Home   Blog   Lepeltheorie: hoe je als HSP aan anderen uitlegt dat je moe bent

Lepeltheorie: hoe je als HSP aan anderen uitlegt dat je moe bent

lepel

Chronische vermoeidheid; het kan lastig zijn om aan anderen uit te leggen hoe slopend dit kan zijn en dat je soms niet meer ‘kan’. Immers, bij een gebroken been ‘zie’ meteen je dat iemand het moeilijk heeft en niet kan lopen.

Er bestaan allerlei oorzaken van vermoeidheid zoals een chronische ziekte. Denk maar aan een verstoorde schildklier, reuma, Crohn, MS, of het Chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS).

Als je net zoals 1 op de 5 mensen hooggevoelig bent en je herkent in deze HSP kenmerken kun je klachten zoals vermoeidheid en pijn extra intens ervaren. Je kunt voor allerlei dilemma’s en keuzes staan als je weinig tot geen energie hebt. Wat kook je bijvoorbeeld wel en niet? Douche je wel of niet, of ga je voor de wasbak, omdat je anders gesloopt bent?

Geen idee hoe je aan anderen uitlegt hoe moe je bent?

De lepeltheorie (in het Engels Spoon theory) van Christine Miserandino kan uitkomst bieden en je helpen om uit te leggen wat het is om een energievretende ziekte te hebben, ideaal bij bijvoorbeeld CVS!

Bekijk hieronder het filmpje waarin wordt uitgelegd wat de lepeltheorie exact inhoudt:

Sommige mensen merken overigens dat ze helemaal geen lepels hebben ;).

Hier vind je een Nederlandse vertaling van de Lepeltheorie.

Meer weten?

In het Complete HSP Jaartraject ‘Van vermoeid naar een leven waarin jij Bloeit!’ leer je hoe je meer energie verkrijgt en productiever bent. Kijk hier voor meer informatie over het Jaartraject Van vermoeid naar een leven waarin jij Bloeit! en hoe je mee kunt doen>>>

cover van het Jaartraject Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en HappinezJaren had ik last van onverklaarbare chronische vermoeidheid. Op de meest vreemde momenten kon ik me onverklaarbaar leeggezogen voelen, bijvoorbeeld nadat ik had gedoucht.

Artsen konden op een gegeven moment geen oorzaak meer van mijn langdurige vermoeidheid vinden en spraken over CVS. Ik liep vast in de reguliere gezondheidszorg en voelde me vaak onbegrepen. Ik was bang om voor altijd een kasplantje te worden.

Pas na jaren werd mijn onbehandelde vitamine B12-tekort juist onderzocht (het bleek dat ik een auto-immuunziekte en  opnamestoornis had) en behandeld (met injecties). Ook leerde ik mijn hooggevoeligheid beheersen. Ik bloeide op!

Met mijn achtergrond als Toegepast Psycholoog ben ik gespecialiseerd in het begeleiden van hoger opgeleide hooggevoelige vrouwen die last hebben van vermoeidheid.

Ik help je vanuit een holistische visie. Met mijn intuïtie ontwikkelde ik mijn unieke methode die je helpt om moemakende blokkades te overwinnen. Zodat je energieker en productiever wordt!

Aanvullende blogs:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top