Home   Blog   Ga je naar Frankrijk (Dordogne) als HSP? 5 tips!

Ga je naar Frankrijk (Dordogne) als HSP? 5 tips!

bloemen uitgedroogd

Ga je als HSP naar de Dordogne? De Dordogne is het op twee na grootste departement in Frankrijk. Er is genoeg te zien en te doen! In deze blog deel ik mijn tips met je zodat ook jij een fijne tijd in de Dordogne kan hebben.

Tip 1. Kies een gunstige temperatuur

Mathijs en ik reizen sinds 15 december. Op 8 januari vertrekken we naar Nieuw Zeeland en in die tussentijd wilden we graag met hond Otje met de auto weg. We hadden gekozen voor de Dordogne omdat het relatief kort rijden is (voor ons circa 12 uur: wij zijn in de regio Bas-Périgord) en de temperatuur iets aangenamer is dan in Nederland.

Wees je bewust van de temperatuur en zoek een gunstige periode op: in de winter wanneer wij er zijn (december/januari) is het iets warmer ten opzichte van Nederland. Af en toe zitten we buiten en genieten we van de warmte van de zon. Het waait ook een stuk minder dan dat we gewend zijn in de kop van Noord-Holland, erg prettig. We zouden dit echter niet aanraden om te overwinteren; daarvoor vinden we het te koud. In de zomer was het op ons adres echter 47 graden, check van tevoren de verwachte temperaturen en kiest iets uit waar jij blij van wordt ;).

Mathijs van der Beek zit op een bankje in de Dordogne

Tip 2. Oriënteer je

Waar wil je naartoe en waarom? Laat je als HSP leiden door je gevoel! Ik neem ter inspiratie wat Nederlandstalige reisgidsen mee (van Michelin, Capitool en ANWB extra ), zodat ik een beetje weet wat er in de omgeving zoal te zien en te doen is.


de Groene Reisgids Dordogne, Lot, Périgord - MichelinCapitool reisgids Dordogne, Bordeaux en de ZuidwestkustANWB Extra Dordogne
Ik werk samen met bol.com. Dit artikel bevat daarom affiliate links. Als je via de links in dit artikel iets (zoals een reisgids) bij bol.com bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor en steun je mij. Dit waardeer ik zeer! Jij betaalt niets extra.

Grot bezoeken

In de omgeving zijn mooie kastelen en grotten. Kastelen en bijzondere huizen vind je soms langs de weg: prachtig!

kasteel in de Dordogne

Mathijs en ik besluiten om de grootste grot in Périgord genaamd Le Gouffre de Proumeyssac (‘De kristallen kathedraal’)  te bezoeken. We hebben geluk: we gaan met een relatief kleine groep, de groep die na ons komt is veel groter (in de zomer schijnt het zelfs enorm druk te zijn). Wij deden de klassieke tour.

Nadat we door een gang (inclusief vleermuis) liepen, was de grot bijna helemaal donker. Totdat er een ware licht- en geluidshow begon. Ik wist niet wat ik meemaakte. Het leek de Efteling wel ;). Langzaam werd de grot van boven tot beneden verlicht. Prachtige glinsteringen en kristalstructuren werden stuk voor stuk zichtbaar. Het had wel iets weg van Droomvlucht :).

grot in Frankrijk
Tip als je niet 100% Frans verstaat: vraag om een koptelefoon met Nederlandstalige vertaling van de tour. Alhoewel de Franse gids ter plekke veel meer vertelde dan op de audio-opname, vonden wij het leuker om de uitleg te horen dan te lezen (je kon ook om een informatieblad vragen waarin een en ander uitgelegd staat).

Het mooiste van deze tour vond ik de licht- en geluidshow op het begin (omdat ik deze niet verwachtte kwam dit goed binnen ;). Op het einde van de show kwamen nogal wilde knipperlicht flitsen: niet geschikt voor iemand met epilepsie en niet erg prettig voor HSP. Je kunt je dan bijvoorbeeld even omdraaien. Wij kregen de show ook een tweede keer te zien: toen was dit een andere show zonder deze knipperlichten.

Ook handig om te weten: Mathijs en ik vonden de energie in de grot niet top en ik vond het best wel toeristisch; zorg er voor dat je goed bij je eigen energie blijft en richt je aandacht vooral op de grot (en het gesteente) zelf (en niet op de geschiedenis van de grot wat betreft mensen ;).

Tip 3. Zoek de natuur op

Er zijn hier sprookjesachtige plekjes in de natuur met dieren: iets wat goed aansluit op HSP! Zo zien wij op een gegeven moment vanuit ons huis een roofvogel langsvliegen. roofvogel in de Dordogne

Wij sliepen in een huis met een paar hectare tuin, waar wij ons heerlijk in konden vermaken.

bomen in de Dordogne in zonlicht

Ook hond Otje had het erg naar haar zin, vaak rent ze door de tuin:

Schapendoes Otje rent in de tuin voor een huis in de Dordogne

Omdat ik erg van fotograferen hou, maak ik veel foto’s in de tuin waaronder van een enorme denneboom:

dennetak foto gemaakt door Femke de Grijs

Hier vieren we kerst en ook oud en nieuw (dat heel rustig is: geen vuurwerk te bekennen. Erg ‘HSP Proof’ en ook geschikt voor honden die niet van vuurwerk houden!). In het huis maak ik een foto van de kerstkrans:

kerstkrans denneappel

Tip 4. Ga wandelen

In december is het geen lekker fiets weer. Wij zijn hier gaan wandelen met hond Otje, wat we leuk vonden! Omdat het hier soms regent, ben ik ook geregeld binnen en lees ik boeken.

Tip 5. Eet lekker!

Ik eet vegetarisch en soja– en glutenvrij. Verder houd ik van biologisch eten. Hou je hier ook van? Check dan deze tips;

Glutenvrije inspiratie:

In de supermarkt kun je letten op de afdeling ‘Aliments de régime’, soms vind je ook wat glutenvrije producten bij de vriesafdeling. Ik was verrast door het glutenvrije assortiment in de Intermaché (supermarkt) in le Bugue.

Hier vind je voorbeelden van merken met glutenvrije producten waar je op kan letten in winkels. Denk maar aan:

Broodtip:
In de Dordogne is kastanjebrood (Pain de châtaignes) in principe glutenvrij, dit brood kun je soms vinden in de supermarkt/bakkerij. Sommige producten met kastanjemeel zijn ook glutenvrij.

Glutenvrije restaurants kun je bijvoorbeeld vinden via:

  • Schär (via deze site kun je ook glutenvrije winkels vinden)

Algemene tips:
In een crêperie kun je om een crêpe gemaakt van boekweit vragen (farine de sarrasin of blè noir). Omdat ik zelf bij voorkeur geen geraffineerde suiker eet en crêpes dat bijna altijd bevatten, heb ik geen crêpes gegeten.

Wil je uitleggen dat je glutenvrij eet?
Niet alle Fransen begrijpen/spreken Engels. Begrijp/praat je zelf geen Frans? Neem dan bijvoorbeeld een vertaalApp of iets dergelijks mee. Hier vind je inspiratie hoe je in het Frans kan uitleggen dat je glutenvrij eet. Dit is tevens de site Franse vereniging van glutenintolerantie.

Let op kruisbesmetting en vraag voor de zekerheid altijd overal of het product/menu 100% zonder gluten is als dit niet op een etiket staat.

Biologische producten

Vind je bijvoorbeeld hier. Bij de diepvriesafdeling in de Intermarché in Le Bugue vond ik deze veganistische biologische Falafel opties. De meest rechter variant op de foto (met tomaten) vonden Mathijs en ik het lekkerst.

vleesvervangers in Frankrijk

Vegetarische/veganistische restaurants

Vegetarische en veganistische restaurants kun je vinden via de site/app Happy Cow.

Altijd handig: heb je iets via internet gevonden waar je graag heen wilt? Bel even en check of hetgeen je wilt bezoeken nog wel bestaat en open is.

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Meer weten?

Bekijk hier de manieren hoe ik je graag verder help.

Aanvullende blogs:

Deze blog werd gepubliceerd op 5 januari 2018 en werd geüpdatet op 27 oktober 2023

2 reacties op “Ga je naar Frankrijk (Dordogne) als HSP? 5 tips!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Sonja avatar
    Sonja

    Heerlijk de dordogne als je hsper bent. Eerste dagen was ik van slag, dizzy,down maar daarna zoooo genoten van de bossen, wandelen, paardrijden, dobberen in de dordogne zelf. We hebben onze caravan achter gelaten in een stalling en aankomende vakantie is al weer geboekt daar.

    1. Femke de Grijs avatar

      Wat gaaf Sonja!

      Groetjes,
      Femke

Scroll naar boven