Home   Blog   5 dingen waar HSP spijt van hebben als zij doodgaan

5 dingen waar HSP spijt van hebben als zij doodgaan

spijt tijdens zonsondergang

Bronnie Ware werkte als palliatieve verpleegkundige in Australië in een hospice en schreef het boek Als ik het leven over mocht doen. Daarin deelt zij 5 dingen waar mensen  op hun sterfbed het meeste spijt van hadden. Ongeveer 15-20% van de bevolking is hoogsensitief (dus ongeveer 1 op de 5 mensen die Bronnie hielp ook).

Hieronder vind je ter inspiratie deze dingen, ik heb ze vrij vertaald en aangevuld met inzichten voor HSP.

1. “Ik zou willen dat ik trouw aan mezelf was en de moed had om het leven te leiden dat ik wilde, niet wat anderen van me verwachtten”

Dit komt het meest voor. Welke wensen zijn niet in vervulling gegaan door keuzes die je wel of niet maakte? HSP hebben een gevoeliger zenuwstelsel. Ze staan extra open voor energie, ook voor andermans energie. Als hoogsensitiviteit nog niet goed wordt beheerst, kunnen ze opgaan in andermans verwachtingen, wensen en eisen. Ze kunnen andermans koers varen, in plaats van hun eigen koers.

Tips:

  • Leer je hoogsensitiviteit beheersen en inzetten als kracht. Zodat jij je eigen koers kunt varen.
  • Leer begrenzen.
  • Ben je (deels) gezond? Wees dankbaar voor je gezondheid en benut hetgeen je (nog) wel kan. Het geeft (onbewust) vrijheid.
  • Word je bewust wat jij  écht wilt in jouw leven. Wat zijn jouw dromen en wensen? Geef dit vorm.

2. “Ik zou willen dat ik niet zo hard heb gewerkt”

Misschien ga je als HSP op in de ratrace omdat je denkt dat dit zo hoort? Verlies jij je in perfectionisme op je werk? Mis je hierdoor belangrijke momenten en tijd in je privéleven, zoals verjaardagen of de eerste stapjes van je kind?

Tip: doe werk waarin jij je prettig voelt.

3. “Ik zou willen dat ik de moed had om mijn gevoelens te delen”

Soms slikken HSP hun gevoelens en gedachten in, omdat ze bang zijn dat een ander hierdoor geraakt wordt of er ruzie ontstaat. Hierdoor kun je negatieve emoties zoals bitterheid of haat ervaren.

Tip: Leer jezelf uiten!

4. “Ik zou willen dat ik contact had gehouden met oude vrienden”

Veel hoogsensitieve mensen gaan zó op in prikkels, dat het ze  vriendschappen niet goed kunnen onderhouden. Bronnie merkte dat mensen die dood gingen spijt hadden rondom vriendschappen die ze niet de tijd en aandacht gaven die ze het eigenlijk wilden geven.

Check deze tips die ik voor Happinez scheef om als HSP het optimale uit vriendschappen te halen.

5. “Ik zou willen dat ik mezelf toestond om gelukkiger te zijn”

Veel hoogsensitieve mensen houden zichzelf in. Ze zijn bang voor verandering en blijven hangen in oude gewoontes die hen niet verder vooruit helpen. Misschien doe je tegenover jezelf of anderen of je gelukkig bent en je leven perfect is, maar voel je diep van binnen dat dit niet écht het geval is.

Tip: durf te kiezen voor je geluk! Wat wil jij nog hebben gedaan voordat je dood gaat? Kom in actie <3.

In deze video komen de 5 dingen aan bod:

Ik werk samen met bol.com. Dit artikel bevat daarom affiliate links. Als je via de links in dit artikel bij bol.com het genoemde boek van Bronnie/iets anders bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor en steun je mij. Dit waardeer ik zeer! Jij betaalt niets extra.

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende artikelen:

Deze blog werd gepubliceerd op 17 november 2020 en werd geüpdatet op 22 februari 2023

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven