Hoe het 8 voudige pad van Patanjali helpt bij hooggevoeligheid

Hoog sensitieve personen (HSP) herkennen zich vaak in deze HSP kenmerken. HSP kunnen last hebben van de energie van anderen, zoals stemmingen of spanning op je werk. Misschien voel je je overvallen door iemands boosheid of drukte op een verjaardag. Je kunt bijvoorbeeld last hebben van onrust in je lijf, of je na een gesprek leeggezogen voelen. Hooggevoeligheid kan, als je hier niet goed mee kan omgaan voor een hoop last zorgen.

Je kan leren hoe je jouw eigen energie weer terugkrijgt, hoe je stress en vermoeidheid kunt voorkomen en zelfs om de voordelen en kwaliteiten van jouw hoogsensitiviteit te gebruiken en bij jezelf te blijven. Zodat je zelfverzekerd en geconcentreerd bent en je dag plezierig en productief verloopt!

Hooggevoeligheid

In deze tijden komen er relatief meer prikkels op ons af ten opzichte vroeger. Als je hooggevoelig bent (wat circa 15-20% van de bevolking is) kunnen prikkels uit je omgeving, zoals meningen, verwachtingen en eisen van anderen extra binnenkomen.

Een vaak voorkomend probleem is dat HSP zich onzeker voelen, bijvoorbeeld als ze voelen of horen dat ze ‘anders’ zijn. Vanuit onzekerheid kun je extra openstaan voor de wensen vanuit je omgeving en je hierdoor laten meevoeren. Misschien ‘moet’ je veel en cijfer je jezelf weg. Vaak vinden HSP het lastig om ‘nee’ te zeggen en te ontspannen. Dit kan stressklachten, zoals gepieker of vermoeidheid geven en tot een vicieuze cirkel leiden.

Raja Yoga

Yoga kan helpen. Er zijn diverse stromingen en definities van yoga. Er is voor gekozen om  yoga beknopt vanuit een klassieke filosofie toe te lichten: Raja Yoga, ‘een Koninklijke weg naar eenwording’. Een moderne term voor yoga is levenskunst: het creëren van een levensstijl waarbij je duurzaam gelukkig bent.

Yoga betekent letterlijk: verbinding. Hiermee wordt de verbinding tussen onder andere je spirituele kern met je gedachten, emoties en lichaam bedoelt. Het leren beheersen van de bewegingen in je denkvermogen staat hierbij centraal. Met jouw gedachten kun je invloed uitoefenen op jouw sensitiviteit, emoties en lichaam.

Yoga sutra’s van Patañjalimaharishi-patanjali

Patañjali, een man die helder zag  schreef rond de 2e eeuw voor Christus Yoga Sutra’s: ‘regels’ om je denkvermogen in 8 stappen te leren beheersen. Deze 8 stappen worden ook wel paden of het achtvoudige pad genoemd. Ze kunnen tegelijkertijd beoefend worden: het ene gaat niet zonder het andere. Je kunt voelen of/welke pad(en) voor jou ‘nodig’ is/zijn.

8 voudig pad door Patañjali

Hier vind je een PDF met daarin het 8 voudige pad van Patanjali. Voor veel mensen zijn ze lastig te lezen/begrijpen, daarom volgt hieronder een samenvatting.

Stap 1- yama’s: Geef in gedachten, woorden en handelen geen aandacht aan:

  • geweld
  • onwaarachtigheid
  • diefstal
  • gebrek aan zelfbeheersing
  • hebzucht

De filosofie hierachter is dat deze gewoontes uiteindelijk pijnlijke gevolgen kunnen veroorzaken.

Stap 2- niyama’s: Geef in gedachten, woorden en handelen aandacht aan:

  • zuiverheid (zoals biologisch eten)
  • tevredenheid
  • zelfstudie (zoals je gedachten en emoties onderzoeken)
  • overgave (aan een Groter Plan: ervoor kiezen om soms ook even niet te weten wat er gaat gebeuren)

Door bovenstaande in je leven te integreren kan je denkvermogen onthecht raken van prikkels die van buitenaf komen, waardoor je je rustig kan voelen.

Stap 3- asana’s:doe fysieke lichaamshoudingen.yoga-femke-de-grijs
Door je lichaam te bewegen kun je het gezond en in conditie houden en ontspanning ervaren.

Als je jouw lichamelijke grenzen ontdekt en accepteert kun je geestelijk en lichamelijk groeien en letterlijk in beide opzichten flexibeler worden. Doe bijvoorbeeld deze yogaoefeningen  (raadpleeg bij klachten altijd een arts/fysio!).

Stap 4- pranayama: beheers energiestromen, zoals je ademhaling. Ademen naar de buik kan ontspannend zijn.

Stap 5- pratyahara: trek je zintuigen terug die op de buitenwereld zijn gericht en breng je aandacht bewust naar binnen. Je ogen sluiten kan helpen.

Stap 6- dharana: concentreer je aandacht op dat wat je kiest, zoals een mantra.

Stap 7- dhyana: neem waar hoe je concentratie gebundeld is en je aandacht éénpuntig is gericht op bijvoorbeeld één beeld of gedachte.

Stap 8- samadhi: in deze stap kun je in een soort intuïtieve staat van bewustzijn diverse dimensies ervaren, zoals die van vrede en verlichting. Dit kan voorbij het Ik Besef gaan en ontspannen.

Yoga oefeningenYin Yoga Energiegevende lichaamsoefeningen voor hoogsensitieve personen

In het boek ‘Yin Yoga – Energiegevende lichaamsoefeningen voor hoogsensitieve personen’ wordt dieper ingegaan op de 8 stappen van Patanjali. Je ontdekt tevens welke Yoga lichaamshoudingen je energie geven. Klik hier voor meer informatie over het boek & hoe je het kunt ontvangen.

Over Femke de Grijs

Als ervaringsdeskundige op het vlak van hooggevoeligheid en chronische vermoeidheid ben ik gespecialiseerd in het begeleiden van hoger opgeleide hoogsensitieve vrouwen, die last hebben van vermoeidheid. Ik leer ze hoe ze energieker en productiever zijn.

Ik heb voor het Verwey-Jonker Instituut onderzoek gedaan naar levenskunst en integreer deze wetenschappelijke kennis met een holistische visie. Ik gebruik ‘oude’ wijsheden, zoals de Yoga Sutra’s van Patañjali en yogaoefeningen in mijn begeleiding. Centraal staat mijn intuïtie; hiermee ontwikkelde ik een methode die je helpt om blokkades te overwinnen en energieker te worden!

Aanvullende blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *