Home   Blog   HSP en werk: 7 tips zodat jij straalt op de werkvloer!

HSP en werk: 7 tips zodat jij straalt op de werkvloer!

vrouw tijdens werk

HSP en werk kunnen lastig zijn. Welke banen zijn geschikt voor hoogsensitieve mensen en HSS; is werken in de zorg of het onderwijs bijvoorbeeld passend? Kun je als HSP fulltime werken, hoe ga je om met werkdruk en collega’s? Deze 7 tips voor een fijne werkomgeving helpen je verder!

Wat er aan HSP anders is ten opzichte van niet-HSP

Circa 15-20% van de bevolking is een hooggevoelig/hoogsensitief persoon (HSP) en herkent zich in deze HSP kenmerken. Hoog sensitieve personen hebben een gevoeliger zenuwstelsel en relatief open energieveld, waardoor indrukken extra kunnen binnenkomen. Dit geldt niet alleen voor hun privé-, maar ook voor hun werkleven. Dit kan als je je hoogsensitiviteit nog niet goed beheerst veel energie vreten. Veel hoogsensitieve mensen komen daarom bijvoorbeeld doodmoe van hun werk. Kost werk je veel energie en ben je halverwege een dag moe, of na het werken uitgeblust? Zie je op tegen je werk? Erger jij je op je werk aan dingen?

Volgens onderzoeksbureau Effectory is 63% van de werkende Nederlanders bovendien niet bevlogen in hun werk en krijgen ze hier geen energie van. Gemiddeld werkt iemand 100.000 uur in zijn/haar leven. Voorkom dat je deze uren verspilt: je kunt je hoogsensitiviteit als kracht inzetten en bevlogen werken: zo krijg je energie van je werk!

Banen voor hoogsensitieve mensen

Vooropgesteld: iedere HSP is uniek. Er bestaat niet 1 baan die bij elke HSP past. Het is belangrijk om te ontdekken wat jouw unieke (hoogsensitieve) kwaliteiten zijn en een werkplek te creëren waarin deze kwaliteiten optimaal tot zijn recht kunnen komen.

HSP houden meestal van werk waarbij ze taken op hun eigen tempo kunnen uitvoeren. Kwaliteit in plaats van kwantiteit is vaak belangrijk voor een HSP. Bij werk onder een hoge tijdsdruk en targets kunnen ze een druk ervaren, wat prestatiestress kan veroorzaken. Dit kan komen doordat HSP vaak een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben en vaak iets perfect willen uitvoeren.

HSP en werken in de zorg

HSP zijn over het algemeen sterk in een dienstverlenend beroep, bijvoorbeeld op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel vlak. Zij kunnen vaak hun creativiteit, intuïtie, en sensitiviteit inzetten om aan te voelen wat een ander nodig heeft.

handen

Sommige HSP houden van werken in de zorg; voor anderen  is zo’n plek (vaak doordat hoogsensiviteit nog niet goed wordt beheerst) ‘too much’.

HSP en werken in het onderwijs

Dit geldt ook voor HSP die (willen) werken in  het onderwijs. Voor sommigen is dit een perfecte werkplek, voor anderen niet. Doorgaans past werken in het onderwijs niet als hoogsensitiviteit nog niet goed wordt beheerst. Een HSP kan zichzelf dan willen afschermen, wat niet lukt. Gegil, verdriet, boosheid en emoties van kinderen kunnen dan hard bij je binnenkomen.

onderwijs

HSP HSS werk

Er bestaan verschillende HSP types: rustzoekers en sansatiezoekers (high sensation seekers: HSS). Een HSS houdt vaak van het ontmoeten van diverse mensen, hij/zij kan bijvoorbeeld een fijne interviewer zijn en de ‘juiste’ vragen stellen.

Werksfeer en de invloed op HSP

Als je een relatief open energieveld hebt kan een positieve werksfeer je energie geven, bijvoorbeeld als je het gevoel hebt dat jij en jouw kwaliteiten worden gezien.

Een negatieve werksfeer kan als jij je hoogsensitiviteit en open energieveld nog niet goed beheerst stress geven en energie kosten. Dit kan onder andere als jij pesterijen, achterkamertjespolitiek, kliekjesvorming, of een zakelijke kille omgeving waarneemt en hier last van hebt.

HSP en collega’s

HSP kunnen vaak goed aanvoelen hoe iemand zich voelt; misschien neem je wel waar wat er bij een collega speelt en dat die niet lekker in zijn vel zit. Een valkuil is dat je je als HSP verliest in je dienstbaarheid, verantwoordelijkheidsgevoel en perfectionisme, dit kan er onder andere voor zorgen dat jij ‘als een kip zonder kop’ doorgaat en jij je moe voelt.

Misschien vreet jij je op als je collega’s vindt zeuren, voel jij je onzeker bij collega’s die direct doen (en ontwijk je deze) of heb je het gevoel dat je weinig vrijheid hebt en er continu op je vingers wordt gekeken. Dit wordt vaak helemaal lastig in een open kantoortuin/kleine drukke ruimte (zoals tijdens een vergadering) en als je voor je gevoel niet bij je leidinggevende en collega’s terecht kunt om hierover te praten…
vergadering

HSP en werkdruk

Hoogsensitieve mensen kunnen vaak lastig begrenzen. Ze vinden het vaak moeilijk om te ontspannen en om ‘nee’ te zeggen, bijvoorbeeld als zij teveel werkdruk ervaren en:

 • Er geen nieuw project bij willen doen.
 • Niet meer uren willen werken, zodat ze (meer dan) fulltime werken.

Ze zijn bijvoorbeeld bang dat een ander hen dan niet meer aardig vindt, ‘zwak’ vindt of afwijst.

Herkenbaar? Hierdoor kun je gestresst en overprikkeld raken. Indrukken van jezelf of een collage/klant kunnen dan door elkaar heen lopen. Indrukken kunnen soms ook vermengd raken met indrukken uit vorige levens. Het is dan vaak lastig te onderscheiden wat bij jezelf of een ander hoort, bijvoorbeeld qua emotie en gevoel. Misschien ben je nerveus, boos of verdrietig (en zijn deze emoties van jezelf en/of een ander) en pieker je erover.

Als je zenuwstelsel niet genoeg rust krijgt om de prikkels te verwerken, kan die overprikkeld raken, wat op lange termijn leiden tot onder andere een burn-out.

HSP op de werkvloer: tips!

Tip 1. Zorg voor duidelijkheid

Zorg ervoor dat het duidelijk is wat je taken zijn, zodat je niet teveel hooi op je vork neemt. Een ‘gevaar’ bestaat dat je eerst allerlei bezigheden ‘moet’ doen waar steeds meer bijkomt, voordat je ‘klaar’ bent. Dit moe kan maken.

Tip 2. Creëer voor een fijne werkplek

HSP hebben vaak baat bij een rustige werkplek met daglicht. Denk bijvoorbeeld aan een ruimte met 4 betonnen, in plaats van enkel glazen wanden. Is deze er niet? Onderzoek of je fysiek iets kunt veranderen.

Tip 3. Deel je wensen

Voel waar jij behoefte aan hebt. Durf te delen wat er in je omgaat. Praten, bijvoorbeeld over onzekerheden kan opluchten!

Deel je bijvoorbeeld wel of niet met je baas dat je HSP en overprikkeld bent? Sommige HSP zijn bang om ‘zwak’ over te komen. Wees concreet naar de ander wat je graag wilt en vraag wat de ander hierin wil/kan betekenen. Door jouw kwetsbaarheid te tonen en jouw behoeftes te delen, ben je in feite ‘onkwetsbaar’.

Hooggevoelig en fulltime werken

Wat qua aantal uren werk bij een HSP past, is persoonlijk. Sommige HSP krijgen voldoening als zij parttime werken, omdat hun zenuwstelsel voldoende uit kan rusten. Anderen krijgen voldoening als zij fulltime werken.

Als jij minder wilt werken, creëer hier een passende vorm voor. Bespreek het bijvoorbeeld op je werk. Dit hoeft niet in de ‘excuusvorm’ zoals: “Ik ben een HSP, dus ik moet minder werken.” Je kan bijvoorbeeld zeggen dat je minder wil werken en vragen naar wat hier de mogelijkheden naar zijn. Als deze mogelijkheid er niet is: voel wat een vervolgstap is. Vertrouw op overvloed en denk in mogelijkheden.

horloge

Tip 4. Omring je met inspirerende mensen

Het krijgen van waardering (zoals in de vorm van een bonus of compliment) kan energie geven. Zoek mensen op die jou ondersteunen en het beste in je naar boven halen! Hoogsensitiviteit hoeft echter niet voor begrip te zorgen bij een ander. Doorgaans wordt er in een vacature bijvoorbeeld niet specifiek om HSP gevraagd.

Het belangrijkste is dat je dit bij jezelf erkent en voelt waar jij behoefte aan hebt! Contact met gelijkgestemden kan plezier en (h)erkenning geven.

Tip 5. Ontspan

Plan tijd in voor ontspanning. Met name de HSS heeft baat bij een gestructureerde afwisseling.

Tip 6. Doe werk dat bij je past

Werk dat aansluit op jouw kwaliteiten en bij jou past geeft energie!

Tip 7. Leer afschermen en Blijf bij jezelf

Als je bij jezelf bent kun je waarnemen wat van jezelf is, of wat bij een ander hoort. Je verliest jezelf dan niet meer in prikkels van de buitenwereld en raakt er niet meer van slag van.

Meer weten?

In de training ‘Floreer in je werk als hoogsensitieve vrouw‘ ontdek je o.a.:

 • Wat jouw unieke kwaliteiten zijn
 • Hoe je gemakkelijk bij jezelf blijft
 • Wat de beste manier is hoe jij geen last hebt van negatieve prikkels
 • Hoe je kan onderscheiden wat qua energie van jezelf of een ander is
 • Wat voor soort werk er bij je past, zodat je met gemak en plezier geld verdient.

Floreer in je werk als hoogsensitieve vrouw, Training gegeven door HSP Femke de Grijs
Klik hier voor meer informatie over de Training en hoe je mee kan doen>>>

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende blogs

Deze blog werd gepubliceerd op 10 september 2012 en werd geüpdatet op 25 augustus 2023

12 reacties op “HSP en werk: 7 tips zodat jij straalt op de werkvloer!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. trobbel avatar
  trobbel

  is het erfelijk? is er direct verband met mijn verslaving??Waarom houd hulp op,zo vermoeiend voor derden?

  Kan geen contact leggen voor relatie! wie probeert deze uitdaging???

  1. Femke de Grijs avatar

   Hi Trobbel,

   Hoogggevoeligheid is waarschijnlijk erfelijk. Als hooggevoeligheid nog niet goed wordt beheerst, kunnen HSP inderdaad verslavingsgevoelig zijn. Nog niet iedereen herkent en erkent hooggevoeligheid, zie ook https://femkedegrijs.com/onbegrip-huisarts/ Ik weet niet precies wat je bedoelt met ‘Kan geen contact leggen voor relatie’ (dat je het moeilijk vindt om contacten te leggen, in het algemeen, of in een liefdesrelatie)?

   Hartelijke groeten, Femke

 2. Mar avatar
  Mar

  Hoi Femke,

  Ik heb nogal moeite om met kritiek om te gaan en schiet snel in de verdediging, vooral als ik niet goed in mijn vel zit. Bij mij is jaren terug een autisme spectrum-stoornis gediagnosticeerd geweest, echter denk ik eerder dat ik hooggevoelig ben. Is hetgene wat ik net noemde een onderdeel van het hooggevoelig zijn.

  Groetjes Marloes

  1. Valerie avatar
   Valerie

   Hallo, ook ik kreeg 4 jaar terug Ass als diagnose. De laatste paar maanden werd dit dan weer omgebogen naar hsp. In ieder geval hoe het ook heet, het is knap lastig leven zo
   Groetes Valerie

  2. Femke de Grijs avatar

   Ha Marloes,

   Interessante vraag! Met de training ‘Floreer in je werk als hoogsensitieve vrouw‘ kan ik je verder met die vraag helpen :).

   Groetjes,

   Femke

 3. Jean-Paul avatar
  Jean-Paul

  Merk dat ik zowel hsp en hss ben. Raak overal zo op uitgekeken, moeite met routine, moeite om met geld omgaan vanwege mijn impulsieve besluiten. Hop van het een naar het ander zonder echt ergens te komen vooral professionele als financiele gezien. Geen gebrek aan intelligentie maar een gebrek aan zelfbeheersing en zelf kennis lijkt het wel.

  1. Tanja avatar
   Tanja

   Herkenbaar!!!!

 4. Patricia avatar
  Patricia

  Erg nieuwsgierig wat je vindt van een HSP en eigen zaak (kledingwinkel). Ik merk voor-en nadelen hieraan met hsp. Wat eigenlijk natuurlijk met elke baan kan zijn. Maar gewoon erg nieuwsgierig wat jij Femke of anderen daarvan vinden……

  1. Femke de Grijs avatar

   Hi Patricia,

   Leuk dat je daar benieuwd naar bent! Met de training ‘Floreer in je werk als hoogsensitieve vrouw‘ kan ik er verder op ingaan :).

   Groetjes,
   Femke

 5. Connetix.nl avatar

  Leuk en interessant artikel. Ik ga het ook toepassen. Bedankt!
  Groet,
  Jannie

 6. Line avatar
  Line

  Bedankt Femke voor deze mooie site. Het helpt 🙂 ik ga je tips toepassen, hopelijk wordt het dan wat makkelijker. Groetjes

Scroll naar boven