Home   Blog   Yoga en meditatie documentaires: de leukste op een rij!

Yoga en meditatie documentaires: de leukste op een rij!

yoga met zon

Wat is yoga precies? En in welke mate verschilt het van meditatie? Waar kan het bij helpen? Deze blog gaat er verder op in en zet wat documentaires over deze onderwerpen op een rij.

Yoga betekent oorspronkelijk ‘levenswijze’ of  ‘levenskunst‘, waarbij je bewust balans en duurzaam geluk in je leven creëert. Centraal staan hierbij deze 8 stappen van Patanjali; oorspronkelijk vormen de eerste 4 stappen ‘ Hatha Yoga’. In het westen zijn met name stap 3 en 4 bekend; de lichaamshoudingen en ademhalingsoefeningen.

Wat is Hatha yoga precies?

 • In het Sanskriet (een taal uit het oude India) betekent ‘Ha’  ‘zon’. In  China wordt deze energie vaak Yang genoemd. Alhoewel wat mannelijk en vrouwelijk is vaak sterk cultureel gekleurd is, wordt deze energie vaak in het Westen als pittig en mannelijk ervaren;  Poweryoga sluit hier op aan.
 • In het Sanskriet betekent ‘Tha’  ‘maan’, in China wordt deze energie ook vaak Yin genoemd. Deze energie wordt vaak in het Westen als zacht en ‘vrouwelijk’ ervaren; Yin Yoga sluit hier op aan.

Wat kun je met Hatha Yoga?

Door met beide, verschillende energieën bezig te zijn in je leven en bijvoorbeeld zowel Poweryoga als Yin yoga lichaamsoefeningen te doen, kun je balans creëren. Beide energieën zijn met elkaar verbonden, zoals de dag niet zonder de nacht kan. Over het algemeen staat in onze Westerse Samenleving met name ‘Ha’ of ‘mannelijke’ energie centraal; de energie van ambities, hard werken en ‘alsmaar doorgaan’. Dit kan leiden tot oververmoeidheid en/of een burn-out. Voor uitgeputte HSP is Yang Yoga/Poweryoga dan te intens.

Tip voor vermoeide HSP:

Vermoeide hooggevoelige mensen hebben vaak baat bij Yin Yoga; deze zachte energie helpt je gevoelige zenuwstelsel vaak om te ontspannen, zodat binnen gekomen prikkels verwerkt kunnen worden en je ruimte maakt voor nieuwe energie. Bij Yin yoga worden lichaamshoudingen relatief lang aangehouden, wat doorwerkt op de weefsels in je lichaam. De lichaamshoudingen bestaan vaak uit vooroverbuigingen en houdingen op de grond.

Wat is meditatie?

Met name stap 5 tot en met 8 van Patanjali zijn gericht op meditatie, al kun je ook een meditatieve toestand ervaren bij de andere stappen. Tijdens meditatie ben je bewust bezig om jouw denkvermogen en bewustzijn te sturen en balans te ervaren, dit kun je doen door je aandacht:

 • Ergens op te richten, zoals op een vlammetje van een kaars of  een mantra.
 • Of door ‘gewoon’ te Zijn en enkel waar te nemen wat zich aandient. Deze vorm van meditatie wordt  in zijn oorsprong ook wel Mindfulness genoemd. Je bent tijdens Mindfulness aanwezig in het Nu, waarbij Alles er mag zijn. Je identificeert je als het ware niet met gedachten die langskomen, je laat ze bijvoorbeeld gaan als voorbij drijvende wolkjes.

meditatie houding door vrouw die handen omhoog doet
Lichaamshoudingen, adamhalingsoefeningen en meditatie zijn zeer effectief en helpen  onder andere je lichaam, gevoelens en gedachten te ontspannenThe Scientific medical network doet onder andere wetenschappelijk onderzoek hiernaar.

6 documentaires met een redelijk rationele/wetenschappelijke visie:

1. Free the mind

Neurowetenschapper en Professor Richard Davidson, verbonden aan de Waisman Center van de Universiteit van Wisconsin onderzoekt de effecten van meditatie en yoga op onder andere de hersenen. Free the Mind is een documentaire door Phie Ambo. We zien hoe oorlogsveteranen en kinderen, waaronder Will die de diagnose ADHD heeft gekregen, in een wetenschappelijk onderzoek aan de slag gaan met yoga, meditatie en ademhalingsoefeningen en wat dit met hen doet.  Interessant als je van de wetenschap houdt en inzicht wil hebben in wat voor effecten yoga, meditatie en ademhalingsoefeningen hebben op je gedachten, emoties en lichaam.

free the mind

2. Mindfulness mainstream

Gepieker, een angstig gevoel, en/of depressie… Relatief veel HSP hebben er last van en krijgen in de reguliere gezondheidszorg medicijnen. In het Westen zijn medicijnen vaak gericht tegen een klacht, zo gebruiken een miljoen mensen in Nederland antidepressiva. In het Oosten erkent men de klachten meer, in plaats van ze te bestrijden. Deze benaderingen kunnen elkaar mooi aanvullen.

Deze aflevering van de Boeddhistische Omroep Stichting gaat over aandachttraining in de Geestelijke Gezondheidszorg. Een vorm van aandachtstraining en meditatie is Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR). Dit werd dertig jaar geleden ontwikkeld door Jon Kabat-Zinn. Het is een wetenschappelijk beproefde methode waarbij mensen veel baat blijken te hebben. Centraal staat een mensgerichte en gezondheidsgerichte houding, in plaats van het ‘wegwerken’ van wat ellendig voelt. Het gaat erom de angst te doorvoelen en te beseffen dat je de angst niet bent.

Lentis (een GGZ instelling in het noorden van het land) gebruikt deze methode, wat onder andere wordt toegelicht door psychiater Erik den Brink. Ook deelt mindfulnesstrainer Sietkse de Haan haar ervaringen; vanaf haar 14e begon haar energie weg te lekken, wat verergerde. Sietske negeerde dit in het begin, ze ging erg over haar eigen grenzen en werd chronisch ziek en was bijna volledig bedlegerig. Het hielp om de situatie te leren erkennen, door haar gedachten te trainen. Tevens komen wat cliënten van Lentis aan bod die delen wat Mindfulness hen heeft gebracht. Ik vond het zeer inspirerend om te zien!

mindfulness mainstream

3. Yoga en meditatie in het bedrijfsleven

Deze aflevering ‘Yoga in het publieke domein’ laat zien wat voor voordelen meditatie en yoga heeft. Het helpt onder andere om je bewuster te worden van de signalen van je lichaam en plekken waar stress zich vast kunnen zetten, en burn-out voorkomen. Ook komen andere effecten van yoga en meditatie aan bod.Door wetenschappelijke inzichten wordt er in het bedrijfsleven steeds meer yoga en meditatie ingezet. Denk maar aan het ministerie van Financiën dat yoga aan hun medewerkers aanbiedt.

Bedrijven vinden het tegelijkertijd vaak ook nog moeilijk om dit te delen.Deze aflevering van Stichting Ohm laat zien waarom. In deze documentaire wordt duidelijk dat dit onderwerp steeds meer uit de ‘taboesfeer’ komt. Zo wordt er gesproken met de hoofdredactrice van Yoga Magazine.Vind je het als HSP lastig om te delen dat je interesse hebt in yoga of meditatie? Je bent niet de enige. Deze uitzending is interessant om te bekijken als je het nog lastig vindt om voor jezelf te staan en jouw passie voor yoga en/ of meditatie te delen. Als je doet wat je leuk vindt en dit met plezier kan delen, geeft dit energie.

yoga in het publieke domein

4. The Secret

Deze film, met diverse wetenschappers gaat in op de kwantumfysica en hoe jij jouw werkelijkheid met jouw gedachten bepaalt. Het belicht de kracht van jouw gedachten. Wat dat betreft vind ik dit een interessante film en zeker een aanrader.

Vanuit mijn holistische visie ‘missen’ er wat belangrijke aspecten in deze film:

 1. Ik vind de film relatief veel op de toekomst en materie gericht en er wordt in mijn visie te weinig aandacht besteed aan de kracht van het Nu en accepteren van wat is. Door de huidige realiteit te accepteren bijvoorbeeld op materieel, emotioneel en mentaal niveau en er niet tegen te ‘vechten’, kun je ook veel ontspanning, rust en energie ervaren.
 2. Ik mis daarnaast het aspect van karma en vorige levens. Zo heeft vermoeidheid in mijn visie een boodschap en wil het je wat vertellen, bijvoorbeeld om te leren ontspannen of ‘nee’ te leren zeggen. Juist door te luisteren naar de boodschap van iets waar je weerstand tegen ervaart, en dit in je gedachten grondig te onderzoeken kun je in mijn visie ook blokkades overwinnen.

De trailer:


Klik hier en ontvang de DVD direct via bol.com>>>

the secret

5. What the Bleep Do We Know

Deze films gaan ook over de kracht van jouw gedachten en de invloed die jij hebt op jouw wereld. Diverse wetenschappers en Masaru Emoto komen aan bod, die ingaan op de kwantumfysica. Een absolute aanrader!

Een trailer van deel 1:

Klik hier en ontvang de DVD’s direct via bol.com>>>
what the bleep do we know

6. Yoga unveiled

10 ervaringsverhalen over yoga en meditatie:

1. Yoga en pijnbestrijding

Chronische pijn, zoals  in je onderrug en vastlopen in het reguliere circuit kunnen zeer frustrerend zijn. Sommige huisartsen verwijzen mensen met chronische pijn door naar een alternatieve pijnbestrijding.

In deze aflevering vertellen diverse mensen met chronische pijn over over hoe yoga hierbij helpt. Aan het woord komt onder andere ook een huisarts die mensen af en toe aanraad om yoga toe te passen om klachten te verlichten. Ook wordt vertelt over de kracht van jouw gedachten en de invloed die je zelf hebt op hoe jij jouw lichaam en emoties ervaart. Ook zeer inspirerend voor oververmoeide hooggevoelige personen om naar te kijken!
‘Verzetten tegen de pijn, of pijn negeren werkt niet. Yoga helpt je om ziekte beter te kunnen dragen’

yoga en pijnbestrijding

2. Yoga en meer meditatie voor nog meer geluk – Ohm

Brenda & Lilian deze in delen in deze aflevering hun yoga en meditatie ervaringen. Het hielp hen onder andere om beter te relativeren, en het loslaten van prikkels zoals social media. ‘We willen allemaal gelukkig zijn, omdat dat is wat we Zijn. Dat echte geluk, wat je binnenin kan vinden dat is het Goddelijke.’

yoga en meditatie voor meer geluk

3. Echte mannen huilen niet

In Rotterdam wordt onder andere door de Rotterdamse gemeentedienst voor langdurig zieken, door chronische stress, een Mindfulnesstraining aangeboden. Ton, Fred en Azad worstelden met klachten. Zo kreeg Fred een hartinfarct  en een Bijna Doodervaring , werd hij bang voor de dood en dacht aan zelfmoord. Azad had last van een oorlogstrauma. Mindfulness hielp hen. Een prachtige aflevering, geproduceerd door Anneloor van Heemstra, als je interesse hebt in aandachtstraining!
echte mannen huilen niet

4. Doen en laten – vierdelige documentaire

Anneloor van Heemstra heeft last van oververmoeidheid. Ze gaat op onderzoek uit en maakt daarbij ook gebruik van Mindfulness. Ze maakte hierover voor de Boeddistische Omroep Stichting de documentaire Doen en Laten, die bestaat uit 4 delen.

Deel 1: Controle (over vermoeidheid)
In de onderstaande aflevering Doen en Laten laat Anneloor van Heemstra zien hoe het met haar gaat. Ze wil graag de controle over haar leven en gezin behouden en vindt het moeilijk om deze los te laten. Ze moet veel van zichzelf perfect doen en heeft last van vermoeidheid. Ook maken we in deze aflevering kennis met andere vrouwen die last hebben van vermoeidheid. Anneloor gaat op ontdekkingstocht wat haar kan helpen en gaat onder andere aan de slag met Mindfulness. Een kijktip!

Deel 2: Fit for the job and ready to go (over mannen en stress)
Anneloor kreeg naar aanleiding van deel 1 veel reacties, ook van mannen die last hebben van stress. Stress kan zoal leiden tot oververmoeidheid en burn-out. De onderstaande aflevering gaat hier op in.

Anneloor vindt het lastig om mannen stressvol op beeld vast te leggen, ze vindt ze daar niet zo expressief in. Mannen delen vaak weinig als ze last hebben van stress; als ze stress ervaren kunnen ze zich terug trekken en onbenaderbaar lijken.

Psycholoog en mindfulnesstrainer Rob Brandsma ziet in zijn praktijk ook veel mannen langskomen die last hebben van stress.  Anneloor laat diverse redenen zien waarom mannen stress weinig tonen en oververmoeid raken:

 • Sommige mannen denken en ervaren dat ze hun kwetsbaarheid niet mogen tonen, en negeren te vaak signalen van oververmoeidheid. Dit dat kan moe maken en leiden tot oververmoeidheid.
 • Sommigen zien stress soms als een motor die nodig is om te presteren. Sommige mannen hebben (on)bewust in hun gedachten gekoppeld dat stress en werk samen moet gaan, wat moe kan maken.

‘Als we geen tijd nemen om naar onszelf te kijken, kan stress echte schade aanrichten, omdat het ook ons  lichaam aantast’.

Doen en laten aflevering 3; Koste wat kost
De onderstaande aflevering gaat over stress. Stress kan zich fysiek uiten, zo hebben sommige mensen last van nek, rug of maagklachten. Ook hebben sommige mensen last van extreme vermoeidheid. Anneloor heeft zelf ook last van stress. In deze aflevering gaat Anneloor op zoek naar hoe voeding haar kan ondersteunen.  Zij komt tot de conclusie dat zoeken naar het juiste dieet en de beste ingrediënten voor haar een afleiding zijn van waar het om gaat; het lichaam overvragen en zo het lichaam uitputten. Stress tast ons lichaam aan en breekt het af.

Anneloor interviewt onder andere hoogeleraar Paul Verhaege over stress. Hij is van mening dat we gezondheid vaak ondergeschikt maken aan de doelen die wij onszelf  in ons leven stellen. We denken vaak dat hoe strenger wij voor onszelf  zijn hoe meer aanzien wij denken te verwerven; dit kan stress veroorzaken. Ook komt Mindfulnesstrainer Edel Maex aan bod. Hij laat weten dat stress niet alleen is te wijten aan de omstandigheden, maar vooral hoe wij hierop reageren.

Deel 4: Doen en laten; Laten en Doen (over stress en kinderen)
De onderstaande vierde aflevering gaat over kinderen en stress. Je kunt je immers getriggerd, geraakt en gestresst voelen door kinderen, kinderen kunnen ook last hebben van stress.

Anneloor legt zichzelf onder de loep. Ze wil alleen maar rusten, maar dat kan niet omdat er geld moet binnenkomen voor een bepaald ‘ideaal’ plaatje waarin zij zich nu bevindt, waarbij ze is gebonden aan verzekeringen en hypotheken. Ze is immers tevreden met haar huis en de buurt waarin ze woont en ervaart dat zij en haar man daar hard voor moeten werken. Het huis verkopen voelt als ‘falen‘, al kijkt ze hier later anders tegen aan…

5. Het inzicht met Johan Noorloos

Zes mensen leren door middel van diverse stappen, waaronder die van meditatie, dichter bij zichzelf komen. Klik hier om Het Inzicht te bekijken.

Johan Noorloos in het inzicht

6. Sunny side of Spirit

Sunny Bergman en haar Taiwanese vertaalster delen in deze aflevering hun ervaringen met meditatie. Ook worden hun hersenen onder de loep genomen om te bekijken wat het effect is van meditatie.

sunny side of spirit

7. Lang leve het boeddhisme

In deze aflevering van de Boeddhistische omroep wordt teruggeblikt op Boeddhisme in Nederland en wordt ingegaan op meditatie.

lang leve het boeddhisme BOS

8. Why we breathe

Why we breathe is een Amerikaanse documentaire met daarin diverse ervaringsverhalen van mensen. Ik vond de introductie relatief lang, en deze documentaire gaat vooral in op waarom mensen aan yoga doen (je ziet ze dit dus niet veel daadwerkelijk doen, maar ze praten er vooral over ; ). Ik vond het vooral leuk om te zien dat yoga diverse mensen veel brengt.

9. Enlighten up

10. Hoe word je een zorgeloos mens

In deze documentaire (de vertaling van ‘Don’t Worry, Be Happy’) onderzoekt Michael Mosley hoe hij gelukkiger en optimistischer kan leven. Hij gaat bijvoorbeeld 7 weken mindfulness doen en meet voordat hij begint en na 7 weken aan de hand van wetenschappelijk onderzoek en eigen ervaring waar hij staat. Leuk om te zien!

hoe word je een zorgeloos mens

Overig:

Mediteren in 1 minuut
Mediteren..hoe doe je dat nou precies, bijvoorbeeld als beginner? Dit filmpje legt het op een relatief eenvoudige manier uit. Mediteren helpt je onder andere om je lichaam te ontspannen en om je hoofd leeg te maken. Vaak hebben HSP hier veel baat bij. Succes!

Zelf aan de slag met yoga?

Het boek ‘Yin Yoga – Energiegevende lichaamsoefeningen voor hoogsensitieve personen’ helpt je hierbij. Klik hier voor meer informatie over het boek & hoe je het kunt ontvangen.

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en HappinezMet mijn achtergrond als Toegepast Psycholoog ben ik gespecialiseerd in het begeleiden van hoger opgeleide hoog sensitieve vrouwen, die last hebben van vermoeidheid. Zelf heb ik als HSP jaren last gehad van slopende vermoeidheid. Toen ik blokkades overwon en inzichten toepaste uit de Yoga en meditatie filosofie werd ik energieker. Ik mediteerde bijvoorbeeld en integreerde Yin Yoga in mijn dagelijks leven.

Ik leer vrouwen hoe ze meer energie hebben, aan de hand van een holistische visie. Centraal staat in mijn begeleiding mijn intuïtie; hiermee ontwikkelde ik mijn unieke methode die je helpt om energievretende blokkades  te overwinnen en energieker te zijn. Ik maak gebruik van tijdloze kennis uit de Yoga en Meditatie filosofie.

Aanvullende blogs:

2 reacties op “Yoga en meditatie documentaires: de leukste op een rij!”

 1. blank

  Dank je Femke voor de inspirerende bronnen. Ik ga ze kijken en delen. Vandaag heb ik net Yin-Yoga uit je boek weer opgepakt. Deed ik na een reiki zelfbehandeling. Die beginmeditatie met aarding is een handige afsluiter en yoga opstarter.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top