8 signalen waarmee jouw hond je laat weten dat die niet geaaid wil worden

hond wordt geaaid in auto

Heb je een hond of kom je andermans hond op straat tegen en wil je die aaien? Houd er rekening mee dat net zoals bij (hoogsensitieve) mensen niet alle honden het prettig vinden om aangeraakt te worden, ook al kan dit in eerste instantie wel zo lijken.

In deze blog vind je 8 stappen die je verder helpen. Ontdek bijvoorbeeld wat het betekent als een hond gaapt bij aaien. Vind jouw hond het niet prettig om aangeraakt te worden, of wil je niet dat jouw hond wordt geaaid tijdens training? Kom er in deze blog achter hoe je dit het beste aan anderen kan vertellen.

Stappenplan voor als je een hond wil aaien

Deze 8 stappen helpen je verder:

Stap 1. Sta stil bij waarom je een hond wil aaien

Wees eerlijk naar jezelf over jouw beweegredenen en behoeftes, wil je dit doen:

  • Om contact te maken met een hond? Dit kan ook op andere (veelal betere) manieren, het boekje Kalmerende Signalen van Turid Rugaas gaat hier bijvoorbeeld dieper op in.
  • En/of om een hond te plezieren? Doorgaans kan dit op betere manieren.
  • En/of wil je dit vooral doen om jezelf een plezier te doen en om je goed te voelen?

Puppies aaien

Puppy’s kunnen er schattig uitzien. Dit roept bij veel mensen automatisch een aai-respons op. Als puppy’s geboren worden werken hun zintuigen nog niet volledig. Zij zijn bijvoorbeeld nog blind en doof. Als je een pup wil aanraken kan die niet niet aan zien of horen komen. Rond drie weken gaat dit veranderen. Niet alle puppy’s vinden het prettig om geaaid te worden, ook al kan dit wel zo lijken.

Westerse samenleving

In de Westerse samenleving is via de media (zoals tekenfilms) aangeleerd dat een hond aaibaar is en dat een sociale hond dit prettig vindt. Mensen denken dat aaien de beste manier is om contact te maken met de hond. Dit is een misverstand.

Hondenrassen en aaibaarheid

Er bestaan allerlei rassen honden, die in verschillende rasgroepen vallen. Zo zijn herdershonden bijvoorbeeld gefokt om schapen te drijven of te hoeden. Zij zijn van nature (ondanks domesticatie) niet gefokt om geaaid te worden. De rasgroep gezelschapshonden is hier meer op gericht. Toch houden ook niet alle gezelschapshonden van aaien.

kinderen aaien hond op bank

Stap 2. Respecteer de hond

Een hond is geen knuffel aan wie jij jouw wil kan opdringen. Honden tolereren veel. Daarom kan het in eerste instantie (voor het lekenoog) niet merkbaar zijn dat een hond niet geaaid wil worden.

Een dier is een levend wezen dat net zoals jij behoeftes heeft. In hoeverre wil en kan jij je verdiepen in de taal van de hond en zijn behoeftes en wensen en grenzen?

Honden aaien elkaar onderling niet en communiceren anders dan mensen. Ik wil de taal van de hond begrijpen en op zo’n manier contact met mijn hond maken dat de hond er blij van wordt.

In veel opzichten is de hondentaal tegenovergesteld aan mensentaal. Zo ontmoeten mensen elkaar vaak door recht op elkaar af te lopen, elkaar een hand te schudden en elkaar in de ogen te kijken. Recht op een hond aflopen en de hond in de ogen kijken is in hondentaal een onbeleefde ontmoeting. Beter is het om in een boog naar een hond toe te lopen en een beetje met je hoofd naar de zijkant te kijken.

Respect voor een hond vind ik belangrijk.

Mijn hond wil ik een eigen keuze geven of die wel of geen contact met mensen wil hebben en of die wel of niet geaaid wil worden door anderen.

Veel mensen lijken hier in de praktijk nauwelijks bij stil te staan, vooral als het om een pup gaat. Ze gaan (onbewust) op in hun (automatisch aangeleerde) gedrag en wat een pup/hond bij hen oproept.

Zo heb ik gemerkt dat veel mensen mijn pup (geboren in 2022) ongevraagd toespreken en aaien. Toen ik in het begin aangaf dat mijn pup kon bijten en springen bij aanraking, kreeg ik vaak als reactie: “Ik ben dat gewend en het is oké”.

Voor mij is dat niet oké. Honden leren via associatie. Ik wil niet dat mijn pup leert dat zij mag bijten in een mensenlichaam. Ook wil ik niet dat zij springt. Het kan er wellicht nu schattig uitzien, maar ik wil niet dat mijn hond zich zo gedraagt als zij volwassen is. Ik vind dat storend gedrag. Er bestaat een grote kans dat diezelfde mensen later opeens vinden dat de hond niet onder controle is en/of niet goed is opgevoed. Een goede opvoeding begint van pup af aan.

hond aaien in armen van vrouw

Stap 3. Sta stil bij misverstanden rondom socialisatie

Socialiseren dient op veel manieren te gebeuren. Aaien kan slechts één onderdeel hiervan zijn.

Het belangrijkste vind ik om de wensen en grenzen van de hond te respecteren. Mijn pup wordt bijvoorbeeld wild als ze wordt toegesproken door anderen; ze kan dan blaffen, trekken aan de lijn en tegen mensen aanspringen. Als ze wordt geaaid door anderen kan ze bijten. Dit zijn signalen die ik uiterst serieus neem.

Ik wil dat mijn hond rustig en kalm is bij andere mensen. Ze krijgt daarom alleen aandacht van anderen die wij vaker tegenkomen op onze reis (die hier letterlijk van mij toestemming voor hebben gekregen) als ze rustig en kalm is.

Stap 4. Sta stil bij wie de hond verzorgt:

  1. Is het andermans hond?
    Vraag of je de hond aandacht mag geven (en bijvoorbeeld of je tegen de hond mag spreken en/of je de hond mag aaien).
    -Respecteer het antwoord en ga bijvoorbeeld niet in discussie.
    -Heb je toestemming? Volg de onderstaande stappen (vanaf Stap 5).
  2. Gaat het om een hond zonder verzorger zoals een straathond? Volg de onderstaande stappen (vanaf Stap 5).
  3. Is het je eigen hond? Volg de onderstaande stappen.
hondenpoten

Stap 5. Wees je bewust van de beste en slechtste plekken om te aaien

Er zijn plekken die aan en af te raden zijn als je een hond wil aaien.

De beste plek om een hond te aaien

Het beste is als een hond een vrije keuze heeft. Creëer zo’n setting. Zorg er bijvoorbeeld voor dat een hond op vier poten staat en zelf weg kan lopen als die aaien niet (meer) prettig vindt.

Of en waar een hond graag geaaid wil worden, hangt af van de hond. Je kunt hierachter komen via observatie (de onderstaande stappen helpen je hierbij).

Dit zijn wat algemene richtlijnen:
Sta of zit zelf aan de zijkant van een hond als jij een hond wil aaien; dit vinden de meeste honden prettig. Als een hond wel geaaid wil worden is de beste plek om een hond te aaien meestal aan de zijkant in de buurt van de schouders van waar jij bent (zodat je niet over de hond heen buigt). Sommige honden vinden het fijn om op hun borst geaaid te worden.

De slechtste plek om een hond te aaien

Recht tegenover een hond staan of zitten kan een hond bedreigend ervaren. Als je een hond van de achterkant aait kan die niet goed zien wat jij doet. Aai een hond daarom niet van de voorkant (waar het hoofd zit) of de achterkant (waar de staart zit).

Het negatiefste voor een hond is als een hond geen vrije keuze heeft, bijvoorbeeld als je een hond optilt en/of vasthoudt op de grond. Zo kan de hond niet vrij van je weg bewegen als die geen behoefte (meer) aan jouw aandacht heeft.

hond vasthouden
Hond aaien op hoofd: wel of niet doen?

De slechtste plek om een hond te aaien is op het hoofd van de hond (helemaal als je de ogen van de hond afsluit en hij/zij niet meer goed kan zien). Een hond kan dit als bedreigend ervaren.

hond wordt geaaid op hoofd

Stap 6. Test of je een hond kan aaien:

  1. Aai een hond (bijvoorbeeld op de schouder aan de kant waar jij staat (buig niet over de hond heen). Stop met aaien.
  2. Observeer de hond.
    -Toont de hond zelf initiatief om weer geaaid te worden (legt die zijn hoofd bijvoorbeeld op je schoot of in je hand)? Dan wil de hond geaaid worden. Anders kun je er voor het gemak van uitgaan dat die niet geaaid wil worden.
    -Toont de hond signalen dat die niet geaaid wil worden? Zie hieronder wat voorbeelden:

Hond wil niet geaaid worden: hoe kan je dit merken?

Signalen waarmee een hond laat merken dat die niet geaaid wil worden zijn onder andere:

  1. De hond draait zijn hoofd weg
  2. De hond draait zijn lichaam weg
  3. De hond gaapt bij aaien
    hond gaapt
  4. De hond krabt/jeukt
  5. De hond schudt zich uit
  6. De hond likt en je ziet zijn tong
    puppy likt
  7. De hond gromt
  8. De hond bijt

Deze signalen kan een hond ook laten zien als er iets anders aan de hand is waar hij stress van krijgt.

Dubbele signalen

Sommige signalen kunnen op verschillende manieren te interpreteren zijn. Als een hond bijvoorbeeld vlooien heeft kan die daarom ook krabben. Als een hond moe is kan die ook gapen.

De kunst is om een hond te leren kennen door te observeren en om te begrijpen wat die bedoelt. Van Turid Rugaas heb ik daar meer over geleerd. Doorgaans worden veel krab-, jeuk- en gaapsignalen ten onrechte aangezien voor daadwerkelijke fysieke jeuk en vermoeidheid, maar zijn dit tekenen van stress.

In deze video krijg je een indruk van deze signalen. De video helpt je om te zien of een hond wel of niet geaaid worden:

YouTube video

Tip: houd altijd toezicht tussen kinderen en honden, ook rondom aaien.

Waarom wil een hond niet geaaid worden?

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom een hond aaien niet prettig vindt. Dit zijn wat voorbeelden:

  • Een hond heeft lichamelijke pijn (een dierenarts kan dit uitsluiten).
  • Een hond heeft negatieve ervaringen rondom aanraking.
  • Een hond vind dit gewoon (even) niet prettig (meer). Dit is heel normaal en niets om je zorgen over te maken.

Stap 7. Deel de behoeften van jouw hond met anderen

Niet iedereen kan een hond observeren en de taal en behoeften van de hond begrijpen. Begrijp jij jouw hond en weet je wat zijn behoeften zijn? Kom op voor jouw hond en communiceer met anderen!

Hoe laat jij anderen weten dat jouw hond niet geaaid wil worden?

Je kunt letterlijk tegen anderen zeggen dat jouw hond niet geaaid wil worden.

Soms kan dit te laat zijn (bijvoorbeeld als iemand heel snel zijn hand naar jouw hond beweegt en de hond al aait, of erger nog: jouw hond zonder jouw toestemming van jouw afpakt).

Er zijn verschillende mogelijkheden hoe je non-verbaal duidelijk kan maken dat het niet de bedoeling is dat jouw hond geaaid wordt. Mijn ervaring is dat mensen non-verbaal gedrag (zoals je rug naar mensen toedraaien) niet altijd begrijpen.

Je kunt ook visueel uiten wat jouw wensen zijn. Tip: sta stil bij waar jij met je hond bent en waar jij wilt dat je begrepen wordt. In welk land of welke landen is dit en welke taal wordt hier gesproken? Kom je vooral kinderen en/of volwassenen tegen en kunnen zij wel of niet lezen?

Omdat ik met mijn hond over de wereld reis en overal begrepen wil worden kies ik voor symbolen die iedereen kan begrijpen. Verder kies ik als aanvulling voor Engelstalige tekst, omdat de meeste mensen dit verder ook overal in de wereld begrijpen. Ook kies ik ervoor om de tekst breder te maken dan alleen “niet aaien”. Mijn hond raakt ook afgeleid (en vertoont ongewenst gedrag) als anderen tegen haar praten of naar haar kijken. Daarom wil ik dit ook non-verbaal naar anderen communiceren.

Hieronder vind je wat voorbeelden van hoe je met anderen kan communiceren:

Tip: heb je een kleine hond? Check vooraf het gewicht en zorg ervoor dat iets niet te zwaar is voor een hond.

Halsband hond niet aaien

Ik heb bewust geen niet-aaien hondenhalsbanden gekozen, omdat dit fysiek gezien voor een hond ondermijnend is (in deze blog leg ik uit waarom).

Hondenhesje niet aaien/hondendekje niet aaien

Er zijn verschillende hesjes voor de hond verkrijgbaar met tekst en/of symbolen die weergeven dat het niet de bedoeling is om een hond te aaien.

hondenhesje met de tekst 'niet aanraken a.u.b.' en een symbool

Het bovenstaande hesje is verkrijgbaar in diverse maten via bol.com

Hondentuig niet aaien/tuig hond niet aaien/niet aaien tuig

Het merk Julius K heeft een label met de tekst ‘niet aaien’ dat je met klittenband op hun tuigje kan bevestigen. Dit tuigje raad ik af omdat het geen prettige pasvorm voor de hond heeft (in deze blog deel ik meer over wat ik dan wel aanraad). Voor een creativeling is het wellicht wel mogelijk om dit label ook op een ander tuigje te bevestigen. Dit label is verkrijgbaar via bol.com.

Niet aaien

Verder vond ik via Etsy diverse opties. Ik zal ze hieronder delen, de foto’s komen van Etsy:

Bandana voor de hond

Je kunt je hond een bandana omdoen. Hieronder vind je twee voorbeelden:

Bandana met de tekst: please ignore me

honden bandana please ignore me

Klik hier voor meer informatie en hoe je deze bandana bestelt.

Bandana met zelf gekozen tekst zoals: Training Please Ignore (in diverse kleuren verkrijgbaar)

honden bandana met de tekst: Training Please Ignore

]Klik hier voor meer informatie over de bandana en hoe je deze bestelt.

Hondenriem niet aaien

Er bestaan verschillende hondenriemen/hondenlijnen met tekst.

Ik vind ze zelf te kort (hier leg ik uit waarom), ik overwoog daarom om ze om als tussenstuk te gebruiken. Ik zou de lijn eerst aan het tuigje van mijn hond bevestigen, daar zou ik weer een langere lijn van minimaal 3 meter aan bevestigen.

Hondenriem met de tekst: do not touch me

hondenriem met tekst: do not touch me

Klik hier voor meer informatie over deze hondenriem en hoe je deze kan bestellen.

Hondenriem met de tekst: please ignore me

hondenriem met tekst: please ignore me

Klik hier voor meer informatie over deze hondenriem en hoe je deze bestelt.

Op maat gemaakte hondenriem
Tip: DottiesPetBoutique kan in overleg ook op maat gemaakte tekst en/of afbeeldingen naar keuze op de lijn drukken.

Niet aaien sleeve voor om hondenriem (bijvoorbeeld met de boodschap: ‘niet aaien hond in training’)

Het is ook mogelijk om een waarschuwingssleeve om de hondenriem te bevestigen. Hieronder vind je wat voorbeelden:

Sleeve hondenriem met het tekst ‘do not pet me’ met symbool:

hondenriem sleeve met tekst en symbool: do not pet

Klik hier voor meer informatie over deze sleeve en hoe je deze bestelt.

Sleeve hondenriem met vier geborduurde symbolen (stop, niet praten, aanraken en kijken)

hondenriem sleeve: stop niet aaien, praten en kijken

Klik hier voor meer informatie over deze sleeve en hoe je deze bestelt.

Sleeve hondenriem met vier symbolen (niet praten, aanraken, kijken en geen andere honden)

hondenriem sleeve: niet aaien, praten, kijken en geen andere honden

Klik hier voor meer informatie over deze sleeve en hoe je deze bestelt. Ik heb deze sleeve en nog een andere (zie hieronder) zelf ook besteld.

Ik heb prettige ervaringen met de verkoper TheHuggableDogSpain gehad. Naar aanleiding van deze fijne ervaring heb ik besloten om samen te werken met Etsy.

Ervaring:
Ik heb de sleeves nu kort.

Mijn hond heeft een sleeplijn, waardoor de sleeve ook op de grond en in het zand en dergelijke terecht komt. Dit kan ik tot nu toe makkelijk schoonmaken.

Mijn puppy bijt graag in deze sleeve als zij voor een poosje met de lijn op de grond zit. Daar gaat de sleeve kapot van. Daarom ben ik het dragen van de sleeve aan het trainen. Soms helpt het om een knoopje in de lijn te maken, zodat de sleeve niet kan bewegen.

In de toekomst wil ik deze sleeves wellicht ook ophangen op mijn hondenfietskar en/of fiets.

Sleeve hondenriem met op één kant de tekst: “Dog in training please do not distract”, op de andere kant staan bovengenoemde vier symbolen:

hondenriem sleeve: dog in training do not disturb met symbolen

Klik hier voor meer informatie over deze sleeve en hoe je deze bestelt.

Sleeve voor om de hondenriem op maat gemaakt
TheHuggableDog kan sleeves voor hondenriemen op maat maken. Je kunt bijvoorbeeld tekst en/of symbolen naar keuze toevoegen.

honden sleeve op maat gemaakt

Klik hier voor meer informatie over deze op maat gemaakte sleeve en hoe je deze bestelt.

Je kunt bijvoorbeeld de onderstaande sleeve op maat laten maken (deze heeft mijn hond):

vier symbolen: stopsymbool, niet praten en aaien, geen andere honden
Niet aaien label voor de hond om zelf ergens op te bevestigen

Er bestaan diverse labels die je zelf ergens op kan bevestigen (zoals afhankelijk van het materiaal op een hondentuigje en/of aan de hondenriem).

Geborduurde symbolen: stop, niet aanraken, praten en kijken (je kunt de manier van bevestigen kiezen: via klittenband, door dit label ergens zelf op te naaien of door het ergens op te strijken)

honden label: stop, niet aaien, praten en kijken

Klik hier voor meer informatie en hoe je dit label bestelt.

Geborduurde symbolen: niet aanraken, praten, kijken en fotograferen (in diverse kleuren verkrijgbaar)

honden label met symbolen: niet aaien, praten, kijken en fotograferen

Klik hier voor meer informatie en hoe je dit label bestelt.

In training please ignore (in diverse kleuren verkrijgbaar:)

honden label met de tekst: in training please ignore

Klik hier voor meer informatie en hoe je dit label bestelt.

Tekst: ignore me (rechthoekig)

rechthoekig geel label voor de hond met de tekst: ignore me

Klik hier voor meer informatie en hoe je dit label bestelt.

Tekst: ignore me (in cirkel) (in diverse kleuren verkrijgbaar):

geel rond label voor de hond met de tekst: ignore me!

Klik hier voor meer informatie en hoe je dit label bestelt.

Kleding voor mensen met boodschap rondom de hond

Met kleding kan je duidelijk maken wat jouw wens is. Hieronder vind je wat voorbeelden van shirts (er zijn nog meer kleuren verkrijgbaar) met op de achterkant de tekst: Dog training in progress. Please respect our space. Please ignore us. Ze hebben de symbolen: niet aanraken, praten, kijken en fotograferen.

Ik heb het gevoel dat een combinatie (zoals een hesje voor de hond, een sleeve voor om de hondenlijn én zelf iets dragen) het effectiefste is en wil dit de komende tijd uitproberen. Ik heb tot nu toe ervaring met zelf een shirt dragen en een sleeve om de lijn doen. Mijn ervaring is dat een shirt met tekst dragen tot nu toe effectiever is dan enkel een sleeve gebruiken, omdat deze soms kan draaien/bewegen waardoor de tekst en afbeeldingen niet de hele tijd goed zichtbaar zijn.

Klik hier voor meer informatie over de shirts en hoe je ze bestelt.

framboos kleurig shirt met de tekst: dog training in progress, please resect our space please ignore us
blauwgroen shirt met de tekst: dog training in progress, please resect our space please ignore us
rood shirt met de tekst: dog training in progress, please resect our space please ignore us

Stap 8. Herhaal bovengenoemde stappen

Elk moment is anders. Als een hond één keer niet geaaid wil worden, wil dat niet zeggen dat die nooit geaaid wil worden. Als een hond één keer wel geaaid wil worden, betekent dat niet dat die altijd geaaid wil worden. Herhaal daarom de bovengenoemde stappen steeds opnieuw. Op die manier kun je een hond beter leren kennen.

Ik werk samen met Etsy en bol.com. Dit artikel bevat daarom affiliate links. Als je via de links in dit artikel iets bij Etsy en bol.com bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor en steun je mij. Dit waardeer ik zeer! Jij betaalt niets extra.

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende artikelen

P.S. Vind jouw hond het fijn om geaaid te worden? Laat het hieronder weten bij de reacties.

Scroll naar boven