Home   Blog   Beste hondenfietskar en hondenbuggy kiezen: review & tips

Beste hondenfietskar en hondenbuggy kiezen: review & tips

single wheel trailer: schapendoes Juultje met Mathijs van der Beek

Wil jij jouw hond meenemen met jouw fiets en wandelen met een ondersteunend vervoersmiddel? Er bestaan diverse opties. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een hondenfietskar en hondenbuggy?

In deze blog deel ik meer over mijn zoektocht en ervaringen. Zo viel de eerste kar die ik kocht om en vertelde de dierenwinkel mij dat dit normaal was. Ook ontdekte ik een veiliger alternatief.

Ga snel naar:

Tip: krijg inzicht in jouw wensen

Sta eerst stil bij jouw wensen omtrent de belasting, gebruikersgemak en veiligheid:

De belasting:

  • Zoek je iets voor één of meerdere honden?
  • Welk gewicht en formaat heeft jouw hond (wat is de schofthoogte)? Tot welke leeftijd wil je het vervoersmiddel gebruiken en welk gewicht en formaat heeft je hond dan?
  • Wil je hond het liefste zitten, staan of liggen in het vervoersmiddel en waar zal het zwaartepunt liggen? Zo raadt Croozer af dat de hond voorin hun hondenkar zit.
  • Zit, staat of ligt je hond vooral stil, of zal die veel bewegen?
  • Wil je enkel/vooral fietsen of wandelen?
  • Hoevaak wil je jouw hond meenemen: bijvoorbeeld elke dag uren achter elkaar, of sporadisch een paar keer per jaar?

Gebruikersgemak/comfort:

  • Wil je het vervoersmiddel mee kunnen nemen met reizen, bijvoorbeeld tijdens vakantie? Zo ja; waar wil je het mee vervoeren (zoals met een auto, camper en/of vliegtuig etc.)? Wat zijn de maximale maten en het gewicht dat hierbij hoort?
  • Wil je het vervoersmiddel (gemakkelijk) in- en uitklappen, bijvoorbeeld omdat je het wilt opbergen/ermee wilt reizen?
  • Wil jij jouw fiets ook enkel als fiets (zonder vervoersmiddel voor de hond) kunnen gebruiken? Wellicht heb je een mountainbike die jij ook enkel als mountainbike wilt kunnen gebruiken. In dat geval dien je het vervoersmiddel voor de hond af te kunnen koppelen.
  • Wil je dat de hond kan kijken in het vervoersmiddel en zo ja; hoe?

Innopet sporty in de kleur oranje

Veiligheid en stabiliteit:

Hoe belangrijk is veiligheid en stabiliteit voor jou; wil je dat het vervoersmiddel mogelijk wel of niet kan omvallen? Dit houdt onder andere verband met deze vragen:

  • Hoe wil je het vervoersmiddel bevestigen? Wil je een kar bijvoorbeeld bevestigen aan één kant van het achterwiel, het achterrek (waar de bagagedrager zit) of aan beide wielen van je fiets? Doorgaans is een bevestiging aan beide wielen het stabielste en het veiligste. Een bevestiging aan het achterrek is doorgaans stabieler dan een bevestiging aan één zijkant van een achterwiel.
  • Hoe hard wil je rijden? Over het algemeen geldt dat als je een berg/heuvel afrijdt en je door een bocht gaat je dit rustig moet doen. Sommige merken raden aan om qua tempo stapvoets door een bocht te gaan.
  • Wil je dat het vervoersmiddel wielen heeft en zo ja; hoeveel wielen wil je dat het vervoersmiddel heeft? Doorgaans is op offroad wegen in de bergen fietsen één wiel stabieler dan meerdere wielen.
  • Op hoeveel en welke fietsen wil je het vervoersmiddel bevestigen: een elektrische en/of gewone fiets?
  • Op wat voor ondergrond wil je fietsen en/of wandelen:
    – Verloopt de weg (extreem) steil (wil je een hondenkar bijvoorbeeld in de bergen gebruiken) of vlak (wil je een hondenkar bijvoorbeeld enkel in Nederland gebruiken)?
    – Hoe is de structuur van de weg; regelmatig en stevig (zoals asfalt), los (zoals zand) en/of onregelmatig en hobbelig (zoals grind of gravel)? Niet alle hondenfietskarren kunnen bijvoorbeeld op hobbelige ondergronden rijden (ze kunnen dan omvallen wat voor (dodelijke) ongelukken kan zorgen).

Innopet Sporty Evolution latte

Mijn wensen: hondenfietskar + hondenwandelwagen

Voor mijn Schapendoes pup Juultje wilde ik een fietskar die ik ook als hondenbuggy kon gebruiken. De nadruk zal op fietsen met elektrische fietsen (waarvan 1 mountainbike) liggen.

Ik reis de wereld over met mijn hond en ik wil de kar op allerlei ondergronden (inclusief zeer steile hobbelige stukken) in allerlei landen (zoals in de Zwitserse bergen) de hele dag kunnen gebruiken.

Mijn hond wil ik goed zicht geven. Doorgaans zit of staat mijn hond in de kar. Voor mijn vorige Schapendoes Otje had ik een hondenkussen van 80 x 60 cm. Mijn voorkeur had in eerste instantie een fietskar met zo’n zelfde ruimte voor Schapendoes Juultje.

Mathijs van der Beek en schapendoes pup Juultje in Zwitserland

Vanwege reizen vind ik het prettig dat een fietskar opvouwbaar is en zo min mogelijk ruimte in neemt. Mijn voorkeur heeft dat de kar gemakkelijk in- en uit te klappen is. Veiligheid krijgt echter prioriteit ten opzichte van het gemakkelijk in- en het klappen.

Mijn voorkeur had dat wagen makkelijk in de camper past, er gemakkelijk mee gefietst kan worden en dat als ik ergens heen ben gefietst ik ook kan wandelen met mijn pup. Omdat ze nog niet zo ver mag wandelen, wil ik haar ook in de buggy kunnen doen.

Ik heb een hondenrugzak (van het merk Trixie); echter deze vind ik te zwaar om continu op mijn rug te dragen (bijvoorbeeld tijdens fietsen). In de loop der tijd zal mijn pup hier ook uit groeien. In de toekomst wil ik ook een fietskar voor mijn volwassen hond gebruiken, omdat ik tijdens mijn opleiding tot hondentrainer (hier ben ik nog mee bezig) heb geleerd dat het niet positief is als een hond alsmaar naast de fiets rent (dit kan ongemerkt veel stress geven wat bijvoorbeeld in de loop der tijd gedragsproblemen kan veroorzaken).

hondenrugzak Trixie

In eerste instantie had mijn voorkeur om de kar te bevestigen op het achterrek, ik had de indruk dat dit stabieler was dan enkel aan één zijkant het achterwiel.

In mijn zoektocht kwam ik deze opties tegen:

  1. Krat bevestigd aan de voorkant van de fiets
  2. Hondenmand bevestigd aan de voorkant van de fiets
  3. Hondenmand/krat bevestigd achter op de fiets
  4. Bakfiets(achtige) constructies
  5. Hondenfietskar in combinatie met buggy
  6. Single Wheel trailers

Hieronder zal ik dieper ingaan op deze opties, zodat je een afweging kunt maken wat in jouw situatie het beste is:

Optie 1: Krat voor op de fiets

Mijn vorige Schapendoes liet ik toen ik in Nederland woonde in een krat voor op de fiets zitten. Dat ging prima voor korte stukken. Op onze huidige fietsen (met verende voorvork waarbij een balhoofdmontage niet mogelijk is) past dit niet. Ook vind ik een krat niet geschikt voor langere tochten, gezien de beperkte ruimte. Officieel wordt door veel fabrikanten gezegd dat een krat niet geschikt is voor het vervoer van levende wezens. Het risico (en eventuele schade) is daarmee in dat geval voor jezelf als je dit toch doet.

Optie 2: Hondenmand voor op de fiets

Speciale hondenmanden die op de voorkant van de fiets bevestigd kunnen worden zijn niet geschikt voor het gewicht van een volwassen Schapendoes (ik verwacht dat mijn Schapendoes pup in de toekomst circa 12-16 kg. wordt). Deze optie viel daarom voor mij af.

hondenfietsmand voor op de fiets

Optie 3: Hondenmand voor achter op de fiets

Er bestaan wat krat- en hondenmand opties voor achter op de fiets die het gewicht van mijn hond zouden kunnen dragen zoals van het merk Basil; hier kies ik niet voor omdat ik dan geen goed zicht heb op wat de hond precies doet en ik de ruimte te beperkt vind voor langere tochten.

Basil hondenfietsmand

Optie 4: Bakfiets(achtige) constructies

Er bestaan diverse (elektrische) bakfietsen voor honden of constructies die hier op lijken.

Deze fietsen hebben het voordeel dat je de hond voorin goed kan zien.

Het aantal wielen van deze fietsen varieert. Sommige van deze fietsen hebben bijvoorbeeld drie wielen; twee wielen zitten dan vaak aan de voorkant en één wiel zit dan aan de achterkant.

bakfiets met drie wielen

Dit soort fietsen bestaan ook met twee wielen die achter elkaar zitten. Het voordeel van twee wielen achter elkaar is dat de kans dat de fiets omvalt kleiner is ten opzichte van de constructie met twee wielen aan de voorkant en één wiel aan de achterkant.

bakfiets

Nadelen

Dit soort fietsen hebben ook wat nadelen:

  • Wil je dat jouw fiets meegaat op vakantie/wil je ermee reizen? Onderzoek of/hoe je deze fiets kan meenemen. Doorgaans is dit een uitdaging. Deze fietsen zijn vaak relatief groot en zwaar. Deze fietsen passen bijvoorbeeld niet achter en in onze camper; dat is voor ons een must.
  • Deze fietsen zijn voor ons niet sterk genoeg en niet geschikt om mee te fietsen in de bergen, bijvoorbeeld op offroad weggetjes die zeer hobbelig en steil zijn (vanaf 22%).
  • Mathijs gebruikt zijn mountainbike ook graag enkel als mountainbike zonder hond/bakfietsachtige constructie. Dat is met dit soort fietsen niet mogelijk; het bakfietsachtige frame kun je niet verwijderen.

Deze optie viel voor ons daarom af, ik zal er daarom in deze blog niet verder op ingaan.

Optie 5: Honden fiets kar met twee of meer wielen

Er zijn allerlei soorten hondenfietskarren. Sommige zijn enkel te gebruiken om mee te fietsen. Er bestaan ook fietskarren waar je mee kan lopen.

Hondenbuggy

Wil je ook wandelen met je hond, maar mag of kan die niet zover lopen, bijvoorbeeld omdat het een pup is of omdat de hond een operatie heeft gehad? Een hondenwandelwagen kan dan uitkomst bieden.

Honden kinderwagen

Ik heb bewust niet voor een kinderfietskar of kinderwagen gekozen waar ik mijn hond indoe, omdat de hond hier niet comfortabel in kan zitten en liggen.

Hondenfietskar en hondenbuggy combinatie: welke merken?

In mijn zoektocht kwam ik diverse merken tegen, ik heb ze hieronder op alfabetische volgorde weergeven:

  1. Croozer
  2. Doggy deluxe
  3. Doggyride
  4. Hafenbande Cabby
  5. Innopet
  6. Trixie
  7. Thule

Hieronder vind je meer informatie over deze karren. Let op: controleer voor de zekerheid altijd zelf ook de actuele gegevens (zoals omtrent de maten en gewicht van de hond etc.).

Hondenfietskar voor elektrische fiets

Niet alle fietskarren voor de hond zijn officieel geschikt voor een elektrische fiets. De fabrikant geeft dit aan, hieronder kun je er meer informatie over vinden. Let er op dat de fabrikant vaak aanraadt om rustig te fietsen (vooral door de bochten) en een maximale snelheid (zoals 16 km. per uur) aan kan raden.

1. Croozer hondenfietskar

Er bestaan hondenfietskarren van het merk Croozer die optioneel ook een wandelwagen zijn. Deze karren hebben een relatief lage instap (14 cm.) ten opzichte van andere karren.

Croozer Bruuno met hond

Verkrijgbaar in 3 afmetingen: 

  • Peppa (kleuraccent: oranje):
    Binnenruimte: 75 x 40 cm.
    Buitenkant (zonder arm): 90 × 72 × 82 cm
    Afmeting opgevouwen (zonder arm): 85 × 72 × 26 cm
    Gewicht van de kar met arm: 13,8 kg.
    Maximaal gewicht van hond: 35 kg.
    Maximale hoogte van hond: 62 cm.
    Maximale lengte van hond: 85 cm.
  • Jokke (kleuraccent: donkergroen):
    Binnenruimte: 90 x 54 cm.
    Buitenkant (zonder arm): 105 × 86 × 93 cm
    Afmeting opgevouwen (zonder arm): 100 × 86 × 26 cm
    Gewicht van de kar met arm: 16,9 kg.
    Maximaal gewicht van hond: 45 kg.
    Maximale hoogte van hond: 77 cm.
    Maximale lengte van hond: 100 cm.
  • Bruuno (kleuraccent: lichtgroen):
    Binnenruimte: 100 x 54 cm.
    Buitenkant (zonder arm): 115 x 86 x 103
    Afmeting opgevouwen (zonder arm): 110 x 86 x 26
    Gewicht van de kar met arm: 18,1 kg.
    Maximaal gewicht van hond: 45 kg.
    Maximale hoogte van hond: 87 cm.
    Maximale lengte van hond: 115 cm.

Croozer Bruuno

Compleet?
Nee. Er zit wel een parkeerrem op beide wielen. Je kunt de kar aanvullen met bijvoorbeeld een:

  • Dak compartiment
  • Hondenmand
  • Regenhoes
  • Wandelwagen kit (let er op dat je de juiste maat kiest)
  • Opberghoes
  • Trekhaak

Hondenfietskar met vering?
De Dog-Croozers komen vanaf half juli (of augustus 2022) met vering op de markt. De modellen zijn gebaseerd op de vorige maten, zodat eventuele bestaande accessoires kunnen blijven worden gebruikt:
Peppa = Enna
Jokke = Mickey
Bruno = Tammo

Geschikt voor elektrische fiets?
Ja; met een speciale trekhaak. De elektrische fiets mag in sommige landen zoals Duitsland niet harder dan 25 kilometer per uur gaan (en bijvoorbeeld geen speed pedelec zijn).

Duwstang om te wandelen er apart opzetten?
Ja.

Hondenfietskar opvouwbaar/inklapbare hondenbuggy?
Ja.

Croozer Bruuno opgevouwen

Losse onderdelen?
Ik begreep van Croozer dat die beschikbaar zijn.

Geschikt voor de Zwitserse bergen en op wegen met kleine steentjes/grind?
De klantenservice gaf aan: “De Croozer- aanhanger mag in principe alleen op verharde wegen worden gebruikt.”

Ervaring met de kar:
Ik vond deze kar in eerste instantie te groot en te smal en heb deze kar daarom niet getest. Volgens de dierenwinkel is dit de Rolls Royce onder de hondenfietskarren.

Iemand die deze kar heeft uitgetest gaf aan dat deze niet geschikt is voor offroad weggetjes in de bergen; omdat de kar relatief dicht bij de grond ligt kan die daardoor snel beschadigen (bijvoorbeeld als je over een grotere steen heen fietst).

Ervaring met de klantenservice:
Toen ik de klantenservice per mail vragen stelde kreeg ik geen antwoord op mijn vraag. Ik werd verwezen naar de FAQ pagina en een pagina om een hond te laten wennen aan de Croozer; dit had geen enkel verband met mijn vraag. Na doorvragen kreeg ik een wat duidelijker antwoord. Dit contact is in het Engels gegaan. Qua klantenservice vond ik deze de minst prettige in vergelijking met andere klantenservices.

Verkrijgbaar via bol.com:

2. Doggy Faster & Doggy Deluxe Exclusivio (Enduring International)

Afmetingen:

Doggy Faster

  • Afmeting laadbak: 80 x 56 x 62 cm
  • Vouwafmetingen: 81 x 56,5 x 12,5 cm
  • Laadgewicht: maximaal 60 kg.

Doggy Exclusivo

  • Afmeting laadbak: 88 x 61 x 62 cm
  • Vouwafmetingen: 88 x 61 x 12,5 cm
  • Laadgewicht: maximaal 80 kg

Compleet?
Ja; er is een versie verkrijgbaar waarbij de wandeloptie er al bij zit. Anders kun je deze ook later nog kopen.

Hondenfietskar met vering?
De koppeling heeft een vering.

Geschikt voor elektrische fiets?
Ja.

Duwstang om te wandelen er apart opzetten?
Ik begreep van wel; er is een aparte wandeloptie voor deze karren beschikbaar. Soms worden deze karren al inclusief deze wandeloptie verkocht.

Hondenfietskar opvouwbaar/inklapbare hondenbuggy?
Ja.

Losse onderdelen?
Ik begreep dat er ten opzichte van Innopet en Doggyride wat lastiger aan losse onderdelen te komen is; de onderdelen zijn online te bestellen of op 1 locatie in Zeeland af te halen. Ik begreep dat vanaf die ene locatie de kar uit te testen is.

Ervaring met de kar:
Niet kunnen testen.

Ervaring met de klantenservice:
Via fietskar-winkel.nl (deze site heeft hetzelfde adres als enduring.nl) kreeg ik snel antwoord.

Verkrijgbaar: enduring.nl (en bedrijven/sites die hier onder vallen)

3. Doggyride Novel

Er bestaan verschillende varianten van Doggyride. Ik kijk naar de Novel omdat die lichter is en er een Schapendoes in past.

Kleuren
De Novel is verkrijgbaar in de kleur rood, groen en oranje.

Afmetingen:

  • Binnenmaten: 80 x 56 x 65 cm
  • Nettogewicht: 13.6 kg
  • Maximaal laadgewicht: 50 kg
  • Maximale schofthoogte van hond: 65 cm

Doggyride Novel in het groen

Compleet?
Nee. Als je de kar als fiets- en wandelkar wilt gebruiken dien je een speciale wandelset aan te schaffen.

De 15 is de meest complete kar.

De Novel bestaat in groen en rood en is afhankelijk van je wensen aan te vullen met bijvoorbeeld een:

  • Trekstang in 2 soorten (voor op de zijkant naar de fiets en naar het achterrek)
  • Wandelset
  • Parkeerstandaard
  • Regenhoes
  • Rem
  • Bagagedrager voor een fiets zonder bagagedrager of als de batterij in de weg zit bij een elektrische fiets
  • Luchtpomp

Doggyride Novel regenhoes

Hondenfietskar met vering?
Doggyride geeft per mail aan: “Wij gebruiken geen vering. Vering is een slecht idee voor een hondenfietskar vanuit verschillende perspectieven. De luxury mat with memory foam inside werkt veel beter.”

Geschikt voor elektrische fiets?
Doggyride geeft per mail aan: “Ja, zolang je maar de nieuwe Britch(Lite) bevestiging gebruikt. Dus niet aan de as, maar op het achterrek.” 

Doggyride Novel britch

Wat er anders is dan andere hondenfietskarren:
Doggyride gaf aan: “Alle hondenfietskarren met de asaansluiting vallen een keer om. Het concept is overgenomen van de kinderfietskar, maar de dynamiek van een hondenfietskar past hier niet op. Een hond leunt het gewicht naar voren, terwijl een kind op de as zit in de gordel en het gewicht in het midden houdt. Wij zijn de enige die hier op een oplossing voor hebben. Wij zijn ook de pionier van de hondenfietskar en heeft voor ons ook geduurd voordat we de juiste oplossing voor het probleem hadden uitgevonden.”

De dierenwinkel waar ik een andere kar kocht (zie hieronder) gaf aan dat zij de ervaring hebben dat deze kar kan omvallen. Ik heb Doggyride gevraagd of zij hier bekend mee zijn; hier heb ik nog geen reactie op ontvangen.

Duwstang om te wandelen er apart opzetten?
Ja: Je moet de wandelset meenemen en dan de kar telkens ombouwen van fietskar naar wandelkar en omgekeerd. Het ombouwen kost relatief veel tijd ten opzichte van bijvoorbeeld de Innopet kar.

Hondenfietskar opvouwbaar/inklapbare hondenbuggy?
Ja.

Losse onderdelen?
Ik begreep dat er makkelijk aan losse onderdelen te komen is.

Doggyride Novel Bagagerek

Kan de Doggyride Novel gebruikt worden in de bergen van Zwitserland?
Doggyride geeft per mail aan: “Jazeker“.

Kan de Doggyride Novel gebruikt worden op wegen met kleine steentjes/grind?
Doggyride geeft per mail aan: “Ja, ik rij zelf veel op gravelpaden.”

Ervaring met de kar:
Het voelde als een groot ding tijdens het wandelen en wat zwaarder dan bijvoorbeeld een Innopet.

Ervaring met de klantenservice:
Het contact met de klantenservice heb ik in eerste instantie als prettig en snel ervaren. Op een gegeven moment toen ik nog wat vragen stelde over dat de dierenwinkel zei dat deze kar kon omvallen en hoe dat precies zat, heb ik geen antwoord meer ontvangen.

Verkrijgbaar: via bol.com:

4. Hafenbande Cabby (hondenbuggy zooplus)

Verkrijgbaar in 2 maten
2 maten; M en L hebben de optie om mee te wandelen.

Maten van M:
L 125 x B 67 x H 105 cm.
Draaggewicht: tot 25 kg.

Maten van L (hier keek ik naar voor een Schapendoes):
L 155 x B 74 x H 103 cm.
Draaggewicht: tot 45 kg.

Compleet?
Ja.

Hondenfietskar met vering?
Disselvering.

Geschikt voor elektrische fiets?
Ja.

Duwstang om te wandelen er apart opzetten?
Nee; er zit al een duwstang op.

Hondenfietskar opvouwbaar/inklapbare hondenbuggy?
De cabine is op te vouwen.

Losse onderdelen?
Nee. Er zijn geen nieuwe onderdelen te bestellen als er iets kapot gaat. Dat vind ik een groot nadeel en is voor mij de reden geweest om niet voor deze kar te kiezen.

Ervaring met de kar:
Ik heb deze kar niet getest.

Ervaring met de klantenservice:
Via het Duitse bedrijf kreeg ik snel antwoord. Zooplus gaf aan dat als er iets met de kar was zij een eventueel vervangend onderdeel binnen de garantieperiode van 1,5 jaar niet kunnen leveren, maar in plaats daarvan een nieuwe kar kunnen leveren. Na deze periode is dit niet meer mogelijk.

Verkrijgbaar:
Volgens de officiële website via Zooplus.

5. Innopet hondenbuggy (Innopet Sporty en Innopet Sporty Evolution)

Er zijn verschillende varianten van de Innopet hondenbuggy zoals de Innopet Sporty (Dog Trailer Deluxe) en de Innopet Sporty Evolution. Met deze laatste twee kun je zowel fietsen als wandelen.

Innopet kleuren

De Innopet Sporty Dog Trailer Deluxe is verkrijgbaar in drie kleuren:

Innopet sporty in het grijs

De Innopet Sporty Evolution is verkrijgbaar in twee kleuren:

Innopet Sporty Evolution in de kleur Ocean Blue

Afmetingen:

De Deluxe:

  • Afmetingen gebruiksklaar: L:71 x B:44 x H:63 cm
  • Afmetingen ingeklapt: 86 x 68 x 23 cm.
  • Hoogte duwstang max.: 103 cm.
  • Geschikt voor rassen tot 30 kg.
  • Gewicht trailer: 13 kg.

Evolution:

  • Afmetingen cabine: L:69 x B:44 x H:62 (cm)
  • Afmetingen buggy uitgeklapt: L:88 x B:63 x H:106.5 (cm)
  • Afmetingen buggy ingeklapt: L:50.5 x B:25 x H:82.5 (cm)
  • Hoogte duwstang max.: 106,5 cm
  • Geschikt voor rassen tot 30 kg.
  • Gewicht trailer: 14 kg.

Hierbij wat verschillen tussen de Dog Trailer Deluxe en Evolution:

  • De Deluxe heeft spaken, de Evolution plastic banden. Als er een plastic wiel vervormd is dan kun je die niet makkelijk zelf vervangen.
  • De Deluxe heeft andere ritsen; ik vind ze veel stroever en onhandiger lopen dan de Evolution.
  • De Deluxe heeft een vlag, de Evolution niet.
  • De Deluxe is 1 kg lichter dan de Evolution.

Innopet Sporty in de kleur rood

Compleet?
Deze kar is helemaal compleet en bijvoorbeeld inclusief regenhoes en rem.

Er is optioneel nog een grooming table beschikbaar.

Hondenfietskar met vering?
Innopet geeft per mail aan: “Er zit in de fietskar geen vering, de vering die komt puur uit de banden.”

Geschikt voor elektrische fiets?
Innopet geeft per mail aan over de Evolution:  “In de basis kan de fietskar gemonteerd worden aan een elektrische fiets indien de elektrische aandrijving niet op de achteras zit en de dikte van de as maximaal 10mm is. Als maximale snelheid hanteren wij 16km/u op de rechte stukken en de bochten (zeker haakse bochten) dienen stapvoets genomen te worden om veiligheid te waarborgen.

Ik heb gevraagd of dit ook voor de Deluxe geldt: hier heb ik geen antwoord op ontvangen.

Duwstang om te wandelen er apart opzetten?
Nee, er zit standaard een duwstang op. Als je wilt wandelen dien je verder het voorste (kleinste) wiel er op te zetten, als je wilt fietsen dien je deze er weer af te halen.

Hondenfietskar opvouwbaar/inklapbare hondenbuggy?
Ja (je kunt de wielen er ook afhalen zodat het nog minder ruimte in beslag neemt).

Innopet Sporty Evolution in de kleur latte opgevouwen

Losse onderdelen?
Ik begreep van de dierenwinkel dat er relatief makkelijk aan nieuwe onderdelen te komen is.

Is deze kar te gebruiken is in de Zwitserse bergen en op op wegen met kleine steentjes/grind/gravel?
Innopet gaf per mail aan over de Evolution: “De kar Sporty Evolution is het beste te gebruiken op geplaveide wegen, maar kan ook op onverharde wegen gebruikt worden. Uiteraard is het (vanwege de luchtbanden) wel uitkijken dat je geen scherpe objecten raakt bij een onverharde weg omdat dit een klapband tot gevolg kan hebben.”

Ik heb gevraagd of dit ook voor de Deluxe geldt: hier heb ik geen antwoord op ontvangen

Ervaring met het product:
Ik vind dit een fijn compact formaat. De Evolution voelt stevig met wandelen en loopt heel prettig met wandelen. De Deluxe loopt ook prima. We hadden niet de mogelijkheid om de kar te testen met de fiets in de winkel.

hondenfietskar met Mathijs van der Beek en Schapendoes

Wij kochten de Deluxe omdat deze lichter is en omdat de spaken zelf makkelijk te vervangen zijn mochten deze stuk gaan. Op het moment van aankoop paste onze pup van 6 kg. hier perfect in. Wij wilden dat als onze hond ouder dan 1 jaar (en hier wellicht niet meer goed inpaste), mogelijk een nieuwe fietskar nemen (zonder wandelfunctie). De vlag blijkt niet handig; hij viel er bij ons gemakkelijk uit. We gebruikten deze daarom niet.

Helaas viel de kar in de eerste week bij de tweede keer normaal gebruik in Zwitserland op een elektrische fiets met 8-9 km. per al uur om op het onderstaande weggetje:

weg in Zwitserland

Er was gelukkig niets met Juultje en ons aan de hand. Onze fietsen bleven ook ongedeerd. De kar raakte wat beschadigd.

Ik wilde geen enkel risico lopen en de hond niet meer in deze kar doen. De dierenwinkel gaf hierna aan dat elke kar kan omvallen. Dit staat nergens (zoals op de website van Innopet en in hun handleiding) vermeld.

Ervaring met de klantenservice:
Ik had eerst een prettige en snelle reactie van de klantenservice. Later kreeg ik geen antwoord meer op mijn vragen (zie hierboven).

Uit coulance heb ik de kar terug kunnen brengen, hier was ik zeer blij mee.

Verkrijgbaar
Via bol.com.

6. Trixie hondenfietskar

Trixie heeft een hondenfietskar en een hondenfietskar die ook als buggy te gebruiken is. Ik ga in op dit laatste type kar; deze kar is beschikbaar in 3 Maten.

Afmetingen

Maat S:

  • 58 x 93 x 74/114 cm
  • Binnenmaten: 40 x 40 x 60 cm.
  • Gewicht fietskar: 11 kg.
  • Tot 15 kg. lichaamsgewicht

Trixie hondenfietskar en buggy

Maat M:

  • 58 x 93 x 74/114 cm.
  • Binnenmaten: 40 x 50 x 67 cm.
  • Gewicht fietskar: 12,5 kg.
  • Tot 22 kg. lichaamsgewicht

Maat L (hier keek ik naar voor een Schapendoes):

  • 74 x 95 x 103/143 cm.
  • Binnenmaten: 54 x 60 x 87 cm.
  • Gewicht fietskar: 15 kg.
  • Tot 30 kg. lichaamsgewicht

Compleet?
Ja.

Hondenfietskar met vering?
Onbekend: ik heb geen antwoord van de klantenservice hierover ontvangen.

Geschikt voor elektrische fiets?
Ja. De koppeling is universeel en kan op alle fietsen worden geplaatst.

Duwstang om te wandelen er apart opzetten?
Nee, er zit standaard een duwstang op.

Hondenfietskar opvouwbaar/inklapbare hondenbuggy?
Ja.

Trixie hondenfietskar opgevouwen

Losse onderdelen?
Er zijn losse onderdelen voor te bestellen.

Ervaring met de kar:
Ik vind deze kar op Innopet lijken. Het verschil is dat ik de kar minder stabiel en stevig vind overkomen.

Tijdens het wandelen komt mijn rechtervoet telkens (bijna) tegen een onderdeel aan de onderkant in de buurt van de rem.

Trixie hondenfietskar achterkant

Het hoofdeinde aan de voorkant vind ik te hoog voor mijn hond.

In Zwitserland ontmoetten wij mensen die enkel de fietskar (zonder wandelversie) van Trixie gebruikten. Deze was twee keer omgevallen (waarvan een keer eigen schuld doordat diegene niet goed uitkeek en een steen over het hoofd zag).

Ervaring met de klantenservice:
Ik heb Trixie diverse vragen over deze kar gesteld per e-mail; hier heb ik geen antwoord op gekregen.

Verkrijgbaar:
Via Bol.com.

7. Thule courier in combinatie met de dog trailer kit

Afmetingen

  • Opgevouwen afmetingen: 99 x 74 x 32 cm
  • Schouderbreedte: 56 cm.
  • Zithoogte: 64 cm.
  • Doorrijdbreedte deur: 78 cm.
  • Gewicht fietskar: 16 kg.
  • Maximaal draagvermogen kinderdrager: 44 kg. (2x 22 kg.)

Thule Courier

Compleet?
Nee: er dient een aparte dog trailer kit op te worden bevestigd. Deze omvat onder andere een:

  • Ruime cockpit met grote vensters voor optimaal zicht
  • Oprolbaar gaasvenster voor maximale luchtstroming
  • Gaas- en regenscherm voor extra bescherming
  • Band voor het vastzetten van de riem van de hond
  • Afneembaar gewatteerd hondenbed voor eenvoudig schoonmaken en extra comfort
  • Eenvoudig laden en lossen met grote openingen aan voor- en achterkant
  • Groot gaasvak voor het bewaren van balletjes en drinkkom, houd alle spulletjes georganiseerd en buiten de trailercabine
  • Parkeerrem

Thule dog trailer kit

Hondenfietskar met vering?
Nee.

Geschikt voor elektrische fiets?
Ja.

Duwstang om te wandelen er apart opzetten?
Nee, er zit er al één op die je kan verstellen.

Hondenfietskar opvouwbaar/inklapbare hondenbuggy?
Plat op te vouwen.

Thule Courier opgevouwen

Losse onderdelen?
Van de klantenservice begreep ik dat er diverse reserve onderdelen via hun site en dealers verkrijgbaar zijn.

Ervaring met de kar:
Ik kwam een kinderfietskar van Thule tegen in Zwitserland die ik er prachtig en heel degelijk uit vond zien. Van alle fietskarren die ik zag, vond ik deze de mooiste.

Ik heb de kar voor honden niet kunnen zien en testen. Als ik de foto zie vraag ik me af of de hond genoeg ruimte heeft boven zijn hoofd (en of deze niet teveel naar voren gaat buigen).

Ervaring met de klantenservice:
De klantenservice kon ik enkel bereiken via een contactformulier en daarna per mail. Ik heb een zeer prettige ervaring met de klantenservice gehad (de beste ervaring).

Verkrijgbaar:
De Thule Courier is verkrijgbaar via bol.com en de dog trailer kit is verkrijgbaar via de site van Thule.

Wat is de beste hondenfietskar? Conclusie:

Wat de beste hondenfietskar is, is persoonlijk. Het hangt af van de factoren die in deze blog zijn gedeeld. Wat is bijvoorbeeld je budget, het gewicht van je hond en hoe belangrijk vind je veiligheid? Hieronder heb ik er meer over gedeeld:

Goedkope hondenbuggy

Een relatief goedkope hondenbuggy is bijvoorbeeld die van Trixie.

Trixie hondenfietskar en hondenbuggy

Hondenfietskar grote hond

Als je een hondenfietskar voor een grote hond zoekt kun je kijken naar wat van de bovenstaande opties past. Hieronder vind je wat mogelijkheden:

Hondenfietskar labrador

Een labrador weegt meestal maximaal 32 kg. (teef) – 36 kg. (reu). Je kunt dan kijken naar:

Fietskar hond 50 kg

Doggyride Novel in de kleur oranje

Fietskar hond 80 kg

Hondenbuggy met luchtbanden

Bijna alle hondenfietskarren hebben luchtbanden, behalve bijvoorbeeld de Innopet Sporty Evolution.

Let op: “Alle hondenfietskarren kunnen omvallen”

De dierenwinkel waar ik de Innopet kocht gaf na het omvallen van de kar aan dat alle hondenfietskarren om konden vallen bij normaal gebruik. Dit is voor mij onacceptabel. Ik vind het vreemd dat dit risico nergens vermeld staat.

Ik ben mij hier in  gaan verdiepen.

De kans op omvallen kan vergroten als:

  • Je snel in plaats van rustig rijdt.
  • Het zwaartepunt ongunstig is. Het veiligste is als de hond ligt, gevolgd door zitten. Als je hond staat is dit het meest ongunstig. Je vergroot de kans op omvallen als de hond niet in het midden zit of staat. Hoe hoger het ligvlak van de hond boven de grond is, hoe groter de kans is op omvallen. Hoe lager het ligvlak van de hond boven de grond, hoe kleiner de kans is op omvallen.
  • Als de hond veel beweegt.
  • Als je een krappe bocht maakt.
  • Als je over een onregelmatig oppervlak zoals een hobbel of stoeprand rijdt. Als je op vlakke asfaltwegen rijdt, verklein je de kans op omvallen.
  • Je kiest voor een smalle wielbasis. Hoe smaller de wielbasis bij karren met twee of meer wielen, hoe groter de kans dat de kar kan kantalen. Hoe groter de wielbasis de wielbasis bij karren met twee of meer wielen, hoe kleiner de kans dat de kar kan kantalen.

Als de hond is aangelijnd en als de bovenkant van de kar dicht is, komt de hond vast te zitten in de kar als die omvalt.

Vanwege veiligheidsredenen kies ik niet meer voor een reguliere hondenfietskar met twee wielen en ben ik op zoek gegaan naar een alternatief.

Optie 6: Single Wheel trailers: veiligste optie

Een single wheel trailer is een aanhangwagen met één wiel. Ze hebben voor- en nadelen:

Voordelen van single wheel trailers:

Single Wheel Trailers hebben voordelen, zo:

  • Hebben ze één wiel (waardoor de kans tijdens het rijden op omvallen kleiner is dan karren met meer wielen).
  • Ligt het zwaartepunt relatief laag (wat de kans op omvallen verkleint).
  • Kun je er relatief makkelijk mee op smalle paden fietsen.
  • Kun je er makkelijker mee over obstakels (zoals boomstronken) en sneeuw mee bewegen.

Nadelen van single wheel trailers:

  • Als de kar stilstaat heb je een parkeerstandaard of iets dergelijks nodig, omdat de kar anders makkelijker om kan vallen.
  • Als een levend wezen in de kar beweegt, dan dien je dat als bestuurder te compenseren. Als een levend wezen in de kar bijvoorbeeld:
    -ligt is dat makkelijker dan dat die zit en staat.
    -zit is dit makkelijker dan dat die staat.
    Hoe lichter het gewicht van het levende wezen dat je vervoert, hoe gemakkelijker het is.
  • Voor een hond kan het wennen zijn dat de kar scheef kan hangen, bijvoorbeeld in bochten.

Single wheel trailers voor kinderen

Om kinderen te vervoeren op een mountainbike in offroad gebied bestaan er single wheel opties, bijvoorbeeld de Tout Terrain Singletrailer en Kolofogo Tahoe Trailer. Als wij kinderen hadden, hadden wij voor deze optie gekozen.

Single wheel trailers voor honden

Ik heb geen single wheel trailer varianten voor honden gevonden; anders had ik deze direct gekozen. Sommige mensen bouwen om die reden zelf een single wheel optie, ze gebruiken daarvoor bijvoorbeeld een basisframe van Aevon of Burley coho xc. Officieel zijn deze trailers enkel voor het vervoer van vracht en niet voor levende wezens zoals honden geschikt. Iets zelf (laten) maken en een single wheel trailer voor en hond gebruiken is op eigen risico.

singlewheel trailer omgebouwd tot fietskar voor hond Juultje, met Mathijs van der Beek

Er zijn aandachtspunten voor de hond voor deze standaard trailers:

  • De instap is hoger (dit is vaak niet geschikt voor oudere honden).
  • Bescherming tegen de zon en regen ontbreekt. Schaduw bieden is belangrijk, om verhitting en verbranding te voorkomen.
  • Bescherming tegen opspattende steentjes, modder en dergelijke ontbreekt.
  • Normaal gesproken kan een hond gemakkelijk uit de trailer springen. Aanlijnen wordt door sommige mensen afgeraden; als er iets met de kar gebeurt kan de hond nog ontsnappen. Dit kan echter gevaarlijk zijn als er rijdende auto’s en overig verkeer in de buurt is en jouw hond niet naar je luistert (bijvoorbeeld omdat die vanuit paniek wegrent). Als je een hond wil aanlijnen is aan een tuig bevestigen veiliger dan aan een halsband (een hond zou zichzelf zo kunnen wurgen). Bekijk hier tips hoe je een prettig tuig voor je hond vindt. De juiste lengte van de lijn is ook belangrijk; niet te lang (omdat de hond zichzelf kan vastzetten) en niet te kort.
  • Bij remmen dient de hond niet te worden gelanceerd. Sommige mensen lijnen hun hond daarom aan en/of maken aan de voorkant ‘stoppers’ zodat hun hond niet uit de kar kan ‘vliegen’.
  • Lichaamsdelen zoals de poten en staart kunnen gemakkelijk buiten de kar komen wat tot verwonding kan leiden.

Katrin Eichoff (woonachtig in Duitsland) van de site radlhund.de heeft hier ervaring mee. We hebben haar om hulp gevraagd. In deze Duitstalige video kun je wat voorbeelden zien van omgebouwde Single Wheel Trailers waarin een hond wordt vervoerd. Katrin haalt haar hond uit de trailer als zij over zeer hobbelig gebied gaat:

Update: wij hebben een Single Wheel Trailer omgebouwd voor onze pup, het eerste prototype is af en in gebruik. Tot nu toe bevalt dit perfect! Wij hebben ons hierbij laten inspireren door de omgebouwde single wheel trailer van Jarek Zielinski (deze is ook in de video te zien). We willen onze kar nog wat upgraden (en bijvoorbeeld een scherm tegen modder/regen toevoegen).
Update: Hond Juultje is nu 13 maanden, en we gebruiken deze kar nog steeds met veel plezier.

Tip: laat je hond wennen

Ongeacht welke optie je kiest: laat je hond wennen. Sommige honden hebben een maand of meer de tijd nodig om te wennen aan de hondenfietskar. Ik heb dit geleidelijk opgebouwd:

  • Eerst heb ik de kar opgeklapt (zonder wielen) neergezet op de grond, zodat mijn hond er aan kon ruiken.
  • Toen zette ik de kar uitgeklapt op de grond (zonder wielen). Ik heb alle ritsen opengemaakt zodat de hond er van alle kanten in en uit kon. Mijn hond liep er toen zelf in en uit.
  • Hierna heb ik de wielen op de kar gezet. Ik heb alle ritsen opengemaakt zodat ze er van alle kanten in en uit kon. Mijn hond liep er toen zelf in en uit.
  • Als de hond er vrijwillig inzat, ging ik af en toe kleine stukjes wandelen met de hond er in, terwijl ze er nog zelf uit kon. Ik had haar niet aangelijnd.
  • Toen ging ik kleine stukjes fietsen en dit uitbouwen. Ik had alleen het achterste vak gesloten gehouden en de overige 2 vakken open. Ik heb haar wel aangelijnd.

Ik volgde bij een Noorse hondenschool het eerste deel van een opleiding tot dog trainer en krijg daarbij les van Turid Rugaas. In dit hele wenproces heb ik bewust geen gebruik gemaakt van beloningen in de vorm van beloningbrokjes etc. omdat ik wil dat mijn hond zelf nadenkt en leert dat in een tas/kar etc. verblijven prettig is.

Ik werk samen met bol.com. Dit artikel bevat daarom affiliate links. Als je via de links in dit artikel iets bij bol.com bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor en steun je mij. Dit waardeer ik zeer! Jij betaalt niets extra.

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende artikelen

Deze blog werd gepubliceerd op 10 juli 2022 en werd geüpdatet op 13 juli 2023

2 reacties op “Beste hondenfietskar en hondenbuggy kiezen: review & tips”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Kimberley Pex avatar
    Kimberley Pex

    Waaaauw Femke wat n uitgebreide informatie ! Hondenbezitters hoeven niet verder te zoeken ! Ik zou me rotschrikken als dit zou gebeuren. Maar , ik heb nooit n hond gehad, wel heel veel katten, in mn hele leven . Ik ben nu voor t eerst
    alleen , zonder harige zalige lieve katten. Succes verder , en goede reis ! Hartelijke groeten , Kimberley
    Liefs uit een benauwd Maastricht.

    1. Femke de Grijs avatar

      Beste Kimberley,

      Dank je wel! Ik wens je verder een prettige avond toe :).

      Hartelijke groeten,

      Femke

Scroll naar boven