Hoe overleef je als HSP de Feestdagen? 3 Tips!

Ongeveer 1 op de 5 mensen is hoogsensitief persoon (HSP) en herkent zich in deze HSP kenmerken. Hoogsensitieve mensen hebben een gevoeliger zenuwstelsel en staan extra open voor prikkels zoals sfeer. Dit heeft voordelen: zo kunnen hoogsensitieve mensen extra genieten van feestdagen. Hoogsensitiviteit kan ook nadelen hebben als je niet weet hoe je de vruchten van hoogsensitiviteit plukt…

Sommige hoogsensitieve mensen vinden feestdagen lastig. Feestdagen kunnen leiden tot fysieke, emotionele en mentale klachten. Misschien zijn Sinterklaas, Kerst en Oud & Nieuw voor jou als HSP een stressvolle periode? Wellicht heb je pijn hebben aan je schouders, ben je zenuwachtig zijn of pieker je? Misschien pieker je over voorbereidingen, veel gereis of grote groepen mensen bij elkaar? Of zie je op tegen vervelende geluiden zoals harde muziek of vuurwerkangst bij Oud & Nieuw?

Hoogsensitieve mensen kunnen ten opzichte van niet-HSP klachten zoals stress en angst rondom feestdagen extra intens ervaren. Ze kunnen dit bijvoorbeeld ervaren door harde geluiden zoals van vuurwerk, dat extra intens bij hen binnenkomt.

Hieronder vind je diverse redenen waarom HSP feestdagen lastig vinden en tips die je verder helpen:

4 redenen waarom HSP feestdagen lastig vinden:

1. Je wilt anderen niet teleurstellen

Hoogsensitieve mensen staan extra open voor prikkels die niet uitgesproken worden. Ze kunnen goed ‘tussen de regels doorlezen’. Hoogsensitieve mensen zijn sterk in het waarnemen en aanvoelen van andermans verwachtingen. Dit kunnen ook tegenstrijdige behoeften van mensen onderling zijn.

Dit heeft voordelen zoals dat je anderen het gemakkelijk naar de zin kan maken en een ander op zijn/haar gemak kan stellen.

Als je je hoogsensitiviteit nog niet inzet in je voordeel, kun je je verliezen in prikkels zoals van (social) media en bijvoorbeeld anderen niet willen teleurstellen. Misschien heb je last van onuitgesproken verwachtingen, wil je voorkomen dat anderen het niet naar hun zin hebben en verlies jij jezelf hierin? Wellicht wil je het iedereen naar de zin maken en met iedereen ‘leuke dingen doen’ en ben je aan het pleasen en cijfer je jezelf weg? Het kan ook zo zijn dat je merkt dat je niet kunt voldoen aan andermans verwachtingen en dat jij je hierdoor schuldig voelt. Dit kan moe maken.

2. Je legt de lat te hoog
Verder zijn hoogsensitieve mensen vaak perfectionistisch. Dit kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je een mooie kersttafel kan maken.

Als hoogsensitiviteit nog niet ingezet wordt als voordeel kan het ertoe leiden dat je ‘perfecte’ en alleen maar leuke feestdagen wilt creëren. Dit kan bijvoorbeeld komen door social media: veel social media kanalen geven een (te) geromantiseerd en onrealistisch beeld van de feestdagen. Wellicht leg je de lat te hoog (omdat je bijvoorbeeld wilt voorkomen dat anderen je niet goed genoeg vinden) en neem je teveel hooi op je vork? Misschien voel jij je wel een controlfreak en durf je niets uit handen te geven en om hulp te vragen, omdat je denkt dat anderen het niet zo goed als jou kunnen?

3. Je kunt moeilijk grenzen aangeven
Als hoogsensitiviteit wordt ingezet als een kracht voel je als HSP waar je grenzen liggen en durf je deze ook aan te geven.

Misschien zet je je hooggevoeligheid nog niet in als kracht en heb je moeite met begrenzing:

  • Hou je van weinig spullen, ben je een minimalist en vind je het lastig om ‘rommel cadeautjes’ te krijgen met Sinterklaas?
  • Ben je super gevoelig voor voeding en vind je het moeilijk om ‘nee’ te zeggen tegen eten/drinken tijdens het Kerstdiner waar je niet goed tegen kan?
  • Heb jij je agenda helemaal hebt volgepland met allemaal verplichtingen waar je eigenlijk helemaal niet op zit te wachten?

HSP kunnen grenzen aangeven en ‘nee’ zeggen lastig vinden, omdat ze bang zijn dat anderen hen dan niet meer aardig vinden en teleurgesteld/emotioneel raken en zij dat zelf kunnen voelen/overnemen. Sommige hoogsensitieve mensen kunnen zo bang worden voor andermans mening, dat ze feestdagen en mensen willen vermijden.

3 tips voor fijne feestdagen

Niet elke HSP heeft last van de feestdagen: je kunt ook fijne feestdagen ervaren! Deze tips helpen je hierbij:

Tip 1. Blijf goed bij je eigen energie
Leer je hooggevoeligheid inzetten in je voordeel. Versterk je eigen energie en blijf goed bij je eigen energie. Voel of/hoe jij de feestdagen wilt vieren en  handel hiernaar. Zo voorkom je dat je meegaat in hectiek, last hebt van stress of angst of dat je overmand raakt door andermans energie, wensen en verwachtingen en dat je je eenzaam voelt.

Tip 2. Begrens
Deel wat je wel en niet wilt. Begrenzen voorkomt dat je andermans koers, maar jouw eigen koers leeft. Jouw eigen koers leven maakt (zeker op lange termijn) gelukkiger. Hier heb jij niet alleen zelf het meeste aan, maar jouw omgeving ook! In deze blog geef ik tips hoe je kan begrenzen.

Een leuke feestdagen film voor HSP die ingaat op het delen van grenzen is A Wish For Christmas:

Tip 3. Creëer balans
Creëer een een goede balans tussen ‘geven’ en ‘ontvangen’ en actie en rust. Als je een goede balans in jouw leven hebt, heb je energie.

Over Femke

Als digitale nomade reis ik samen met mijn vriend Mathijs en hond Otje de wereld over. Dit is een droom die uitkomt.

Lang was ik uitgeput en was reizen voor mij niet mogelijk. Dit kwam doordat mijn lichaam chronisch ziek bleek te zijn en ik mijn hoogsensitiviteit nog niet goed beheerste. Toen mijn lichaam goed werd behandeld en ik mijn hoogsensitiviteit leerde beheersen en inzetten als kracht, bloeide ik op.

Mijn kennis en inspiratie deel ik graag met jou, zodat je kan stralen! Ik leer hoger opgeleide vermoeide vrouwelijke HSP hoe ze energieker zijn aan de hand van mijn unieke methode.

Meer weten?

Doe de Fijne Feestdagen oefening voor HSP, die je als bonus cadeau krijgt bij mijn complete HSP Jaartraject ‘Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit! :).

Aanvullende artikelen:

1 reactie(s) op "Hoe overleef je als HSP de Feestdagen? 3 Tips!"

  • Door: simone op 15 november 2018

    met oud en nieuw ga ik altijd even een uurtje liggen en als het bijna 00:00 uur is doe ik alvast de oordoppen in – mijn tip als mede hsp 😉 gr.simone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *