
  • K: Extra breed
  • M: Zeer breed

Handig om te weten:
Als een schoen barefoot wordt genoemd wil dit niet automatisch zeggen dat dit ook voor jou als een barefootschoen valt en dit zo’n schoen voor jou is.

Als je op blote voeten/barefootschoenen loopt, veranderen je voeten terug naar hun oorspronkelijke vorm. Vaak heb je na een poos (zoals 1 jaar) een grotere maat schoenen nodig. Als je enthousiast bent geworden over barefootschoenen en je wilt al je schoenen vervangen voor barefootschoenen, koop deze dan in fases in plaats van in één keer. Koop bijvoorbeeld in de winter passende winter-barefootschoenen en in de zomer passende barefoot-sandalen, zodat je de juiste maat hebt.

Nadelen van barefootschoenen

De zool van een barefootschoen kan net zoals een reguliere schoen dunner worden. Bij een barefootschoen kun je dit sneller merken. De bovenkant van een barefootschoen kan (maar dit hoeft niet) dunner zijn dan een reguliere schoen, als er iemand op je schoen staat kan je dit meer voelen.

Barefoot sokken

Barefoot sokken kunnen worden gedragen in barefootschoenen. Ze zijn verkrijgbaar in twee varianten: een variant die lijkt op een reguliere sok en een variant met ‘losse’ tenen (teensokken).

Barefootsokken die op ‘gewone’ sokken lijken

Barefoot sokken die op reguliere sokken lijken, zijn breder. Barefootsokken geven je tenen meer ruimte om te bewegen. Ze hebben ten opzichte van reguliere sokken meer de vorm van je voet.

Ik kon slechts een paar merken vinden die dit type sokken aanbieden. Een alternatief voor brede/wijde sokken die ruimte bieden aan je tenen kunnen als vrouw soms herensokken en medische sokken zijn; die zijn doorgaans gemaakt voor mensen met diabetes, gezwollen benen, enkels (oedeem) en voeten. Deze sokken bieden vaak ruimte aan de tenen en voeten en hebben doorgaans wijde boorden, die niet knellen. Soms hebben deze sokken extreem elastische boorden, waardoor zij kunnen afzakken als er geen medische klachten (en gezwollen benen/voeten) zijn.

Mijn ervaring met barefootsokken

Ik heb geen ervaring met barefootsokken die op reguliere sokken lijken. Wel heb ik twee alternatieven uitgetest:

  • De hersensokken die ik testte zijn wel wat breder bij mijn tenen. Helaas zitten zij bij mij aan de kant van mijn (smalle) kuit te krap en geven ze daar een diepe groef. Deze optie is voor mij niet voor herhaling vatbaar.
  • Ondanks dat ik geen medische klachten aan mijn voeten/benen/enkels heb, zitten medische sokken prettiger bij mijn kuiten en zijn ze breder in het gebied van mijn tenen. Deze optie is voor mij voor herhaling vatbaar.

Teensokken

In teenschoenen kunnen bijvoorbeeld teensokken worden gedragen. Je kunt ook teensokken in reguliere en andere (barefoot)schoenen dragen.

Injinji liner Crew Wool Teensokken

Voordelen teensokken
  • Teensokken geven je tenen meer ruimte. Je tenen kunnen zich meer spreiden (wat natuurlijker is), waardoor jij je voet en lijf optimaal kan gebruiken. Je tenen worden ondersteund om meer in hun natuurlijke/oorspronkelijke vorm terug te keren, waardoor scheve tenen mogelijk weer wat rechter komen te staan.
  • Teensokken zitten om alle tenen heen. Hierdoor kunnen deze sokken beter het transpiratievocht tussen de tenen opnemen ten opzichte van reguliere sokken, waardoor je drogere voeten kunt hebben.
  • Teensokken zorgen voor minder contact tussen de huid (van teen tot teen), waardoor de kans op blaren tussen tenen wordt verkleind.
Nadelen teensokken
  • Het aandoen van teensokken kan (vooral in het begin) een uitdaging zijn en meer tijd kosten ten opzichte van een reguliere sok.
  • Omdat de tenen niet meer bij elkaar zitten, kunnen de tenen in theorie kouder worden. Hoe dit wordt ervaren is heel persoonlijk. Sommige mensen dragen om deze reden bijvoorbeeld warmere teensokken.
  • Sommige mensen vinden teensokken onprettig aanvoelen.

Injinji Run Light No-Show Coolmax Teensok

Wat voor teensokken kies je?

Er bestaan allerlei soorten barefoot sokken van verschillende materialen (zoals katoen en merinowol). Houd er rekening mee dat HSP last kunnen hebben van het gekriebel van (merino)wol. Houd er ook rekening mee dat niet alle materialen van barefoot sokken milieuvriendelijk en duurzaam zijn. Zo is er bij de productie van bamboe koolstofdisulfide betrokken; dit lost de houttextuur van bamboe op. Deze stof is acuut toxisch (als je het drinkt ben je dood) en ecotoxisch (als het in rivieren terecht komt gaan vissen dood). In de praktijk wordt deze stof na de productie vaak geloodst in het milieu, wat desastreuze gevolgen heeft.

Barefoot sokken kunnen diverse functies hebben. Zo bestaat er een wandel, panty- en anti-slipvariant voor als je yoga of pilates wilt uitvoeren. Bekende teensok-merken zijn Injinji en ToeToe.

teensokken met antislip functie

Sokken om buiten te dragen

Er bestaan ook sokken die je buiten kunt dragen, denk hierbij aan Skinners (tip: kies voor versie 2.0, die zijn breder aan de voorkant waardoor je voeten meer ruimte krijgen en een barefoot effect wordt benaderd). Deze hebben ook een antislipfunctie waarmee je yoga en dergelijke kunt uitvoeren. Mijn levenspartner Mathijs van der Beek (die ook hoogsensitief en paranormaal is) en ik vonden Skinners 2.0 te strak zitten aan onze brede voeten en dragen deze daarom niet.

Mijn ervaring met teensokken

Het viel mij op dat veel merken teensokken bij mij krap vielen, vooral aan de kant van het boord/kuit. Ik heb relatief smalle benen/enkels en kuiten en ik kreeg bij mijn kuiten vaak een diepe groef van de sokken. Ik heb meestal schoenmaat 39,5 en heb inmiddels teensokken in maat 43-46 met een speciaal boord (Yubilax) die een iets minder diepe groef achterlaten.

Toen ik voor het eerst teensokken aan wilde doen, vond ik het een behoorlijk gepriegel. Toen ik ze eenmaal aanhad, voelde dit onnatuurlijk en deed ik er lang over om aan te wennen. Na ongeveer 2-3 weken was ik er meer aan gewend.

Het grootste voordeel van teensokken vind ik dat ze meer ruimte creëren tussen de tenen, waardoor deze worden gestimuleerd om in de natuurlijke stand te staan.

Mijn voeten zijn snel koud en ik merkte dat mijn voeten wat kouder aanvoelden dan wanneer ik ‘gewone’ sokken aanhad. Om die reden draag ik ze niet vaak, behalve als het warmer weer is.

Injinji Liner Crew Coolmax Teensokken

Belangrijk: wees je bewust van een andere techniek als je op blote voeten en barefootschoenen rent!

Er bestaan diverse visies op wat de beste manier is om op blote voeten en barefootschoenen te lopen en rennen, om klachten te voorkomen. De meeste mensen zijn van mening dat je door op een andere manier te lopen je schokken beter kunt verwerken.

Mathijs heeft aan de Academie Lichamelijke Opvoeding gestudeerd en heeft als bewegingsconsulent en gymdocent gewerkt. Tijdens zijn studie heeft hij niets geleerd over lopen op blote voeten/barevoetschoenen. Later heeft hij zich verdiept in de techniek van op blote voeten en barefootschoenen wandelen en hardlopen.

In deze blog vind je een voorbeeld van één manier, die sowieso door de meeste mensen wordt aangeraden als je wilt hardlopen op blote voeten of barefootschoenen.

Creëer ontspanning in je lichaam. Rol je voet niet af, maar til je been en voet op, land op je voor/midvoet (dit is behoorlijk platvoets), strek je knieën niet extreem en loop in kleine stappen. De onderstaande video’s geven je wat ideeën van waar je op dient te letten. Gun jezelf tijd om deze nieuwe techniek eigen te maken.

Heb je problemen met je voeten?

Als je problemen met je voeten hebt is het belangrijk om eerst jouw houding en voetspieren te trainen, zodat jouw voeten sterk zijn.

Boeken over het trainen van voeten, bijvoorbeeld bij voetproblemen zijn bijvoorbeeld: 

Mensen die geen vetkussens onder de voervoet hebben en/of diabetes hebben, hebben wat betreft barefootschoenen vaak baat bij een extra binnenzool.

Wil je hardlopen?

Als je wilt hardlopen op blote voeten/barefootschoenen is het aan te raden om advies/les te krijgen van een expert; zo voorkom je blessures en klachten.

Boeken over hardlopen op barefootschoenen

Er bestaan diverse boeken over barefoot en hardlopen. Een voorbeeld is Born to run deel 1 en deel 2 van Christopher mc Dougall.

blote voeten en waterdruppels

Wissel af

Wissel zowel binnen als buiten het lopen op barefootschoenen af met lopen op blote voeten, zo worden je voeten sterk.

Bouw het lopen op blote voeten/barefootschoenen langzaam op

Bouw het lopen op blote voeten en barefootschoenen heel langzaam op, zeker als je hoogsensitief bent. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met een relatief dikke zool (en minimalistische schoenen) en gaandeweg voor een steeds dunnere zool kiezen.

Loop je binnenshuis en buiten altijd op reguliere schoenen? Begin dan eens om in huis op blote voeten te lopen. Als dit te koud is kun je warme barefoot-sokken (met een antislip-functie) dragen. Als dit te koud is kun je thuis bijvoorbeeld beginnen met het dragen van minimalistische schoenen (dit is een mooie overgang) of barefoot-pantoffels/schoenen. Draag dit bijvoorbeeld maximaal een kwartier in het begin in huis. Je kunt dan geleidelijk aan oefenen in de tuin, op blotevoetenpaden enzovoort.

Als je barefoot gaat lopen en/of gaat wandelen op barefootschoenen belast jij je lichaam anders en gaat je voet meer bewegen. Zo belast jij je kuiten meer. Je lichaam (inclusief je voeten) heeft tijd nodig om sterker te worden en te wennen aan een andere stand. Je kunt bijvoorbeeld spierpijn voelen. Wees mild voor jezelf.

barefoot schoen: Xero Shoes model Ashland

Wandel bijvoorbeeld de eerste week slechts 5 minuten per dag buiten op barefootschoenen, de tweede week 10 minuten per dag, de derde week 15 minuten per dag enzovoort. Doe niet extreem: ga niet direct te veel bewegen, intensief hard lopen en lange afstanden maken. Als je pijn hebt, stop dan. Sommige mensen doen er weken, maanden of een jaar of langer over om volledig over te gaan op barefootschoenen.

Wil je meer lezen over lopen op barefoot?

Het boek Whole body whole barefoot van Katy Bowman gaat er dieper op in.

Mijn ervaring met op blote voeten lopen

Als kind mocht ik tot mijn teleurstelling niet op hakken lopen. Tijdens mijn middelbare school liep ik enkel op hakken, zelfs als er sneeuw lag en ook toen ik over de seven sisters (een klif in Engeland) liep. Rond mijn twintigste gleed ik een keer met hakken van de trap, waardoor er een scheurtje in mijn middenvoetsbeentje ontstond. Dit genas.

Scheve tenen

In de loop der tijd kreeg ik een bobbel onder het gebied van mijn kleine teen (een tailor’s bunion). Dit lijkt op een hallux valgus, maar zit op een andere plek; mijn kleine teen was naar binnen gedraaid tegen mijn vierde teen aan. De oorzaak hiervan zijn vaak krappe/smalle schoenen die te weinig ruimte geven aan de tenen. In de loop der tijd nam dit steeds meer toe en kwam hier meer eelt op.

vrouw houdt hakken vast

Beklemde zenuw

Later kreeg ik last van rugklachten (ik heb een lichte scoliose) en een beklemde zenuw in mijn voorvoet (mortons neuroom). Door die beklemde zenuw kon ik amper lopen. Een arts vertelde me dat mijn lichaam hypermobiel was en gaf injecties om de mortons neuroom te behandelen. Als die injecties niet zouden helpen, zou ik geopereerd moeten worden. Hier schrok ik van; ik wilde helemaal geen operatie!

Een mortons neuroom kan ontstaan door nauwe schoenen/hakken; de druk op de voorvoet wordt daardoor hoger. Vanaf toen gooide ik het roer om en liep ik enkel nog op platte schoenen en gebruikte ik op maat gemaakte steunzooltjes. Dit sloeg gelukkig aan. Gaandeweg voelde het niet meer prettig om die zolen te dragen en ben ik hiermee gestopt.

Grotere schoenmaat

Mij voetvorm is in de loop der tijd veranderd. Zo stonden mijn vierde en kleine tenen toen ik hakken droeg erg scheef en zijn deze in de loop der tijd wat rechter gaan staan. De tailor’s bunion nam behoorlijk af. Het eelt erop verdween. Rugklachten verdwenen. Verder heb ik doordat mijn voeten meer in de natuurlijke stond kwamen een grotere schoenmaat gekregen; in plaats van maat 39 heb ik nu vaak maat 39,5-40.

Alhoewel ik hakken mooi vind, loop ik hier niet meer op. De laatste keer dat ik ze aan had was een uurtje voor een fotoshoot, toen vonden mijn voeten het wel weer mooi geweest ;).

Femke de Grijs tijdens fotoshoot: styliste doet Femkes haar (deze fotoshoot met hakken was bijvoorbeeld voor een interview over mijn hoogsensitiviteit in Flair. Uiteindelijk verscheen ik in dit artikel met mijn sneakers aan ;))

Waarom ik een gastcollege over hoogsensitiviteit op mijn sokken gaf

In huis vind ik het heerlijk om geen schoenen aan te hebben.

HSP herkennen zich in deze HSP-kenmerken en nemen ten opzichte van niet-HSP sneller details waar. Toen ik op een hogeschool een gastcollege over hoogsensitiviteit gaf, had ik in de collegezaal wat afwijkende details toegevoegd. Zo begon ik het college met slechts 1 schoen en vroeg ik aan studenten of/wat er anders was ten opzichte van andere colleges. Dat ik slechts 1 schoen aanhad, viel vrijwel niemand op. Toen ik in mijn introductie meer had gedeeld over hoogsensitiviteit en dat HSP sneller details opmerken ten opzichte van niet-HSP, besloot ik ter plekke om beide schoenen uit te trekken en de rest van het college op mijn sokken gegeven. Het voelde bevrijdend.

Buiten op blote voeten lopen (zoals op het strand waar schelpen liggen) vond ik uiterst pijnlijk. Toen ik voor het eerst mensen op teenschoenen zag lopen vond ik dit er eerlijk gezegd wat wonderlijk uitzien. Ik verdiepte mij niet in waarom mensen dit deden. Tot ik een verhaal hoorde van een mevrouw die jarenlang amper kon lopen (ze zat in een scootmobiel en had op maat gemaakte schoenen en steunzolen), die overging op barefootschoenen. Hierdoor kon zij wel weer lopen. Ik kwam erachter hoeveel voordelen op blote voeten/barefootschoenen lopen heeft en begon mij hierin te verdiepen. Hier heeft heel veel tijd in gezeten.
voetstappen in zand

Welke barefootschoenen heb ik gekozen?

Toen ik de eerste barefootschoenen paste, vond ik het een verademing (terwijl het nog niet eens de juiste maat was).

Omdat ik tijdens mijn barefootschoenen zoektocht in Duitsland was en de dichtstbijzijnde Barefoot schoenenwinkel een zeer beperkt aanbod had, zocht en bestelde ik online schoenen. In eerste instantie vond ik het een uitdaging om schoenen te vinden die mijn smaak waren. Dat bleek niet de grootste uitdaging: tijdens mijn zoektocht kwam ik erachter dat ik (vooral onder het gebied van mijn kleine tenen) brede voeten heb. Dat was nieuw voor mij.

Maten van mijn voet:

  • 25 cm. lang. Als er een uitneembare zool in de schoen zit dient die minstens 26 cm. lang te zijn.
  • Mijn voeten zijn 9,8 cm. breed (als ik mijn tenen niet spreid).
  • Meestal heb ik schoenmaat 39,5-40.

Ik vind het een kunst om online iets passends voor mijn voeten te vinden. Ik kwam erachter dat er veel Tsjechische merken barefootschoenen bestaan.

Welke barefootschoenen die op reguliere schoenen lijken heb ik gepast?

Hieronder vind je op alfabetische volgorde schoenen die ik heb gepast. Ze zaten allemaal niet goed. Veel schoenen waren niet mijn smaak, als iets wel mijn smaak was heb ik dit erbij gezet:

  1. Aylla (Tiksi Winter High mannen- en vrouwenmodel). Dit waren de breedste schoenen die ik heb gepast. Naast het gebied van mijn kleine teen zat te weinig ruimte.
  2. Be Lenka (Hifly, Neo, Polaris, Ranger, Sophie). Alhoewel dit merk relatief brede schoenen heeft, zijn ze voor mij niet breed genoeg onder het gebied van mijn kleine teen, dat had ik ook bij alle andere schoenen die hieronder staan (met uitzondering van Saltic en Vibram five fingers). De schoenen van dit merk (zoals Polaris) zijn doorgaans mijn smaak.
    barefoot schoen van Be Lenka, model Polaris
  3. Freet (Ibex en Tundra).
  4. Geweo
  5. Groundies (Belina, Magnolia, Manhatten). Deze schoenen waren soms mijn smaak. Update 6 april 2023: ik begreep dat dit merk een faillissement heeft aangevraagd.
  6. IceUnicorn
  7. Joe Nimble (nimbleToes mannenvariant).
  8. Koel (Pax Leather); de schoen was te smal en de hiel voelde hard en deed zeer.
  9. Merrell (Vapor Glove 6 mannenvariant).
  10. RUYI
  11. Saguaro
  12. Saltic (Vintero Easy). Deze schoenen zitten qua toebox perfect. Het rubber aan de voorkant van de schoen zit wat te laag en drukt op het gebied van mijn grote tenen. Bij de wreef aan de binnenkant lijkt het leer ook wat te strak te zitten. Deze schoenen zitten wat dit rijtje betreft het beste. Omdat ik Saltic twee keer heb gemaild en geen reactie van hen heb ontvangen, heb ik deze schoenen bij een andere Tsjechische webshop besteld.
  13. Sole runner (Hati, Tarvos, Transition Vario 3). Het effect van de schoen was bijna gelijkwaardig met mijn reguliere wandelschoen; er was iets meer ruimte in het gebied van de vierde en kleine teen.
  14. Vivobarefoot. Ik begreep van een barefootschoenenwinkel dat de meest verkochte barefootwandelschoenen Tracker ll FG zijn. Omdat mijn voeten breed zijn is mij het model Tracker Forest aangeraden; deze was niet breed genoeg. De pasvorm viel bij niet goed. De hiel vond ik stevig/steun geven. Ik heb ook het model Tracker Decon Fg2 gepast (het hoge herenmodel, in diverse kleuren beschikbaar), die zat wat beter maar nog niet perfect. De pasvorm liep voor mijn voet wat schuin wat onprettig voelde (ook als ik het zooltje eruit haalde).
    Vivobarefoot Tracker Decon Fg2
  15. Voovix
  16. Whitin (canvas).
  17. Wildlings (Astron, North Wolf, Tintling/Inkap). De schoenen die ik heb gepast hadden aan de buitenkant onder het gebied van de kleine teen een soort stuk plastic zitten, wat bij mij een beetje duwde/onprettig zat.
  18. Xero Shoes (Alpine (mannen- en vrouwenvariant) en Ashland: dit merk heeft relatief smalle schoenen.
    barefoot schoen van Xero Shoes, model Alpine

Al de bovengenoemde opties vielen af omdat ze niet goed pasten.

Mijn ervaring met teenschoenen

Van het merk Vibram five fingers heb ik deze teenschoenen (gericht op wandelen) gepast:

  • Ascent (mannen- en vrouwenmodel): dit is een oud model en geïsoleerd met wol. Het gaf een behoorlijke afdruk op mijn voet, vooral bij mijn kleine teen.
  • V-alpha (mannenmodel). Dit model zat het lekkerste van de five fingers opties die ik heb gepast. Deze schoen voelt aan de bovenkant dun, omdat ik snel koude voeten heb vond ik dat voor in de winter/herfst niet handig. Ook in huis voelde het koud aan. Het voelde ook wat synthetisch aan (wat niet mijn voorkeur heeft). Bij de hiel voelde ik een onprettige druk.
  • V-trek insulated (mannen- en vrouwenmodel): deze schoen is geïsoleerd met fleece. Bij het gedeelte tussen de tenen en de voet voelde ik een soort ribbel, wat voor mij niet prettig voelde.

Ik vond het een uitdaging om deze schoenen aan te trekken. Hoe meer modellen ik paste, hoe makkelijker het ging. In de onderstaande video vind je tips hoe je een teenschoen het beste kan aantrekken en aandachtspunten die je helpen om de juiste maat te vinden.

Mijn ervaring met barefootschoenen

Omdat ik barefootschoenen zocht waarmee ik kon wandelen in de Zwitserse bergen en in Zweden als het -20º Celsius is en ik dit niet kon vinden (niets paste), heb ik in het buitenland (online) barefootschoenen op maat laten maken.

Omdat ik snel koude voeten heb, heb ik de schoen laten isoleren met wol en de zool extra dik laten maken. De zool bestaat uit 2 onderdelen: het onderste gedeelte waar ik op loop is 7 millimeter, het gedeelte erboven circa 1,2 cm. Daarmee is dit geen officiële barefootschoen, maar een minimalistische schoen.

Functionaliteit

Sinds december 2022 doe ik wat oefeningen voor mijn voeten.

Ik heb de schoenen rond 15 februari 2023 ontvangen en nu ongeveer 1,5 maand getest. De schoenen zitten goed en zijn lekker warm. De stand van mijn tenen is een klein beetje veranderd (er is wat meer ruimte tussen tenen ontstaan). Ik vind dit een ideale manier om over te gaan op barefootschoenen.

barefootschoenen van Femke de Grijs, geschikt voor de winter

Uiterlijk

Ik heb de schoenen extra breed laten maken, zodat ik mijn tenen er in kan spreiden. De schoenen zijn extreem breed. De look van de schoenen is niet helemaal mijn smaak in het gebied van de neus van de schoen. Toen ik ze voor het eerst zag, moest ik er om lachen omdat ik ze een beetje op clownsschoenen vond lijken :).

Ik had schoenen gezien die de schoenmaker eerder had gemaakt en vroeg om een kopie qua look. Dat is niet helemaal goed gegaan. Ze zijn niet 100% perfect afgewerkt. Op mijn schoenen is er een rand zichtbaar, boven mijn tenen. Dat wordt veroorzaakt doordat de neusversteviging daar dik is. Ik begreep dat dit niet/zeer lastig op te lossen is (behalve door er eventueel wat overheen te plakken).

Conclusie: mijn ervaring met minimalistische schoenen

Update 21-2-2024: Ik heb deze schoenen nu meer dan 1 jaar. In het begin was ik tevreden met deze schoenen omdat ze heerlijk liepen. In de loop der tijd kregen de schoenen gebruikerssporen. De voering aan de binnenkant raakt ‘op’. Ze zijn niet mijn smaak. De schoenen voelen ten opzichte van reguliere wandelschoenen zwaarder en ze zijn wat groter gaan zitten. Dat vind ik het grootste nadeel; ik wil niet dat ik door mijn schoenen ga zwikken.

Omdat ik niet wil zwikken heb ik op 22-2-2024 reguliere brede wandelschoenen gekocht; voor mij is een brede toebox nu het belangrijkste. Ik houd mijn ogen ook open voor minimalistische wandelschoenen die ik pas van een goede kwaliteit (dit blijkt in de praktijk tot nu toe een uitdaging).

Mijn ervaring met ‘echte’ barefootschoenen: Jenon Leather

Ik vond nog 1 merk ‘echte’ barefootschoenen dat ik pas van het merk Jenon Leather. Deze schoenen worden handgemaakt in Tsjechië. Ik paste sandalen (Coco, Gladiator, Lettilky, t-Track) en de modellen Joplin, Villet, Yeans en Snowflake.

Mijn ervaring met sandalen

De sandalen (Coco, Gladiator, Lettilky, t-Track) zaten niet lekker. Vaak schuurde het leer/gaf dit een afdruk op mijn voeten. Coco (die waren het meeste mijn smaak) in maat 40 viel erg klein, vermoedelijk heb ik 2 maten groter nodig.

Mijn ervaring met Joplin

De Joplin schoenen waren mijn smaak. De bovenkant van de schoen boven het gebied van mijn grote teen sneed in mijn voet. Het elastiek sneed in mijn voeten (ook toen ik het elastiek extreem los bevestigde).

Mijn ervaring met Villet

De ballerina Villet schoenen waren op het oog en bij nameting niet symmetrisch; bij 1 schoen zat de binnenkant veel wijder dan de andere schoen. Het leer van de hiel en aan de bovenkant van de schoen boven het gebied van mijn grote teen sneed in mijn voet.

De bovengenoemde schoenen heb ik in maat 40 gepast.

Tsjechische vlag

Mijn ervaring met Yeans

Model Yeans in maat 41 paste en viel bij mij als een barefootschoen. Dit model was niet mijn smaak.

Mijn ervaring met Snowflake

Model Snowflake had ik in maat 40 besteld: ik ontving 1 schoen in maat 39 en 1 schoen in maat 40.

Later ontving ik maat 41; deze heb ik gekocht en gehouden. Na verloop van tijd werden de zwarte schoenen wit van kleur als hier water op was gekomen, ondanks dat ik de schoenen verzorgde volgens de instructies van de website. De zilveren rondjes waar de veters doorheen gaan zijn gaan roesten (de roest zit ook aan de binnenkant van de schoen). Ook trok de rechterflap van de schoen scheef naar rechts. Ik heb gevraagd aan de klantenservice hoe dit mogelijk was en hoe dit opgelost kon worden. Hier heb ik geen reactie op ontvangen.

Update 21-2-2024: Ik heb de schoenen nu circa 1 jaar en heb de schoenen vrij weinig gedragen. De onderzool was op sommige punten snel versleten. De binnenzool is na circa 1 jaar op sommige punten vervormd en op; de wol is er op sommige plekken volledig af. Deze kwaliteit valt mij tegen.

leest van schoenen

Mijn ervaring in het algemeen

De kwaliteit van de schoenen viel mij tegen. Het viel mij op dat de afwerking vaak niet netjes was (zo ontbraken er soms stiksels); op de website staan schoenen afgebeeld die wel mooi zijn afgewerkt. Toen ik wat foto’s opstuurde van de afwerking van wat stiksels kreeg ik als reactie: “This is a standard stitching to keep the threads from fraying. But we’ll keep an eye on“. Deze afwerking/kwaliteit ben ik bij andere barefootschoenen van andere merken die ik heb gepast niet tegengekomen.

Groot prijsverschil

Ik heb deze schoenen destijds via de Engelstalige webshop in Tsjechië besteld. Er bestaat ook een Tsjechische webshop met een iets ander aanbod. De prijzen waren op het moment dat ik mijn schoenen kocht bij deze Tsjechische webshop beduidend lager dan op de Engelse website. Via de Tsjechische webshop is het mogelijk om schoenen in Europa te bestellen. Later hoorde ik dat dit niet de bedoeling was en dat bestelling via de Tsjechische webshop alleen voor inwoners van Tsjechië is bedoeld.

euro biljetten en munten

Ervaring met de klantenservice

Deze klantenservice vond ik van alle bedrijven waarbij ik schoenen heb besteld het opmerkelijkst en tegenvallen.

Toen ik aangaf dat de Villet schoenen niet symmetrisch waren, kreeg ik de reactie dat dit aan mijn voeten lag. Dit klopt niet. Bij nameting bleken de schoenen ook niet symmetrisch. Ik heb eerder ballerina’s gehad die symmetrisch waren, waarbij dit probleem niet speelde.

Er werd langzamer gereageerd ten opzichte van de andere bedrijven. Het duurde meer dan een maand sinds ik de schoenen retour stuurde voordat ik mijn geld terug had.

Ik ben blij dat ik hier geen schoenen op maat heb laten maken, omdat ik dan de schoenen niet meer kon retourneren. Ik wil hier nu niets meer bestellen.

telefoon en laptop

Mijn ervaringen met barefoot sandalen

Ik wilde barefoot sandalen met een goede grip, die relatief dik waren (omdat ik in de overgangsfase zit van reguliere naar barefootschoenen). Ik heb 2 barefoot sandalen gepast waarvan een winkel aangaf dat ze geschikt waren om in de bergen mee te lopen:

  • Luna Sandals Middle Bear Winged Edition (deze pasten niet goed).
  • Shamma Mountain Goats UltraGrip

Update mei 2023: ik heb Shamma Mountain Goats UltraGrip barefoot sandalen gekocht vanwege de functionaliteit. De look is niet mijn smaak. In het begin kreeg ik op 1 voet een blaar en diende ik deze sandalen in te lopen.

Update 10 januari 2024:
Het duurde even voordat ik gewend was aan de barefoot sandalen en ik hier geen blaren meer van kreeg. Ze bevallen nu verder prima. Ik loop er zelf niet mee in de bergen, omdat het mij pijnlijk lijkt als ik bijvoorbeeld mijn tenen per ongeluk tegen een steen aanstoot.

Welke barefootschoenen heeft Mathijs?

Mathijs zijn voeten zijn 27,8 cm. lang en 11.2 cm. breed (dit zijn brede voeten). Meestal heeft hij maat 44.

Mathijs heeft deze barefootschoenen gepast:

  1. Aylla (Tiksi Winter High); dit model was niet breed genoeg.
  2. Be Lenka; dit model was niet breed genoeg.
  3. Freet (Tundra); dit model was niet breed genoeg.
  4. Leguano (Aktiv); dit model was niet breed genoeg.
  5. Vibram five vingers teenschoenen:
    -Ascent: Mathijs kocht dit model om mee te wandelen. Zie de review hieronder.
    KSO EVO; Mathijs kocht dit model om mee hard te lopen.
    V-trail 2.0; dit model paste niet goed.
    barefoot schoen van Vibram five fingers, model Trail 2
  6. Vivobarefoot:
    Tracker Forest; deze pasvorm zat niet goed.
    Primus Trail II; dit model voelde voor Mathijs plastic-achtig.
  7. Xero Shoes: zie de review hieronder.

Mathijs had overschoenen van Chala besteld. Hij was niet tevreden over de klantenservice en communicatie. Er was een datum afgesproken waarop deze schoenen uiterlijk zouden worden verstuurd. Deze schoenen werden toen niet verstuurd; hier werd niets over gecommuniceerd. Toen Mathijs hier naar vroeg, reageerde de klantenservice niet binnen de afgesproken tijd. Pas toen de betaalprovider werd ingeschakeld, kwam er een reactie. Mathijs heeft zijn bestelling geannuleerd.

Mathijs zijn ervaring met barefootschoenen

Mathijs heeft sinds december 2022 ervaring met barefootschoenen.

Hij heeft het gebruik ervan langzaam opgebouwd. In het begin voelde hij het vooral in zijn kuiten, voetspieren en de onderkant van de (voor)voet. Hij merkt dat zijn tenen en voet langzaam een andere (meer natuurlijke) vorm krijgen. Dit bevalt Mathijs goed.

Ervaring met Vibram

Helaas is de grip van Ascent en KSO EVO niet goed als het heeft geregend, bijvoorbeeld in de bergen op stenen.

Ascent: Dit model ging na 3 maanden gebruik kapot (de zool onder een teen liet los).

KSO EVO: Na circa 7 maanden gebruik (voor een paar kleine wandelen en vooral voor hardlopen: totaal circa 125 km.) liet bij één schoen de zijkant los. Een ander nadeel was dat deze schoenen van synthetisch materiaal zijn gemaakt; dat bevordert transpiratie en zorgde voor een onprettige geur (die er lastig uit te wassen was). Rennen op wat grotere stenen van 3-4 centimeter voelde onprettig. Op grindpaden dien je een ander model van Vibram te hebben (Trail; die zaten bij Mathijs niet lekker).

Vanwege deze kwaliteit en korte levensduur wil Mathijs dit type schoen niet meer opnieuw aanschaffen.

Ervaring met Xero Shoes

Update 10-8-2023: Mathijs heeft inmiddels van het merk Xero Shoes waterdichte (stads)schoenen; Xcursion Fusion. Deze gebruikt hij nu circa 6 weken naar tevredenheid.

Update januari 2024: De schoenen zijn goed waterdicht en van synthetisch materiaal. Dit zorgde ervoor dat voeten gingen zweten. Het transpiratievocht bleef in de schoenen hangen. Dit gaf een onprettige geur. Beide schoenen zijn inmiddels kapot gegaan; de zijkant van de schoenen is opengescheurd waar de voet buigt (aan de binnenkant, aan de kant van de grote tenen).

Xero shoes; Xcursion Fushion

Ervaring met Altra (minimalistische schoenen)

Het merk Altra heeft diverse minimalistische schoenen in verschillende breedtematen en drops (dit is het hoogteverschil tussen de hiel en voorvoet). Mathijs gebruikt vanaf 6 januari 2024 Altra Lone Peak Mid All- WTHR 2 om te wandelen en vanaf 10 januari 2024 Altra Escalante 3 om hard te lopen. Hij heeft gekozen voor zero drop en de breedste variant die er verkrijgbaar was.

Update: na circa 7 weken waren de wandelschoenen van Altra kapot. Één haakje waar de schoenveter achter haakt kwam deels los van de schoen. Ook lekten de schoenen bij zere zware regenval terwijl ze waterdicht zouden moeten zijn.

Conclusie van Mathijs

Alhoewel het concept van barefootschoenen Mathijs aanspreekt, valt de kwaliteit tegen. Mathijs heeft februari 2024 reguliere brede wandelschoenen gekocht.

Mathijs houdt zijn ogen nog open voor voor kwalitatief goede:

  • waterdichte alternatieven van de Vibram five fingers van een betere kwaliteit (met een betere grip) om hard te lopen.
  • waterdichte barefoot-bergschoenen.
  • barefootschoenen voor gelegenheden zoals een bruiloft.

Waar koop je barefootschoenen?

Er zijn allerlei opties waar je barefootschoenen kan kopen, bijvoorbeeld:

  • in een (fysieke/online) winkel, de prijzen van de schoenen die ik zoal heb gezien variëren van circa €30,- tot €320
  • tweedehands
  • (op maat gemaakt) via een schoenmaker. De prijzen van de schoenen die ik zoal heb gezien variëren van €125 tot ongelimiteerd (€3400 is tot nu toe het hoogste bedrag wat ik tegenkwam in Engeland)

Hieronder ontdek je er meer over.

Barefootschoenen kopen in een fysieke winkel

Het makkelijkste is om in een winkel barefootschoenen te kopen. Er zijn een paar winkels in Nederland en Vlaanderen. Ook zijn er winkels in andere landen te vinden, zoals in Duitsland en Tsjechië.

Ik kan me voorstellen dat als ik naar een of meerdere fysieke winkels was geweest, ik veel tijd had bespaard.

Mijn ervaring met het bezoeken van een fysieke barefootschoen winkel

Ik heb één barefootschoenenwinkel in Nederland bezocht.

Ik had niet het gevoel dat deze winkel erg klantgericht was. Ik werd bijvoorbeeld niet begroet toen ik in de winkel kwam en er werd mij niet gevraagd of ik ergens geholpen mee kon worden. Er werd mij niet gevraagd wat voor schoenen ik precies zocht, waarvoor ik de schoenen wilde gebruiken (op wat voor ondergrond/terrein) en of ik een beginner/gevorderd was op barefootschoen vlak. Mijn voeten werden niet gemeten, er werd ook niet naar mijn voeten gekeken (bijvoorbeeld wat voor vorm het was). Ik diende lang te wachten als iemand naar achter ging om schoenen voor mij te halen die ik kon passen. Als ik een schoen had gepast werd mij vaak niet gevraagd hoe die zat, als dit wel werd gevraagd werd doorgaans niet proactief meegedacht over alternatieven. Er werd niet geïnformeerd over de manieren waarop op barefootschoenen gelopen kan worden.

Dit had beter een zelf-service schoenenwinkel kunnen zijn (omdat ik dan sneller schoenen had kunnen passen). Mijn ervaring was compleet tegenovergesteld en veel positiever toen ik mijn eerste reguliere paar wandelschoenen kocht bij gespecialiseerde winkel.

De schoenen in de winkel waren voor mij en Mathijs te smal; wij hebben er daarom niets gekocht.

Sommige fysieke winkels hebben ook webshop; daar heb ik ook ervaring mee. Omdat deze ervaring niet geweldig was, noem ik deze winkels bewust niet.

schoenwinkel

Barefootschoenen online kopen via een webshop

Online winkels zijn een uitkomst als er geen fysieke winkels bij je in de buurt zitten. Er bestaan tal van online winkels waar barefootschoenen te koop zijn. Tips:

  • Kies voor betrouwbare webshops, zoals bol.com (waarbij je doorgaans gratis kan retourneren). Mijn ervaring met bol.com is dat als er iets aan de hand was, dit netjes werd opgelost. Let er bijvoorbeeld op of een webshop een keurmerk heeft is aangesloten bij een organisatie zoals Webshop keurmerk of Thuiswinkel Waarborg.
  • Check van tevoren online de reviews van de winkel waar je wat bij wilt bestellen.
  • Let op waar de schoenen vandaan komen (uit welk land/vanaf welk adres). Houd er rekening mee dat als je in Nederland woont en je schoenen buiten Europa (zoals uit de Verenigde Staten) bestelt, je inklaringskosten dient te betalen.
  • Controleer vooraf of/hoe je de schoenen kan retourneren (en wat het retouradres is) en hoe het zit met verzendkosten.
  • Betaal op een veilige manier.

blote voeten op een houten flonder

Tip: maak een tekening van jouw voeten en check of deze past op de binnenzool van jouw mogelijke nieuwe barefootschoen

Pak twee A-viertjes, gebruik bij voorkeur ruitjespapier. Ga met beide voeten met je volle gewicht op de papieren staan zoals hoe je normaalgesproken staat. Vraag of iemand anders met een vulpotlood of hele dunne fineliner jouw voeten loodrecht wil omtrekken. Meet daarna de lengte (vanaf je hiel naar je langste teen; dit kan de grote teen, maar ook de tweede of derde teen zijn) en de breedte.

Knip jouw voeten nauwkeurig uit.

Controleer op de website van het schoenenmerk of er een mogelijkheid is om tekeningen te downloaden van de (uitneembare) binnenzolen die waarschijnlijk aansluiten op jouw maat, of vraag of je een foto mag ontvangen van de binnenzool in jouw (waarschijnlijke) maat, met een meetlint ernaast. Druk deze tekening of foto van de zool af, of schaal het zo op je computer dat de lengte en breedte overeenkomt met het meetlint/de schaal. Let jouw papieren voet hierop; kies hierbij voor de langste en breedste voet. Houd er rekening mee dat je extra ruimte aan de voorkant van de schoen nodig hebt (circa 0,7-1,5 cm bij een schoen die op een reguliere schoen lijkt (geen five finger model).

Alhoewel deze methode niet 100% nauwkeurig is, krijg je een goede algemene eerste indruk of de vorm van de zool bij jouw voetvorm past. Als ik deze methode vanaf het begin af aan had gebruikt, had ik heel veel schoenen niet besteld. Dit was een stuk beter voor het milieu geweest.

Vivobarefoot tracker forest

Tweedehands barefootschoenen kopen

Er worden ook tweedehands barefootschoenen aangeboden, bijvoorbeeld via Marktplaats, Vinted en Facebook (zoals in deze Facebook groep). Ik heb hier geen ervaring mee. Ik kan me voorstellen dat een tweedehands optie enkel succesvol is als je zeker weet welk merk/type schoen je past.

Een voordeel van deze optie is dat het duurzamer en voordeliger is.

Barefootschoenen kopen via/laten maken door een schoenmaker

Sommige schoenmakers maken barefootschoenen en bieden de mogelijkheid om barefootschoenen te laten maken. Dit kunnen standaard barefootschoenen zijn of aangepaste en op maat gemaakte barefootschoenen.

Er zijn veel mensen die op maat gemaakte barefootschoenen maken in allerlei landen. De prijzen hangen onder meer af van het materiaal/hoeveelheid werk (een sandaal is sneller te maken dan een wandelschoen), eventuele aanpassingen en het land waar het in gemaakt wordt.

Tip 1: kies voor een betrouwbare schoenmaker

  • Kies voor een betrouwbare schoenmaker. In Nederland bestaat de Stichting Schoenmakers Gilde. Aangesloten schoenmakers dienen te voldoen aan bepaalde eisen, ze hebben bijvoorbeeld bepaalde diploma’s. Er bestaat geen wereldwijd keurmerk die de betrouwbaarheid van een schoenmaker garandeert. Een reguliere schoenmaker is overigens niet gespecialiseerd in barefootschoenen. Veel mensen die barefootschoenen maken zijn autodidact, lopen zelf ook op barefootschoenen en hebben dit zichzelf aangeleerd/cursussen gevolgd.
  • Check van tevoren online de reviews van de schoenmaker waar je wat bij wilt bestellen. Je kunt eventueel vragen of je contact kunt hebben met andere klanten die de schoenen hebben die jij overweegt te bestellen.

Tip 2: check de herkomst van de schoenen

Let op waar de schoenen vandaan komen (uit welk land/vanaf welk adres). Houd er rekening mee dat als je in Nederland woont en je schoenen buiten Europa (zoals uit de Verenigde Staten) bestelt, je inklaringskosten dient te betalen.

barefoot schoen van Vivobarefoot model: Tracker II FG

Tip 3: heb de financiën vooraf inzichtelijk

  • Spreek voordat je de schoenen laat maken een prijs (inclusief alle kosten zoals de verzendkosten) af.
  • Controleer vooraf of/hoe je de schoenen kan retourneren. Doorgaans kunnen op maat gemaakte schoenen niet geretourneerd worden.
  • Betaal op een veilige manier.

Tip 3: bezoek de schoenmaker

Ga als het mogelijk is zelf naar de schoenmaker toe en laat de schoenmaker jouw voeten opmeten. Sommige schoenmakers werken enkel online, dan dien je zelf je schoenen op te meten. Zelf meten brengt een risico met zich mee; als je per ongeluk verkeerd meet, passen de schoenen niet goed.

schoenmaker

Tip 4: communiceer

  • Check de moedertaal van de schoenmaker door hier naar te vragen. Sommige schoenmakers spreken geen Nederlands of Engels, en gebruiken hiervoor een vertaalmachine. Als iemand je bijvoorbeeld in het Engels mailt, wil dit niet zeggen dat diegene ook Engels spreekt. Dit kan mogelijk voor miscommunicatie (en ‘mislukte’ schoenen) zorgen.
  • Communiceer alles omtrent je wensen en verwachtingen. Wees je er van bewust dat dit veel tijd in beslag kan nemen. Wees geduldig met communiceren. Hoe meer jij deelt wat jij wilt hebben (bijvoorbeeld aan de hand van foto’s), hoe meer jij ervoor zorgt dat jouw schoenen naar wens zijn.
  • Krijg duidelijk hoelang het duurt om jouw schoenen te laten maken en wanneer jij deze kunt ontvangen. Geef de schoenmaker de tijd om jouw schoenen te maken, dit komt de kwaliteit ten goede.
  • Kun jij niet naar eens schoenmaker toe, bijvoorbeeld omdat je niet wilt reizen naar het buitenland?
    -De veiligste optie is om één keer goede op maat gemaakte leesten en een proefschoen (zodat je zeker weet dat de leesten goed zijn) te laten maken. Geef deze aan de schoenmaker/stuur deze op. Zo weet je zeker dat de schoenen passen. Dit is (normaalgesproken) een investering die zichzelf terug betaalt.
    -Een andere optie is om zelf je voeten te meten/tekenen. Schoenmakers geven doorgaans instructies hoe jij je voeten dient te tekenen/meten. Als je hier onzeker over bent, deel dit dan. Vraag bijvoorbeeld om foto’s en video’s van hoe jij je voeten dient te meten/tekenen. Deel liever te veel foto’s en tekeningen van jouw voeten (en bijvoorbeeld waar je tegenaan loopt met betrekking tot reguliere barefootschoenen), dan te weinig. Tip: gebruik ruitjespapier om jouw voeten op te tekenen en scan jouw tekeningen in (maak een PDF-bestand), zodat de verhouding van de tekening goed is/blijft. Tip: past jouw huidige binnenzool qua lengte goed? Meet deze dan op. Leg het meetlint bij deze binnenzool en stuur hier een foto van naar de schoenmaker.

Mijn ervaringen met online barefootschoenen op maat laten maken waren niet geweldig; ik zal dit niet meer zo snel in de toekomst doen.

barefootschoen van Vivobarefoot, model: Stealth II

Zelf barefootschoenen maken

Sommige mensen vind het leuk om zelf barefootschoenen te maken. Dit heeft diverse voordelen:

  • Je kunt zelf materialen kiezen. Je kunt bijvoorbeeld vegan-materialen gebruiken. Het is ook mogelijk om materialen te recyclen en duurzame schoenen te maken. Zo kan er soms van een oude dikke wollen jas een barefoot-laars (een soort ‘Uggs’-model) worden gemaakt.
  • Je hebt niet te maken met kinderarbeid (behalve als de materialen die je gebruikt in erbarmelijke omstandigheden zijn gemaakt).
  • Je kunt de schoenen op maat maken, waardoor ze goed passen.

Een nadeel kan zijn dat het tijd kost om te leren hoe je zelf barefootschoenen maakt (en dat bijvoorbeeld schoenen er daardoor in het begin niet zo mooi uitzien/nog niet goed passen).

Er zijn tal van patronen beschikbaar. Hieronder vind je wat Facebookgroepen die hier verder op ingaan (ik heb hier zelf geen ervaring mee):

Heb jij ervaring met lopen op blote voeten, barefootschoenen of heb jij hier vragen over?

Laat het hieronder weten :).

Ik werk samen met bol.com. Dit artikel bevat daarom affiliate links. Als je via de links in dit artikel iets bij bol.com bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor en steun je mij. Dit waardeer ik zeer! Jij betaalt niets extra.

voetstappen

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende artikelen

Deze blog werd gepubliceerd op 31 maart 2023 en werd geüpdatet op 22 maart 2024

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven