Home   Blog   Lepeltheorie: hoe je als HSP aan anderen uitlegt dat je moe bent

Lepeltheorie: hoe je als HSP aan anderen uitlegt dat je moe bent

lepel

Lepeltheorie, wat is dat precies? Kom er in deze blog achter en ontdek hoe je aan de hand van deze theorie uit hoeveel energie je hebt. Handig voor als je o.a. een burn-out, COPD of fibromyalgie hebt.

Ben je chronisch vermoeid?

Heb je last van chronische vermoeidheid? Het kan lastig zijn om aan anderen uit te leggen hoe slopend dit kan zijn en dat je soms niet meer ‘kan’. Immers, bij een gebroken been ‘zie’ meteen je dat iemand het moeilijk heeft en niet kan lopen.

Oorzaken van moeheid

Er bestaan allerlei oorzaken van vermoeidheid zoals een chronische ziekte. Denk maar aan een verstoorde schildklier, COPD, reuma, Crohn, fibromyalgie, MS, of het Chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS).

Invloed van hoogsensitiviteit

Als je net zoals 1 op de 5 mensen hoogsensitief bent en je herkent in deze HSP kenmerken kun je klachten zoals vermoeidheid en pijn extra intens ervaren. Je kunt voor allerlei dilemma’s en keuzes staan als je weinig tot geen energie hebt. Wat kook je bijvoorbeeld wel en niet? Douche je wel of niet, of ga je voor de wasbak, omdat je anders gesloopt bent?

Geen idee hoe je aan anderen uitlegt hoe moe je bent?

De lepeltheorie (in het Engels Spoon theory) van Christine Miserandino kan uitkomst bieden en je helpen om uit te leggen wat het is om een energievretende ziekte te hebben, ideaal bij bijvoorbeeld CVS!

Bekijk hieronder het filmpje waarin wordt uitgelegd wat de lepeltheorie exact inhoudt:

Sommige mensen merken overigens dat ze helemaal geen lepels hebben ;).

Hier vind je een Nederlandse vertaling van de Lepeltheorie.

Meer weten?

In het Complete HSP Jaartraject ‘Van vermoeid naar een leven waarin jij Bloeit!’ leer je hoe je meer energie verkrijgt en productiever bent. Kijk hier voor meer informatie over het Jaartraject Van vermoeid naar een leven waarin jij Bloeit! en hoe je mee kunt doen>>>

cover van het Jaartraject Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit

Over Femke de Grijs

Jarenlang zat mijn hoogsensitiviteit en paranormaliteit mij in de weg. Ik had het gevoel dat ik aan het overleven, in plaats van leven was.
Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Verschillende momenten zijn voor mij een wake-upcall geweest, waaronder de hersenbloeding van mijn vader. Ik voelde de essentie van leven, dat het fysiek gezien in een split second over kan zijn en wat werkelijk belangrijk voor mij was: liefde ervaren, plezier hebben en genieten.

Ik besloot om hier naar te luisteren, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over en…

Ben jij een vrouwelijke Oude Ziel en wil je jouw potentieel benutten, voluit leven en bloeien? Mijn tips deel ik graag met jou, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende blogs:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top