Grenzen stellen zonder je schuldig te voelen: 5 tips voor HSP!

Herken je dat:

 • Iemand op je werk in de zorg is ziek geworden. Je baas vraagt je daarom om zaterdag extra te werken en je wilt eigenlijk niet, omdat je die dag hard nodig het om te ontspannen?

 • Je familie nodigt je uit voor een verjaardag, maar je wilt liever niet komen omdat je overprikkeld bent en bang bent dat de feestmuziek of eventuele schreeuwende kinderen je te veel zijn?
 • Je vrienden vragen of je vrijdagavond gezellig uit eten wilt. Je hebt toegezegd, maar vrijdagmiddag ben je doodop van je werk. Je wilt niet ongezellig doen en afzeggen, maar je voelt je hier zo bezwaard voor dat je dit niet doet?
 • Je kind wilt graag een cadeautje wat je overbodig vindt, maar je durft geen nee te zeggen omdat je bang bent dat je kind je dan niet meer aardig vindt?
 • Iemand biedt je een glas alcohol aan, maar dat wil je liever niet?
 • Je staat op het station en iemand staat naast je te roken op een plek waar dat niet mag, maar je durft er niets van te zeggen?

Dit zijn diverse voorbeelden waarin grenzen stellen belangrijk is.

Waarom is grenzen stellen en ‘nee’ zeggen moeilijk?

Je grenzen aangeven en ‘nee’ zeggen is feitelijk gezien net zo makkelijk als ‘ja’ zeggen. Toch blijkt dit in de praktijk lang niet altijd het geval. Misschien voel je je wel heel schuldig als je nee zegt. Onbewust kunnen er allerlei gedachten zijn die ‘nee’ zeggen moeilijk maken. Misschien wil je graag aardig gevonden worden, anderen niet teleurstellen en/of het anderen graag naar de zin maken (‘pleasen’) en ze helpen. Misschien wil je geen ‘zeur’ worden gevonden. Onbewust kan het bijvoorbeeld ook zo zijn dat je bang bent dat er ruzie ontstaat en de relatie overgaat en daarom overal ‘ja’ op zegt.

Een onderschatte oorzaak: hooggevoeligheid

Ongeveer 1 op de 5 mensen is eengrenzen-stellen-vrouw hoogsensitief persoon (HSP) en herkent zich in deze HSP kenmerken. Hoogsensitieve mensen staan extra open voor prikkels, ook voor verwachtingen en wensen van de buitenwereld. Hoogsenstieve mensen weten vaak perfect wat er nodig is om het anderen naar de zin te maken en willen vaak graag anderen helpen. Dit heeft veel voordelen: HSP kunnen bijvoorbeeld intens genieten en er aan bij dragen dat de wereld nog mooier wordt.

Als hooggevoeligheid echter nog niet goed wordt beheerst, kan dit tot veel nadelen leiden. HSP kunnen dan vaak niet goed bij hun eigen energie blijven en hun grenzen aanvoelen en hiernaar leven. Hoogsensitieve mensen kunnen zich dan bijvoorbeeld verliezen in perfectionisme en faalangst en continu anderen blijven helpen. Ze kunnen bang zijn dat als zij ‘nee’ zeggen tegen een ander zij dan de geraaktheid of teleurstelling van de ander voelen en overnemen.

Te weinig grenzen aangeven en ‘nee’ zeggen kan leiden tot klachten

Als je nooit of te weinig begrenst en ‘nee’ zegt, kan je alsmaar in de weer zijn en je verliezen in de buitenwereld. Dit kan tot allerlei fysieke, emotionele en mentale klachten leiden zoals stress , vermoeidheid (denk maar aan een burn-out), een naar gevoel, boosheid, prikkelbaarheid en/of gepieker.

Grenzen stellen en ‘nee’ leren zeggen: tips

1. Onderzoek of je hoogsensitief bent en doe de HSP test.

2. Ben je hoogsensitief? Leer je hoogsensitiviteit beheersen en het in te zetten als kracht! Als je je hoogsensitiviteit beheerst, blijf je bij je eigen energie en voel jij gemakkelijk je grenzen. Als jij je grenzen kent schept dit niet alleen duidelijkheid voor jezelf, maar ook voor anderen. Het maakt dat je in de toekomst makkelijker je grenzen kan herkennen, bewaken en trekken. Als jij goed begrenst, zorg je ervoor dat binnengekomen prikkels verwerkt kunnen worden. Je voorkomt zo dat je overprikkeld raakt en last krijgt van klachten.

In deze video vat ik dit ook samen:

3. Onderzoek en ontdek blokkades die begrenzen en ‘nee’ zeggen moeilijk maken.

4. Transformeer blokkades die begrenzen nee zeggen moeilijk maken.

5. Leer relativeren! Échte dierbaren houden van je zoals je bent (inclusief je wensen en behoeftes), ook als je begrenst en ‘nee’ zegt. Zou je het zelf ook niet fijner vinden als iemand eerlijk en oprecht naar jou toe is en ‘nee’ zegt, in plaats van ‘ja’ zegt, op zijn tenen loopt en zich hier eigenlijk niet prettig bij voelt omdat die geen ‘nee’ durft te zeggen?

Meer weten?

Wil je graag makkelijker nee leren zeggen als HSP? Het Complete HSP Jaartraject Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit! gaat hier dieper op in en helpt je hierbij.

Over Femke de Grijs

Als HSP voelde ik me altijd vreselijk bezwaard als ik ‘nee’ wilde zeggen. Dit deed ik daarom vaak niet. Ik maakte het anderen graag naar de zin en cijferde mezelf weg.

Onbewust vrat dit energie. Dit was een van de oorzaken waarom ik met jarenlange vermoeidheid kampte. Ik ben dankbaar dat ik dit leerde transformeren en mijn hooggevoeligheid in mijn voordeel leerde laten werken.

Ik deel mijn succesformules graag en ik help hoger opgeleide hooggevoelige vrouwen die last hebben van vermoeidheid en leer ze hoe ze energieker worden, aan de hand van een holistische visie en mijn unieke methode.

Aanvullende artikelen:

4 reactie(s) op "Grenzen stellen zonder je schuldig te voelen: 5 tips voor HSP!"

 • Door: wendy op 29 november 2016

  Dank je femke voor je 1ste hand voor hulp en steun heel fijn groetjes Wendy

 • Door: Jannet op 26 januari 2017

  Dank u wel Femke het geeft me moed dat ik er ook nog wat aan kan doen

 • Door: Annet op 20 juli 2019

  Bedankt voor de tips, hier kan ik wat mee.

  1. Door: Femke de Grijs op 21 juli 2019

   🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *