Kwetsbaarheid, wat is dat? Ontdek hier wat het precies inhoudt aan de hand van Van Dale en voorbeelden, wat een synoniem is en hoe je het toont inzet als kracht, met inspiratie van Brené Brown.
Wat is kwetsbaarheid volgens Van Dale?
Volgens Van Dale is kwetsbaarheid ‘vatbaar voor verwonding of ander onheil’ en ‘erg gevoelig‘.
Kwetsbaarheid synoniem
Synoniemen voor kwetsbaarheid zijn gevoelig en broos. Als er sprake is van de valkuil van kwetsbaarheid zijn synoniemen als zwak en weerloos passend.
Kwetsbaarheid valkuil
Als kwetsbaarheid te veel doorslaat is dit een valkuil: mensen kunnen dan bijvoorbeeld nauwelijks/niet alert en kritisch zijn en naïef of ondoordacht overkomen.
Kwetsbaarheid: een zwakte of kracht?
Kwetsbaarheid kan een kracht en zwakte zijn. Hieronder vind je factoren die bepalen of je het als kracht of zwakte ervaart.
Kwetsbaarheid en psychologie
In 1977 dachten Bonnie Spring en Joseph Zubin dat iedereen:
- Een mate van aangeboren en aangeleerde kwetsbaarheid heeft.
- Te maken heeft met prikkels:
-van zichzelf (bijvoorbeeld doordat je bepaald voedsel eet en dit verwerkt wordt, piekert of last hebt van emoties).
-vanuit de omgeving (bijvoorbeeld doordat een liefdesrelatie overgaat of werk).
Dit kan stress veroorzaken.
Hoogsensitiviteit
Circa 15-20% van de bevolking is een hoogsensitief persoon (HSP). HSP hebben een gevoeliger zenuwstelsel en herkennen zich in deze HSP kenmerken. HSP kunnen zich ten opzichte van niet-HSP intens kwetsbaar voelen. De meeste HSP hebben er last van en ervaren het als een zwakte.
Kwetsbaarheidsmodel
Er wordt gedacht dat de bovengenoemde factoren van Spring en Zubin elkaar beïnvloeden en een rol kunnen spelen bij het ontstaan van een stoornis zoals schizofrenie, bipolaire stoornis en depressie. Spring en Zubin ontwikkelden het kwetsbaarheid-stressmodel: dit wordt ook wel kwetsbaarheidsmodel genoemd. Dit model kan ook worden gebruikt voor mensen zonder psychische stoornis.
Bron afbeelding: Wikimedia Commons
Kwetsbaarheid voorbeeld
Als iemand uit balans is, kan diegene door relatief kleine gebeurtenissen (zoals een woord dat iemand zegt) van slag raken.
Ben je snel geraakt, bijvoorbeeld als iemand iets onaardigs zegt of als er een conflict gaande is en je je onbegrepen voelt?
Kwetsbaarheid tonen
Een manier waarop kwetsbaarheid een zwakte wordt, is door het te onderdrukken: iets dat in het Westen vaak gebeurd. Veel mensen hebben geleerd om zich niet meer kwetsbaar te voelen en dit niet te tonen. Dit kan mogelijk verband houden met jouw (voor)ouders en transgenerationeel/intergenerationeel trauma.
Wellicht verstop je ‘kwetsbare’ zaken naar de buitenwereld of geef je anderen de schuld voor hoe je je voelt, omdat je je ervoor schaamt en het niet ‘perfect‘ of ‘goed genoeg’ vindt lijken? Denk je bijvoorbeeld:
- “Waarom zou ik vertellen dat ik overprikkeld ben, daar heeft niemand wat aan”?
- “Ik zeg niet dat ik me eenzaam voel, want daar zit niemand op te wachten”?
- Als ik zeg dat ik alleen wil zijn, vinden ze me vast een aansteller“
Dit verstoppen kan (onbewust) leiden tot een afgescheiden en angstig gevoel.
Kwetsbaarheid als kracht ervaren?
Kwetsbaarheid is geen zwakte, het heeft zelfs voordelen, het kan:
- Plezier geven, zoals wanneer je verliefd bent.
- Je helpen om zingeving in je leven te ervaren.
- Een gevoel van verbinding, betrokkenheid en moed geven.
Brené Brown over de kracht van kwetsbaarheid
Onderzoeksprofessor en verhalenverteller Dr. Brené Brown vertelt in deze video van Tedx Housten over de kracht van kwetsbaar zijn (in het Engels: the Power of Vulnerability) en je kwetsbaar opstellen. Interessant voor HSP om te bekijken!
Brené Brown deelt verder in andere Youtube videos meer over zichzelf, bijvoorbeeld hieronder op TedxKC. Ze geeft tips: je kunt diverse dingen doen om kwetsbaarheid te ontwikkelen:
- Wees dankbaar, voor het ‘gewone’.
- Stel je open voor plezier en liefde.
Boek de kracht van kwetsbaarheid – Brené Brown
In het boek De Kracht van Kwetsbaarheid gaat Brené verder in op dit onderwerp. Klik hier voor meer informatie over het boek & hoe je het kan ontvangen >>>
Ik werk samen met bol.com. Dit artikel bevat daarom affiliate links. Als je via de links in dit artikel bij bol.com een genoemd boek uit dit artikel/iets anders bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor en steun je mij. Dit waardeer ik zeer! Jij betaalt niets extra.
Boek de moed van imperfectie – Brené Brown
Brené schreef ook het boek De moed van imperfectie.
Tips zodat kwetsbaarheid een kracht wordt:
Het is belangrijk dat jij in balans bent, dan zal je ervaring rondom kwetsbaar zijn dat ook zijn. Deze tips helpen je verder.
Tip 1: zorg voor een ondersteunende omgeving
Een omgeving die je ondersteunt en je hoogsensitiviteit erkent kan er toe bijdragen dat je kwetsbaarheid in balans is.
Tip 2: leer anders naar kwetsbaarheid kijken
Leer om anders tegen kwetsbaar zijn aan te kijken en zie het niet meer als zwakte, maar als kracht. Laat je daarbij inspireren door deze blog!
Tip 3: laat kwetsbare energie stromen
Laat kwetsbare energie stromen. Leer jezelf (inclusief kwetsbaar zijn) accepteren en met anderen over je ervaringen praten. Los eventuele blokkades die je hiervan weerhouden (en bijvoorbeeld mogelijk verband houden met transgenerationeel/intergenerationeel trauma) op.
Meer weten?
In mijn begeleiding leer ik je hoe jij jouw hoogsensitiviteit inzet als een kracht. Klik hier voor meer informatie en hoe ik je help.
Vond je dit artikel waardevol? Doneer!
Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>
Over Femke de Grijs
Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.
Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.
Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.
Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.