Home   Blog   Plantmedicijn als HSP: wel of geen goed idee?

Plantmedicijn als HSP: wel of geen goed idee?

Overweeg jij als hoogsensitief persoon (HSP) om plantmedicijnen te gebruiken? In deze blog ontdek je wat dit precies is en of dit wel of geen goed idee is als HSP.

Wat zijn medicijnen?

Reguliere medicijnen hebben het doel om een ziekte te genezen/voorkomen. Ze kunnen plantaardige stoffen bevatten. Zo zit er in aspirine acetylsalicylzuur, dat onder andere in de bast van bomen zit. In de aspirine die nu verkrijgbaar is bij de apotheek zit een synthetisch verkregen variant.

Wat is een plantmedicijn?

Er bestaan verschillende definities van een plantmedicijn. Natuurvolken konden planten gebruiken om fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel evenwicht na te streven en (fysieke, emotionele, mentale) ziekte te genezen. Deze planten konden bijvoorbeeld uit het bos of de jungle komen. Omdat deze planten voor bepaalde mensen in specifieke situaties nuttig waren, werden deze planten door natuurvolken geregeld als medicijn en heilig ervaren en zo genoemd. In het westen zijn dit doorgaans geen officiële geregistreerde medicijnen.

Sommige van deze ‘plantmedicijnen’ kunnen psychoactieve stoffen bevatten. Zij hebben een effect op je psyche. In deze blog wordt verder ingegaan op dit type ‘plantmedicijnen’, die drugs zijn.

marijuana

Wat zijn drugs?

Er bestaan diverse definities van wat drugs zijn. In deze blog ga ik uit van een definitie van VZinfo: drugs zijn middelen met een psychoactieve werking. Ze beïnvloeden de hersenen en hebben geestelijk en lichamelijk een effect.

Drugs beïnvloeden je:

 • Bewustzijn
 • Gevoelens
 • Zintuigen

Er bestaan verschillende soorten drugs, zij kunnen:

 • Oppeppend zijn zoals:
  cafeïne. Dit is de meest gebruikte drug op aarde. Het zit onder andere in koffiebonen (en koffie) en cacaobonen (en cacao en chocolade; pure chocolade bevat meer dan melkchocolade)
  – nicotine (dit zit bijvoorbeeld in tabak zoals in sigaretten)
  – ecstasy (XTC)
 • Verdovend zijn, dit zit bijvoorbeeld in:
  – alcohol, zoals gemaakt van druiven (wijn) of gerst (bier)
  – morfine (de ruwe grondstof komt uit opium, afkomstig van de papaverplant Papaver somniferum)
  heroïne (heroïne wordt gemaakt uit morfine)
 • Bewustzijn veranderen/een hallucinerend effect hebben, zoals:
  – cannabis; dit is de verzamelnaam van hasj en wiet (een synoniem voor wiet is marihuana); ze zijn allebei afkomstig van de wietplant. Cannabis valt onder de drugsgroep hallucinogenen. Ze worden geen psychedelica genoemd.
  – psychedelica in sommige ‘plantmedicijnen’.

Het gebruik van cafeïne, tabak en alcohol zijn in Nederland genormaliseerd en legale drugs. Er bestaan ook illegale drugs. Deze blog zal verder vooral ingaan op psychedelica.

koffiebonen

Wat zijn psychedelica?

Psychedelica (psychedelische middelen) zijn drugs waarbij je waarneming (en bijvoorbeeld hetgeen je voelt, ziet en/of hoort zoals omtrent tijd en ruimte) verandert. Synoniemen voor psychedelica zijn tripmiddelen en hallucinogenen. Als psychedelica/hallucinogenen worden gebruikt om een spirituele ervaring op te wekken en persoonlijk te groeien, worden ze ook wel entheogenen genoemd.

Een trip is een ervaring met psychedelica. Zo’n trip kan als prettig en onprettig worden ervaren (een bad trip).

Psychedelica kunnen gemaakt zijn van synthetische en/of plantaardige stoffen. In het geval van plantaardige stoffen worden deze psychedelica soms ‘plantmedicijnen’ genoemd.

Voorbeelden psychoactieve stoffen

Hieronder vind je in willekeurige volgorde voorbeelden van vooral ‘plantmedicijnen’ met psychoactieve stoffen, sommige daarvan kunnen een tripmiddel zijn.

Ayahuasca

Ayahuasca is een heftig tripmiddel. Het wordt gemaakt aan de hand van verschillende recepten. Het bevat onder andere de werkzame stof dimethyltryptamine (DMT).

Schimmels

De vrucht van een schimmel is een paddestoel. Paddo’s groeien boven de grond.

Verdikkingen van schimmeldraden (sclerotia) groeien onder de grond.

Paddo’s en bepaalde sclerotia bevatten psilocybine of psilocine en zijn een tripmiddel.

paddestoelen

Triptruffels?

Sommige sclerotia die psilocybine of psilocine bevatten worden ook wel Philosophers Stones,  ‘heilige’/‘magische’/psychedelische truffels/triptruffels genoemd.

Feitelijk gezien is deze ‘truffel’ benaming onjuist; een truffel is een niet-hallucinogene ondergrondse paddestoel. Een betere benaming voor triptruffels zijn hallucinogene knollen; dit zijn geen paddestoelen. Soms worden ze tripknollen genoemd.

Psilohuasca

Psilohuasca is vaak gemaakt op basis van psilocybine (uit paddo’s of truffels) die zijn gemengd met MAO-remmers.

Choco bliss, kakau bliss en cacao bliss

Choco bliss wordt ook wel kakau bliss en cacao bliss genoemd. Het bevat cacao, Banisteriopsis caapi (een primair ingrediënt van ayahuasca dat een MAO-remmer is) en Psilocybine (triptuffel). In deze blog ontdek je meer over Choco bliss.

chocolade hart

Cactussen

 • San pedro (Huachuma); deze cactus bevat mescaline (een tripmiddel met vergelijkbare effecten als LSD).
 • Peyote; deze cactus bevat mescaline (een tripmiddel).

peyote cactus

Andere voorbeelden van middelen met psychoactieve stoffen:

 • Iboga is een struik waarvan de wortels onder andere een roes geven. De werkzame stof heet ibogaïne. Het is een sterk hallucinerend middel en een vorm van psychedelica.
 • Galangae; dit is geen tripmiddel, maar een plant met psychoactieve stoffen. Het heeft een psychactief effect en kan afhankelijk van de dosering hallucinogeen zijn.
 • Salvia; dit is een plant met het krachtigste plantaardige hallucinogeen dat er bestaat.
 • Kava; de wortels van dit kruid bevatten psychoactieve stoffen. Ze kunnen onder andere verdoven.
 • Rapé: dit een tabak die nicotine bevat.
 • Kambo; dit is geen plantmedicijn. Het is gif van de klier van een kikker die oorspronkelijk bekend is uit de Amazone. Dit gif wordt dieronvriendelijk verkregen (de kikker dient gestrest te zijn voordat hij/zij de giftige stof afscheidt). Vervolgens wordt de huid van de mens verbrand, waarop het gif wordt aangebracht. Dit is geen officieel tripmiddel. Het bevat peptiden. Er is geen wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit.

kikker prins

Of en in welke landen deze middelen zijn toegestaan, wisselt van land tot land. Zo zijn triptruffels in Nederland toegestaan en is Ayahuasca verboden. In sommige landen bestaan er zware (dood)straffen rondom (bepaald) drugsbezit/gebruik.

Waarom gebruiken mensen ‘plantmedicijnen’/drugs?

Er kunnen fysieke, emotionele mentale, relationele en spirituele redenen zijn waarom mensen drugs (willen) gebruiken, bijvoorbeeld omdat er disbalansen zijn en/of iemand wil groeien. Hieronder vind je wat voorbeelden.

Voorbeelden van disbalansen op fysiek niveau

 • Een (onverklaarbare) lichamelijke ziekte hebben
 • Fysieke pijn/ongemak hebben

CBD olie in fles

Voorbeelden van emotionele disbalansen:

Last hebben negatieve emoties/gevoelens zoals:

 • Angstig zijn en je veilig willen voelen
 • Spanning/stress ervaren en willen ontspannen
 • Onzeker zijn en je zelfverzekerder willen voelen
 • Je niet verbonden voelen met jezelf en je wel verbonden met jezelf willen voelen
 • Je leeg voelen en je ‘vol’ willen voelen
 • Je eenzaam voelen en ergens bij willen horen/liefde willen ervaren/(spirituele) ondersteuning ervaren
 • Je verveeld voelen en je nuttig willen voelen
 • Verdriet voelen/rouwen
 • Verslaafd zijn

Voorbeelden van mentale disbalansen:

 • ‘Vastzitten’ en creatiever willen zijn
 • Positievere gedachten willen hebben
 • ’Ontgiften’ en een geestelijke reiniging willen hebben
 • Mentale problemen hebben zoals depressie en/of trauma

knoop in touw

Voorbeelden van relationele disbalansen:

 • Relatieproblemen hebben (bijvoorbeeld in je privéleven en/of op je werk) en fijnere relaties willen hebben

Psychedelica ondersteunde therapie

Naar aanleiding van kleinschalige studies wordt soms gedacht dat bepaalde psychedelica mogelijk als hulpmiddel bij specifieke mentale problemen kunnen ondersteunen zoals trauma, depressie en angst. Dit zijn wat voorbeelden in willekeurige volgorde:

 • MDMA; dit is de werkzame stof in XTC, het wordt inmiddels synthetisch verkregen. Sommige mensen noemen MDMA geen psychedelica (omdat ze het onder de oppeppende drugsgroep vinden vallen, waar ook XTC onder valt). Andere mensen vinden dat dit enkel psychedelica genoemd kan worden als die term breed wordt gebruikt. Ze vinden dat het onder psychedelica valt omdat MDMA het bewustzijn verandert.
 • LSD; dit een half-synthetische verbinding, een deel wordt gemaakt door een schimmel.
 • Ketamine; dit is een synthetische stof.
 • Psilocybine; dit zit in bepaalde schimmels.

Deze studies zijn gedaan in een professionele therapeutische setting met medische en psychische begeleiding van een regulier geschoolde medische professional. Denk hierbij aan een psychiater in een ziekenhuis of een instelling van de reguliere geestelijke gezondheidszorg.

Psychedelica hebben een effect op het lijf, de hersenen en psyche. Psychedelica beïnvloeden de hersencellen en neuronen; zij leggen meer verbindingen aan. Diverse hersengebieden die normaalgesproken niet zo met elkaar verbonden zijn, gaan met elkaar communiceren. Het hersennetwerk dat een relatie heeft met negatieve gedachten/piekeren is minder actief. Iemand kan dan meer out-of-the-box denken en loskomen van vaste patronen.

prikkeldraad en hek

Voorbeelden van spirituele redenen om drugs te gebruiken:

 • Afwezigheid van je ego/hoofd willen ervaren
 • Jezelf kwijt zijn en je zelf willen vinden/jezelf willen herinneren wie je in essentie bent
 • Een innerlijke reis willen maken
 • Bewustwording/bewustzijn van je interne en externe wereld vergroten;
  – je lichaam en geest willen openen
  – toegang willen krijgen tot dat hetgeen waar je je normaalgesproken niet bij kan (contact willen maken met je onbewuste en toegang krijgen tot onderdrukte informatie)
  – antwoorden in jezelf willen vinden/innerlijke wijsheid willen openen
  – vanuit een ander kader willen waarnemen
  – jezelf beter willen begrijpen
  – willen reflecteren
 • Een spirituele ervaring willen hebben; de wereld op een andere manier waarnemen
 • Een spiegel willen krijgen
 • Heling nastreven
 • Transformatie, patronen/blokkades willen doorbreken, verleden en trauma’s willen loslaten
 • Persoonlijk willen groeien, zingeving willen ervaren

bevroren glas in kleuren

Risico’s van psychoactieve stoffen

Er zijn fysieke, emotionele, mentale en spirituele risico’s verbonden aan het gebruiken van drugs en psychoactieve stoffen. Reeds bestaande klachten kunnen bijvoorbeeld verergeren.

Zonder professionele begeleiding kan het gebruik van drugs (zoals psychedelica) levensgevaarlijk zijn.

Risicofactoren

De exacte risico’s hangen van diverse factoren af. Hieronder vind je wat voorbeelden van die factoren en risico’s.

Het middel

Het middel heeft een invloed op het risico. Komt het middel bijvoorbeeld uit een veilige omgeving (zoals uit een GGZ-instelling), of uit het illegale circuit?

De dosering

De dosering heeft een invloed op het risico.

Een te hoge dosering van nootmuskaat en maanzaad (dit bevat werkzame sporen die aanwezig zijn in opiaten, afkomstig van een papaverplant) heeft bijvoorbeeld een hallucinerend effect.

Een microdosing heeft een ander effect hebben dan een ‘gewone’ dosering.

cannabiszaden

Wat is microdosing?

Er bestaan verschillende definities van microdosering of microdosing. Er is een grensdosering waarmee wordt waargenomen dat een middel echt (hallucinogeen of psychedelisch) effect heeft. Een dosering onder die grensdosering wordt microdosing genoemd. Bij psychedelica is een microdosering doorgaans circa 5-10% van de ‘gewone’ dosering.

Sommige mensen gebruiken een microdosering omdat zij daarmee subtielere positieve effecten waarnemen, zonder (al te veel) bijwerkingen.

Er bestaan allerlei meningen of microdosing écht effect heeft, of dat dit een placebo-effect is. Vanuit een holistische en spirituele visie is alles energie en heeft een microdosering (energetisch) een effect, net zoals bij homeopathie het geval is.

Micordosering is niet ongevaarlijk. De exacte risico’s op korte- en lange termijn van microdosing zijn niet bekend. Er zijn risico’s aan verbonden. Omdat elke plant bijvoorbeeld anders is (en vaak niet exact dezelfde stoffen bevat), is het lastig om steeds dezelfde (psychoactieve stoffen) van planten binnen te krijgen. Hierdoor kan het mogelijk zijn dat mensen ongewenst trippen.

Dit zijn andere voorbeelden van risicofactoren:

paddestoelen

De ruimte waarin drugs genomen worden

Is het druk of rustig? Zijn er veel of weinig prikkels? Is het (on)veilig? Een veilige, rustige prikkelarme plek in de GGZ is veiliger dan een illegale, drukke plek.

Wel of geen begeleiding hebben:

Is er wel/geen fysieke, emotionele, mentale en/of spirituele begeleiding en zo ja;

 • Vanuit welke hoek (regulier en/of complementair)? Er bestaan illegale circuits waarin zelfbenoemde ‘experts’ een hoop schade berokkenen en waarin er doden vallen. Iedereen kan zich bijvoorbeeld sjamaan noemen; dit is geen beschermde titel.
 • Vinden er rituelen/ceremonies plaats en in hoeverre voelt dit ondersteunend/ondermijnend?
 • Mag je persoonlijke hulpmiddelen meenemen die je ondersteunen, of niet?
 • Doet de begeleider aan fysieke aanraking en zo ja; waar/hoe vaak/wanneer? Vraagt de begeleider hier verbale toestemming voor? Wat zijn jouw wensen op dit vlak?
 • Is er individuele begeleiding en/of groepsbegeleiding? Hoogsensitieve personen kunnen energie van anderen (ook in een groep) overnemen, denk maar aan andermans emoties en gevoelens zoals angsten, verdriet en zorgen.
 • Is er wel of geen voorzorg en voorbereiding (zoals een intake) en nazorg en zo ja; hoe uit zich dit?

cacao poeder

Je fysieke gesteldheid, denk bijvoorbeeld aan:
 • Je DNA en de mate waarin je lichaam drugs kan opruimen. Soms zijn er genen die ervoor zorgen dat bepaalde drugs sneller of juist minder snel worden opgeruimd. Een farmacogenetisch profiel of DNA-paspoort kan bijvoorbeeld inzicht geven in bepaalde opiaten.
 • Tal van factoren die een ‘no go’ zijn en levensgevaarlijk kunnen zijn in combinatie met (bepaalde) drugs. Voorbeelden hiervan zijn bepaalde fysieke ziektes (zoals hart- en vaatziektes, epilepsie), lichamelijk herstel zoals van één of meerdere wonden/operaties, eerdere gezondheidsproblemen (zoals een beroerte), medische behandelingen (zoals een chemo of bestraling), bepaald medicatiegebruik, een eventuele zwangerschap, het geven van borstvoeding enzovoort.
 Je emotionele, mentale en spirituele gesteldheid en eigenschappen
 • Iemands emotionele, mentale en spirituele gesteldheid beïnvloeden ook de ervaring. Denk hierbij aan gedachten (inclusief verwachtingen eventuele mentale problemen) en gevoelens wanneer je de psychedelica neemt.
 • Iemands eigenschappen/kwaliteiten/valkuilen beïnvloeden de ervaring. Is de persoon in kwestie bijvoorbeeld sensitief en zo ja; in welke mate? Als iemand zeer hoogsensitief/paranormaal is, zal dit een (onbewust) intenser effect hebben ten opzichte van iemand die dat niet is.

Hieronder vind je nog meer voorbeelden van wat mogelijk tijdens/na gebruik (ook op langere termijn) kunt ervaren.

paddestoelen hallucinatie

Voorbeelden van fysieke risico’s

De exacte risico’s van drugs hangen af van welk middel er wordt gebruikt. Hieronder vind je wat voorbeelden.

Er bestaan relatief milde en zeer ernstige fysieke klachten die kunnen ontstaan door het gebruik van psychedelica zoals:

 • Verminderde eetlust
 • Buikpijn, misselijkheid
 • Overgeven
 • Diarree
 • Hoofdpijn
 • Spierspanningen
 • Flauwvallen
 • Verhoogde bloeddruk
 • Verhoogde hartslag, hartkloppingen, hartritmestoornissen 
 • Beroerte (CVA)
 • De dood.

Kambo kan bijvoorbeeld schade aan de organen geven. Alcohol kan de lever, hersenen en maag aantasten als dit overmatig wordt gebruikt.

Voorbeelden van emotionele risico’s

Het is mogelijk dat je door het gebruik van psychedelica je niet goed voelt (en je je bijvoorbeeld verward/gedesoriënteerd, verdrietig, vervelend, achterdochtig en/of angstig voelt).

Het is ook mogelijk dat je geen onderscheid kunt maken tussen de werkelijkheid en de trip; dit kan een grote angst oproepen.

paddestoelen

Mentale risico’s

Sommige mensen krijgen rondom het gebruik van psychedelica gedachten/gedrag omtrent suïcide/zelfbeschadiging.

XTC kan hersencellen beschadigen.

Niet alles is bekend

Niet alles over hoe psychedelica precies werken bij psychische aandoeningen is bekend. Vanuit een wetenschappelijke visie is er over het algemeen nog weinig bekend over (lange termijn) risico’s en bijwerkingen, hoelang mogelijke therapeutische effecten duren en voor welke doelgroepen en klachten dit wel/niet geschikt is. Zo werden sommige mensen met een depressie nog depressiever. Alhoewel er kleinschalige studies zijn gedaan (en er succesverhalen bestaan, vooral bij therapieresistentie mensen), is het wetenschappelijke bewijs voor de effectiviteit nog klein.

Wie zijn extra vatbaar voor emotionele en mentale risico’s?

Bepaalde mensen kunnen extra last hebben van (microdosering met) tripmiddelen zoals mensen die een aanleg hebben voor:

 • Depressie
 • Angst
 • Schizofrenie/Psychose
 • Bipolaire stoornissen
 • Andere psychologische problemen

Tripmiddelen kunnen stemmingen versterken. Zo kunnen mensen die al depressief waren, zich door het gebruik van tripmiddelen nog depressiever voelen. Onzekerheid en angst kunnen worden uitvergroot.

man is bedroefd

Lange termijn problemen

Op lange termijn kunnen mensen die psychedelica gebruiken (ook na eenmalig gebruik) onder andere last hebben van herbelevingen, lang aanhoudende visuele waarnemingsstoornissen en/of psychose.

Bepaalde drugs zoals de psychedelica ketamine en MDMA kunnen verslavend werkend. Een voorbeeld van een ‘plantmedicijn’/drug die lichamelijk en geestelijk verslavend is, is rapé. Cafeïne scoort matig op de criteria van verslaving.

Wat gebeurt er energetisch?

Ik neem energetisch het effect van drugs waar.

Drugs hebben invloed op jouw fysieke, emotionele, mentale en spirituele gesteldheid. Je energie (en energieveld) verandert, ook als je dit niet doorhebt en je een fantastische ervaring en begeleiding (voor- en nazorg, ook omtrent ‘aarden’) hebt gehad. Zo kan je energieveld/aura vervuild en ‘mat’ worden.

Zelfs na één keer drugsgebruik kun je (onbewust) een disbalans creëren en last krijgen van klachten op fysiek, emotioneel, mentaal, relationeel en spiritueel niveau. Deze klachten kunnen ook na langere termijn (zoals 5 jaar) ontstaan; klachten kunnen dan voor iemand vaag en onverklaarbaar lijken.

De exacte invloed hangt af van de hierboven genoemde factoren, zo heeft alcohol een andere invloed dan psilocybine.

De verbinding met de aarde kan bijvoorbeeld veranderen door het gebruik van drugs. Energie kan niet optimaal doorstromen, waardoor het mogelijk is dat jij:

 • Je uit balans voelt
 • Andere realiteiten waarneemt. Je hoort bijvoorbeeld stemmen of ziet onprettige, vreemde beelden.
 • Je duizelig voelt
 • Concentratieproblemen/problemen rondom focus hebt
 • Onrust voelt
 • Overgevoelig bent

regen

De invloed van hoogsensitiviteit en paranormaliteit

Zéér hoogsensitieve en paranormale mensen hebben een veel gevoeliger zenuwstelsel en opener aura/energieveld ten opzichte van mensen die dit niet zijn. Indrukken en prikkels komen bij hen extra binnen. Zij verwerken prikkels op een diepgaand niveau. Dit kunnen ook prikkels van medicijnen en drugs zijn.

Als HSP medicijnen gebruiken, hebben zij soms baat bij een lagere dosering, omdat een hogere dosering voor teveel bijwerkingen zorgt. Homeopathie kan voor hen te intens zijn; het kan ze uit balans brengen, in plaats van dat het ze ondersteunt om in balans te komen.

Van een paar slokken alcohol of het ruiken van sigarettenrook kunnen HSP last hebben en misselijk worden.

pillen

Problemen rondom begrenzing

Door drugsgebruik kan er een probleem rondom begrenzing ontstaan; grenzen kunnen door het gebruik van drugs aan het licht komen. Er kan over grenzen worden gegaan op allerlei niveaus, zoals op fysiek/zintuigelijk niveau, emotioneel niveau en mentaal/psychisch niveau.

Is het gebruik van drugs een detox?

Sommige mensen gebruiken drugs om te detoxen. Feitelijk gezien zijn sommige drugs giftig en werkt het lichamelijk gezien niet ontgiftend. Alcohol is bijvoorbeeld genormaliseerd (en vaak te zien op tv en in films), terwijl het gebruik hiervan voor een lichaam niet voedend is. Alcohol is een giftige stof; je lever heeft extra werk aan het ontgiften van alcohol.

Er kan door drugsgebruik over lichamelijke grenzen worden gegaan. Denk maar aan het drinken van teveel alcohol; het lichaam kan dan overgeven en een kater krijgen.

Als je overgeeft na het gebruik van drugs (zoals Ayahuasca) is dit een teken van je lijf dat je lijf z’n best doet om zichzelf van een stof te ontdoen die het lichaam niet tot zich wilt nemen. HSP kunnen lichamelijke reacties intenser ervaren ten opzichte van niet-HSP.

cannabis plant

Het gebruik van drugs zet de ‘volumeknop’ van hoogsensitiviteit/paranormaliteit nog hoger

Psychedelica werken niet als een gum, maar als een markeerstift. Wat er al aanwezig is kan door psychedelica worden versterkt.

Je waarnemingen en gedachten, emoties/gevoelens en sensaties zijn nog intenser. Dit kan positief worden ervaren (iemand kan bijvoorbeeld een buitengewone zaligheid ervaren) en negatief. Door drugsgebruik kan iemand bijvoorbeeld extreem angstaanjagend, pijnlijke en/of traumatische ervaringen hebben.

Is het een goed idee om via drugs onderdrukt materiaal naar boven te halen?

Door het gebruik van drugs kan bijvoorbeeld soms onderdrukt materiaal (zoals onderdrukt trauma) geforceerd aan de oppervlakte komen. Dit kan ervoor zorgen dat iemand (nog meer) uit balans raakt.

Een ervaring met drugs kan overweldigend zijn. Het is mogelijk dat een HSP zich hierdoor getraumatiseerd kan voelen.

HSP kunnen overweldigd raken

Het gebruik van drugs kan bij HSP waarnemingen en sensaties versterken, waardoor zij zich overgestimuleerd voelen en overweldigd raken. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat er meer stress wordt ervaren. Het is bij drugsgebruik niet mogelijk om te ontsnappen aan je waarnemingen en (zintuigelijke) pauzes te nemen, bijvoorbeeld via een ‘tegengif’ of iets dergelijks.

rode wijn

Waarschuwing: ga niet zelf experimenteren met drugs en de middelen die zijn genoemd in deze blog. Dit kan zeer gevaarlijk en levensbedreigend zijn. Raadpleeg bij klachten een arts. Wil je perse drugs gebruiken, doe dit dan enkel onder medische en psychische begeleiding van een reguliere expert in een ziekenhuis/de GGZ.

Tips

Deze tips zijn enkel bedoeld voor zéér hoogsensitieve en paranormale vrouwen. Sommige vrouwen denken dat ze dit zijn, terwijl ze dat niet zijn.

1. Wil je drugs gebruiken? Onderzoek waarom je drugs hebt gebruikt/wilt gebruiken

Wat is de reden dat je drugs wilt gebruiken?

Wil je bijvoorbeeld bepaalde dingen (zoals negatieve gebeurtenissen) niet meer in je gedachten hebben/voelen en ergens voor vluchten, iets onderdrukken/verdoven? Sommige HSP willen hun sensitiviteit dempen, bijvoorbeeld in situaties die ze overweldigend vinden zoals een verjaardag, concert, festival, bar.

In deze blog ga ik niet verder in op:

 • Drugs als deze als legaal medicijn worden ingezet, bijvoorbeeld in het geval van ongeneselijke (terminale) ziekte zoals morfine en medicinale cannabis (zoals cannabisolie).
 • Alcohol als ontsmettingsmiddel en conserveringsmiddel, bijvoorbeeld als dit is toegevoegd aan een bloesemremedie.
 • Sporadisch en minimaal gebruik van cafeïne door chocolade of koffie te consumeren die zijn gekocht bij de supermarkt (bijvoorbeeld door één broodje hagelslag per week te eten). In deze blog vind je hier meer informatie over, ook over cacao (bliss) ceremonies.

Deze blog zal verder ingaan op het gebruik van drugs voor andere doeleinden zoals recreatieve doeleinden en voor persoonlijke ontwikkeling.

as van sigaret

2. Onderzoek de oorzaak van eventuele problemen

Ik neem waar dat drugs (inclusief ‘plantmedicijnen’ met psychoactieve stoffen) de energie en het energieveld van zeer hoogsensitieve en paranormale vrouwen op een negatieve manier beïnvloedt, wat op de korte en/of lange termijn vage, onverklaarbare negatieve klachten kan veroorzaken. Drugs gebruiken heeft in mijn visie voor zeer hoogsensitieve en paranormale vrouwen meer (mogelijke) nadelen (en risico’s) dan voordelen en is niet nodig.

Het gebruiken van drugs bestrijdt symptomen, het pakt de oorzaak van klachten niet aan en lost dit niet op. Willen vluchten voor gedachten en emoties, gevoelens en sensitiviteit onderdrukken en verdoven met alcohol is bijvoorbeeld is geen effectieve lange-termijn-oplossing.

Spoor de oorzaak van eventuele problemen op. Komt de oorzaak bijvoorbeeld voort uit jezelf en/of de buitenwereld (heeft het bijvoorbeeld een relatie met familie en trans/intergenerationeel trauma)? Heeft het een relatie met dit leven en/of (onafgeronde) vorige levens?

cacao bonen

3. Heb de moed om je gezondheid en veiligheid voorop te stellen

Als HSP hun sensitiviteit nog niet goed beheersen, kunnen zij zichzelf verliezen in de buitenwereld. Ze kunnen bijvoorbeeld denken dat alleen een bepaald middel hen van hun problemen kan afhelpen of nodig is om zich goed te voelen. Dit is niet altijd ‘waar’.

De invloed van vorige levens

De persoonlijkheid/het ego kan op onbewust niveau zeer gehecht zijn aan bepaalde drugs; dit kan onder andere voortkomen uit overtuigingen uit vorige levens.

Stel dat iemand in een vorig leven is opgegroeid bij een natuurvolk in de jungle, sjamaan werd en drugs (zoals tabak en psychoactieve stoffen uit planten) gebruikte omdat dit normaal werd gevonden en diegene hier prettige ervaringen mee had, dan kan zo’n iemand (onbewust) denken en ervan overtuigd raken dat het gebruik van drugs (ook in andere levens) belangrijk/noodzakelijk is om verder te groeien.

bladeren

Jij hebt in dit leven niet meer deze persoonlijkheid en hetzelfde bewustzijn uit vorige levens. Inmiddels heb jij je verder ontwikkeld. Ook is de frequentie van de mensheid en de aarde hoger. De frequentie van mind over matter in plaats van matter over mind komt in de Nieuwe Tijd steeds centraler te staan.

Je kunt nu nieuwe keuzes maken die veilig en voedend zijn.

Wees realistisch. Als jij jezelf wilt helen, jouw bewustzijn wilt veranderen of jezelf wilt oppeppen kan dit ook op andere veilige manieren.

4. Vertrouw op de wijsheid van je lijf

Je lichaam is in staat om zelf stofjes aan te maken, die je ondersteunen.

Kan je lichaam zelf drugs maken?

Met een high wordt volgens Van Dale een veranderende, verruimde geest bedoeld, met name veroorzaakt door drugsgebruik.

Jouw lichaam kan bepaalde chemicaliën in je lijf versterken of verzwakken, waardoor er gevoelens geactiveerd worden die kunnen lijken op een high gecreëerd door externe drugs. Ze kunnen bijvoorbeeld je bewustzijn op een positieve manier te veranderen. De ervaringen van deze lichaamseigen stoffen zijn minder intens dan drugs. Ze zijn echter veiliger en hebben minder bijwerkingen.

Etnofarmacoloog Dennis McKenna is opgeleid in het herkennen van geneeskrachtige planten in de natuur. Hij zei: “All experience is a drug experience. Whether it’s mediated by our own [endogenous] drugs, or whether it’s mediated by substances that we ingest that are found in plants, cognition, consciousness, the working of the brain, it’s all a chemically mediated process. Life itself is a drug experience.”

Om een trip te ervaren of high te worden, is het niet nodig om psychedelica te gebruiken. Je waarnemingen kunnen onder andere worden beïnvloed via:

 • Specifieke lichaamsbeweging zoals hardlopen
 • Bepaalde gebeurtenissen zoals een zwangerschap

zwangere vrouw

Runners high

Als mensen hardlopen kunnen zij zich high voelen. Ze voelen bijvoorbeeld minder stress, angst, pijn en een verbeterde stemming en/of lichte euforie.  Je hersenen bevatten onder meer opioïde en cannabinoïdesystemen die hier verband houden.

Opioïde

Uit opium (afkomstig uit een bepaalde papaverplant) kan de stof opiaat worden verkregen. Opiaten (zoals heroïne en de pijnstiller morfine) binden zich aan de opioïde receptoren in de hersens. Opioïden zijn alle stoffen die reageren op de opioïde receptoren in de hersens (inclusief synthetische stoffen en lichaamseigen stoffen, bijvoorbeeld die worden aangemaakt tijdens hardlopen).

Wetenschappers kwamen erachter dat een runners high onder meer verband houdt met endorfinen die worden gemaakt in de hersenen. Endorfinen lijken veel op morfine (dit wordt doorgaans gemaakt in het laboratorium). Het zijn pijnstillers die door het lijf worden aangemaakt naar aanleiding van fysiek ongemak.

Daarnaast kan elke cel in het lichaam endocannabinoïden aanmaken. Er word gedacht dat een vorm van endocannabinoïde (genaamd anandamide) kalmte veroorzaakt. Anandamide bindt zich aan dezelfde receptoren als waar tetrahydrocannabinol (THC) zich aan bindt. THC is de werkzame stof in cannabis.

Zowel endorfinen als anandamide worden door het lichaam aangemaakt in een stevige maar niet uitputtende training. Het lichaam kan de stress van hardlopen aan, zonder dat het in de stressmodus gaat.

vrouw rent

Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap, geboorte en borstvoedingsperiode kunnen er ondersteunde stofjes door het lichaam aangemaakt worden. In de documentaire Happy Healthy Child wordt gesproken over een hormonale cocktail die werkt als een soort XTC. Hieronder vind je wat voorbeelden van stoffen die het lijf van een vrouw gedurende de zwangerschap/borstvoedingsperiode zelf kan aanmaken en kan ondersteunen:

Oxytocine (liefdeshormoon)

Oxytocine wordt in brein gemaakt. Het veroorzaakt weeën en helpt om gevoelens van kalmte, liefde en verbondenheid met anderen creëren. Dit is een natuurlijke pijnstiller.

Vaak wordt dit stofje omdat het door omstandigheden niet goed stroomt tijdens een bevalling synthetisch gegeven; dit heeft niet zoveel positieve effecten ten opzichte van dat het door het lichaam zelf wordt aangemaakt. Hierdoor kan meer pijn en minder liefde, vreugde en extase worden gevoeld ten opzichte van de natuurlijke variant die het lijf zelf kan aanmaken.

Bèta-endorfines

Bèta-endorfines helpen bij het verlichten van pijn en stress rond de geboorte. Deze endorfines werken als een soort natuurlijke opium (ze werken als een soort natuurlijke heroïne en morfine); het is een natuurlijke pijnstiller. Bèta-endorfines zijn 10 tot 100 keer sterker dan morfine.

gedroogde papaver

Prolactine (‘moederhormoon’)

Prolactine helpt om contact te maken met het kind en een band met het kind te krijgen. Het vermindert stress.

Deze informatie gaat er nog verder op in. Deze flyer vat bijvoorbeeld samen hoe deze hormonen optimaal kunnen stromen. Deze PDF gaat er nog dieper op in. 

5. Leer om jouw sensitiviteit in je voordeel te gebruiken

Jouw extreme hoge sensitiviteit/paranormaliteit is ook een kwaliteit, waarmee jij gemakkelijk jouw bewustzijn en realiteit kunt veranderen en jezelf kunt oppeppen, mits je weet hoe.

Je kunt balans creëren zonder drugs te gebruiken. De manier waarop je dit het beste kunt bewerkstelligen, is heel persoonlijk. Luister hierbij naar je intuïtie.

Leer om je hoogsensitiviteit/paranormaliteit te beheersen en het in te zetten als kracht. Zo voorkom je dat je last hebt van prikkels.

Je kunt om hulp vragen aan anderen (en professionals), zonder dat je hier afhankelijk en verslaafd aan wordt.

Sommige vrouwen kunnen bijvoorbeeld via meditatie balans creëren. Niet alle meditaties zijn geschikt; wat voor iemand werkt is heel persoonlijk.

De meest diepgaande en effectiefste manier om balans te bewerkstelligen is via lucide dromen. Dat zijn dromen waarin jij je ervan bewust bent dat je droomt terwijl je lijf slaapt. Veel vrouwen ontbreekt het aan de juiste kennis en vaardigheden om deze lucide dromen in hun voordeel te laten werken. Dat is een gemiste kans. Tijdens lucide dromen sta je oog in oog met je onbewuste en kun je ermee communiceren. Zo kun je op een diepgaand niveau zelf leren om in je kracht te staan en:

Fysiek evenwicht te creëren en:

 • Met je fysieke gesteldheid om te gaan
 • Je heel te voelen, ook als je lichaam ziek/uit balans is

koolwitje zit op plant

Op emotioneel vlak balans creëren en:

 • Angst op te lossen en je veilig te voelen
 • Spanning/stress op te lossen en ontspannen zijn
 • Onzekerheid op te lossen en je zelfverzekerder voelen
 • Je ‘vol’ en verbonden met jezelf en de buitenwereld en spirituele wereld te voelen
 • Liefde te ervaren en vanuit je hart leven
 • Je gesteund te voelen
 • Je nuttig te voelen
 • Je blij voelen

Op mentaal vlak in balans te zijn en:

 • Mentale problemen op te lossen
 • Creatiever te zijn
 • Ondersteunende, heldere en positieve gedachten hebben (zo kun je ervaren dat je een ‘gereinigde’ geest hebt)

Relationeel gezien in balans te zijn en:

 • Fijnere relaties te hebben
 • Je verbonden en één te voelen met jezelf en anderen (grenzen tussen jezelf en een ander kunnen wegvallen)

plant

Spiritueel gezien in balans te zijn en:

 • Je ego ‘te overstijgen’ en een afwezigheid van je ego/hoofd ervaren
 • Je hoofd en hart in harmonie te laten leven
 • Een innerlijke reis te maken
 • Jezelf herinneren en waarnemen wie je in essentie bent
 • Bewustwording/bewustzijn te vergroten van je innerlijke en externe wereld;
  – je lichaam en geest te openen
  -toegang krijgen tot dat hetgeen waar je je normaalgesproken niet bij kan (contact te hebben met je onbewuste)
  -In contact te staan met je innerlijke wijsheid en antwoorden in jezelf te vinden
  -vanuit een ander kader waar te nemen
  -jezelf beter te begrijpen
  -te reflecteren
 • Een spirituele ervaring te hebben; de wereld op een andere manier waarnemen
 • Een spiegel te krijgen
 • Heling
 • Te transformeren, patronen/blokkades te doorbreken, je verleden en trauma’s te accepteren/los te laten. Uit een kleinschalige studie blijkt dat lucide dromen effectief kan zijn bij een Posttraumatische stressstoornis (PTSS).
 • Persoonlijke groei en zingeving ervaren

Als je op de juiste manier lucide leert dromen (en bijvoorbeeld deze dromen niet forceert met externe middelen zoals kruiden), krijg je in tegenstelling tot drugs precies datgene aangereikt wat jij aankan en wat jou verder helpt. In tegenstelling tot drugsgebruik wordt er met lucide dromen op de juiste manier niets geforceerd. Enkel eventuele onderdrukte informatie komt naar boven die op dat moment positief is.

Meer weten?

In de Helende Dromencursus voor hoogsensitieve vrouwen ontdek je wat lucide dromen precies zijn, hoe je op het allerdiepste niveau blokkades ontdekt en oplost en hoe jij jouw onbewuste in jouw voordeel inzet en meer. Klik hier voor meer informatie en hoe je mee kunt doen>>>

Helende dromencursus door Femke de Grijs

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Heb ik drugs gebruikt en zo ja; wat?

Deze blog is geschreven naar aanleiding van mijn ervaringen in vorige levens en dit leven. Sommige mensen zijn benieuwd of/wat ik qua drugs heb gebruikt in dit leven. Hieronder deel ik er meer over:

Alcohol?

Als HSP kon ik eerst nog niet goed bij mijzelf en mijn eigen energie blijven, alleen wist ik dat toen nog niet. Ik ging op in (ongeschreven) regels/verwachtingen van de buitenwereld.

Tijdens mijn middelbare school kwam ik in aanraking met alcohol en begon ik dit te drinken. Toen ik mij later afvroeg waarom ik dit deed, kwam ik erachter dat ik alcohol dronk omdat anderen dit ook deden; echt lekker vond ik dit niet. Het bracht mij niets. Ik ben daarom gestopt met het consumeren van alcohol.

cocktail

Tabak en roken?

Mijn vader rookte sigaren en pijp. Als kind voelde ik intuïtief dat tabak en roken niet bij mij paste. Als mijn vader rookte, hield ik daar het liefst afstand van. Pas later ontdekte ik dat ‘meeroken’/’passief roken’ (dus zelf niet roken, maar andermans gecreëerde tabaksrook inademen) ongezond is.

Ik heb zelf nooit tabak gebruikt/gerookt.

sigaret

Cafeïne, cacao en choco bliss?

HSP hebben een gevoeliger zenuwstelsel ten opzichte van niet-HSP. Cafeïne stimuleert het zenuwstelsel. In deze blog ga ik dieper in op cafeïne en cacao en of/in welke mate ik dit verder heb gebruikt.

Andere middelen?

Iemand vroeg aan mij of ik Ayahuasca heb gebruikt/wil gebruiken. Dat heb ik niet gedaan en wil ik niet. Mijn innerlijke belevingswereld ervaar ik als rijk. Ik neem waar dat er wijsheid in mij besloten ligt, waar ik toegang toe heb. Ik neem ook waar dat dit deze innerlijke wijsheid in andere mensen besloten ligt. In mijn visie zijn er geen externe middelen in de vorm van drugs nodig om toegang tot deze wijsheid te krijgen.

Andere drugs heb ik niet gebruikt (ook niet in microdosering), omdat dit intuïtief gezien niet met mij resoneert. In mijn visie zijn er betere manieren om te groeien/mogelijke disbalansen op te lossen, in deze blog heb ik daar meer over gedeeld bij de tips.

Aanvullende artikelen:

Deze blog werd gepubliceerd op 8 oktober 2023 en werd geüpdatet op 15 januari 2024

2 reacties op “Plantmedicijn als HSP: wel of geen goed idee?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. JP avatar
  JP

  Lieve Femke,
  Wat een mooi stuk heb je gestuurd ik voelde heel veel raak vlakken je bent een bijzondere vrouw !
  Een lieve vredige grt Nelleke

  1. Femke de Grijs avatar

   Beste Nelleke,

   Bedankt voor je leuke reactie! Ik wens je verder een fijne dag toe.

   Hartelijke groeten,

   Femke

Scroll naar boven