Circa 15-20% van de bevolking is een hoogsensitief persoon (HSP) en herkent zich in deze HSP kenmerken. HSP staan extra open voor prikkels, ook voor prikkels van huidverzorging. HSP kunnen deze prikkels intenser ervaren ten opzichte van niet-HSP. Zo kunnen ze snel last krijgen van huidverzorgingsproducten.
Misschien krijg je een jeukende of geïrriteerde huid na het gebruiken van crèmes? Huidverzorgingsproducten kunnen je energie (onbewust) ondermijnen. Een milde aanpak is daarom belangrijk.
In deze blog vind je aandachtspunten voor huidverzorging.
Waarom zou je aan huidverzorging doen?
Het is belangrijk om je huid te voeden en voldoende vochtig te houden. Op deze manier voorkom je een pijnlijke en droge huid. Een droge huid kan zich uiten in schilfers, een trekkend gevoel en droogtelijntjes- en rimpeltjes.
Met smeren zullen geen rimpels verdwijnen: hier bestaat geen wondermiddel tegen. Wel kun je door te (blijven) smeren droogtelijntjes-en rimpeltjes wat vervagen.
Wat smeer je op je gezicht?
Elke dag kan je huid anders zijn, dit komt onder meer door:
- Externe factoren zoals het weer
- Interne factoren zoals je hormonen (en de menstruatiecyclus), stress en voeding.
Waar heeft je huid behoefte aan?
Je huid kan door bovengenoemde factoren per dag meer behoefte hebben aan vocht (water) of vet. Het is belangrijk om per dag te checken waar je huid precies behoefte aan heeft. Als je huid droger is voeg je meer vet toe, als je huid vetter is voeg je meer vocht toe.
Plantaardige olie voorziet je huid van vet. Een crème voorziet je huid vooral van vocht. In een crème zit circa 60-80% water met olie.
Je kunt plantaardige olie en een crème met voedende stoffen in combinatie met elkaar gebruiken. Ze kunnen elkaar versterken.
Hoe gebruik je plantaardige olie en crème?
- Kies 1 goede crème die je in de ochtend en/of avond smeert (op je gezicht, onder je ogen, hals etc.). Je hebt niet een aparte dag- en nachtcrème nodig.
- Meng de crème met plantaardige olie, of breng de crème aan en wacht even en doe hier plantaardige olie over. De olie voorkomt dat er vocht uit je huid verdampt.
- Heb je gedoucht of je huid gewassen en is je huid nog vochtig? Gebruik een olie zodat je het vocht ‘insluit’ en de huid minder droog wordt.
- Vet je huid in voordat je gaat douchen, badderen of zwemmen. Zo voorkom je uitdroging.
Wanneer kun je resultaat zien?
Je huid vernieuwt zich ongeveer elke maand. Je dient minimaal 1 maand te smeren en te blijven smeren, om (mogelijk wat) resultaat te zien en te behouden.
Hoe kies je een goede plantaardige olie uit?
Deze tips helpen je verder.
Hoe kies je een goede crème uit?
Volgens het Tv-programma De Rekenkamer zijn 30-50% van de kosten van een crème marketingkosten (wat relateert aan een placebo effect, ‘de droom’ die je koopt). Toch zijn er aandachtspunten waar je rekening mee kunt houden als je een crème wilt aanschaffen.
Tip 1: Let op de verpakking en vermijd potten
Dit omdat:
- Je je vingers of een (niet gedesinfecteerde) spatel met bacteriën hier in doet, wat zorgt voor bacteriële groei (waardoor conserveringsmiddelen belast worden).
- Het product op deze manier meer blootstaat aan licht en zuurstof, waardoor het sneller kan oxideren. Antioxidanten kunnen zo ‘weg’ zijn, nog voordat je ze hebt aangebracht op je gezicht.
Veel stoffen zoals antioxidanten zijn gevoelig voor zuurstof en licht. Kies voor een ondoorzichtige verpakking (anders laat het licht door) die een luchtdicht pompje heeft (zodat er zo min mogelijk zuurstof bij het product kan komen). Kies bij voorkeur voor een glazen verpakking, in plaats van plastic omdat in plastic hormoonverstorende stoffen kunnen zitten die kunnen worden afgegeven aan het product.
Tip 2: Kies voedende ingrediënten
60% van wat je op je huid smeert komt in je bloed terecht volgens Dit is een goede gids.
The story of cosmetics
De onderstaande interessante video met Annie Leonard gaat verder op giftige cosmeticaingrediënten in. Minder dan 20% van chemische cosmeticaingrediënten in de VS is getest op veiligheid. Zo kan er lood in lipstick zitten.
Voor natuurlijke biologische/ecologische producten kiezen kan dé oplossing lijken. De term natuurlijk is niet beschermd: een fabrikant mag een chemisch product ‘natuurlijk’ noemen als er voor een klein deel een natuurlijk ingrediënt in zit. Veel biologische en ecologische merken bevatten onnatuurlijke (chemische/synthetische) stoffen, die je huid niet voeden en onderuit kunnen halen.
Vermijd ondermijnende (hormoonverstorende) stoffen
Sommige stoffen kunnen irriteren en je huid beschadigen. Er zijn behoorlijk wat stoffen die je beter kunt vermijden, dit zijn wat voorbeelden van hormoonverstorende stoffen:
- Benzophenone
- Bisfenol A (BPA)
- Butylphenyl methylpropional
- Ftalaten
- Parabenen
Voorbeelden van andere stoffen die je beter kunt vermijden:
- Alcohol (de droge/harde variant), dit kan je huid uitdrogen en irriteren. Dit is iets anders dan een zachte/vettige alcohol zoals Cetearyl Alcohol.
- Aluminium
- Nanodeeltjes
- PEG
- Siliconen (deze hebben verschillende namen: ze sluiten je huid (grotendeels/helemaal) af.
- Synthetische stoffen drogen je huid uit en sluiten je huid af. Je huid kan daardoor niet goed meer ademen en afvalstoffen verwijderen. Hierdoor moet je steeds meer gebruiken en kom je terecht in een vicieuze cirkel. Een voorbeeld zijn stoffen die afkomstig zijn van aardolie (dit is de grondstof voor plastic en wordt ook wel petroleum genoemd) zoals minerale olie, paraffine of petrolaat. Dit zit in Vaseline en vaak in lippenbalsem.
- Schuimmiddelen zoals Sodium lauryl sulphat (SLS) en SLES.
- Overige microplastics (dit zijn hele kleine bolletjes plastic die bijdragen aan de plastic soep en die dieren en mensen kunnen binnenkrijgen, in het boek het Antirimpelcomplex kun je hier meer over lezen).
Er bestaan allerlei meningen over de bovenstaande stoffen. Veel mensen die zelf deze stoffen verkopen, vinden ze veilig. Omdat HSP zo gevoelig zijn en de impact van deze stoffen op lange termijn vaak niet is bewezen door onafhankelijke onderzoeken, sta ik hier niet achter. Dit is een goede gids heeft soortgelijke standpunten.
Aandachtspunten bij etherische/essentiële olie
De naam essentiële olie impliceert dat het een must is om deze toe te voegen aan je huidverzorging. Dat is een misverstand want je kan prima zonder: etherische olie is daarom een betere benaming.
Etherische oliën kunnen gevaarlijk zijn als je deze rechtstreeks (puur en onverdund of in hoge concentratie) aanbrengt op de huid. Ze kunnen de huid irriteren. Sommige mensen krijgen bijvoorbeeld last van allergische contactdermatitis (denk maar aan schilfers, een rode huid en jeuk). In het boek Monographs in Contact Allergy Volume 2: Fragrances and Essential Oils staan 79 essentiële oliën die contactallergie/allergische contactdermatitis hebben veroorzaakt. Je vindt een overzicht van deze 79 oliën ook in de inhoudsopgave (=contents) van dit boek. Een voorbeeld hiervan zijn citrusachtige stoffen zoals bergamot. Veel etherische oliën dienen extreem verdund te worden (soms is een hoeveelheid van 0,01% veilig voor de huid), het boek Essential Oil Safety: A Guide for Health Care Professionals gaat daar verder op in.
Etherische olie kan je huid gevoeliger voor licht en schadelijke UV-stralen maken (ze zijn dan fototoxisch voor je huid) en op deze wijze verouderen. Etherische koudgeperste citroenolie is hier een voorbeeld van.
Soms wordt gedacht dat lavendel en tea trea olie de werking van vrouwelijke hormonen nabootsen. Er is een zeer kleinschalig onderzoek onder jongens en meisjes gedaan naar lavendel- en tea trea olie, waaruit bleek dit dit wellicht hormoonverstorend is. Er worden vraagtekens bij deze onderzoeken gezet. Er dient meer onderzoek naar gedaan te worden. Ik ben daarom voorzichtig met etherische (lavendel en tea trea)olie en vermijd deze voor de zekerheid zoveel mogelijk.
Let op parfum en geurstoffen:
- Er is een verschil tussen:
-Parfum op basis van synthetische ingrediënten/toxische chemicaliën. Deze kan klachten zoals hoofdpijn en misselijkheid veroorzaken.
-Parfum in natuurcosmetica (dit is een mix van etherische oliën). - Er zijn 26 geurstoffen die apart vermeld worden op de ingrediëntenlijst. Voorbeelden zijn natuurlijke geurstoffen uit etherische olie zoals linalool , geraniol en citronellol. Deze kunnen voor sommige mensen te heftig zijn en klachten veroorzaken.
Kies je wel of niet voor dierlijke ingrediënten?
Sommige ingrediënten zijn afkomstig van dode of levende dieren.
HSP staan extra open voor energie, ook voor energie van eventueel gedode dieren/dierlijke ingrediënten die zij op hun huid smeren. Stel dat een dier een leven heeft gehad met veel stress, of veel stress ervoer toen het werd gedood, dan kan dit (onbewust) een negatieve impact op een HSP hebben. Misschien voel je je onprettig, emotioneel of moe na het gebruiken van een bepaalde crème.
Karmijn (E120), collageen en keratine zijn bijvoorbeeld gemaakt van dode dieren (niet geschikt voor vegans), lanoline is gemaakt van schapenwol (wel geschikt voor vegetariërs) en glycerine kan plantaardig of dierlijk zijn.
Houd rekening met de PH-waarde van je huid
De gezondheid van je huid houdt verband met een gezonde pH-waarde (zuurgraad) van je huid. PH-waarden liggen tussen de 0 en 14: 0 is extreem zuur (zoals zoutzuur) en 14 sterk basisch/alkalisch (zoals gootsteenontstopper) .
Idealiter is je huid mild zuur, met een pH van circa 4,5-5,5. Op deze manier kan je huid makkelijker vocht vasthouden en zich beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Een lichtzure huid laat minder rimpeltjes zien.
Als de pH van je huid niet in orde is (en bijvoorbeeld een pH waarde van 6 of hoger heeft), kan dit leiden tot huidklachten zoals een droge en doffe huid, eczeem, acné en huidveroudering.
Gebruik producten die afgestemd zijn op de ideale mild zure pH-waarde. De term ‘pH neutraal’ is nietszeggend, dit kan bijvoorbeeld ook 7 zijn. Vermijd op je huid bij voorkeur (cosmetica)producten met pH waarde hoger dan 7. Dat zijn basische producten die vaak reinigen zoals zeep. Daarnaast heeft zon-blootstelling, alcohol en water ook (negatieve) invloed op de pH-waarde van je huid. Water heeft een pH-waarde van ongeveer 7: dat is voor de huid te hoog, waardoor die na veel watercontact zoals lang douchen kan gaan trekken.
Veel plantaardige olie heeft een prettige pH-waarde voor je huid. In een crème zit water met olie en vaak eventuele andere toevoegingen, waardoor de pH-waarde vaak (niet altijd!) mild zuur is.
Misverstanden over ingrediënten
Veel ingrediënten in crèmes worden aangeprezen alsof ze altijd werken, terwijl hier vaak geen of slechts zwak bewijs voor is. Dit is bijvoorbeeld bij collageen (afkomstig van gedode dieren, vaak vissen) en aloë vera het geval.
Misverstanden over aloë vera
Aloë is een natuurlijk effectief ingrediënt, maar alleen als het vers en in hoge concentraties (tussen 10%-70%) wordt gebruikt. Op Fuerteventura had ik uit een vers aloë vera blad (die rechtstreeks van de plant kwam en werd opengesneden) desbetreffende vloeistof/gel op mijn huid aangebracht. Dit was heel slijmerig en de geur vond ik iets weghebben van katten-urine. Ik vond dat niet voor herhaling vatbaar, behalve wellicht bij noodgevallen (zoals brandwondjes van de eerste of tweede graad etc.). Ik zou dan een biologische aloë vera plant in huis halen.
De meeste producten bieden niet de volledige voordelen die je van de plant zelf krijgt. Als er op de ingrediëntenlijst aloë barbadensis-bladsap en/of aloë vera-sap staat heb je de juiste ingrediënten. Als er aloë of aloë-extract op de ingrediëntenlijst staat niet. Als het een niet vers product is, kan dit geen conventionele vochtinbrengende crème vervangen.
Overige voedingsstoffen voor je huid
Sommige voedingsstoffen die in voeding zitten kun je op je huid smeren. Het effect hiervan is soms niet 100% wetenschappelijk bewezen. Denk maar aan:
- Vitamine A -zuur (tretinoïne, retinol)
- Vitamine B3 (niacinamide)
- Antioxidanten zoals Vitamine C, Vitamine E (alpha-tocopherol)
Vitamine A(1)
Er bestaan verschillende soorten vitamine A zoals vitamine A-zuur (=tretinoïne) en Retinol.
Het is wetenschappelijk bewezen dat vitamine A-zuur (tretinoïne) na lang gebruik de huid wat lijkt te verjongen. Na ongeveer 8-12 maanden kun je het definitieve resultaat zien, wat bijgehouden dient te worden. Dit is het enige stofje waar van is bewezen dat het bestaande (fijne) rimpels kan verminderen. Het laat echter geen rimpels verdwijnen door verzakking en te actieve spieren en mimiek, zoals lach-en fronsrimpels. Het werkt ook niet bij iedereen. Tretinoïne crème (een medicinale vitamine A-vorm) kan je alleen via een arts krijgen. Het is niet voor iedereen geschikt, het wordt bijvoorbeeld niet gegeven als iemand zwanger wil worden/is en borstvoeding geeft. Voor de zekerheid kun je in die gevallen ook crèmes met retinoïden (zoals Retinol) vermijden.
Aan beide vormen kleven veel nadelen. Vitamine A-zuur kan slecht tegen licht en mag alleen in de avond worden gebruikt. Het kan leiden tot droogheid, schilfers, pijn en veel irritatie zoals een rode huid. Retinol is verder instabiel (het kan zuurstof en licht niet goed verdragen) en is vaak niét vegan (het komt meestal uit dierlijke bronnen).
Omdat dit een behoorlijk heftige en irriterende stof is, gebruik ik dit niet.
Vitamine B3 (Niacinamide)
Voor niacinamide is ook bewijs dat dit kan worden toegepast als anti-verouderingsingrediënt.
Ik heb nog geen goed product met niacinamide zonder ‘meuk’ gevonden dat voldoet aan mijn wensen.
Antioxidanten
Van verschillende antioxidanten (zoals vitamine C en E) wordt ook gedacht dat dit een positieve invloed op de huid heeft. In de praktijk wordt groene thee ook vaak gebruikt als anti-aging ingrediënt, echter het is niet waarschijnlijk dat dit voldoende doordringt in de huid. Hieronder vind je aandachtspunten voor vitamine C en E bij gebruik op de huid.
Vitamine C
Vitamine C helpt bij het vormen van collageen. De werkzaamheid van vitamine C-crèmes op een gerimpelde huid kan afhangen van de vitamine C-status van de betrokken persoon.
Er zijn verschillende vormen van vitamine C, waarover veel meningen bestaan wat de beste versie is. Deze meningen komen vaak van fabrikanten en door hen gefinancierd onderzoek, de onderzoeken zijn meestal niet onafhankelijk.
Vitamine C in de vorm van ascorbinezuur wordt als effectief gezien om aan te brengen op de huid, maar is niet stabiel. Het kan slecht tegen zuurstof, licht en vocht en kan als het hiermee in contact komt oxideren en averechts werken. Ascorbinezuur kan irriteren (en bijvoorbeeld een stekend gevoel geven en roodheid veroorzaken), vooral als de dosering te hoog is. Het is een uitdaging om een ascorbinezuur-versie te vinden die stabiel blijft en niet irriteert. Om die reden wordt vaak een vitamine C derivaat (afgeleide verbinding) gebruikt, waardoor die stabieler is. Van vitamine C-derivaten is niet echt bewezen dat ze werken.
Ik heb nog geen goed product met ascorbinezuur zonder ‘meuk’ gevonden dat voldoet aan mijn wensen.
Vitamine E
Vitamine E wordt vaak gemaakt van soja. Dit heeft mogelijk invloed op je hormonen. Ben je gevoelig voor hormoonverstorende middelen, dan kan je vitamine E op basis van soja het beste voor de zekerheid vermijden.
Bovengenoemde stoffen zijn werkzaam vanaf een bepaald percentage, ook hebben zij een maximale veilige dosering. Voor veel van deze stoffen geldt dat het opbouwen ervan belangrijk is, om klachten te voorkomen.
Wat is geschikte milde crème zonder ‘rommel’?
Wat bij iemand past is heel persoonlijk. Dit hangt af van het type huid dat je hebt en je voorkeur voor geur en textuur.
Mijn huid neigt naar droogheid. Ik houd van een geurloze crème, die makkelijk smeert. Ik kon geen verpakking vinden die 100% aansloot op mijn wensen en matchte met zuivere ingrediënten.
De crème die ik gebruikte bestaat niet meer. Ik vond dit alternatief: Weleda Amandel Gezichtscrème (zonder parfum). Ik heb deze nog niet getest.
Let op: de merken en mensen waar ik naar link in deze blog hebben ook producten waar ik niet achter sta. Controleer zelf voor de zekerheid de actuele ingrediënten.
Ik werk samen met bol.com. Dit artikel bevat daarom affiliate links. Als je via de links in dit artikel iets bij bol.com bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor en steun je mij. Dit waardeer ik zeer! Jij betaalt niets extra.
Tip 3: Test!
Heb je iets gevonden? Test uit of je hier tegen kan, bijvoorbeeld door wat aan te brengen:
- In de binnenkant je elleboog voor minimaal 24 uur, en als dat goed gaat;
- Achter je oor voor minimaal 24 uur en als dat goed gaat;
- Op een deel van je gezicht (bijvoorbeeld de zijkant) voor minimaal 24 uur; als dat goed gaat kun je stapje voor stapje uitbreiden naar je hele gezicht.
Stop als het jeukt of brandt. Was de crème dan met water van je gezicht.
Vond je dit artikel waardevol? Doneer!
Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>
Over Femke de Grijs
Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.
Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.
Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.
Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.