Neurotische persoonlijkheid definitie en uitleg

neurotische vrouw

Een neurotische persoonlijkheid is iemand die zeer kwetsbaar is voor prikkels van buitenaf; zó kwetsbaar dat hij/zij deze prikkels niet meer goed kan reguleren. Iemand kan dan last krijgen van neurotische symptomen. Er bestaan fysieke, emotionele en mentale symptomen. Hieronder volgen wat voorbeelden.

Neurotische symptomen

Iemand met een neurotische persoonlijkheid kan intens last hebben van emoties met lading zoals:

 • Angst: dit staat zeer vaak centraal.
 • Hysterie: iemand kan zichzelf hierbij moeilijk tot niet meer beheersen. Vaak gaat dit gepaard met angst. Iemand die zich hysterisch gedraagt kan als een hysterica worden bestempeld.
 • Stress
 • Schuldgevoel
 • Jaloezie
 • Onzekerheid
 • Bezorgdheid
 • Andere stemmingen en gevoelens die negatief zijn, zoals depressie. Dit wordt soms neurotische depressie genoemd.

Dit worden ook wel neurotische gevoelens genoemd. Een neurotische persoonlijkheid kan zeer neurotisch gedrag vertonen. Denk maar aan het gespannen als een kip zonder kop rondlopen. Bovendien kunnen deze emoties met lading leiden tot lichamelijke ongemakken, zoals overmatige transpiratie, trillen, misselijkheid, slaapstoornissen en moeheid.

In principe heeft elk mens neurotische kenmerken in zich en kan wat neurotische trekjes vertonen; hier is niets mis mee. Het wordt pas een probleem als het uit balans raakt en jij er zelf en/of je omgeving last van hebt. Gevoelens zoals angst, kunnen bijvoorbeeld zo intens zijn dat ze als ziekmakend worden ervaren. Iemand kan dan niet meer adequaat op problemen reageren en hiermee omgaan. Anderen vinden bijvoorbeeld dat je altijd overal een probleem en van een mug een olifant maakt en moeilijk iets uit handen kan geven. Iemand kan in ieder geval niet meer goed functioneren: het dagelijks leven (en bijvoorbeeld iemands werk en sociale leven) lijdt eronder.

Neurose test

Er bestaat geen gratis online wetenschappelijke onderbouwde neurose test, waarmee je kunt testen of je een neurotisch persoon bent. Voel daarom of in hoeverre bovengenoemde kenmerken op je van toepassing zijn.

Neurose betekenis

Iemand die relatief veel neurotische kenmerken vertoond wordt soms ook wel een neurotisch persoon, neurotische persoonlijkheid, neurotische persoonlijkheidsorganisatie of iemand met een neurotisch karakter genoemd. In tegenstelling tot mensen met een psychose, hebben mensen met een neurotische persoonlijkheid wel contact met de realiteit. Men kan nog onderscheiden wat ‘echt’ en ‘fictie’ is. In het reguliere circuit werd dit in de psychiatrie, als het een psychiatrische stoornis zonder een lichamelijke oorzaak en zonder een zonder psychose was, soms neurose genoemd. Inmiddels is deze term verouderd.

Het woord ‘neuro’ houdt verband met zenuwen. Het medisch specialisme dat zich bezighoudt met ziektes en behandelingen van de zenuwen, ruggenmerg en hersenen wordt ook wel neurologie genoemd. Dit is echter een specialisme dat zich enkel op lichamelijk vlak bezighoudt met zenuwen. Het houdt geen verband met een neurotische persoonlijkheid en neurotische gedachten, gevoelens en gedragingen, wat verwarrend kan zijn.

Neurotische stoornis

Iemand met een neurotische persoonlijkheid kan last hebben van een neurose: op zo’n moment uiten zich klachten. Elke neurose is uniek. Neuroses kunnen variëren in hoe ze op emotioneel, mentaal en lichamelijk vlak worden ervaren en hoe de omgeving het ervaart. Zo is een dwangneurose relatief intens: dit gaat gepaard met specifieke ’tics’ zoals dwanggedachten- of handelingen. Dit wordt ook wel een neurotische stoornis genoemd. Het onderstaande filmpje gaat dieper in op een dwangneurose, dat nu Obsessieve Compulsieve Stoornis wordt genoemd:

YouTube video

Andere voorbeelden van een neurotische stoornis zijn wanneer iemand last heeft van separatieangst (en bang is om gescheiden te worden van dierbaren) en hypochondrie (dat inhoudt dat iemand overbezorgd is over zijn eigen gezondheid). Inmiddels bestaan hier nieuwere benamingen voor en kan een arts kan dit soort diagnoses geven. Zo is het reguliere circuit bijvoorbeeld nu van mening dat Borderline een stoornis is waarbij iemand zich niet op de grens tussen een neurose en psychose bevindt.

Neurose oorzaak

De oorzaak van neurotische gevoelens en gedragingen is bij de persoon in kwestie onbekend. Er bestaan allerlei visies op de oorzaak van een neurose. Neurose betekent oorspronkelijk dat je zwakke zenuwen hebt. Sommigen zien iemand met een neurotische persoonlijkheid als iemand met een stoornis in het zenuwstelsel, wat volgens hen een neurose veroorzaakt.

In het reguliere circuit werd de oorzaak echter vooral op emotioneel en psychisch niveau gevonden en het gezien als een psychische aandoening. Als er lichamelijke klachten (zonder duidelijk aanwijsbare lichamelijke oorzaak) ontstaan door een psychische aandoening wordt er gesproken over conversieverschijnselen. Dit kunnen bijvoorbeeld buikpijn, overgeven, rugpijn of slik-klachten zijn.

Holistische visie

Vanuit een holistische visie zijn je lichaam (inclusief je genen) verbonden met je emoties en gedachten. Een interactie van factoren van je binnen-en buitenwereld kunnen in mijn ogen leiden tot neurotische klachten. Specifieke prikkels zoals omstandigheden in de buitenwereld en opvoeding kunnen dit verergeren.

In mijn optiek worden bij neurotische klachten prikkels (zoals een situatie uit buitenwereld) in de binnenwereld niet goed worden verwerkt. Dit kan leiden tot een innerlijke conflictsituatie en ervaring en gedragingen die buiten proportie met de realiteit staan.

Dr. Elaine Aron ontdekte dat ongeveer 1 op de 5 mensen een hoogsensitief persoon (HSP) is. HSP herkennen zich vaak in deze HSP kenmerken. HSP hebben een zeer gevoelig zenuwstelsel. Dit heeft voordelen, zo kunnen HSP intens genieten. Als een HSP echter zijn hoogsensitiviteit nog niet goed beheerst, kan dit leiden tot allerlei nadelen. Zo kan het zenuwstelsel overprikkeld raken. Overprikkeling kan leiden tot allerlei klachten. Klachten die door sommigen (soms ten onrechte!) als ‘neurotisch’ worden bestempeld.

Neurose behandeling

Iemand kan goed geholpen worden, als iemand ook daadwerkelijk geholpen wil worden.

Tips:

 1. Raadpleeg bij klachten ook een arts.
 2. Leer gevoelens en gedachten relativeren en hier goed mee omgaan.
 3. Ontdek de oorzaak van neurotische klachten. Deze kunnen bijvoorbeeld in onafgeronde, vorige levens liggen.
 4. Neem de oorzaak van neurotische klachten indien mogelijk weg. Rond bijvoorbeeld onafgeronde vorige levens goed af en;
 5. Ontdek bijvoorbeeld ook of je een HSP bent, bijvoorbeeld middels deze HSP test.
 6. Ben je een HSP? Leer het goed beheersen, zodat je er de vruchten van plukt voluit leeft.

Meer weten?

In mijn begeleiding ontdek je hoe je hoogsensitiviteit inzet als kracht.

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende artikelen:

Eén reactie op “Neurotische persoonlijkheid definitie en uitleg”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. viviane avatar
  viviane

  Gisteren werd ik bij de psycholoog ‘gediagnosticeerd’ als zijnde neurotisch. Het klonk al bij al een beetje beangstigend, net een kenmerkend gevoel van een neurotisch persoon 😉 Dus nu ben ik op zoek naar meer inhoud van het begrip en in dit korte artikel – toegegeven – staan alle kenmerken en ongemakken waar ik mee worstel. Ik word dit jaar 60 en worstel al heel lang met een niet sporen in dit leven en ook niet in dat van mezelf. Meer dan ooit lig in een knoop. Alles wat er toe bij kan dragen om me er uit te halen en me verder te helpen, is welkom. In de eerste plaat is dit herkenning en erkenning want ik voel me nog niet oud en wil nog een paar mooie jaren beleven, in rustiger vaarwater. Bedankt voor je informatieve artikel.

Scroll naar boven