Hondenspullen bestaan er in allerlei soorten en maten. Gebruik jij een halsband, korte lijn en plastic hondenspeelgoed? Ik deed dit ook, maar stopte hiermee. In deze blog leg ik uit waarom en wat ik dan nu wel gebruik.
Welke hondenspullen gebruik ik niet meer?
Hieronder vind je 4 voorbeelden:
1. Geen halsband
In mijn omgeving zag ik veel mensen die een halsband gebruikten. Ik deed dit ook; voor mijn vorige hond had ik een schattige roze halsband uitgekozen.
Ik kwam erachter dat een halsband fysiek gezien ondermijnend is en gezondheidsklachten kan veroorzaken. Deze video gaat in op waar een halsband fysiek gezien mee in aanraking komt.
Schade door halsband
Volgens Smiling Leash kunnen onder andere de wervelkolom, zenuwen, bloedvaten, endocriene klieren en slokdarm van de hond gemakkelijk beschadigd worden door halsbanden. Deze schade kan zich volgens hen soms op vreemde manieren uiten bijvoorbeeld doordat de hond mank loopt en/of oogproblemen heeft. Naast fysieke problemen kan het ook gedragsproblemen zoals trekken aan de lijn en uitvallen veroorzaken.
Een gezond alternatief: een hondentuig of hondenharnas
Een tuigje of harnas in Y-en H-vorm is fysiek gezien volgens Turid Rugaas en Smiling Leash het beste. Het tuig-gedeelte boven op het lichaam van de hond lijkt op de letter H en de voorkant van het harnas lijkt op de letter Y. Het is belangrijk dat het tuigje goed past (deze tips helpen daarbij).
Ik heb voor een tuigje gekozen dat niet over het hoofd van de hond gaat (veel honden vinden dit onprettig) en waarbij de hond haar pootjes niet hoeft op te tillen. Het tuigje heeft ook reflectie, zodat we in het donker beter zichtbaar zijn.
Dit tuigje is van het Finse merk Happy Dog Life; Turid Rugaas raadt dit merk op haar site aan. Ik heb het vanuit Finland laten opsturen naar Zweden, waar mijn hond ook is geboren.
2. Geen korte lijn voor de hond
Honden zijn van nature nieuwsgierig en houden van snuffelen. Het is een mentale stimulatie en zorgt ervoor dat ze ontspannen en moe kunnen worden. Veel lijnen zijn te kort om te snuffelen en om voldoende ruimte te bieden, wat honden een veilig gevoel geeft. Met een langere lijn kunnen honden ergens heen gaan en ‘vluchten’ als ze ergens bang voor zijn.
Een alternatief: een lange lijn voor de hond
Turid Rugaas raadt aan om 2 lijnen te gebruiken;
- 1 lijn van 3-4 meter voor in bewoond gebied
- 1 lijn van 10-15 meter voor in een gebied waar een hond vrijer kan bewegen, zoals in een bos waar een broedseizoen is
Deze lijnen kun je handmatig verstellen. Als ik bijvoorbeeld in de stad op de stoep langs een drukke weg loop, kort ik de lijn vanwege veiligheidsredenen tijdelijk even in.
Welke lijn bij jou en je hond past is maatwerk. Het hangt onder andere af van het gewicht van de hond, hoe de hond zich gedraagt aan de lijn (bijvoorbeeld of die veel trekt) en je voorkeur. Er bestaan allerlei materialen zoals ingeweven rubber, biothane (kunstleer) of leer. Ik vond biothane als het nieuw is onprettig ruiken. Ik weet niet of/in welke mate het hormoonverstorend is als je het vasthoudt.
Tip: gebruik geen flexilijn
Voorheen gebruikte ik een flexilijn/rollijn. Ik kwam erachter dat deze lijn diverse nadelen heeft. Zo dient zo’n lijn onder spanning te staan, waardoor een hond leert om te trekken. Dit wil ik niet. Ik gebruik dit daarom niet.
Via een hondentrainer (die ook de methode van Turid Rugaas kent) ontdekte ik dat het merk Company of Animals Coa Clix lijnen heeft. De lijnen zijn relatief licht. Ze zijn zacht en snijden in tegenstelling tot harde nylon lijnen niet snel in je handen als deze er doorheen glijdt. Ik vind het materiaal prettig voelen.
Deze lijnen bestaan in 2 lengtes:
- 5 meter; in ‘gewone’ uitvoering en lichtgewicht versie (voor pups tot honden van maximaal 17 kg.)
- 10 meter (ik heb deze lijn).
Volgens de hondentrainer is de gewone 5 meter en 10 meter uitvoering geschikt voor middelgrote en grote pups en kleinere en grotere honden tot 45 kg. De 10 meter variant heeft geen handvat, ik weet niet hoe dat met de 5 meter variant is.
3. Geen hondenfietskar met 2 of meer wielen
Ik kocht een hondenfietskar die ook als buggy te gebruiken was. Deze viel bij de tweede keer al om. Gelukkig was er niets met mijn hond aan de hand.
De dierenwinkel gaf aan dat omvallen normaal was. In deze blog deel ik er meer over en ga ik in op een veiliger alternatief.
4. Geen (mogelijk) ondermijnend speelgoed
HSP staan extra open voor energie, ook voor energie van materialen. Ik wil niet alleen mijzelf maar ook mijn pup/hond blootstellen aan gezonde, in plaats van (mogelijk on-)gezonde en ondermijnende materialen.
Plastic kan (mogelijk) hormoonverstorend zijn. Wat betreft hondentuigjes en lijnen is dit uitdagend; vaak zit hier plastic in verwerkt. In principe komt de hond hier indirect mee in aanraking via de vacht/huid, in plaats van direct via zijn/haar mond.
Er bestaan alternatieven voor plastic, deze zijn bijvoorbeeld makkelijk toe te passen op het gebied van voeding en speelgoed.
Voorheen gebruikte ik bijvoorbeeld een plastic drinkfles met waterbakje voor onderweg voor de hond; hier ben ik mee gestopt. In plaats daarvan gebruik nu een drink- en voerbak van 100% RVS (ook onderweg). Dat vind ik vanwege onze reizen praktischer dan aardewerk, wat in huis ook een veilig alternatief kan zijn.
Geen ongezond hondenspeelgoed
Ik wil graag dat mijn hond speelgoed heeft dat gezond is en het bijvoorbeeld geen (mogelijke) schadelijke/hormoonverstorende stoffen bevat en gifvrij is. Als het kan kies ik voor de ongeverfde versie van een product. De kleuren van hondenproducten zijn vooral voor mensen toegevoegd; honden zien kleuren beperkter dan mensen. Zo kan een hond de kleur rood niet goed waarnemen.
Hieronder vind je zes alternatieven voor plastic hondenspeelgoed. Houd voor de zekerheid bij alle alternatieven continu toezicht als jij je hond blootstelt aan deze materialen.
Alternatief 1: speelgoed van 100% natuurrubber
Het Deense merk Hevea heeft producten van 100% natuurrubber (zonder verf). Zij hebben bijvoorbeeld rubberen speentjes en drinkflessen voor baby’s/peuters. Ik ontdekte dat ze ook 3 puppy-speeltjes van 100% natuurrubber (zonder toegevoegde kleurstof) hebben; een ster, bal (de natural versie) en galaxy fetch toy.
De galaxy fetch toy was eerst de favoriete rubberen toy van mijn pup. In de ster kun je één of meerdere kleine voertjes doen; dat vindt ze ook interessant. Helaas ging deze na 1 week gebruik al stuk. Na contact met Hevea kreeg ik een nieuwe toegestuurd. De bal vond mijn pup in het begin nog te moeilijk; later begreep ze dit beter en vond het leuk om hiermee bezig te zijn. Als volwassen hond speelt ze hier soms nog steeds mee.
Alternatief 2: speelgoed van onschadelijk touw
Er bestaan allerlei touwen of flossen voor honden. Veel is gemaakt van (gebleekt) materiaal en is is geverfd met (mogelijke) schadelijke stoffen. Ik wilde touw van natuurlijk materiaal zoals katoen of hennep dat gecertificeerd is, zodat ik er zeker van ben dat het geen schadelijke stoffen bevat.
Ik ontdekte dat het Duitse merk Treusinn 3 soorten touwen voor honden heeft van 100% katoen, gecertificeerd met OEKO-Tex Standard 100, klasse 1. Dit label houdt in dat het textiel is getest op schadelijke stoffen. Klasse 1 heeft de strengste eisen en grenswaarden (het omvat ook producten voor baby’s). De touwen zijn in Duitsland op werkplaatsen gemaakt door mensen met een beperking.
De pup was graag met dit speelgoed bezig.
Alternatief 3: spullen van RVS
Mijn pup snuffelde graag en speelde met spullen van RVS. Er bestaat van alles in RVS zoals (grote pol-)lepels, zeven, vergieten, emmers, gieters en kommen. Alhoewel dit geen officieel hondenspeelgoed is, vindt ze het erg leuk!
Alternatief 4: spullen van niet gebleekt/gedrukt papier/karton
Mijn hond houdt ervan om voertjes te zoeken in karton (zoals (eier)dozen) en papier.
Papier en karton kan met chloor zijn gebleekt. Ik doe mijn best om zoveel mogelijk ongebleekt en ongedrukt karton en papier te gebruiken om contact met (mogelijke) schadelijke stoffen zoveel mogelijk te vermijden.
Alternatief 5: speelgoed van hout
Soms bestaat er hondenspeelgoed van hout. Sommig houten keukengerei (zoals spatels, planken, kommen en pollepels) of kinderspeelgoed vindt mijn hond ook interessant. Ik let erop dat zij geen kleine delen kan inslikken (en kan stikken), er geen scherpe delen aanwezig zijn en dat er geen splinters aanzitten. Ik kies voor hout dat niet geverfd/gelakt is om contact met schadelijke stoffen te vermijden.
Ik vermijd bamboe; servies van melamine met mais- of bamboevezels is niet veilig om te gebruiken voor drinken en eten.
Alternatief 6: speelgoed van dierlijke producten
Van iemand kreeg ik een leren speeltje met schapenvacht cadeau. Mijn pup vond het fantastisch. Ik eet graag vegan en zou zelf vanwege dierenwelzijn niet zo snel deze producten kopen.
Ik kan me voorstellen dat sommig dierenspeelgoed van dierlijke afkomst normaal gesproken anders restafval was, wat zou worden weggegooid/verbrand.
Knuffels voor honden: een uitdaging
Honden en pups verkennen de wereld via hun mond. Mijn pup snuffelde nog aan knuffels en ze speelde ermee en bijtte er in. Mijn vorige hond kon toen ze ouder was knuffels kapot bijten en opeten.
Natuurlijk materiaal
Ik wil daarom graag veilige knuffels van natuurijk materiaal zoals katoen, jutte of hennep gebruiken.
Kraaltjes en harde ogen vermijden
Ik kies bewust voor knuffels zonder kraaltjes, harde ogen en plastic bolletjes in de vulling. In kraaltjes/harde ogen zou de hond bijvoorbeeld kunnen stikken.
Gezonde alternatieven
Ik vind het een uitdaging om knuffels te vinden van natuurlijk materiaal; veel knuffels zijn gemaakt van plastic (polyester), bijvoorbeeld in de vorm van fleece. Plastic kan schadelijk en hormoonverstorend zijn.
Ik ben nog aan het onderzoeken waar ik niet (bij voorkeur biologische) knuffels van natuurlijk materiaal vandaan kan halen. Tot nu toe vond ik enkel baby/kinderknuffels of handdoeken/lappen stof van biologisch katoen of bont (dat vond ik niet diervriendelijk).
We hebben bij gebrek aan beter één grote knuffel van polyester gekozen, deze heeft in het nest gelegen. Haar broertjes, moeder en andere Schapendoezen van de fokker konden bijvoorbeeld met deze knuffel spelen en er tegenaan leggen. Vertrouwde geur kwam zo in de knuffel terecht. Dit is haar nestknuffel geworden. Bij ons speelt ze er graag mee en ligt ze er lekker tegen aan of slaapt ze er mee. In de toekomst wil ik graag gezonde lappen biologische stof introduceren, daar kan ik bijvoorbeeld voertjes in verstoppen zodat ze die kan vinden.
Ik werk samen met bol.com. Dit artikel bevat daarom affiliate links. Als je via de links in dit artikel iets bij bol.com bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor en steun je mij. Dit waardeer ik zeer! Jij betaalt niets extra.
Vond je dit artikel waardevol? Doneer!
Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>
Over Femke de Grijs
Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.
Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.
Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.
Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.