Home   Blog   Hoe overleef je als HSP de Feestdagen? 3 Tips!

Hoe overleef je als HSP de Feestdagen? 3 Tips!

kerstmis met kerstbal in kerstboom

Ongeveer 1 op de 5 mensen is hoogsensitief persoon (HSP) en herkent zich in deze HSP kenmerken. Hoogsensitieve mensen hebben een gevoeliger zenuwstelsel en staan extra open voor prikkels zoals sfeer.

Dit heeft voordelen: zo kunnen hoogsensitieve mensen extra genieten van feestdagen. Hoogsensitiviteit kan ook nadelen hebben als je niet weet hoe je de vruchten van hoogsensitiviteit plukt…

Sommige hoogsensitieve mensen vinden feestdagen lastig. Feestdagen kunnen leiden tot fysieke, emotionele en mentale klachten. Misschien:

  • Zijn Sinterklaas, Kerst en Oud en Nieuw voor jou als HSP een stressvolle periode?
  • Ben je zenuwachtig of pieker je over voorbereidingen, veel gereis of grote groepen mensen bij elkaar?
  • Zie je op tegen vervelende geluiden zoals harde muziek of vuurwerkangst rondom Oud & Nieuw?
  • Ben je bang dat de feestdagen je uitputten?

Hoogsensitieve mensen kunnen ten opzichte van niet-HSP klachten zoals stress en angst rondom feestdagen extra intens ervaren. Ze kunnen dit bijvoorbeeld ervaren door harde geluiden zoals van vuurwerk, dat extra intens bij hen binnenkomt.

Hieronder vind je diverse redenen waarom HSP feestdagen lastig vinden en tips die je verder helpen:

4 redenen waarom HSP feestdagen lastig vinden:

Reden 1. Je wilt anderen niet teleurstellen

Hoogsensitieve mensen staan extra open voor prikkels die niet uitgesproken worden. Ze kunnen goed tussen de regels doorlezen. Hoogsensitieve mensen zijn sterk in het waarnemen en aanvoelen van andermans verwachtingen. Dit kunnen ook tegenstrijdige behoeften van mensen onderling zijn.

Dit heeft voordelen, zoals dat je anderen het gemakkelijk naar de zin kan maken en een ander op zijn/haar gemak kan stellen.

Als je je hoogsensitiviteit nog niet in je voordeel inzet, kun je je verliezen in prikkels zoals van (social) media en bijvoorbeeld anderen niet willen teleurstellen. Misschien heb je last van onuitgesproken verwachtingen, wil je voorkomen dat anderen het niet naar hun zin hebben en verlies jij jezelf hierin? Wellicht wil je het iedereen naar de zin maken en met iedereen ‘leuke dingen doen’, ben je aan het pleasen en cijfer je jezelf weg? Het kan ook zo zijn dat je merkt dat je niet kunt voldoen aan andermans verwachtingen en dat jij je hierdoor schuldig voelt. Dit kan moe maken.

Reden 2. Je legt de lat te hoog

Verder zijn hoogsensitieve mensen vaak perfectionistisch. Dit kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je een mooie kersttafel kan maken.

Als hoogsensitiviteit nog niet ingezet wordt als voordeel kan het ertoe leiden dat je ‘perfecte’ en alleen maar leuke feestdagen wilt creëren. Dit kan bijvoorbeeld komen door social media: veel social media kanalen geven een (te) geromantiseerd en onrealistisch beeld van de feestdagen. Wellicht leg je de lat te hoog (omdat je bijvoorbeeld wilt voorkomen dat anderen je niet goed genoeg vinden) en neem je teveel hooi op je vork? Misschien voel jij je wel een controlfreak en durf je niets uit handen te geven en om hulp te vragen, omdat je denkt dat anderen het niet zo goed als jou kunnen?

Reden 3. Je kunt moeilijk grenzen aangeven

Als hoogsensitiviteit wordt ingezet als een kracht voel je als HSP waar je grenzen liggen en durf je deze ook aan te geven.

Misschien zet je je hoogsensitiviteit nog niet in als kracht en heb je moeite met begrenzing:

  • Hou je van weinig spullen, ben je een minimalist en vind je het lastig om ‘rommel cadeautjes’ te krijgen met Sinterklaas?
  • Ben je super gevoelig voor voeding en vind je het moeilijk om ‘nee’ te zeggen tegen eten/drinken tijdens het Kerstdiner waar je niet goed tegen kan?
  • Heb jij je agenda helemaal hebt volgepland met allemaal verplichtingen waar je helemaal niet op zit te wachten?

HSP kunnen grenzen aangeven en ‘nee’ zeggen lastig vinden, omdat ze bang zijn dat anderen hen dan niet meer aardig vinden en teleurgesteld/emotioneel raken en zij dat zelf kunnen voelen/overnemen. Sommige hoogsensitieve mensen kunnen zo bang worden voor andermans mening, dat ze feestdagen en mensen willen vermijden.

vrouw met kerstmuts baalt

3 tips voor fijne feestdagen

Niet elke HSP heeft last van de feestdagen: je kunt ook fijne feestdagen ervaren! Deze tips helpen je hierbij:

Tip 1. Blijf goed bij je eigen energie
Leer je hoogsensitiviteit inzetten in je voordeel. Versterk je eigen energie en blijf goed bij je eigen energie. Voel of/hoe jij de feestdagen wilt vieren en  handel hiernaar. Zo voorkom je dat je meegaat in hectiek, last hebt van stress of angst of dat je overmand raakt door andermans energie, wensen en verwachtingen en dat je je eenzaam voelt.

Tip 2. Begrens
Deel wat je wel en niet wilt. Begrenzen voorkomt dat je andermans koers, maar jouw eigen koers leeft. Jouw eigen koers leven maakt (zeker op lange termijn) gelukkiger. Hier heb jij niet alleen zelf het meeste aan, maar jouw omgeving ook! In deze blog geef ik tips hoe je kan begrenzen.

Een leuke feestdagen film voor HSP die ingaat op het delen van grenzen is A Wish For Christmas:

Tip 3. Creëer balans
Creëer een een goede balans tussen ‘geven’ en ‘ontvangen’ en actie en rust. Als je een goede balans in jouw leven hebt, heb je energie.

Over Femke de Grijs

Jarenlang zat mijn hoogsensitiviteit mij in de weg. Ik had het gevoel dat ik aan het overleven, in plaats van leven was.
Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Verschillende momenten zijn voor mij een wake-upcall geweest, waaronder de hersenbloeding van mijn vader. Ik voelde de essentie van leven, dat het fysiek gezien in een split second over kan zijn en wat werkelijk belangrijk voor mij was: liefde ervaren, plezier hebben en genieten.

Ik besloot om hier naar te luisteren, leerde de vruchten van hoogsensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Samen met mijn partner reis ik de wereld over en…

Ben jij een hoogsensitieve vrouw en wil je jouw potentieel benutten, voluit leven en bloeien? Mijn tips deel ik graag met jou, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs, video’s en begeleiding.

Meer weten?

Doe de Fijne Feestdagen oefening voor HSP, die kun je bij mijn complete HSP Jaartraject Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit! krijgen :).

Aanvullende artikelen:

1 reactie op “Hoe overleef je als HSP de Feestdagen? 3 Tips!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. met oud en nieuw ga ik altijd even een uurtje liggen en als het bijna 00:00 uur is doe ik alvast de oordoppen in – mijn tip als mede hsp 😉 gr.simone

Scroll naar top