HSP en daten: 5 tips voor een geslaagde date!

liefdeskoppel

Ben jij net zoals 1 op de 5 mensen een hoogsensitief persoon (HSP) en herken jij je in deze HSP kenmerken? Wil jij binnenkort op date, zonder dat je er bekaf van terug komt?

Check dan de onderstaande tips voor een fijne date! Je kunt de tips toepassen als je met een mogelijke nieuwe liefde gaat daten, maar ook als je in een liefdes-of vriendschapsrelatie iets leuks met je/een vriend(in) gaat doen en in die zin gaat ‘daten’.

5 tips die je helpen bij daten:

Tip 1. Luister naar je gevoel

Ga op date met een persoon waar jij je goed bij voelt. Twijfel je? Neem je twijfelgevoelens serieus! Voelt het niet goed? Doe het niet!

Tip 2. Kies een locatie uit waar jij je prettig bij voelt

Hou je niet van dat drukke café? Kies iets rustigers uit! Voorkom bijvoorbeeld dat je afspreekt op deze energievretende plekken.

Tip 3. Doe een activiteit die je aanspreekt

Vind je bowlen niets? Of wil je liever niet zwemmen? Kies een bezigheid uit waar jij je prettig bij voelt.

Tip 4. Blijf bij je eigen energie

Door bij je eigen energie te blijven voorkom je dat je extreem openstaat, alles keihard binnenkomt en dat je energie van je omgeving en van je date overneemt. Dit kan onder meer leiden tot vermoeidheid.

handen vasthouden

Tip 5. Laat jezelf zien!

Heb je nog last van je hoogsensitiviteit : heb je bijvoorbeeld minder energie en kan je minder ten opzichte van niet-HSP? Wees je bewust van de kracht van je hoogsensitiviteit . Er zijn ook heel veel voordelen van hoogsensitiviteit. Leer je hoogsensitiviteit beheersen en het inzetten als een kracht, zodat je de voordelen ervan benut!

Verstop jezelf en je hoogsensitiviteit niet: laat jezelf zien en deel wat er in je omgaat. Zeg eventueel dat je HSP bent.

Meer weten?

In de training ‘Floreer in je werk als hoogsensitieve vrouw‘ ontdek je onder andere:

 • Hoe je bij je eigen energie blijft.
 • Hoe/wanneer je tegen anderen zegt dat je HSP bent.
 • Hoe je je hoogsensitiviteit inzet als een kracht.

Floreer in je werk als hoogsensitieve vrouw, Training gegeven door HSP Femke de Grijs
Klik hier voor meer informatie over de training & hoe je mee kan doen>>>

Wil je de verdieping in? In het Complete HSP Jaartraject ‘Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit!‘ ontdek je hoe je als HSP fijne vriendschappen en een liefdesrelatie creëert.

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende artikelen:

Deze blog werd gepubliceerd op 5 augustus 2017 en werd geüpdatet op 12 november 2021

6 reacties op “HSP en daten: 5 tips voor een geslaagde date!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Ria avatar
  Ria

  Hoy Femke,
  Als burnoutster ben je steeds zoekende en lees ik graag jou mails. De eigenschappen van hooggevoelig zijn komen exact uit bij die van adhd er! Klopt dit?
  Vriendelijke gr. ria

  1. Femke de Grijs avatar
   Femke de Grijs

   Hey Ria,

   Wat leuk om te horen dat je graag mijn mails leest! Bedankt ook voor je interessante vraag. Ik heb ervoor gekozen om hier uitgebreider op in te gaan in de training ‘Floreer in je werk als hoogsensitieve vrouw‘ :).

   Groetjes,
   Femke

 2. Martine avatar
  Martine

  Hallo Femke,
  Ik ben als HSP blij je ontdekt en gevonden te hebben, je artikels helpen mij vaak en ik haal er veel wijsheid uit. Dankje wel, ik ben gescheiden, mijn ex beweerde niet met een HSP te kunnen leven ….
  Onwetendheid en of domheid hoop ik….ik voel me zeker niets minder nadat mijn advocaat me persoonlijk vertelde dat hij mijn gevoel ook graag eens wilde voelen, omdat wij alles intenser en dieper kunnen waarnemen. Helaas de pijn is er vaak niet minder om, al is de euforie het gelukzalige gevoel ook niet te onderschatten. Als het maar in balans blijft kan ik er mee leven…

 3. Pauline avatar
  Pauline

  Femke, ik weet al jaren dat ik HSP ben. Inmiddels ben ik 60 en wil gaan daten. Kun je mij een site aanraden die veilig is?

  1. Femke de Grijs avatar
   Femke de Grijs

   Dag Pauline,

   Leuk dat je wilt gaan daten!

   Ik ben gespecialiseerd in hoogsensitiviteit en niet in veilige datesites die ‘HSP proof zijn’ en kan je daar helaas niet bij helpen. Ik hoop dat ik je zo voldoende heb geïnformeerd en wens je verder een fijne dag.

   Groeten,
   Femke

Scroll naar boven