Yin yoga, wat is dat precies? Ontdek het hier, en vind ook een praktische yin yoga asana/oefening (ook geschikt voor beginners) en alles wat je hierover moet weten!
Yin of yang yoga: het verschil
Je kunt in grondslag 2 soorten bewegingen doen met verschillende soorten energie: yin of yang- energie, dit wordt ook wel yin- en yang yoga genoemd. Hieronder vind je er meer informatie over.
Yang energie activeert
Voor sommige mensen helpen deze bewegingen in yoga om energie kwijt te raken, of om ‘stoom’ af te blazen wat ook kan ontspannen. Houdingen die deze energie activeren worden niet aangeraden voordat je gaat slapen, omdat je er alert van wordt.
Er bestaan vormen van yoga waarin je yang energie activeert: dit sluit vaak niét aan op uitgeputte mensen. Er is simpelweg dan geen energie om inspannende houdingen (lang) uit te voeren.
Yin energie ontspant en maakt je rustig
Yin energie helpt je om een druk hoofd ‘leeg’ te maken, of om in slaap te komen. Deze energie is mild en kan mensen helpen die last hebben van vermoeidheid, een ziekte hebben of herstellende zijn van een ziekte.
Wat is yin yoga?
Yin yoga is een vorm van yoga waarbij shiva of yin energie centraal staat.
Yin energie uit zich in yin yoga vaak door vooroverbuigingen en liggende houdingen:
- Vooroverbuigingen hebben een kalmerende werking; je ademhaling wordt rustiger en dat geldt ook voor je gedachten.
- Liggende houdingen, ondersteund door bijvoorbeeld kussens, kunnen je voorbereiden op de slaap.
Voor wie is yin yoga geschikt?
Heb je last van vermoeidheid; ben je bijvoorbeeld snel uitgeput tijdens een verjaardag, of na een werkdag? Hier kunnen vele lichamelijke, emotionele of mentale oorzaken voor zijn.
Een oorzaak die hier mee kan samenhangen is hoogsensitiviteit. Circa 15-20% van de bevolking is hoogsensitief. Hoogsensitieve personen (HSP) hebben een gevoeliger zenuwstelsel. Ze staan (onbewust) extra open voor prikkels en herkennen zich in deze HSP kenmerken. Als ze hun hoogsensitiviteit nog niet goed beheersen, hebben ze vaak last van spanning in hun lichaam, een ‘vol’ hoofd en vermoeidheid.
Veel hoogsensitieve mensen kunnen moeilijk bij zichzelf blijven. Bewegen van je lichaam kan je helpen om tot jezelf te komen en om je fitter te voelen. Dit kan paradoxaal lijken. Door te bewegen, zet je echter zaken in beweging, wat energie kan geven!
Yin yoga oefeningen
Er bestaan veel yin yoga oefeningen die je kan doen. Deze poses activeren de yin energie. Sommige oefeningen zijn geschikt voor zwangeren.
Hieronder vind je een yin yoga lichaamshouding die ik zelf graag doe.
Kindhouding (child’s pose, balasana)
Voordat je begint:
- Raadpleeg bij klachten altijd een arts/fysiotherapeut!
- Doe deze yin yoga oefening met een lege maag (niet direct na het eten).
- Doe deze oefening niet als je ernstige knieklachten hebt.
- Ben je zwanger? Overleg dan met een arts/verloskundige of je deze oefening kunt doen.
Elk lichaam is echter uniek en heeft andere behoeftes. Voel hoelang of hoe kort je in deze houding wilt blijven. Forceer niets! Je kunt deze houding opbouwen qua tijd, door bijvoorbeeld te beginnen om 1 ademhaling in en houding te verblijven en vanuit daaruit steeds langer in deze houding te blijven.
Stappenplan:
- Ga op je handen en knieën zitten. Als je milde knieklachten hebt kun je een opgevouwen deken of kussen onder je knieën leggen.
- Zak met je billen naar je hielen. De bovenkant van je voeten ligt op de grond.
Als je zitbotjes je hielen niet raken, gebruik dan een deken tussen je bilspieren en hielen. - Leg je grote tenen naast elkaar en spreid eventueel je knieën wanneer dat prettig voor je is (je kunt hiermee experimenteren). Vaak wordt aan zwangeren een wijdbeense variant aangeraden; zo is er meer ruimte voor je buik, in plaats van dat deze bekneld is tussen je lichaam en bovenbenen.
- Leg je armen voor of langs je lichaam op de grond, met de handpalmen omlaag of omhoog: voel wat prettig voor je is. Als er schouderproblemen zijn, kun je jouw armen langs de zijkanten van je lichaam leggen, in plaats van ze voor je lichaam te leggen. Je buik en borst rusten op en tussen je bovenbenen en je voorhoofd rust op de grond. Als je voorhoofd niet op de grond komt, kun je een blok, deken, kussentje of je handpalmen onder je voorhoofd leggen: kies een optie die prettig voelt.
- Ontspan je schouders en zak steeds dieper in de houding. Adem bewust in en uit.
- Wanneer je er klaar voor bent, kom je op een inademing langzaam uit de houding. Voel wat de houding voor je heeft gedaan.
Yin yoga boek
In mijn boek ‘Yin Yin Yoga -Energiegevende lichaamsoefeningen voor hoogsensitieve personen’ ga ik dieper in op deze yin yoga oefening aan de hand van eeuwenoude kennis uit India en de Chinese geneeskunst. Ik geef tips hoe je als HSP deze houding nog prettiger en energiegevender kunt maken.
Verder leer je meer yin yoga oefeningen die je energie geven en helpen om te ontspannen. Ook ontdek je nog meer over de fysieke, emotionele en mentale effecten van yin yoga oefeningen. Klik hier voor meer informatie over het boek en hoe je het boek kunt ontvangen.
Vond je dit artikel waardevol? Doneer!
Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>
Over Femke de Grijs
Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.
Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.
Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.
Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.
Aanvullende blogs
- Yin yoga boeken: welke raad ik wel en niet aan? Ik deel mijn ervaringen met o.a. de boeken van Bernie Clark en Paul Grilley
- 8 stappen uit yoga die helpen bij hoogsensitiviteit en vermoeidheid (van Patanjali)
- Leer mediteren in 6 stappen
- Boeiende yoga- en meditatie documentaires
- 3 tips voor HSP tegen stress