Home   Blog   HSP en werk: 7 tips hoe jij een energieke werkplek creëert

HSP en werk: 7 tips hoe jij een energieke werkplek creëert

slapende vrouw ligt tijdens werk op haar computer

Misschien zie je op tegen je werk. Erger jij je op je werk aan dingen? Worstel je met werkdruk? Kost het je veel energie en ben je halverwege een dag moe, of na het werken uitgeblust? 

Circa 15-20% van de bevolking is een hooggevoelig of hoogsensitief persoon (HSP) en herkent zich in deze  HSP kenmerken. Hoog sensitieve personen hebben een gevoeliger zenuwstelsel en relatief open energieveld, waardoor indrukken extra kunnen binnenkomen. Dit geldt niet alleen voor hun privé-, maar ook voor hun werkleven. Dit kan als je je hooggevoeligheid nog niet goed beheerst veel energie vreten. Veel hooggevoelige mensen komen daarom bijvoorbeeld doodmoe van hun werk…

Volgens onderzoeksbureau Effectory is 63% van de werkende Nederlanders bovendien niet bevlogen in hun werk en krijgen ze hier geen energie van. Gemiddeld werkt iemand 100.000 uur in zijn/haar leven. Voorkom dat je deze uren verspilt: je kunt je hoogsensitiviteit als kracht inzetten en bevlogen werken: zo krijg je energie van je werk!

Banen voor HSP

Vooropgesteld: iedere HSP is uniek. Er bestaat niet 1 baan die bij elke HSP past! Het is belangrijk om te ontdekken wat jouw unieke (hooggevoelige) kwaliteiten zijn en een werkplek te creëren waarin deze kwaliteiten optimaal tot zijn recht kunnen komen.

HSP en werken in de zorg

HSP zijn over het algemeen sterk in een dienstverlenend beroep, bijvoorbeeld op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel vlak. Zij kunnen vaak hun creativiteit, intuïtie, en sensitiviteit inzetten om aan te voelen wat een ander nodig heeft.

Sommige HSP houden van werken in de zorg; voor anderen  is zo’n plek (vaak doordat hooggevoeligheid nog niet goed wordt beheerst) ‘too much’.

verpleegster

Een HSS houdt vaak van het ontmoeten van diverse mensen, hij/zij kan bijvoorbeeld een fijne interviewer zijn en de ‘juiste’ vragen stellen.

HSP houden meestal van werk waarbij ze taken op hun eigen tempo kunnen uitvoeren. Kwaliteit in plaats van kwantiteit is vaak belangrijk voor een HSP. Bij werk onder een hoge tijdsdruk en targets kunnen ze een druk ervaren, wat prestatiestress kan veroorzaken. Dit kan komen doordat HSP vaak een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben en vaak iets perfect willen uitvoeren.

HSP kunnen vaak goed aanvoelen hoe iemand zich voelt; misschien neem je wel waar wat er bij een collega speelt en dat die niet lekker in zijn vel zit. Een valkuil is dat je je als HSP verliest in je dienstbaarheid, verantwoordelijkheidsgevoel en perfectionisme, dit kan er onder andere voor zorgen dat jij ‘als een kip zonder kop’ doorgaat en jij je moe voelt.

Werksfeer

Als je een relatief open energieveld hebt kan een positieve werksfeer je energie geven, bijvoorbeeld als je het gevoel hebt dat jij en jouw kwaliteiten worden gezien.

Een negatieve werksfeer kan als jij je hooggevoeligheid en open energieveld nog niet goed beheerst stress geven en energie kosten. Dit kan onder andere als jij pesterijen, achterkamertjespolitiek, kliekjesvorming, of een zakelijke kille omgeving waarneemt en hier last van hebt.

Misschien vreet jij je op als je mensen vindt zeuren, voel jij je onzeker bij mensen die direct doen (en ontwijk je deze) of heb je het gevoel dat je weinig vrijheid hebt en er continu op je vingers wordt gekeken. Dit wordt vaak helemaal lastig in een open kantoortuin/kleine drukke ruimte en als je voor je gevoel niet bij je leidinggevende en collega’s terecht kunt om hierover te praten…
open kantoortuin

Hooggevoelige mensen kunnen vaak lastig begrenzen en vinden het vaak moeilijk om te ontspannen en om ‘nee’ te zeggen. Hierdoor kun je gestresst en overprikkeld raken. Indrukken van jezelf of een klant kunnen dan door elkaar heen lopen. Ze kunnen soms ook vermengd raken met indrukken uit vorige levens. Het is dan vaak lastig te onderscheiden wat bij jezelf of een ander hoort. Misschien ben je nerveus, boos of verdrietig (en zijn deze emoties van jezelf en/of een ander) en pieker je erover. Als je zenuwstelsel niet genoeg rust krijgt om de prikkels te verwerken, kan dit op lange termijn leiden tot onder andere een burn-out.

HSP Tips

In deze video deel ik 5 tips. Lees je liever/wil je nog meer tips? Check dan de tips onder de video:

Tip 1. Zorg voor duidelijkheid

Zorg ervoor dat het duidelijk is wat je taken zijn, zodat je niet teveel hooi op je vork neemt. Een ‘gevaar’ bestaat dat je eerst allerlei bezigheden ‘moet’ doen waar steeds meer bijkomt, voordat je ‘klaar’ bent. Dit moe kan maken.

Tip 2. Creëer voor een fijne werkplek

HSP hebben vaak baat bij een rustige werkplek met daglicht. Denk bijvoorbeeld aan een ruimte met 4 betonnen, in plaats van enkel glazen wanden. Is deze er niet? Onderzoek of je fysiek iets kunt veranderen.

Tip 3. Deel je wensen

Voel waar jij behoefte aan hebt. Durf te delen wat er in je omgaat. Praten, bijvoorbeeld over onzekerheden kan opluchten!

Deel je bijvoorbeeld wel of niet met je baas dat je HSP en overprikkeld bent? Sommige HSP zijn bang om ‘zwak’ over te komen. Wees concreet naar de ander wat je graag wilt en vraag wat de ander hierin wil/kan betekenen. Door jouw kwetsbaarheid te tonen en jouw behoeftes te delen, ben je in feite ‘onkwetsbaar’.

Als jij minder wilt werken, creëer hier een passende vorm voor. Bespreek het bijvoorbeeld op je werk. Dit hoeft niet in de ‘excuusvorm’ zoals: “Ik ben HSP, dus ik moet minder werken.” Je kan bijvoorbeeld zeggen dat je minder wil werken en vragen naar wat hier de mogelijkheden naar zijn. Als deze mogelijkheid er niet is: voel wat een vervolgstap is. Vertrouw op overvloed en denk in mogelijkheden.

Tip 4. Omring je met inspirerende mensen

Het krijgen van waardering (zoals in de vorm van een bonus of compliment) kan energie geven. Zoek mensen op die jou ondersteunen en het beste in je naar boven halen! Hooggevoeligheid hoeft echter niet voor begrip te zorgen bij een ander. Het belangrijkste is dat je dit bij jezelf erkent en voelt waar jij behoefte aan hebt! Contact met gelijkgestemden kan plezier en (h)erkenning geven.

Tip 5. Ontspan

Plan tijd in voor ontspanning. Met name de HSS heeft baat bij een gestructureerde afwisseling.

Tip 6. Doe werk dat bij je past

Werk dat aansluit op jouw kwaliteiten en bij jou past geeft energie!

Tip 7. Leer afschermen en Blijf bij jezelf

Als je bij jezelf bent kun je waarnemen wat van jezelf is, of wat bij een ander hoort.

Meer weten?

In de training ‘Floreer in je werk als hoogsensitieve vrouw‘ ontdek je o.a.:

 • Wat jouw unieke kwaliteiten zijn
 • Hoe je gemakkelijk bij jezelf blijft
 • Hoe jij je het beste afschermt tegen negatieve prikkels
 • Hoe je kan onderscheiden wat qua energie van jezelf of een ander is
 • Wat voor soort werk er bij je past, zodat je met gemak en plezier geld verdient.

Floreer in je werk als hoogsensitieve vrouw, Training gegeven door HSP Femke de Grijs
Klik hier voor meer informatie over de Training en hoe je mee kan doen>>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en HappinezZelf had ik jaren last van onverklaarbare vermoeidheid. Ik had allerlei banen waarbij ik mijzelf niet prettig voelde en mezelf wegcijferde, dit vrat energie.

Doordat ik mijn hooggevoeligheid leerde beheersen, blokkades overwon (zo werd mijn vitamine B12-tekort na jaren juist behandeld met injecties) en werk vond dat bij mij paste, kreeg ik energie. Mijn succesformules deel ik graag met jou!

Met mijn achtergrond als Toegepast Psycholoog ben ik gespecialiseerd in het begeleiden van hoger opgeleide hooggevoelige vrouwen die last hebben van vermoeidheid. Ik leer ze hoe ze energieker zijn.

Aanvullende blogs

13 reacties op “HSP en werk: 7 tips hoe jij een energieke werkplek creëert”

 1. blank

  is het erfelijk? is er direct verband met mijn verslaving??Waarom houd hulp op,zo vermoeiend voor derden?

  Kan geen contact leggen voor relatie! wie probeert deze uitdaging???

  1. blank

   Hi Trobbel,

   Hoogggevoeligheid is waarschijnlijk erfelijk. Als hooggevoeligheid nog niet goed wordt beheerst, kunnen HSP inderdaad verslavingsgevoelig zijn. Nog niet iedereen herkent en erkent hooggevoeligheid, zie ook https://femkedegrijs.com/blog/onbegrip-van-huisarts-bij-vermoeidheid-en-hooggevoeligheid-het-geheim-wat-je-ertegen-kunt-doen/ Ik weet niet precies wat je bedoelt met ‘Kan geen contact leggen voor relatie’ (dat je het moeilijk vindt om contacten te leggen, in het algemeen, of in een liefdesrelatie)?

   Namaste, Femke

 2. blank

  Hi Trobbel,

  Hoogggevoeligheid is waarschijnlijk erfelijk. Als hooggevoeligheid nog niet goed wordt beheerst, kunnen HSP inderdaad verslavingsgevoelig zijn. Nog niet iedereen herkent en erkent hooggevoeligheid, zie ook https://femkedegrijs.com/blog/onbegrip-van-huisarts-bij-vermoeidheid-en-hooggevoeligheid-het-geheim-wat-je-ertegen-kunt-doen/ Ik weet niet precies wat je bedoelt met ‘Kan geen contact leggen voor relatie’ (dat je het moeilijk vindt om contacten te leggen, in het algemeen, of in een liefdesrelatie)?

  Namaste, Femke

 3. blank

  Hoi Femke,

  Ik heb nogal moeite om met kritiek om te gaan en schiet snel in de verdediging, vooral als ik niet goed in mijn vel zit. Bij mij is jaren terug een autisme spectrum-stoornis gediagnosticeerd geweest, echter denk ik eerder dat ik hooggevoelig ben. Is hetgene wat ik net noemde een onderdeel van het hooggevoelig zijn.

  Groetjes Marloes

  1. blank

   Hallo, ook ik kreeg 4 jaar terug Ass als diagnose. De laatste paar maanden werd dit dan weer omgebogen naar hsp. In ieder geval hoe het ook heet, het is knap lastig leven zo
   Groetes Valerie

 4. blank

  Merk dat ik zowel hsp en hss ben. Raak overal zo op uitgekeken, moeite met routine, moeite om met geld omgaan vanwege mijn impulsieve besluiten. Hop van het een naar het ander zonder echt ergens te komen vooral professionele als financiele gezien. Geen gebrek aan intelligentie maar een gebrek aan zelfbeheersing en zelf kennis lijkt het wel.

 5. blank

  Erg nieuwsgierig wat je vindt van een HSP en eigen zaak (kledingwinkel). Ik merk voor-en nadelen hieraan met hsp. Wat eigenlijk natuurlijk met elke baan kan zijn. Maar gewoon erg nieuwsgierig wat jij Femke of anderen daarvan vinden……

 6. blank

  Bedankt Femke voor deze mooie site. Het helpt 🙂 ik ga je tips toepassen, hopelijk wordt het dan wat makkelijker. Groetjes

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top