Social media en hooggevoeligheid lastig? 5 tips om overprikkeling te voorkomen

social media op smarthpone

Social media (bijvoorbeeld op je smartphone) kan een overprikkeld gevoel geven als je hoogsensitief bent. Deze 5 tips en wat je moet weten over een social media dieet helpen verder!

Wat is social media?

Social media zijn online applicaties (mogelijkheden, toepassingen) om informatie  zoals teksten, geluiden en/of beelden met elkaar te delen. Er vindt vaak veel interactie plaats tussen mensen.

Voorbeelden van social media kanalen en sites zijn:

Social media heeft onder meer invloed op de hersenen:

YouTube video

Voordelen social media

Social media heeft heel veel voordelen; zo kun je elkaar relatief snel wereldwijd inspireren door dingen te delen die voor jou belangrijk zijn, of elkaar helpen. Het voordeel van internet is dat dit, in tegenstelling tot boeken vaak de meest actuele informatie bevat.

Ongeveer 1 op de 5 mensen is een hoogsensitief persoon (HSP) en herkent zich in deze HSP kenmerken. Prikkels komen bij HSP intenser binnen: ten opzichte van ‘niet HSP’ zijn HSP extra gevoelig voor prikkels. Dit kunnen ook allerlei prikkels zijn die online binnenkomen; denk aan geluidjes als je een nieuw berichtje ontvangt, of een foto die voorbij komt waarbij je de emoties van de ander waarneemt. Dit heeft voordelen: misschien word je blij van het ontmoeten van andere HSP op Facebook, of het welkom heten van andere HSP in je TimeLine. Dit kan als HSP veel energie geven.

Nadelen social media

Maar hoe doe je dat nou, als je actief bent op Twitter, Facebook, LinkedIn en/of andere kanalen en je constant veel prikkels in de vorm van  berichtjes voorbij ziet/hoort of voelt komen?! Dit kan onder meer stress geven.

Wellicht word je tureluurs van social media en ben je het overzicht kwijt en voel je na veel gecomputer spanning in je schouders. Sommige mensen verliezen zichzelf in social media en zitten continu te lezen, liken en volgen. Wellicht raak je verslaafd aan alsmaar op de hoogte blijven van nieuws of het krijgen van ‘likes’ en goedkeuring, of moeten een paar dagen bijkomen van al die berichtjes en worden uitgeput door  social media.

Je kunt als HSP leren hoe je voorkomt dat je overspoeld raakt door social media en leren hoe overzicht krijgt en behoud. Dat geeft een ontspannen lijf en een rustig leeg hoofd!

Hoogsensitiviteit en social media

HSP voelen vaak ook online heel goed aan wat ze voor een ander kunnen betekenen en hoe ze een ander kunnen helpen. Als een HSP zijn hoogsensitiviteit nog niet goed beheerst, kan hij zichzelf hierin verliezen. Afhankelijk van wat voor HSP type je bent, kan je als HSS extra prikkels opzoeken (omdat je bijvoorbeeld nieuwsgierig bent naar informatie), ook online! Als je altijd voor een ander bezig bent, en jezelf wegcijfert, kan dit moe maken.

Instagram foto maken

Overprikkeling

Ook kun je als je je hoogsensitiviteit nog niet goed beheerst, kun je op social media maar bezig blijven en vergeten waar je mee bezig was. Immers: een druk op de knop is snel gemaakt. En voor je het weet beland je van het ene, in het andere venster. Met weer een andere energie.

Overprikkeld door smartphone

Als er (on)bewust teveel prikkels zijn binnengekomen (bijvoorbeeld via social media op je smartphone), raakt je gevoelige zenuwstelsel overprikkeld.

Op zo’n moment kun je je moe of  tureluurs voelen, of zelfs geïrriteerd zijn door bijvoorbeeld een mailtje wat net verkeerd valt. Emoties van jezelf en een ander kunnen dan door elkaar heen lopen. Het kan HSP soms dagen kosten, om weer bij te komen van allerlei indrukken.

Tip voor HSP en social media:

Tip 1. Begrens

Bepaal van tevoren of en hoelang je aan sociale media wilt besteden. Zo voorkom je dat je maar bezig blijft, je gedachteloos gaat scrollen en onbewust allerlei niet voedende beelden tot je neemt.

Social media dieet

Heel bewust omgaan met je tijd op social media en dit verminderen en soms stoppen wordt ook wel een social media dieet genoemd. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een wekker zetten die je helpt om je herinneren wanneer je voldoende tijd aan aan social media hebt besteed. Zet meldingen uit van social media die je niet voedt.

Tip: ga na een uur stilzitten even 5 minuten bewegen.

Tip 2. Wees realistisch

Het is in principe niet mogelijk om al je Facebook vrienden 24/7 100% te volgen, en al helemaal niet als je dat ook nog is met al je andere social media profielen wilt doen.

Voel bewust of en welke social media kanalen jou écht voeden. Vraag jezelf ook eens bewust af wat je met je social media profielen wilt (zoals: inspireren, anderen helpen/geholpen worden), en of/hoeveel/weinig berichtjes ‘echt’ kloppend voor jou zijn.

Tip 3. Orden

Gebruik een systeem om orde aan te brengen. Zo kun je in Twitter je lijsten maken, maak bijvoorbeeld een lijst met mensen die je ‘in het echt’ ook kent, of een lijst van mensen met een gemeenschappelijke interesse etc. Door ordening aan te brengen, breng je overzicht en rust aan.

smartphone is een foto aan het maken

Tip 4. Werk met intenties

Als HSP ben je als je jouw sensitiviteit beheerst heel goed in staat om waar te nemen wanneer je het beste wat kan doen. Zoals weten wanneer je op je Timeline of Nieuwsoverzicht ‘moet’ kijken, of wie je ‘moet terugvolgen’. Zeg bijvoorbeeld tegen jezelf: ”Ik voel wanneer het de juiste tijd is om te tweeten, of even op mijn timeline te kijken, of naar welke persoon ik bewust met aandacht ”moet” kijken”. Onderzoek woorden/specificaties  die qua gevoel het beste bij jou ”matchen”.

Tip 5. Beheers je hoogsensitiviteit

Veel HSP beheersen hun hoogsensitiviteit nog niet goed en kunnen nog niet goed bij zichzelf blijven. Ze hebben last van allerlei (on)bewuste gedachten die hen online kunnen afleiden, en een warboel en een vol hoofd veroorzaken. Dit kan moe maken. Leer daarom je hoogsensitiviteit beheersen en hoe je bij jezelf blijft, zodat je ontspannen en gefocust bent.

Meer weten?

In het Complete HSP Jaartraject ‘Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit!’ ontdek je hoe je je hoogsensitiviteit beheerst en hoe je bij jezelf blijft, zodat je ontspannen en gefocust bent.

cover van het Jaartraject Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit

Klik hier voor meer informatie over het Jaartraject en hoe je deel kunt nemen>>>

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende blogs

Scroll naar boven