Anticonceptie zonder hormonen: iets voor HSP?!

condoom

Ongeveer 1 op de 5 mensen is hoogsensitief. Veel hoogsensitieve personen (HSP) herkennen zich in deze kenmerken en staan (on)bewust open voor prikkels en hebben sneller en intenser last van bijwerkingen, zoals van medicatie en hormonale anticonceptie en de pil.

De pil en andere anticonceptiemiddelen die de hormonen verstoren worden ‘normaal’ bevonden. Ze worden veel gebruikt omdat ze betrouwbaar zijn en omdat ze makkelijk te gebruiken zijn. Veel meisjes beginnen er (onwetend) op jonge leeftijd mee, bijvoorbeeld omdat ze acné hebben (en niet direct vanwege anticonceptie redenen).

Ik was ook zo’n meisje en dacht ‘als de dokter het voorschrijft zal het wel goed’ zijn. Niet dus, bleek later met bijvoorbeeld de Diane35 die ik slikte. Stoffen die hormoonverstorend werken kunnen (op langere termijn) een hoop klachten opleveren. Dat wist ik alleen toen nog niet…

Ben je op zoek naar een alternatief voor hormonale conceptie? In deze blog deel ik mijn zoektocht.

Vind hier meer informatie over…
1. Bijwerkingen anti conceptie pil
2. Hormoonvrije anticonceptie

Bijwerkingen anti conceptie pil

Bijwerkingen die van hormonale anticonceptie kunnen komen zijn onder meer deze:

Fysieke bijwerkingen:

 • Hoofdpijn, migraine
 • Gewichtstoename, vocht vasthouden
 • Een verhoogde bloedruk
 • Huidaandoeningen zoals acné
 • Tussentijds bloedverlies
 • Vaginale afscheiding
 • Pijnlijke borsten hebben
 • Misselijkheid, braken
 • Vermoeidheid
 • Een verlaagde vitamine B12 waarde

De pil kan de kans op een trombose vergroten.

Emotionele bijwerkingen:

Hormoonvrije anticonceptie

Dit soort klachten dienen (helemaal als je hoogsensitief bent) serieus genomen te worden! Ik had toen ik de pil gebruikte op het moment zelf geen directe klachten van de pil, alleen raakte ik later enorm uitgeput en spraken artsen over CVS. Of/in hoeverre er een verband bestaat weet ik niet. Ik geloof alleen niet dat de pil een positieve invloed op mijn lichaam, gezondheid en energieniveau had.

De reden om destijds met de pil te stoppen was omdat ik er niet tevreden over was en deze mijn huid niet mooier maakte. Nu is de reden voor mij dat het niet goed voelt: ik wil het beste voor mijn lichaam wil zorgen en geen (energievretende) hormoonverstorende stoffen gebruiken.

Anticonceptiemethoden zonder hormonen zijn:

 • Sterilisatie, waarna je niet meer vruchtbaar bent. Deze methode is niet geschikt voor als je kinderen wilt.
 • Het koperspiraaltje, waar HSP intens op kunnen reageren, zo kan het gepaard gaan met pijn en meer bloedverlies. Dit is een afrader als je allergisch/overgevoelig bent voor koper. Tip: sluit dit uit als je deze methode overweegt!
 • Barrièremethodes. Denk bij een barrièremethode aan het (vrouwen)condoom. Deze beschermt ook tegen SOA’s. Dit is doorgaans een geschikte methode voor HSP zonder bijwerkingen, behalve in het geval van allergie.

condooms

Daarnaast bestaan er ook ‘natuurlijke’ methodes. Daarbij vindt er geen gemeenschap rond de eisprong van de vrouw plaats. De betrouwbaarheid hiervan is soms discutabel.

Wat bij een HSP past is heel persoonlijk. Verdiep je goed in de voor- en nadelen (check bijvoorbeeld de bijsluiter) en volg je gevoel. Ik houd er zoveel mogelijk van om het lichaam intact te laten en er zo min mogelijk aan toe te voegen. Zo voorzie ik mijn lichaam niet van (onnodige) prikkels en disbalans die hieruit kan voortvloeien.

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende blogs

Deze blog werd gepubliceerd op 16 mei 2014 en werd geüpdatet op 3 januari 2023

5 reacties op “Anticonceptie zonder hormonen: iets voor HSP?!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Suhela avatar
  Suhela

  Bedankt voor je blog Femke! Ik ben ook HSP en vooral mijn intuïtie zegt al heel lang dat ik mijn cyclus en hormonen niet meer onnodig wil verstoren. Maar wat dan wel heh? Mijn huisartsen kunnen me niet helpen om breder te kijken dan wat momenteel gangbaar is.
  Heel fijn dat er oa door jouw blog meer aandacht voor komt! En ook fijn dat je zo helder en uitgebreid je mening geeft, ook over de dingen die je minder fijn vindt.
  Groetjes Suhela

  1. Femke de Grijs avatar
   Femke de Grijs

   Graag gedaan Suhela :).

   Groetjes,
   Femke

 2. Annemarie avatar
  Annemarie

  Ik gebruik nu de nuvaring omdat ik te veel bloed verloor bij m’n menstruatie. Ik zou er graag mee willen stoppen, maar dan mogelijk weer meer bloedverlies. Jij had het over andere medicatie daarvoor zonder hormonen. Wat voor soort middelen moet ik dan aan denken?

  1. Femke de Grijs avatar
   Femke de Grijs

   Beste Annemarie,

   Bedankt voor je vraag. Hier vind je wat wat voorbeelden van medicatie zonder hormonen. Ik heb de medicatie die ik in 2016 noemde relatief kort gebruikt (er werden later contra indicaties gevonden), ik heb dit nu bij de update van 2017 gezet.

   Ieder mens is uniek, niet elk middel zonder hormonen is geschikt voor iedereen. Ik raad aan om contact op te nemen met een arts (er kan bijvoorbeeld verder onderzoek worden gedaan naar bloedverlies/stollingsproblemen en eventuele antistoffen die hiermee verband houden).

   Groeten,
   Femke

 3. Wendy avatar
  Wendy

  Ik voel me dus ook gewoon meer mezelf zonder anti conceptie… ik kan het niet anders uitleggen en ben me ook heel bewust van de invloed van mijn hormonen, hoeveel invloed ze hebben.

Scroll naar boven