Bijna Dood Ervaring (BDE): alles wat je erover moet weten als HSP!

sneeuw en licht

Ontdek in deze blog wat een BDE is en vind ervaringen van anderen hiermee.

BDE betekenis

Een Bijna Dood Ervaring (BDE) is een ervaring van die bijna doodgaat en hier waarnemingen van heeft, terwijl  diegene klinisch dood is. Dit wordt ook wel een Nabij-de-Dood-Ervaring (NDE) genoemd. Iemand kan bijvoorbeeld licht, overleden dierbaren, lichtwezens of een overzicht van zijn/haar eigen leven zien.

Cardioloog en onderzoeker Pim van Lommel gaat er van uit dat in de wereld 25 miljoen mensen zo’n ervaring hebben gehad.

Hoogsensitiviteit

Circa 15-20% van de bevolking is een hooggevoelig/hoogsensitief persoon (HSP) en herkent zich in deze HSP kenmerken. HSP nemen ten opzichte van niet-HSP subtieler waar; ze kunnen gevoeliger zijn voor dit soort ervaringen. Ook kunnen mensen na een BDE nog sensitiever zijn en meer paranormaal waarnemen.

BDE ervaringen

In deze blog vind je verschillende ervaringen van mensen die een BDE hebben gehad. Je vindt bijvoorbeeld verhalen in video’s en boeken die hier op ingaan.

1. ‘Achter de voordeur’ met Ron Wolters

In deze aflevering van Het NCRV programma  ‘Achter de Voordeur’ (gepresenteerd door Jetske van den Elsen) vertelt Ron Wolters over hoe zijn Bijna Dood Ervaring eruit zag en hoe hij ermee omging. De Bijna Dood Ervaring heeft hem een verrijking gegeven.

Ook vertelt Ron over zijn hooggevoeligheid: “HSP staat voor High Sensitive Person, en die gevoeligheid draag ik bij mij.” Hij heeft er vaak veel plezier van, maar het werkt ook wel eens tegen hem. Zo ruikt hij het als iemand gaat overlijden.

achter de voordeur met HSP Ron Wolters over zijn BDE

Update: de aflevering is helaas niet meer beschikbaar.

2. NTR Academie met Pim van Lommel

Pim van Lommel heeft onder andere onderzoek gedaan naar Bijna Dood Ervaringen. Pim vertelt in de onderstaande aflevering van de NTR Academie over Bijna Dood Ervaringen. Deze aflevering belicht dat je zoveel meer Bent dan je lichaam:

“Wat je hebt vergaat, maar wat je bent leeft verder aan ruimte en tijd voorbij. We hebben dus een lichaam en we zijn bewustzijn.” ♥

Inspirerende citaten uit deze aflevering:

“De manier waarop we tegen de dood aankijken bepaalt hoe we in het leven staan, want zolang wij denken dat met de dood alles ophoudt, investeren wij tijdens ons leven in het tijdelijke en het materiële, het uiterlijke. Denken wij in onze kortzichtigheid en onwetendheid, te weinig aan de toekomst van het milieu, de leefwereld van onze kinderen en kleinkinderen.

Ook zouden we moeten stoppen met te denken of te handelen alsof we beter moeten zijn dan anderen, want dat gaat altijd ten koste van anderen, van de zwakkere, van de kinderen en dan bedoel ik dat op wereldwijde schaal. Het competitieve element in onze maatschappij zou verlaten moeten worden. We moeten leren inzien dat we op een foute manier naar de wereld kijken, omdat wij onvoldoende beseffen dat de wereld, zoals wij die waarnemen, zijn subjectieve waarheid louter en alleen ontleent aan ons bewustzijn. Want ons bewustzijn bepaalt hoe wij tegen de wereld aankijken.”
-Hammarskjöld

Als we verliefd zijn is de wereld prachtig, als we depressief zijn is de wereld een ramp en als we angstig zijn, angstig laten maken door de pers en de politiek, wordt onze wereld een angstige wereld. We moeten ons bewustzijn veranderen om onze wereld te veranderen, om onze manier van leven te veranderen. En dat is samenvattend het inzicht dat we kunnen verkrijgen door open te staan voor de betekenis van de BDE, door te luisteren naar mensen die een BDE met ons willen delen.”
-Pim van Lommel

Meer weten over Pim van Lommel?

Pim schreef het boek Eindeloos Bewustzijn, waar ook een film van is gemaakt. Interessant als je dit onderwerp wetenschappelijk belicht wilt zien!

Dit is de trailer van de film:

YouTube video

Dit is de film:

YouTube video

Klik op onderstaande afbeeldingen en bestel het boek (links) en de film (DVD, rechts) veilig via bol.com:

eindeloos bewustzijn Pim van Lommel eindeloos bewustzijn Pim van Lommel DVD

3. Schepper & Co: Eben Alexander

“Ik leerde dat wetenschap de weg naar de waarheid is.” Neurochirurg Eben Alexander leefde een poos als agnost.

Eben Alexander kreeg een zeldzame vorm van hersenvliesontsteking. Gedurende deze coma doet hij bijzondere ervaringen op. In deze aflevering vertelt over zijn 7 daagse coma en Bijna Dood Ervaring. Na zijn ontwaken weet hij het zeker: er is leven na dit leven. Jacobine Geel interviewt hier hierover, naar aanleiding van zijn boek. Update 18-8-203: deze uitzending is niet meer te bekijken via NPO Start.
Eben Alexander bij Schepper en Co met de quote:

Klik op onderstaande afbeeldingen en bestel Eben Alexander’s boeken veilig via bol.com:

na dit leven Eben Alexander de hemel in kaart Eben Alexander

4. ‘Echte mannen huilen niet’

Bekijk hier ‘Echte mannen huilen niet”: een documentaire over een man met een BDE.

5. Anita Moorjani over haar BDE

Anita Moorjani had kanker, raakte in coma en kreeg een Bijna Dood Ervaring. Zij leerde hierdoor 5 lessen.

De onderstaande video gaat verder op in. Onder de video staan de lessen uitgeschreven. Ook heb ik ze aangevuld met waarom ze zo belangrijk zijn voor HSP.

YouTube video

Les 1. Richt je op liefde

Als je onvoorwaardelijk van jezelf houdt, waardeer je jezelf. Wanneer je jezelf waardeert, leer je mensen hoe ze je dienen te behandelen. Je kunt dan als HSP makkelijker je grenzen aangeven.

Wanneer je van jezelf houdt, vind je het niet nodig om andere mensen te beheersen of te pesten, en sta je andere mensen ook niet toe dat ze jou beheersen of pesten. Jezelf liefhebben is net zo belangrijk als iedereen liefhebben en hoe meer je van jezelf houdt, hoe meer liefde je hebt om aan anderen te geven.

Les 2. Leef zonder angst

HSP staan extra open voor energie. Veel HSP zijn opgevoed met angst en hebben dit van anderen overgenomen. Misschien ben je bang om niet aardig gevonden te worden of heb je angst om te falen? Angst houdt je niet veilig: het houdt je klein. Angst vreet energie.

Les 3. Heb plezier, dat is essentieel

Als we geboren worden weten we hoe we een leven met humor, lachen en genot kunnen leiden, kijk maar naar jonge kinderen. Dit is vaak afgeleerd als we ouder worden. Misschien ben je niet meer uit je hart, maar uit je hoofd gaan leven als HSP? Dit kan moe maken.

Les 4. Zie het leven als een geschenk

De meesten van ons leven ons leven alsof het leven een taak is en geen geschenk. Zelfs uitdagingen zijn een geschenk. Als je een uitdaging hebt en het voelt nog niet als een geschenk, betekent dit dat er nog werk aan de winkel is.

Les 5. Wees jezelf

Het belangrijkste is: jezelf zijn. Realiseer je wie je bent. Omhels jouw uniekheid. Wees zoals je bent: laat je licht zo helder schijnen als je kunt. Dat geeft energie!

Meer weten over Anita?

Anita schreef de boeken: Ik moest doodgaan om mezelf te genezen (de vertaling van Dying to be me, haar bekendste boek) en Wat als dit de hemel is.
Ik moest doodgaan om mezelf te genezen Anita MoorjaniWat als dit de hemel is? Anita Moorjani

6. Jacobine op zondag

In Jacobine op zondag vertellen Pim van Lommel en 2 ervaringsdeskundigen (Lucia Prinsen en Rinus van Warven) over een BDE die transformerend zijn.

Pim van Lommel vertelt onder meer over 3 aspecten bij deze transformatie;

 1. Mensen krijgen door de BDE het inzicht dat de dood anders is dan gedacht. De dood is niet het einde.
 2. Mensen krijgen inzicht in wat werkelijk belangrijk is in het leven; onvoorwaardelijke liefde en compassie naar jezelf en anderen. ”Niet de aangeleerde stappen in het leven”, zoals Lucia zegt. Rinus kreeg door zijn ervaring inzicht in waarom hij op aarde is.
 3. Verhoogde intuïtieve gevoeligheid (vaak paranormale waarnemingen). Mensen voelen andere mensen aan, kijken dwars door ze heen en zien toekomstbeelden. Lucia vertelt dat zij overgevoelig is geworden na haar BDE en dat zij nu leeft vanuit een ander bewustzijn. ”Hier kan je niet over praten in onze maatschappij” zegt Pim.

Voor veel mensen is het heel hard werken om de BDE in je voordeel te laten werken. Veel mensen hebben na een BDE de eerste jaren vaak last van eenzaamheid, depressie en heimwee. Tot mensen er over kunnen communiceren, dan kunnen mensen het accepteren en integreren in hun leven; ze gaan leven naar het inzicht dat ze door de BDE hebben gekregen.

7. Het sprookje van de dood

In het boek Het Sprookje van de dood van Marie-Claire van der Bruggen krijgt een vrouw door een auto-ongeluk een Bijna Dood Ervaring. Het boek wil angst voor de dood wegnemen. Het verhaal is grotendeels autobiografisch. Er waren plannen om het boek te verfilmen. Via Cinecrowd werd aangegeven dat het niet zeker is of/hoe de film er gaat komen (deze informatie is inmiddels in 2023 niet meer vindbaar).

voorkant van het boek Het sprookje van de dood van Marie-Claire van der Bruggen
Klik hier en ontvang het boek veilig via bol.com>>>

8. Een Tweede leven

In het programma Een Tweede Leven vertellen zestien mensen over hun Bijna Dood Ervaring in acht afleveringen. Update 2024: de afleveringen zijn niet meer te bekijken.

Aflevering 1) 17-7-2010

In deze aflevering zijn Lucia Prinsen en Rinus van Warven te zien die ook bij Jacobine op zondag verschenen. Lucia kreeg een BDE tijdens haar bevalling. Rinus werd geschept door een auto en kreeg een BDE. Zijn visie op religies veranderde hierdoor.

Aflevering 2) 24-7-2010

In deze aflevering is Jill Kramer-Bryant te zien. Zij kreeg een BDE tijdens een hartoperatie. Jill ging pas jaren later wat met haar ervaring doen, in de vorm van Aura Soma. Richard kreeg een BDE door een motorongeluk. Richard werd lid van een motorclub met mensen die allemaal een BDE hebben gehad.

Aflevering 3) 31-7-2010

In deze aflevering is Anne te zien. Zij werd opgenomen in een psychiatrische kliniek en kreeg daar een BDE, waarbij zij Jezus zag. Marcus had een druk leven. Hij kreeg hartklachten, werd geopereerd en kreeg een BDE.

Aflevering 4) 7-8-2010

Kreeg Kees een BDE doordat hij bijna verdronk. Christine kreeg tijdens een simpele ingreep in het ziekenhuis een narcose-middel toegediend waardoor zij een BDE kreeg.

Aflevering 5) 14-8-2010

In deze aflevering kreeg Annette Panhuis tijdens een concert een BDE. Daarna veranderde haar kijk op haar leven en veranderde ze van werk. Paul Vens kreeg  een brommer ongeluk. Hij raakte in coma en kreeg een BDE. Hier heeft hij ook een boek over geschreven: Woorden in tijd.
voorkant van het boek Woorden in de tijd van Paul Vens

Aflevering 6) 21-8-2010

In deze aflevering kreeg Trienke een BDE nadat zij van een paard afviel. Michel kreeg een auto ongeluk en een BDE; dit zorgde ervoor dat hij geen crimineel leven leidde.

Aflevering 7) 28-8-2010

In deze aflevering raakte René tijdens een simpele ingreep in een ziekenhuis in een coma en krijg hij een BDE. Hierdoor is hij niet meer zo gericht op de buitenwereld, maar op de binnenwereld. Alison Korthals Altes kreeg een auto-ongeluk. Ze raakte in coma en kreeg een BDE. Daarna veranderde haar schilderwerk. Ze schreef tevens een boek over haar ervaring: Uit coma.
voorkant van het boek Uit Coma van Alison Korthals Altes

Aflevering 8) 4-9-2010

In deze aflevering is Hildegard te zien: zij raakte opgebrand. Ze kreeg een BDE in de trein. Ook is Wim Lips te zien. Hij voelde zich beroerd worden, ging naar het ziekenhuis en kreeg een BDE. Hierna werd hij gevoeliger en ging hij energetische tuinen ontwerpen.

Barend Post bijna dood ervaring

Barend Post werkte als advocaat op de Zuidas. Hij kreeg een hersentumor. Hij werd hiervoor geopereerd. Tijdens die operatie kreeg hij een Bijna Dood Ervaring. Dit zorgde er onder andere voor dat hij geen angst meer had voor de dood. De Volkskrant interviewde hem hierover.

Meer over BDE weten?

Via het Netwerk Nabij-de-DoodErvaringen (voormalig Stichting Merkawah) vind je meer informatie over een BDE/NDE.

Daarnaast gaan deze boeken van Todd Burpo en Froukje Kootstra ook op dit onderwerp in:
Todd Burpo de jongen die in de hemel wasFroukje Kootstra sterven en herboren worden
Ik werk samen met bol.com. Dit artikel bevat daarom affiliate links. Als je via de links in dit artikel iets bij bol.com bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor en steun je mij. Dit waardeer ik zeer! Jij betaalt niets extra.

Meer weten over hoogsensitiviteit?

Wil je leren hoe jij je hoogsensitiviteit inzet als een kracht? In het Complete HSP Jaartraject Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit ontdek je onder meer:

 • Hoe je (zelf)liefde vergroot en vanuit liefde leeft
 • Hoe je relaties verbetert
 • Hoe je grenzen aangeeft zonder schuldgevoel
 • Hoe je overgenomen energie loslaat en voorkomt dat je energie overneemt
 • Hoe je angst transformeert
 • Hoe je meer plezier hebt in je leven
 • Wat jouw unieke talenten zijn
 • Hoe je alles uit het leven en jezelf haalt wat erin zit

Klik hier voor meer informatie en hoe je mee kan doen.

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende blogs:

Deze blog werd gepubliceerd op 23 mei 2014 en werd geüpdatet op 15 juli 2024

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven