Home   Blog   Puppy opvoeden als HSP: waarom ik 7 dingen anders doe dan anderen

Puppy opvoeden als HSP: waarom ik 7 dingen anders doe dan anderen

Schapendoes pup bijt in broekspijp

Hard bijt mijn puppy in mijn broekspijp. Ze wil niet loslaten. Help, wat nu? In sommige boeken raden hondentrainers aan dat ik het moet uitschreeuwen van de pijn, alsof de pup een moord heeft gepleegd. Ik weet ook dat sommige mensen de pup in dit geval van zich af gooien of als straf opsluiten in de bench. Dit kan toch niet de bedoeling zijn?

Ik verdiepte mij in het opvoeden van een puppy. In deze blog deel ik mijn inzichten en waarom ik 7 dingen wat betreft het opvoeden anders aanpak ten opzichte van veel anderen.

Wat is de beste manier om een puppy op te voeden?

Er bestaan allerlei manieren om een puppy en hond op te voeden en te trainen.

Veel reguliere hondentrainers presenteren zichzelf alsof ze de allernieuwste en beste methode hebben wat betreft het opvoeden en trainen van een puppy/hond. Eerst ging ik ervan uit dat dit klopte. Totdat ik ontdekte dat sommige methoden die als ‘nieuw’ en ‘revolutionair’ worden gepresenteerd ouderwets, achterhaald en (onbewust) dieronvriendelijk zijn.

Een methode kan van de buitenkant gezien voor de pup/hond lijken te ‘werken’ (een hond stopt bijvoorbeeld met ongewenst gedrag), maar (onbedoeld) dieronvriendelijk zijn en bijvoorbeeld stress geven. Ik vond en vind het een uitdaging om het kaf van het koren te onderscheiden.

Schapendoes pup ligt op de grond

Hoe ik mijn puppy wil opvoeden

In de loop der tijd kwam ik erachter dat er allerlei visies op het opvoeden van puppy’s en honden zijn en wat voor mij belangrijk is:

1. Dierenwelzijn centraal stellen

Net zoals veel HSP houd ik van dieren. Dierenwelzijn en vriendelijkheid voor het dier staat voor mij voorop bij het opvoeden. Daar vloeit voor mij onder andere het volgende uit voort:

2. Fijne relatie opbouwen

In  de samenleving wordt (onbewust) vaak meegegeven dat een mens dominant moet zijn ten opzichte van een hond. Sommige mensen noemen zich bijvoorbeeld  ‘baas’ en denken dat de hond constant moet luisteren, gehoorzamen en commando’s moet opvolgen. Ze denken dat als dit niet gebeurt de hond dominant en de baas en/of (alfa) roedel-leider is en dat ze een probleem hebben. Ik dacht dit ook, tot ik ontdekte dat dit gedachtegoed achterhaald is.

Anders tegen dominantie aankijken

Er bestaan allerlei misverstanden over wat dominantie is en hoe zich dit idealer uit tussen mens en hond. Het boek Dominantie feit of fictie (in het Engels: Dominance in dogs: fact or fiction?) van Barry Eaton gaat bijvoorbeeld verder op het onderwerp dominantie in relatie tot honden in. Er staan wat typfouten in de Nederlandse versie van het boek en ik vond het lastig (wat taai) lezen. De inhoud vond ik wel interessant. Zo kwam ik erachter dat onder andere deze ‘regels’ niets met dominantie te maken hebben:

  • “Een hond moet als laatste eten”
  • “Een hond mag niet op het meubilair of bij de ingang van een deur liggen”
  • “Een hond mag niet als eerste door de deuropening lopen”
  • “Een hond die trekt is dominant”
  • “Een hond mag niet als eerste beginnen met spel”
  • “Laat de hond geen trekspel winnen”

Je kunt zelf kiezen hoe je het bovenstaande invult. Ik vind het bijvoorbeeld prima als mijn hond eerder eet dan ik en ik voel dat ik hierdoor geen agressieve/dominante hond krijg.

Schapendoes pup van 8 weken zit op de grond

Een hond is in mijn optiek geen robot waar je een kwartje (of commando) inwerpt, waardoor die doet wat jij wilt. De hond is een levend wezen. Ik voel mij geen baas van mijn hond, maar in kern en essentie op een bepaald (ziels)niveau een gelijkwaardig (licht)wezen. Wel is mijn vorm anders dan dat van de hond; ik voel dat ik een verantwoordelijkheid heb om zo goed mogelijk voor de hond te zorgen. Het woord verzorger of begeleider resoneert meer met mij dan baas.

Ik vind het belangrijk om fijne relatie met de hond te hebben en daar aandacht aan te schenken, op basis van respect en vertrouwen.

3. Hondentaal leren

Sommige mensen slaan een andere toon tegen hun hond aan; ze schreeuwen, praten op een harde toon of schelden bijvoorbeeld tegen hun hond als die iets ongewensts doet. Als ik tegen een hond praat, wil ik dit op een vriendelijke en normale toon doen zoals ik ook tegen mensen praat.

Ik wil mijn best doen om de hond te begrijpen. Hoe kan ik verwachten dat een hond naar mij luistert, als ik de taal van een hond niet begrijp en niet in ‘hondentaal’ kan communiceren?

Hoe honden communiceren

Turid Rugaas (1938) is een bekende Noorse hondentrainer. Ze traint sinds 1969 en heeft de afgelopen 50 jaar de wereld rondgereisd om mensen te leren over hondengedrag. De Noorse koning gaf haar een King’s Badge of Honor.

Turid Rugaas gebruikt een diervriendelijke methode, waarbij een normale toon van spreken tegen de hond wordt gebruikt (zonder stemverheffing en geschreeuw), zonder te trekken aan de lijn en bench te gebruiken. Er zijn allerlei redenen om een bench niet te gebruiken. Deze Facebook Group gaat er bijvoorbeeld op in. Bij mijn vorige hond dacht ik dat ik een bench nodig had, bijvoorbeeld om de hond zindelijk te krijgen. In tegenstelling tot mijn vorige hond gebruik ik nu geen bench meer. Tot nu toe bevalt dat prima.

Kalmerende signalen

Het boekje Kalmerende signalen van Turid Rugaas is voor mij een enorme eye-opener geweest. Het gaat in op hoe een hond communiceert en hoe jij met de hond kan communiceren. Als er één boek is wat ik aanraad rondom het opvoeden van een pup/hond, is het deze! Het is ook interessant om te lezen als je al een volwassen hond hebt.

boek: kalmerende signalen van Turid Rugaas

Blafgedrag van honden

In het praktische boekje Blafgedrag van honden legt Turid uit dat er in grondslag 6 verschillende soorten geblaf bestaan. Aan de hand van een cd wordt dit verduidelijkt. Ook wordt ingegaan op hoe je het beste met elk type geblaf kan omgaan en hoe geblaf kan voorkomen. Ik vond het boeiend en heb er baat bij tijdens het opvoeden van mijn pup.

boek: blafgedrag van honden door Turid Rugaas

4. Veiligheid en harmonie creëren

Ik vind het belangrijk dat een hond zich veilig voelt en ik wil positief handelen op fysiek, emotioneel, mentaal niveau.

Fysieke harmonie

Om die reden leer ik mijn pup nu niet om bewust te zitten en dit oefenen, omdat dit fysiek (te) belastend voor de hond is. Het boek Exercising your puppy: a gentle & natural approach gaat er verder op in. Handig om te weten: de e-bookversie van Bol kon ik niet goed bekijken op mijn laptop, wellicht is dit op een e-reader anders. Een hond bewust leren zitten en dit trainen is wat anders dan dat de hond er uit zichzelf voor kiest om te zitten. Tot nu toe bevalt het prima dat mijn pup dit niet bewust op commando kan.

Wat is écht positief voor de pup?

Tegenwoordig noemen bijna alle pup- en hondenopvoedmethodes zichzelf positief (wie wil zichzelf nou een ‘negatieve methode’ noemen?). Ik bedoel met positief handelen dat ik:

  • positief gedrag beloon.
  • negatief gedrag negeer.
  • een pup en hond niet wil:
    – dwingen
    – intimideren/bedreigen
    – benaderen op een negatieve emotionele wijze, zoals door boos te worden en/of te schelden.
    – behandelen met geweld/straf. Ik leerde eerst van een hondentrainer dat (kort) aan de lijn te rukken als de hond ongewenst gedrag laat zien effectief is; met de kennis van nu weet ik dat dit niet het geval is. Ik heb geleerd dat dit eerder averechts werkt.
    – pijn doen (zoals een ‘corrigerend(e) tik/schopje’ uit te delen) en dieronvriendelijke hulpmiddelen (zoals een slipketting) gebruiken, zodat de hond bijvoorbeeld angstig kan zijn/worden.

Mild zijn voor de pup en voor jezelf

Net zoals veel HSP herken ik me in deze HSP kenmerken en kan ik me verantwoordelijk voelen en perfectionistisch zijn. Dat zijn kwaliteiten, maar kunnen ook valkuilen zijn bij het opvoeden van de pup.

Een pup is een baby-hond die alles nog dient te leren; dit helpt mij om te relativeren en om mild te zijn naar de pup. Ik wil ook positief en milld naar mijzelf toe zijn en zie het opvoeden als een leerproces dat met ‘vallen’ en ‘opstaan’ gaat. Gaandeweg ontdek ik wat wel en niet werkt voor mijzelf en de pup. Ik handel vanuit de beste intenties en als iets niet uitpakte zoals hoe ik dat gepland had is dat oké.

Schapendoes Otje

5. Balans tussen inspanning en ontspanning

Veel honden gedragen zich druk. Sommige honden worden (onbedoeld) onder druk gezet/moeten presteren wat stress kan geven. Ik leerde dat stress (onbewust) veel gedragsproblemen veroorzaakt. Ik wil balans creëren tussen actie en rust.

Ik heb geleerd dat honden net zoals (hoogsensitieve) mensen in een rustige, prikkelarme omgeving makkelijker kunnen leren. Bij mijn vorige hond merkte ik dat dat gezamenlijk les/hondentraining (zoals Hoopers) haar stress gaf. Ik ben er daarom bij haar mee gestopt.

Op dit moment ben ik in Zweden waar in mijn buurt pupcursussen worden aangeboden met meer dan vier pups; dat is voor mijn gevoel voor mijn pup te veel. Daarnaast resoneren de methodes die bij mij in de buurt worden aangeboden niet met mij. Ik kies nu daarom bewust niet voor groepslessen, maar voor iets anders (op het einde van de blog deel ik daar meer over).

6. Plezier hebben

Sommige mensen halen hun plezier uit de prestaties van hun hond, bijvoorbeeld door aan wedstrijden en/of shows deel te nemen. Ik merk dat dit niet altijd net zo plezierig hoeft te zijn voor de hond en dat dit (onbedoeld/onbewust) stress kan geven. Ik vind het belangrijk dat de hond hond kan zijn en plezier heeft, bijvoorbeeld door een hond te laten doen wat hij leuk vindt.

Mijn puppy houdt bijvoorbeeld van bijten. In eerste instantie uitte zich dit in het bijten in schoenen, voeten, broekspijpen en handen. Dit doen pups vaker. Ik ben aan het onderzoeken welke behoefte hier achter ligt. Zo bied ik nu speciaal voer- en kauwmateriaal voor honden aan (ik zal daar binnenkort meer over delen), zodat er in ieder geval aan haar kauwbehoefte wordt voldaan.

Schapendoes pup van 8 weken zit naast stoel

7. Holistische benadering

Ik heb een holistische visie. Ik ga ervan uit dat het lichaam, emoties en gedachten met elkaar verbonden zijn. Een hond gedraagt zich met een bepaalde reden op een manier. Als iets (zoals trekken aan de lijn) ongewenst is, is het in mijn visie belangrijk om de oorzaak te ontdekken en daar aan te werken.

Help, mijn hond trekt!

Een hond heeft een reden waarom die zich op een bepaalde (on)gewenste manier gedraagt. Zo zijn er diverse redenen voor honden om te trekken aan de lijn.

Turid gaat er in het boekje Help mijn hond trekt verder op in en deelt aan de hand van praktische stappen hoe je kan voorkomen dat de hond aan de lijn trekt. Handig om te weten: in de boekjes van Turid Rugaas staan soms wat typfouten. Ondanks dit vind ik ze de moeite waard.

boek: help mijn hond trekt van Turid Rugaas
Ik werk samen met bol.com. Dit artikel bevat daarom affiliate links. Als je via de links in dit artikel iets bij bol.com bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor en steun je mij. Dit waardeer ik zeer! Jij betaalt niets extra.

Ik wil een hond op alle vlakken optimaal ondersteunen zodat die in balans (en blij, zelfverzekerd ontspannen) en sociaal vaardig is. Zo wil ik mijn hond passende mentale stimulatie aanbieden, zodat die zich niet verveeld (en daardoor bijvoorbeeld ongewenst gedrag vertoont).

Meer snuffelen

Ik ontdekte dat snuffelen voor elke hond (ook niet jachthonden) kan helpen zich in te spannen en om te ontspannen. In de praktijk loop ik daarom een stuk langzamer en mindfuller dan bij mijn vorige hond; zo heeft ze alle tijd om te snuffelen. Niet alleen ik bepaal het wandeltempo; ik kijk bewust naar waar ik de pup ook blij mee maak zodat we samen lopen.

Wordt vervolgd…

Ik vind pup- en hondenopvoeding zo interessant, dat ik heb  besloten om bij een Noorse dog trainer school waar Turid les geeft te starten. Ik kijk er naar uit om vanuit die visie meer te leren over puppy’s en honden! Ik houd ervan om open-minded te zijn en zal ook open blijven staan voor andere methoden die voor mijn gevoel écht diervriendelijk zijn.

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende artikelen

P.S. Wat vind jij belangrijk bij het opvoeden van jouw puppy of hond? Laat het hieronder weten!

Deze blog werd gepubliceerd op 28 april 2022 en werd geüpdatet op 5 februari 2023

2 reacties op “Puppy opvoeden als HSP: waarom ik 7 dingen anders doe dan anderen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Monique avatar
    Monique

    Ik zit hier met een big-smile je blogs over honden te lezen. Ik heb ook een pup (geboren 27-12-2021) en super herkenbaar wat jij allemaal schrijft. Ik ga exact op dezelfde manier met mijn pup om. Zelfde producten, zelfde boeken, zelfde voeding & snacks, zelfde soort training, etc.

    1. Femke de Grijs avatar

      Beste Monique,

      Wat leuk om te horen! Ik wens je verder een fijne dag en veel plezier met je pup toe :).

      Hartelijke groeten,

      Femke

Scroll naar boven