Vandaag is hond Otje 11 jaar geworden! Tijd om terug te blikken; wat heb ik zoal van haar geleerd waar andere HSP ook iets aan hebben?
Les 1. Heb de moed om te kiezen voor wat jij wilt
Als kind was ik bang voor honden. Toen ik mijn voormalige vriend ontmoette tijdens mijn studie, hadden ze 3 honden in zijn ouderlijk huis, waaronder een Schapendoes. Door haar kwam ik van mijn angst voor honden af en werd ik Schapendoesfan! Het werd een grote wens om later ook voor een ‘eigen’ hond te zorgen.
Uren zocht ik op internet naar wat voor honden er bestonden en welke mij aanspraken. Ik kwam tot 3 hondenrassen. Als ik mijn wens voor een hond met anderen deelden, hadden mensen in mijn omgeving vaak allerlei bezwaren zoals: “Maar hoe moet dat nou met je werk, dat kan toch niet samen gaan?” Toch voelde ik dat dit heel goed samen kon gaan.
Ik maakte een commitment voor mijn droomleven en voor hetgeen mij het leukst leek: een Schapendoes!
Les 2. Durf ‘nee’ te zeggen
Toen ik eenmaal had gekozen voor een Schapendoes, schreef ik mij in op een wachtlijst bij een fokker. De fokker vertelde dat ik als eerste een pup mocht kiezen als de pups geboren waren. Eenmaal geboren ‘wist’ ik meteen welke pup ik wilde hebben. De fokker kwam terug op haar keuze en ik mocht gaan voor mijn ‘tweede keuze’. Dit voelde niet kloppend voor mijzelf en de hond; wie wil er nou een tweede keuze zijn?
Ik schreef mij in op een andere wachtlijst bij een andere fokker.
Les 3. Wees in het Nu
Na een tijdje werd ik gebeld; er waren pups geboren en ik mocht op bezoek komen. Deze fokker zou bepalen welke pup bij wie terecht zou komen.
Toen ik het nestje met 6 pups ontmoette, had ik geen directe voorkeur. Alle pups vond ik even schattig. Alhoewel mijn hoofd wilde weten welke pup het beste mij bij zou passen, werd ik uitgenodigd om in het Nu te zijn.
Les 4. Speel
Elke week kwam ik op bezoek bij de pups. In de loop der tijd werd hun karakter duidelijker. Eén hondje sprong er voor mij uit; ze speelde graag en ik noemde haar ‘clowntje’.
Les 5. Geniet
De fokker koppelde mij aan dit leuke ‘clowntje’, die ik Otje noemde. Wat een feest! Na 8 weken mocht ik haar ophalen. Ik genoot en geniet nog steeds intens van haar.
Les 6. Wees nieuwsgierig
Alhoewel Otje een herdershond en geen jachthond is, houdt ze van snuffelen. Ze herinnert me eraan om nieuwsgierig te blijven.
Les 7. Eet gezond
Ik was opgegroeid met het idee dat honden brokjes horen te krijgen, maar ontdekte dat dit niet natuurlijk is. Via onder andere boeken ontdekte ik diverse alternatieven. Hond Otje krijgt nu vers vlees en groenten, waar ze van houdt.
In de loop der jaren ben ik ook anders gaan eten, ik heb het gevoel dat mijn lichaam het hier beter op doet.
Les 8. Neem alleen wat nodig is
Elk jaar ging ik met Otje naar de dierenarts voor de jaarlijkse vaccinatie. Ik ontdekte op een gegeven moment dat vaccinaties ook bijwerkingen voor honden kunnen hebben. Dierenarts Tannetje Koning schat dat 2%-5% van de honden verkeerd reageert op een vaccinatie.
Er zijn alternatieven, waardoor veel jaarlijkse vaccinaties vaak niet nodig zijn. Via een titerbepaling kan meestal worden vastgesteld hoeveel antilichamen er nog aanwezig zijn (dit kan niet met de ziekte van Weil) en of/wat er precies gevaccineerd dient te worden. Dierenartjs Tannetje Koning merkt in de praktijk dat een enting 5-7 jaar of langer werkt. Niet alle dierenartsen bieden een titerbepaling aan; ik ging op zoek naar een dierenarts die dit wel doet.
Deze video gaat er dieper op in:
Les 9. Ondersteun je lichaam
Vlooien, teken (en anaplasma; een ‘zusje’ van de ziekte van Lyme), goedaardige melkklier tumortjes; Otje heeft in de loop der jaren diverse lichamelijke uitdagingen gehad.
Geregeld liep ik ‘vast’ in de reguliere gezondheidszorg met haar. Ter aanvulling op de reguliere gezondheidszorg ondersteunen we haar daarom bijvoorbeeld met healing en aanvullende middelen (zoals kruiden via een holistische dierenarts). Ik gebruikte daarvoor mijn intuïtie en merk dat Otje het hier goed op doet.
Les 10. Sta stil bij de dood (en haal alles uit het leven)
De afgelopen jaren heb ik mij geregeld verdiept in de dood vanuit een spirituele visie, onder andere door cursussen in het buitenland hierover te volgen. Ik vind dit een heel boeiend onderwerp, omdat ik voel dat er ‘meer’ is tussen hemel en aarde en de dood voor mij niet als ‘het einde van alles’ voelt. Het hielp mij om prioriteiten te stellen en te doen wat ik het liefste doe: voluit leven, voor onbepaalde tijd de wereld over reizen (met mijn partner en Otje) en vrouwelijke HSP helpen om ook voluit te leven.
Een paar weken geleden ontdekten we dat Otjes lichaam lymfoom heeft. We hebben alle behandelopties op een rij gezet en behandelen haar op een manier die voor ons prettig voelt. Het belangrijkste vinden we dat de kwaliteit van Otje haar leven zo hoog mogelijk is, daar zetten we ons nu voor in. We leven van dag tot dag met haar en genieten van de tijd dat ze hier nog op aarde bij ons is.
Update december 2021: Otje is overleden. Ik ben dankbaar voor alles wat ze me heeft gebracht (dat is nog veel meer dan ik in deze blog heb gedeeld ;)).
Les 11. Wees onvoorwaardelijke liefde
♥♥♥
Vond je dit artikel waardevol? Doneer!
Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>
Over Femke de Grijs
Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.
Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.
Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.
Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.