Home   Blog   3 dingen die elke HSP zou moeten weten over hondenspullen

3 dingen die elke HSP zou moeten weten over hondenspullen

Schapendoes tuigje bij pup

Hondenspullen bestaan er in allerlei soorten en maten. Gebruik jij een halsband, korte lijn en plastic hondenspeelgoed? Ik deed dit ook, maar stopte hiermee. In deze blog leg ik uit waarom en wat ik dan nu wel gebruik.

Welke hondenspullen gebruik ik niet meer?

Hieronder vind je 4 voorbeelden:

1. Geen halsband

In mijn omgeving zag ik veel mensen die een halsband gebruikten. Ik deed dit ook; voor mijn vorige hond had ik een schattige roze halsband uitgekozen.

Ik kwam erachter dat een halsband fysiek gezien ondermijnend is en gezondheidsklachten kan veroorzaken. Deze video gaat in op waar een halsband fysiek gezien mee in aanraking komt.

Schade door halsband

Volgens Smiling Leash kunnen onder andere de wervelkolom, zenuwen, bloedvaten, endocriene klieren en slokdarm van de hond gemakkelijk beschadigd worden door halsbanden. Deze schade kan zich volgens hen soms op vreemde manieren uiten bijvoorbeeld doordat de hond mank loopt en/of oogproblemen heeft. Naast fysieke problemen kan het ook gedragsproblemen zoals trekken aan de lijn en uitvallen veroorzaken.

Een gezond alternatief: een hondentuig of hondenharnas

Een tuigje of harnas in Y-en H-vorm is fysiek gezien volgens Turid Rugaas en Smiling Leash het beste. Het tuig-gedeelte boven op het lichaam van de hond lijkt op de letter H en de voorkant van het harnas lijkt op de letter Y. Het is belangrijk dat het tuigje goed past (deze tips helpen daarbij).

hondentuig bij Schapendoes pup

Ik heb voor een tuigje gekozen dat niet over het hoofd van de hond gaat (veel honden vinden dit onprettig) en waarbij de hond haar pootjes niet hoeft op te tillen. Het tuigje heeft ook reflectie, zodat we in het donker beter zichtbaar zijn.

Dit tuigje is van het Finse merk Happy Dog Life; Turid Rugaas raadt dit merk op haar site aan. Ik heb het vanuit Finland laten opsturen naar Zweden, waar mijn pup ook is geboren.

hondentuig bij Schapendoes pup

2. Geen korte lijn voor de hond

Honden zijn van nature nieuwsgierig en houden van snuffelen. Het is een mentale stimulatie en zorgt ervoor dat ze ontspannen en moe kunnen worden. Veel lijnen zijn te kort om te snuffelen en om voldoende ruimte te bieden, wat honden een veilig gevoel geeft. Met een langere lijn kunnen honden ergens heen gaan en ‘vluchten’ als ze ergens bang voor zijn.

Een alternatief: een lange lijn voor de hond

Turid Rugaas raadt aan om 2 lijnen te gebruiken;

 • 1 lijn van 3-4 meter voor in bewoond gebied
 • 1 lijn van 10-15 meter voor in een gebied waar een hond vrijer kan bewegen, zoals in een bos waar een broedseizoen is

Deze lijnen kun je handmatig verstellen. Als ik bijvoorbeeld in de stad op de stoep langs een drukke weg loop, kort ik de lijn vanwege veiligheidsredenen tijdelijk even in.

schapendoes pup Juultje zit vast aan lange lijn. Ze kijkt naar koeien met Femke de Grijs

Welke lijn bij jou en je hond past is maatwerk. Het hangt onder andere af van het gewicht van de hond, hoe de hond zich gedraagt aan de lijn (bijvoorbeeld of die veel trekt) en je voorkeur. Er bestaan allerlei materialen zoals ingeweven rubber, biothane (kunstleer) of leer. Ik vond biothane als het nieuw is onprettig ruiken. Ik weet niet of/in welke mate het hormoonverstorend is als je het vasthoudt.

Tip: gebruik geen flexilijn

Voorheen gebruikte ik een flexilijn/rollijn. Ik kwam erachter dat deze lijn diverse nadelen heeft. Zo dient zo’n lijn  onder spanning te staan, waardoor een hond leert om te trekken. Dit wil ik niet. Ik gebruik dit daarom niet.

Via een hondentrainer (die ook de methode van Turid Rugaas kent) ontdekte ik dat het merk Company of Animals Coa Clix lijnen heeft. De lijnen zijn relatief licht. Ze zijn zacht en snijden in tegenstelling tot harde nylon lijnen niet snel in je handen als deze er doorheen glijdt. Ik vind het materiaal prettig voelen.

Deze lijnen bestaan in 2 lengtes:

Volgens de hondentrainer is de gewone 5 meter en 10 meter uitvoering geschikt voor middelgrote en grote pups en kleinere en grotere honden tot 45 kg. De 10 meter variant heeft geen handvat, ik weet niet hoe dat met de 5 meter variant is.

Coa clix lijn 5 meter reguliere uitvoeringCoa clix 5 meter lijn; lichtgewichtCompany of animals: coa clix lijn 10 meter

3. Geen hondenfietskar met 2 of meer wielen

Ik kocht een hondenfietskar die ook als buggy te gebruiken was. Deze viel bij de tweede keer al om. Gelukkig was er niets met mijn hond aan de hand.

De dierenwinkel gaf aan dat omvallen normaal was. In deze blog deel ik er meer over en ga ik in op een veiliger alternatief.

Thule dog trailer kit

4. Geen (mogelijk) ondermijnend speelgoed

HSP staan extra open voor energie, ook voor energie van materialen. Ik wil niet alleen mijzelf maar ook mijn pup  blootstellen aan gezonde, in plaats van (mogelijk on-)gezonde en ondermijnende materialen.

Plastic kan (mogelijk) hormoonverstorend zijn. Wat betreft hondentuigjes en lijnen is dit uitdagend; vaak zit hier plastic in verwerkt. In principe komt de hond hier indirect mee in aanraking via de vacht/huid, in plaats van direct via zijn/haar mond.

hondenspeelgoed van plastic

Er bestaan alternatieven voor plastic, deze zijn bijvoorbeeld makkelijk toe te passen op het gebied van voeding en speelgoed.

Voorheen gebruikte ik bijvoorbeeld een plastic drinkfles met waterbakje voor onderweg voor de hond; hier ben ik mee gestopt. In plaats daarvan gebruik nu een drink- en voerbak van 100% RVS (ook onderweg). Dat vind ik vanwege onze reizen praktischer dan aardewerk, wat in huis ook een veilig alternatief kan zijn.

voerbakken van RVS en aardewerk voor Schapendoes pup

Geen ongezond hondenspeelgoed

Ik wil graag dat mijn hond speelgoed heeft dat gezond is en het bijvoorbeeld geen (mogelijke) schadelijke/hormoonverstorende stoffen bevat en gifvrij is. Als het kan  kies ik voor de ongeverfde versie van een product. De kleuren van hondenproducten zijn vooral voor mensen toegevoegd; honden zien kleuren beperkter dan mensen. Zo kan een hond de kleur rood niet goed waarnemen.

Hieronder vind je zes alternatieven voor plastic hondenspeelgoed. Houd voor de zekerheid bij alle alternatieven continu toezicht als jij je hond blootstelt aan deze materialen.

Alternatief 1: speelgoed van 100% natuurrubber

Het Deense merk Hevea heeft producten van 100% natuurrubber (zonder verf). Zij hebben bijvoorbeeld rubberen speentjes en drinkflessen voor baby’s/peuters. Ik ontdekte dat ze ook 3 puppy-speeltjes van 100% natuurrubber (zonder toegevoegde kleurstof) hebben; een ster, bal (de natural versie) en galaxy fetch toy.

De galaxy fetch toy was eerst de favoriete rubberen toy van mijn pup. In de ster kun je één of meerdere kleine voertjes doen; dat vindt ze ook interessant. Helaas ging deze na 1 week gebruik al stuk. Na contact met Hevea kreeg ik een nieuwe toegestuurd. De bal vond mijn pup in het begin nog te moeilijk; later begreep ze dit beter en vond het leuk om hiermee bezig te zijn.

Alternatief 2: speelgoed van onschadelijk touw

Er bestaan allerlei touwen of flossen voor honden. Veel is gemaakt van (gebleekt) materiaal en is is geverfd met (mogelijke) schadelijke stoffen. Ik wilde touw van natuurlijk materiaal zoals katoen of hennep dat gecertificeerd is, zodat ik er zeker van ben dat het geen schadelijke stoffen bevat.

Ik ontdekte dat het Duitse merk Treusinn 3 soorten touwen voor honden heeft van 100% katoen, gecertificeerd met OEKO-Tex Standard 100, klasse 1. Dit label houdt in dat het textiel is getest op schadelijke stoffen. Klasse 1 heeft de strengste eisen en grenswaarden (het omvat ook producten voor baby’s). De touwen zijn in Duitsland op werkplaatsen gemaakt door  mensen met een beperking.

De pup is graag met dit speelgoed bezig.

Schapendoes pup van 6,5 week speelt met Femke de Grijs

Alternatief 3: spullen van RVS

Mijn pup vindt snuffelt en speelt met spullen van RVS. Er bestaat van alles in RVS zoals (grote pol-)lepels, zeven, vergieten, emmers, gieters en kommen. Alhoewel dit geen officieel hondenspeelgoed is, vindt ze het erg leuk!

gieter

Alternatief 4: spullen van niet gebleekt/gedrukt papier/karton

Mijn hond houdt ervan om voertjes te zoeken in karton (zoals (eier)dozen) en papier.

Papier en karton kan met chloor zijn gebleekt. Ik doe mijn best om zoveel mogelijk ongebleekt en ongedrukt karton en papier te gebruiken om contact met (mogelijke) schadelijke stoffen zoveel mogelijk te vermijden.

eierdoos

Alternatief 5: speelgoed van hout

Soms bestaat er hondenspeelgoed van hout. Sommig houten keukengerei (zoals spatels, planken,  kommen en pollepels) of kinderspeelgoed vindt mijn hond ook interessant. Ik let erop dat zij geen kleine delen kan inslikken (en kan stikken), er geen scherpe delen aanwezig zijn en dat er geen splinters aanzitten. Ik kies voor hout dat niet geverfd/gelakt is om contact met schadelijke stoffen te vermijden.

Ik vermijd bamboe; servies van melamine met mais- of bamboevezels is niet veilig om te gebruiken voor drinken en eten.

houten lepel

Alternatief 6: speelgoed van dierlijke producten

Van iemand kreeg ik een leren speeltje met schapenvacht cadeau. Mijn pup vindt het fantastisch. Ik eet graag vegan en zou zelf vanwege dierenwelzijn niet zo snel deze producten kopen.

Ik kan me voorstellen dat sommig dierenspeelgoed van dierlijke afkomst normaal gesproken anders restafval was, wat zou worden weggegooid/verbrand.

Knuffels voor honden: een uitdaging

Honden en pups verkennen de wereld via hun mond. Mijn pup snuffelt nu nog aan knuffels en ze speelt ermee en bijt er in. Mijn vorige hond kon toen ze ouder was knuffels kapot bijten en opeten.

Natuurlijk materiaal

Ik wil daarom graag veilige knuffels van natuurijk materiaal zoals katoen, jutte of hennep gebruiken.

Kraaltjes en harde ogen vermijden

Ik kies bewust voor knuffels zonder kraaltjes, harde ogen en plastic bolletjes in de vulling. In kraaltjes/harde ogen zou de hond bijvoorbeeld kunnen stikken.

Gezonde alternatieven

Ik vind het een uitdaging om knuffels te vinden van natuurlijk materiaal; veel knuffels zijn gemaakt van plastic (polyester), bijvoorbeeld in de vorm van fleece. Plastic kan schadelijk en hormoonverstorend zijn.

Ik ben nog aan het onderzoeken waar ik niet (bij voorkeur biologische) knuffels van natuurlijk materiaal vandaan kan halen. Tot nu toe vond ik enkel baby/kinderknuffels of handdoeken/lappen stof van biologisch katoen of bont (dat vond ik niet diervriendelijk).

hondenknuffel bij Schapendoes pup

We hebben bij gebrek aan beter één grote knuffel van polyester gekozen, deze heeft in het nest gelegen. Haar broertjes, moeder en andere Schapendoezen van de fokker konden bijvoorbeeld met deze knuffel spelen en er tegenaan leggen. Vertrouwde geur kwam zo in de knuffel terecht. Dit is haar nestknuffel geworden. Bij ons speelt ze er graag mee en ligt ze er lekker tegen aan of slaapt ze er mee. In de toekomst wil ik graag gezonde lappen biologische stof introduceren, daar kan ik bijvoorbeeld voertjes in verstoppen zodat ze die kan vinden.

nestknuffel in de vorm van een Golden Retriever ligt voor een Schapendoes pup

Ik werk samen met bol.com. Dit artikel bevat daarom affiliate links. Als je via de links in dit artikel iets bij bol.com bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor en steun je mij. Dit waardeer ik zeer! Jij betaalt niets extra.

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende artikelen

Deze blog werd gepubliceerd op 8 mei 2022 en werd geüpdatet op 5 februari 2023

2 reacties op “3 dingen die elke HSP zou moeten weten over hondenspullen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Marianne avatar
  Marianne

  Hi Femke, met veel plezier lees ik jouw blogs over je hondje. Ik heb zelf geen hond, maar geniet van je goede tips. Ik hoop dat er veel mensen jouw bevindingen meenemen in hun keuze van knuffels, riemen en liefdevolle relatie met hun hond. Super leuk! 🥰

  1. Femke de Grijs avatar

   Hi Marianne,

   Wat leuk om te horen! Ik wens je verder een stralende dag toe :).

   Hartelijke groeten,

   Femke

Scroll naar boven