Home   Blog   Grenzen stellen zonder je schuldig te voelen: 5 tips voor HSP!

Grenzen stellen zonder je schuldig te voelen: 5 tips voor HSP!

vrouw stelt grens door met haar hand een stop gebaar te maken

Herken je dat:

  • Iemand op je werk in de zorg is ziek geworden. Je baas vraagt je daarom om zaterdag extra te werken en je wilt niet, omdat je die dag hard nodig het om te ontspannen?

  • Je familie nodigt je uit voor een verjaardag, maar je wilt liever niet komen omdat je overprikkeld bent en bang bent dat de feestmuziek of eventuele schreeuwende kinderen je te veel zijn?
  • Je vrienden vragen of je vrijdagavond gezellig uit eten wilt. Je hebt toegezegd, maar vrijdagmiddag ben je doodop van je werk. Je wilt niet ongezellig doen en afzeggen, maar je voelt je hier zo bezwaard voor dat je dit niet doet?
  • Je kind wilt graag een cadeautje wat je overbodig vindt, maar je durft geen nee te zeggen omdat je bang bent dat je kind je dan niet meer aardig vindt?
  • Een kennis biedt je een glas alcohol aan, maar dat wil je liever niet?
  • Je staat op het station en iemand staat naast je te roken op een plek waar dat niet mag, maar je durft er niets van te zeggen?

Dit zijn diverse voorbeelden waarin grenzen stellen belangrijk is.

Waarom is grenzen stellen en ‘nee’ zeggen moeilijk?

Je grenzen aangeven en ‘nee’ zeggen is fysiek gezien net zo makkelijk als ‘ja’ zeggen. Toch blijkt dit in de praktijk lang niet altijd het geval. Misschien voel je je wel heel schuldig als je nee zegt. Onbewust kunnen er allerlei gedachten zijn die ‘nee’ zeggen moeilijk maken. Wellicht wil je graag aardig gevonden worden, anderen niet teleurstellen en/of het anderen graag naar de zin maken (‘pleasen’) en ze helpen. Misschien wil je geen ‘zeur’ worden gevonden. Onbewust kan het bijvoorbeeld ook zo zijn dat je bang bent dat er ruzie ontstaat en de relatie overgaat en daarom overal ‘ja’ op zegt.

Een onderschatte oorzaak: hoogsensitiviteit

Ongeveer 1 op de 5 mensen is een hoogsensitief persoon (HSP) en herkent zich in deze HSP kenmerken. HSP hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Hoogsensitieve mensen staan extra open voor prikkels, ook voor verwachtingen en wensen van de buitenwereld. Hoogsenstieve mensen weten vaak perfect wat er nodig is om het anderen naar de zin te maken en willen vaak graag anderen helpen. Dit heeft veel voordelen: HSP kunnen bijvoorbeeld intens genieten en er aan bij dragen dat de wereld nog mooier wordt.

Als hoogsensitiviteit echter nog niet goed wordt beheerst, kan dit tot veel nadelen leiden. HSP kunnen dan vaak niet goed bij hun eigen energie blijven en hun grenzen aanvoelen en hiernaar leven.

Hoogsensitieve mensen kunnen zich dan bijvoorbeeld verliezen in perfectionisme en faalangst en continu anderen blijven helpen.

Ze kunnen bang zijn dat als zij voor zichzelf kiezen en ‘nee’ zeggen tegen een ander zij dan de geraaktheid, eenzaamheid, teleurstelling of andere negatieve emotie van de ander voelen, overnemen en hier helemaal in opgaan en van slag van raken. Wellicht kun je andermans gevoelens niet loslaten, en schuif je daarom je eigen behoeften opzij?
vrouw stelt grenzen door met haar handen een stopgebaar te maken

Te weinig grenzen aangeven en ‘nee’ zeggen kan leiden tot klachten

Als je nooit of te weinig begrenst en ‘nee’ zegt, kan je alsmaar in de weer zijn en je verliezen in de buitenwereld. Dit kan tot allerlei fysieke, emotionele en mentale klachten leiden zoals stress , vermoeidheid (denk maar aan een burn-out), een naar gevoel, boosheid, prikkelbaarheid en/of gepieker.

Grenzen stellen en ‘nee’ leren zeggen: tips

Tip 1. Onderzoek of je hoogsensitief bent
Doe de HSP test.

Tip 2. Ben je hoogsensitief? Leer je hoogsensitiviteit beheersen en het in te zetten als kracht!
Als je je hoogsensitiviteit beheerst, blijf je bij je eigen energie en voel jij gemakkelijk je grenzen. Als jij je grenzen kent schept dit niet alleen duidelijkheid voor jezelf, maar ook voor anderen. Het maakt dat je in de toekomst makkelijker je grenzen kan herkennen, bewaken en trekken. Als jij goed begrenst, zorg je ervoor dat binnengekomen prikkels verwerkt kunnen worden. Je voorkomt zo dat je overprikkeld raakt en last krijgt van klachten.

In deze video vat ik dit ook samen:

Tip 3. Onderzoek en ontdek blokkades die begrenzen en ‘nee’ zeggen moeilijk maken.
Dit kunnen bijvoorbeeld blokkades uit vorige levens zijn.

Tip 4. Transformeer blokkades
Transformeer blokkades die begrenzen en ‘nee’ zeggen moeilijk maken.

Tip 5. Leer relativeren!
Échte dierbaren houden van je zoals je bent (inclusief je wensen en behoeftes), ook als je begrenst en ‘nee’ zegt. Zou je het zelf ook niet fijner vinden als iemand eerlijk en oprecht naar jou toe is en ‘nee’ zegt, in plaats van ‘ja’ zegt, op zijn tenen loopt en zich hier niet prettig bij voelt omdat die geen ‘nee’ durft te zeggen?

Meer weten?

Wil je graag makkelijker nee leren zeggen als HSP? Het Complete HSP Jaartraject Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit! gaat hier dieper op in en helpt je hierbij.

Over Femke de Grijs

Jarenlang zat mijn hoogsensitiviteit mij in de weg. Ik had het gevoel dat ik aan het overleven, in plaats van leven was.
Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Verschillende momenten zijn voor mij een wake-upcall geweest, waaronder de hersenbloeding van mijn vader. Ik voelde de essentie van leven, dat het fysiek gezien in een split second over kan zijn en wat werkelijk belangrijk voor mij was: liefde ervaren, plezier hebben en genieten.

Ik besloot om hier naar te luisteren, leerde de vruchten van hoogsensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Samen met mijn partner reis ik de wereld over en…

Ben jij een hoogsensitieve vrouw en wil je jouw potentieel benutten, voluit leven en bloeien? Mijn tips deel ik graag met jou, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs, video’s en begeleiding.

Aanvullende artikelen:

4 reacties op “Grenzen stellen zonder je schuldig te voelen: 5 tips voor HSP!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top