Home   Blog   Kwetsbaarheid als kracht, in plaats van last ervaren: HSP tips!

Kwetsbaarheid als kracht, in plaats van last ervaren: HSP tips!

kwestsbaarheid bij koorddanser

Kwetsbaarheid; het is iets wat veel HSP vaak voelen. De meeste HSP hebben er last van en ervaren het als een zwakte…  

Misschien ben snel geraakt, bijvoorbeeld als iemand iets onaardigs zegt of als er een conflict gaande is en je je onbegrepen voelt. Wellicht verstop je dit soort ‘kwetsbare’ zaken naar de buitenwereld of geef je anderen de schuld voor hoe je je voelt, omdat je je ervoor schaamt en het niet ‘perfect‘ of ‘goed genoeg’ vindt lijken. Je denkt bijvoorbeeld ‘Waarom zou ik vertellen dat ik overprikkeld ben, daar heeft niemand wat aan‘ of  ‘Ik zeg maar niet dat ik me eenzaam voel, want daar zit niemand op te wachten‘ en ‘Als ik zeg dat ik alleen wil zijn, vinden ze me vast een aansteller‘.

Je kwetsbaarheid verstoppen kan (onbewust) leiden tot een afgescheiden en angstig gevoel. Herken je dat? Dit kan ook anders! Kwetsbaarheid kan zelfs een gevoel van verbinding, betrokkenheid en moed geven.

In 1977 dachten Bonnie Spring en Joseph Zubin dat iedereen:

 • Een mate van aangeboren en aangeleerde kwetsbaarheid heeft.
 • En dat ieder te maken heeft met prikkels
  *van zichzelf (bijvoorbeeld doordat je bepaald voedsel eet en dit verwerkt wordt, piekert of worstelt met emoties).
  *en vanuit de omgeving (bijvoorbeeld doordat een liefdesrelatie overgaat of werk).
  Dit kan stress veroorzaken.

Kwetsbaarheidsmodel

Er wordt gedacht dat de bovengenoemde factoren elkaar beïnvloeden en een rol kunnen spelen bij het ontstaan van een stoornis zoals schizofrenie, bi-polaire stoornis en depressie. Spring en Zubin ontwikkelden het kwetsbaarheid-stressmodel: dit wordt ook wel kwetsbaarheidsmodel genoemd. Dit model kan ook worden gebruikt voor ‘andere’ mensen (zonder psychische stoornis).

Als kwetsbaarheid uit balans is, kunnen hooggevoelige mensen door relatief kleine gebeurtenissen (zoals een woord dat iemand zegt) van slag en uit balans raken.

Een andere manier waarop kwetsbaarheid uit balans kan raken, is door het te onderdrukken: iets dat in het Westen vaak gebeurd. Veel mensen hebben geleerd om zich niet meer kwetsbaar te voelen.kwetsbaarheidsmodel

Kwetsbaarheid kan je helpen!

Kwetsbaarheid is geen zwakte, het heeft zelfs voordelen:

 • Kwetsbaarheid kan bijvoorbeeld plezier geven, zoals wanneer je verliefd bent.
 • Kwetsbaarheid kan je helpen om zingeving in je leven te ervaren.

Het is belangrijk dat kwetsbaarheid in balans is. Een omgeving die je ondersteunt en je hooggevoeligheid (h)erkent kan er toe bijdragen dat je kwetsbaarheid in balans is. Daarnaast kun je er zelf ook wat aan doen. Leer daarom anders tegen kwetsbaarheid aankijken en zie het niet meer als zwakte, maar als kracht! Laat het stromen: leer je kwetsbaarheid accepteren en er met anderen over praten.

Onderzoek naar kwetsbaarheid

Onderzoeksprofessor en verhalenverteller Dr. Brené Brown vertelt in dit filmpje van Tedx Housten over de kracht van kwetsbaarheid (in het Engels: the Power of Vulnerability) en je kwetsbaar opstellen. Interessant voor HSP om te bekijken!

Brené Brown deelt verder in andere Youtube filmpjes meer over zichzelf, bijvoorbeeld hieronder op TedxKC. Ze geeft tips: je kunt diverse dingen doen om kwetsbaarheid te ontwikkelen:

 • Wees bijvoorbeeld dankbaar (voor het ‘gewone’)
 • En stel je open voor plezier en liefde.

In het boek De Kracht van Kwetsbaarheid gaat Brené verder in op dit onderwerp. Klik hier voor meer informatie over het boek & hoe je het kan ontvangen >>>

kracht van kwetsbaarheid brene brown

Bij Oprah vertelt Brené wat er gebeurde na de optredens bij Ted:

Meer weten?

In mijn begeleiding leer ik je hoe jij jouw hooggevoeligheid inzet als een kracht. Klik hier voor meer informatie en hoe ik je help.

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en HappinezMet mijn achtergrond als Toegepast Psycholoog ben ik gespecialiseerd in het begeleiden van hoger opgeleide vermoeide hoogsensitieve vrouwen. Ik leer ze aan de hand van holistische visie hoe ze energieker worden.

Mijn intuïtie is hierbij leidend: hiermee ontwikkelde ik mijn unieke methode die je helpt om energieker te worden!

Aanvullende artikelen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top