Home   Blog   Patanjali en zijn achtvoudige pad: hoe dit je kan helpen als HSP!

Patanjali en zijn achtvoudige pad: hoe dit je kan helpen als HSP!

pad

Patañjali en zijn achtvoudige pad helpen je om meer rust te creëren in je hoofd en lijf. Vind hier alles over over wat je hierover moet weten zoals wie Patañjali is, wat zijn pad inhoudt, wat yoga sutra’s zijn en hiermee te maken hebben, zijn boek en meer!

Raja Yoga

Er zijn diverse stromingen en definities van yoga. Er is voor gekozen om  yoga beknopt vanuit een klassieke filosofie toe te lichten: Raja Yoga, ‘een Koninklijke weg naar eenwording’. Een moderne term voor yoga is levenskunst: het creëren van een levensstijl waarbij je duurzaam gelukkig bent.

Yoga betekent letterlijk: verbinding. Hiermee wordt de verbinding tussen onder andere je spirituele kern met je gedachten, emoties en lichaam bedoelt. Het leren beheersen van de bewegingen in je denkvermogen staat hierbij centraal. Met jouw gedachten kun je invloed uitoefenen op jouw sensitiviteit, emoties en lichaam.

Yoga sutra’s van Patañjali

Patañjali, een man die helder zag  schreef rond de 2e eeuw voor Christus Yoga Sutra’s: ‘regels’ om je denkvermogen in 8 stappen te leren beheersen. Deze 8 stappen worden ook wel paden of het achtvoudige pad genoemd. Ze kunnen tegelijkertijd beoefend worden: het ene gaat niet zonder het andere. Je kunt voelen of/welke pad(en) voor jou ‘nodig’ is/zijn.

vrouw doet yoga houding met armen

Wat kan je met de yoga sutra’s?

Circa 15-20% van de bevolking is een hoogsensitief persoon (HSP). HSP herkennen zich  in deze HSP kenmerken. Als je een HSP bent kunnen prikkels uit je omgeving, zoals meningen, verwachtingen en eisen van anderen extra binnenkomen. Hoogsensitiviteit kan, als je hier niet goed mee kan omgaan voor een hoop ongemak zorgen.

Prikkels en hoogsensitiviteit

HSP kunnen last hebben van de energie van anderen, zoals stemmingen of spanning op je werk. Misschien voel je je overvallen door iemands boosheid of drukte op een verjaardag? Je kunt bijvoorbeeld last hebben van onrust in je lijf, of je na een gesprek leeggezogen voelen.

Een vaak voorkomend probleem is dat HSP zich onzeker voelen, bijvoorbeeld als ze voelen of horen dat ze ‘anders’ zijn. Vanuit onzekerheid kun je extra openstaan voor de wensen vanuit je omgeving en je hierdoor laten meevoeren. Misschien ‘moet’ je veel en cijfer je jezelf weg. Vaak vinden HSP het lastig om ‘nee’ te zeggen en te ontspannen. Dit kan stressklachten, zoals gepieker of vermoeidheid geven en tot een vicieuze cirkel leiden. In deze tijden komen er relatief meer prikkels op ons af ten opzichte vroeger, waardoor bijvoorbeeld de kans op een burn-out groter is.

Je kan leren hoe je jouw eigen energie weer terugkrijgt, hoe je stress en vermoeidheid voorkomt en zelfs om de voordelen en kwaliteiten van jouw hoogsensitiviteit te gebruiken en bij jezelf te blijven. Zodat je zelfverzekerd en geconcentreerd bent en je dag plezierig en productief verloopt! Het achtvoudige pad kan je ondersteunen.

8 voudig pad door Patañjali

Hieronder ontdek je waar het achtvoudige pad van Patañjali volledig beschreven staat en welke 8 stappen hier concreet bij horen.

Het achtvoudige pad boek
Het achtvoudige pad van Patañjali is in diverse boeken beschreven, zoals in het boek van Taimni (dat heb ik voor mijn yogaopleiding gelezen).

de Yoga Sutra's van Patanjali door dr. Taimni
Ik werk samen met bol.com. Dit artikel bevat daarom affiliate links. Als je via de links in dit artikel bij bol.com dit boek/iets anders bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor en steun je mij. Dit waardeer ik zeer! Jij betaalt niets extra.

Hier vind je een PDF met daarin het 8 voudige pad van Patanjali. Voor veel mensen zijn ze lastig te lezen/begrijpen, daarom volgt hieronder een samenvatting.

Stap 1: yama’s

Geef in gedachten, woorden en handelen geen aandacht aan:

  • geweld
  • onwaarachtigheid
  • diefstal
  • gebrek aan zelfbeheersing
  • hebzucht

De filosofie hierachter is dat deze gewoontes (zeker op de lange termijn) pijnlijke gevolgen kunnen veroorzaken.

Stap 2: niyama’s

Geef in gedachten, woorden en handelen aandacht aan:

  • zuiverheid (zoals biologisch eten)
  • tevredenheid
  • zelfstudie (zoals je gedachten en emoties onderzoeken)
  • overgave (aan een Groter Plan: ervoor kiezen om soms ook even niet te weten wat er gaat gebeuren)

Door bovenstaande in je leven te integreren kan je denkvermogen onthecht raken van prikkels die van buitenaf komen, waardoor je je rustig kan voelen.

Stap 3: asana’s

Doe fysieke lichaamshoudingen. Door je lichaam te bewegen kun je het gezond en in conditie houden en ontspanning ervaren.

Als je jouw lichamelijke grenzen ontdekt en accepteert kun je geestelijk en lichamelijk groeien en letterlijk in beide opzichten flexibeler worden. Doe bijvoorbeeld deze yogaoefeningen (raadpleeg bij klachten altijd een arts!).
Femke de Grijs doet yoga

Stap 4: pranayama

Beheers energiestromen, zoals je ademhaling. Ademen naar de buik kan ontspannend zijn.

Stap 5: pratyahara

Trek je zintuigen terug die op de buitenwereld zijn gericht en breng je aandacht bewust naar binnen. Je ogen sluiten kan helpen.

Stap 6: dharana

Concentreer je aandacht op dat wat je kiest, zoals een mantra.

Stap 7: dhyana

Neem waar hoe je concentratie gebundeld is en je aandacht eenpuntig is gericht op bijvoorbeeld één beeld of gedachte.

Stap 8: samadhi

In deze stap kun je in een soort intuïtieve staat van bewustzijn diverse dimensies ervaren, zoals die van vrede en verlichting. Dit kan voorbij het Ik Besef gaan en ontspannen.

Meer weten?

In het boek ‘Yin Yoga – Energiegevende lichaamsoefeningen voor hoogsensitieve personen’ wordt dieper ingegaan op de 8 stappen van Patanjali. Je ontdekt tevens welke Yoga lichaamshoudingen je energie geven als vrouwelijke vermoeide HSP.
Yin Yoga Energiegevende lichaamsoefeningen voor hoogsensitieve personen
Klik hier voor meer informatie over het boek & hoe je het kunt ontvangen.

In mijn begeleiding kan ik je verder leren hoe jij jouw hoogsensitiviteit als kracht inzet, energieker wordt (zodat je vermoeidheid en stress voorkomt) en hoe je bij jezelf blijft.

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende blogs

Deze blog werd gepubliceerd op 5 november 2012 en werd geüpdatet op 13 april 2023

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven