Home   Blog   Yin yoga oefeningen die helpen bij hooggevoeligheid en vermoeidheid

Yin yoga oefeningen die helpen bij hooggevoeligheid en vermoeidheid

yin yoga kindhouding/child's pose zijkant door Femke de Grijs

Heb je last van vermoeidheid; ben je bijvoorbeeld snel uitgeput tijdens een verjaardag, of na een werkdag? Hier kunnen vele lichamelijke, emotionele of mentale oorzaken voor zijn.

Een oorzaak die hier mee kan samenhangen is hooggevoeligheid. Circa 15-20% van de bevolking is hooggevoelig of hoogsensitief. Hoogsensitieve personen (HSP) hebben een gevoeliger zenuwstelsel. Ze staan (onbewust) extra open voor prikkels en herkennen zich vaak in deze HSP kenmerken. Als ze hun hooggevoeligheid nog niet goed beheersen, hebben ze vaak last van spanning in hun lichaam, een ‘vol’ hoofd en vermoeidheid.

Wat je ertegen kunt doen..

Veel hooggevoelige mensen kunnen moeilijk bij zichzelf blijven. Bewegen van je lichaam kan je helpen om tot jezelf te komen en om je fitter te voelen. Dit kan paradoxaal lijken. Door te bewegen, zet je echter zaken in beweging, wat energie kan geven! Je kunt in grondslag 2 soorten bewegingen doen met verschillende soorten energie: yin of yang energie en yoga.

Yin of Yang Yoga: het verschil

 • Yang energie activeert. Voor sommige HSP helpen deze bewegingen in Yoga om energie kwijt te raken, of om ‘stoom’ af te blazen wat ook kan ontspannen. Houdingen die deze energie activeren worden niet aangeraden voordat je gaat slapen, omdat je er alert van wordt ; ). Er bestaan vormen van yoga waarin je yang energie activeert: dit sluit vaak niét aan op uitgeputte HSP. Er is simpelweg dan geen energie om inspannende houdingen (lang) uit te voeren.
 • Yin energie ontspant en maakt je rustig. Het helpt je om een druk hoofd ‘leeg’ te maken, of om in slaap te komen. Deze energie is mild en kan mensen helpen die last hebben van vermoeidheid, een ziekte hebben of herstellende zijn van een ziekte. Dit zijn in Yoga vaak vooroverbuigingen en liggende houdingen. Vooroverbuigingen hebben een kalmerende werking; je ademhaling wordt rustiger en dat geldt ook voor je gedachten. Liggende houdingen, ondersteund door bijvoorbeeld kussens, kunnen je voorbereiden op de slaap.

Wat is yin yoga?

Yin yoga is een vorm van yoga waarbij shiva of yin energie centraal staat.

Yin yoga oefeningen

Er bestaan veel Yin Yoga oefeningen die je kan doen. Deze poses activeren de yin energie. Bij deze een yin yoga lichaamshouding die ik zelf graag doe:

Kindhouding (child’s pose, balasana)

Voordat je begint:

Raadpleeg bij klachten altijd een arts/fysiotherapeut! Doe deze yin yoga oefening met een lege maag (niet direct na het eten)

Elk lichaam is echter uniek en heeft andere behoeftes. Voel hoelang of hoe kort je in deze houding wilt blijven. Forceer niets! Je kunt deze houding opbouwen qua tijd, door bijvoorbeeld te beginnen om 1 ademhaling in en houding te verblijven en vanuit daaruit steeds langer in deze houding te blijven.

Yin Yoga kindhouding voorkantyin yoga kindhouding/child's pose zijkant door Femke de Grijs

Stappenplan:

 1. Ga op je handen en knieën zitten.
 2. Zak met je billen naar je hielen. De bovenkant van je voeten ligt op de grond.
 3. Leg je grote tenen naast elkaar en spreid eventueel je knieën wanneer dat prettig voor je is (je kunt hiermee experimenteren).
 4. Leg je armen voor of langs je lichaam op de grond, met de handpalmen omlaag of omhoog: voel wat prettig voor je is. Je buik en borst rusten op en tussen je bovenbenen en je voorhoofd rust op de grond. Je kunt eventueel een kussentje onder je voorhoofd leggen. Ontspan je schouders en zak steeds dieper in de houding. Adem bewust in en uit.
 5. Wanneer je er klaar voor bent, kom je op een inademing langzaam uit de houding. Voel wat de houding voor je heeft gedaan.

Yin Yoga boek

In mijn boek ‘Yin Yin Yoga -Energiegevende lichaamsoefeningen voor hoogsensitieve personen’ ga ik dieper in op deze yin yoga oefening aan de hand van eeuwenoude kennis uit India en de Chinese geneeskunst. Ik geef tips hoe je als HSP deze houding nog prettiger en energiegevender kunt maken.
Yin Yoga Energiegevende lichaamsoefeningen voor hoogsensitieve personen
Verder leer je meer Yin Yoga oefeningen die je energie geven en helpen om te ontspannen. Ook ontdek je nog meer over de fysieke, emotionele en mentale effecten van Yin Yoga oefeningen. Klik hier voor meer informatie over het boek en hoe je het boek kunt ontvangen.

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Met mijn achtergrond als Toegepast Psycholoog ben gespecialiseerd in het begeleiden van hoger opgeleide hoogsensitieve vrouwen die last hebben van vermoeidheid. Ik leer ze  aan de hand van een holistische visie hoe ze productiever zijn. Centraal staat daarbij mijn intuïtie; hiermee ontwikkelde ik mijn unieke methode die je helpt om energievretende blokkades te overwinnen en energieker te worden.

Lang worstelde ik met vermoeidheid; ik had dagen waarop ik in bed lag. Mijn omgeving stimuleerde mij om te bewegen; ik voelde dat dit niet ‘kon’.

Na een periode van veel fysieke rust voelde ik dat het tijd was om heel rustig en op mijn manier en tempo meer te bewegen. Het was voor mij belangrijk om heel goed te luisteren naar mijn lichaam en ‘grenzen’. Yoga voelde voor mij passend; echter bestaan er veel verschillende stromingen en lichaamshoudingen binnen yoga.

Sommige yogalichaamsoefeningen of yogalessen voelden voor mij te ‘zwaar’. Ik ging aan de slag met Yin Yoga; een zachte, milde vorm van yoga. Ik bouwde beweging op, deed een beweging in plaats van 1 ademhaling steeds wat langer. Door te bewegen kreeg ik meer zelfvertrouwen: ik kon meer dan dat ik dacht dat ik kon. Dat gaf me energie.

Door aandacht te besteden aan mijn lichaam (zo bleek ik een opnamestoornis van vitamine B12 te hebben: door de juiste behandeling met injecties voelde ik me beter), emoties, gedachten en door te luisteren naar mijn spirituele kern leerde ik herstellen. Mijn Succesformules deel ik graag met jou!

In mijn begeleiding maak ik gebruik van ‘oude’ kennis, zoals uit de Yin Yoga filosofie. Zo doe ik zelf graag Yin Yoga oefeningen en deel ik mijn kennis middels mijn boek ‘Yin Yoga- energiegevende lichaamsoefenigen voor hoogsensitieve personen‘.

Aanvullende blogs

9 reacties op “Yin yoga oefeningen die helpen bij hooggevoeligheid en vermoeidheid”

 1. Hallo femke,

  Ik zou graag het yin yoga boek willen bestellen. Is deze ook nog te bestellen als boek of ebook?

 2. Bedankt voor je reactie Femke. Jammer dat het ebook niet meer los verkrijgbaar is! (Of lees ik het verkeerd….)

  Groetjes remini

 3. liesbeth witjes

  je hebt het zelf niet in de gaten,maar ik heb al langer gedacht om yogalessen te gaan volgen.
  ik ga elke zondag wandelen, zodat mijn hoofd leeg wordt. bedankt voor je verhaal en foto’s

 4. hai Femke,

  Ik heb ook interesse in alleen het yin yoga boek. Dus mocht je het ooit apart aanbieden dan hoop ik het te lezen, en het liefst in de nabije toekomst :-).

 5. Dag Femke,
  Hartelijk dank voor deze raadgevingen er is een wereld voor mij open gegaan,
  Onvoorstelbaar, zowat mijn hele leven had ik dus al HPS,
  Ik ga hier mee aan de slag

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top