Home   Blog   Hondenwijsheid voor HSP: 11 dingen die ik van mijn hond Otje leerde

Hondenwijsheid voor HSP: 11 dingen die ik van mijn hond Otje leerde

Femke de Grijs en Mathijs van der Beek met hond Otje in Zweden

Vandaag is hond Otje 11 jaar geworden! Tijd om terug te blikken; wat heb ik zoal van haar geleerd waar andere HSP ook iets aan hebben?

Les 1. Heb de moed om te kiezen voor wat jij wilt

Als kind was ik bang voor honden. Toen ik mijn voormalige vriend ontmoette tijdens mijn studie, hadden ze 3 honden in zijn ouderlijk huis, waaronder een Schapendoes. Door haar kwam ik van mijn angst voor honden af en werd ik Schapendoesfan! Het werd een grote wens om ‘later’ ook voor een ‘eigen’ hond te zorgen.

Uren zocht ik op internet naar wat voor honden er bestonden en welke mij aanspraken. Ik kwam tot 3 hondenrassen. Als ik mijn wens voor een hond met anderen deelden, hadden mensen in mijn omgeving vaak allerlei bezwaren zoals: “Maar hoe moet dat nou met je werk, dat kan toch niet samen gaan?” Toch voelde ik dat dit heel goed samen kon gaan.

Ik maakte een commitment voor mijn droomleven en voor hetgeen mij het leukst leek: een Schapendoes!

Les 2. Durf ‘nee’ te zeggen

Toen ik eenmaal had gekozen voor een Schapendoes, schreef ik mij in op een wachtlijst bij een fokker. De fokker vertelde dat ik als eerste een pup mocht kiezen als de pups geboren waren. Eenmaal geboren ‘wist’ ik meteen welke pup ik wilde hebben. De fokker kwam terug op haar keuze en ik mocht gaan voor mijn ’tweede keuze’. Dit voelde niet kloppend voor mijzelf en de hond; wie wil er nou een tweede keuze zijn?

Ik schreef mij in op een andere wachtlijst bij een andere fokker.

Les 3. Wees in het Nu

Na een tijdje werd ik gebeld; er waren pups geboren en ik mocht op bezoek komen. Deze fokker zou bepalen welke pup bij wie terecht zou komen.

Toen ik het nestje met 6 pups ontmoette, had ik geen directe voorkeur. Alle pups vond ik even schattig. Alhoewel mijn hoofd wilde weten welke pup het beste mij bij zou passen, werd ik uitgenodigd om in het Nu te zijn.

Femke de Grijs met Schapendoes Otje als pup

Les 4. Speel

Elke week kwam ik op bezoek bij de pups. In de loop der tijd werd hun karakter duidelijker. Eén hondje sprong er voor mij uit; ze speelde graag en ik noemde haar ‘clowntje’.

Schapendoes pup Otje slaapt

Les 5. Geniet

De fokker koppelde mij aan dit leuke ‘clowntje’, die ik Otje noemde. Wat een feest! Na 8 weken mocht ik haar ophalen. Ik genoot en geniet nog steeds intens van haar.

Schapendoes Otje

Les 6. Wees nieuwsgierig

Alhoewel Otje een herdershond en geen jachthond is, houdt ze van snuffelen. Ze herinnert me eraan om nieuwsgierig te blijven.

Schapendoes pup Otje rent

Les 7. Eet gezond

Ik was opgegroeid met het idee dat honden brokjes horen te krijgen, maar ontdekte dat dit niet natuurlijk is. Via onder andere boeken ontdekte ik diverse alternatieven. Hond Otje krijgt nu vers vlees en groenten, waar ze van houdt.

In de loop der jaren ben ik ook anders gaan eten, ik heb het gevoel dat mijn lichaam het hier beter op doet.

Schapendoes Otje ligt op het gras in de Dordogne

Les 8. Neem alleen wat nodig is

Elk jaar ging ik met Otje naar de dierenarts voor de jaarlijkse vaccinatie. Ik ontdekte op een gegeven moment dat vaccinaties ook bijwerkingen voor honden kunnen hebben. Dierenarts Tannetje Koning schat dat 2%-5% van de honden verkeerd reageert op een vaccinatie.

Er zijn alternatieven, waardoor veel jaarlijkse vaccinaties vaak niet nodig zijn. Via een titerbepaling kan meestal worden vastgesteld hoeveel antilichamen er nog aanwezig zijn (dit kan niet met de ziekte van Weil) en of/wat er precies gevaccineerd dient te worden. Dierenartjs Tannetje Koning merkt in de praktijk dat een enting 5-7 jaar of langer werkt. Niet alle dierenartsen bieden een titerbepaling aan; ik ging op zoek naar een dierenarts die dit wel doet.

Deze video gaat er dieper op in:

YouTube video

Les 9. Ondersteun je lichaam

Vlooien, teken (en anaplasma; een ‘zusje’ van de ziekte van Lyme), goedaardige melkklier tumortjes; Otje heeft in de loop der jaren diverse lichamelijke uitdagingen gehad.

Geregeld liep ik ‘vast’ in de reguliere gezondheidszorg met haar. Ter aanvulling op de reguliere gezondheidszorg ondersteunen we haar daarom bijvoorbeeld met healing en aanvullende middelen (zoals kruiden via een holistische dierenarts). Ik gebruikte daarvoor mijn intuïtie en merk dat Otje het hier goed op doet.

Les 10. Sta stil bij de dood (en haal alles uit het leven)

De afgelopen jaren heb ik mij geregeld verdiept in de dood vanuit een spirituele visie, onder andere door cursussen in het buitenland hierover te volgen. Ik vind dit een heel boeiend onderwerp, omdat ik voel dat er ‘meer’ is tussen hemel en aarde en de dood voor mij niet als ‘het einde van alles’ voelt. Het hielp mij om prioriteiten te stellen en te doen wat ik het liefste doe: voluit leven, voor onbepaalde tijd de wereld over reizen (met mijn partner en Otje) en vrouwelijke HSP helpen om ook voluit te leven.

Een paar weken geleden ontdekten we dat Otjes lichaam lymfoom heeft. We hebben alle behandelopties op een rij gezet en behandelen haar op een manier die voor ons prettig voelt. Het belangrijkste vinden we dat de kwaliteit van Otje haar leven zo hoog mogelijk is, daar zetten we ons nu voor in. We leven van dag tot dag met haar en genieten van de tijd dat ze hier nog op aarde bij ons is.

Update december 2021: Otje is overleden. Ik ben dankbaar voor alles wat ze me heeft gebracht (dat is nog veel meer dan ik in deze blog heb gedeeld ;)).

Les 11. Wees onvoorwaardelijke liefde

♥♥♥

Heb je hier iets aan gehad? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Jarenlang zaten mijn hoogsensitiviteit en en paranormaliteit mij in de weg. Ik leefde vanuit mijn hoofd, had het gevoel dat ik niet écht leefde en ervoer geen werkelijke zingeving.

Verschillende momenten zijn voor mij een wake-upcall geweest, waaronder de hersenbloeding van mijn vader. Ik voelde de essentie van leven, dat het fysiek gezien in een split second over kan zijn en wat werkelijk belangrijk voor mij was: liefde ervaren, plezier hebben en genieten.

Ik besloot om hier naar te luisteren, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over en…

Ben jij een ambitieuze vrouwelijke Oude Ziel en wil je jouw potentieel benutten, voluit leven en bloeien? Mijn tips deel ik graag met jou aan de hand van een holistische en spirituele benadering, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende artikelen:

4 gedachten over “Hondenwijsheid voor HSP: 11 dingen die ik van mijn hond Otje leerde”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Wat een interessant verhaal, Femke! 💝
  Je hebt helemaal gelijk!
  Ik wil jullie feliciteren met de verjaardag van Otje. 🥳 Hopelijk mag ze nog een tijd bij jullie doorbrengen! Jullie zijn voor haar een liefdevol geschenk! 🎁

  1. Gefeliciteerd met Otje.
   Wat een mooie blog, dank je wel.
   Kan hierdoor ook weer beter en anders naar mijn hond kijken.
   Geef Otje maar een dikke knuffel.
   Liefs x Bernadette

   1. Beste Bernadette,

    Dank je wel! Wat leuk om te horen dat je hierdoor ook weer anders en beter naar je hond kan kijken. Ga ik doen :).

    Ik wens je verder een fijne dag toe.

    Groetjes,
    Femke

Scroll naar boven