Social media en hooggevoeligheid; 5 tips om niet overspoeld te raken

Social media zijn online applicaties (mogelijkheden, toepassingen) om informatie  zoals teksten, geluiden en/of beelden met elkaar te delen. Er vindt vaak veel interactie plaats tussen mensen.

Voorbeelden van social media kanalen en sites zijn:

Social media heeft onder meer invloed op de hersenen:

Voordelen social media

Social media heeft heel veel voordelen; zo kun je elkaar relatief snel wereldwijd inspireren door dingen te delen die voor jou belangrijk zijn, of elkaar helpen. Het voordeel van internet is dat dit, in tegenstelling tot boeken vaak de meest actuele informatie bevat.

Ongeveer 1 op de 5 mensen is een hoogsensitief persoon (HSP) en herkent zich in deze HSP kenmerken. Prikkels komen bij HSP intenser binnen: ten opzichte van ‘niet HSP’ zijn HSP extra gevoelig voor prikkels. Dit kunnen dus ook allerlei prikkels zijn die online binnenkomen; denk aan geluidjes als je een nieuw berichtje ontvangt, of een foto die voorbij komt waarbij je de emoties van de ander waarneemt. Dit heeft voordelen: misschien word je blij van het ontmoeten van andere HSP op Facebook, of het welkom heten van andere HSP in je TimeLine. Dit kan als HSP veel energie geven.

Nadelen social media

Maar hoe doe je dat nou, als je actief bent op Twitter, Facebook, LinkedIn en/of andere kanalen en je constant veel prikkels in de vorm van  berichtjes voorbij ziet/hoort of voelt komen?! Dit kan onder meer stress geven, dit filmpje gaat er op in:

Wellicht word je tureluurs van social media en ben je het overzicht kwijt en voel je na veel gecomputer spanning in je schouders. Sommige mensen verliezen zichzelf in social media en zitten continu te lezen, liken en volgen. Wellicht raak je verslaafd aan alsmaar op de hoogte blijven van nieuws of het krijgen van ‘likes’ en goedkeuring, of moeten een paar dagen bijkomen van al die berichtjes en worden uitgeput door  social media.

Je kunt als HSP leren hoe je voorkomt dat je overspoeld raakt door social media en leren hoe overzicht krijgt en behoud. Dat geeft een ontspannen lijf en een rustig leeg hoofd!

Inzicht in hooggevoeligheid

HSP voelen vaak ook online heel goed aan wat ze voor een ander kunnen betekenen en hoe ze een ander kunnen helpen. Als een HSP zijn hooggevoeligheid nog niet goed beheerst, kan hij zichzelf hierin verliezen. Afhankelijk van wat voor HSP type je bent, kan je als HSS extra prikkels opzoeken (omdat je bijvoorbeeld nieuwsgierig bent naar informatie), ook online! Als je altijd voor een ander bezig bent, en jezelf wegcijfert, kan dit moe maken.

social-media-mind

Ook kun je als je je hooggevoeligheid nog niet goed beheerst, kun je op social media maar bezig blijven en vergeten waar je nou eigenlijk mee bezig was. Immers: een druk op de knop is snel gemaakt. En voor je het weet beland je van het ene, in het andere venster. Met weer een andere energie. Als er (on)bewust teveel prikkels zijn binnengekomen, raakt je gevoelige zenuwstelsel overprikkeld.

Op zo’n moment kun je je moe of  tureluurs voelen, of zelfs geïrriteerd zijn door bijvoorbeeld een mailtje wat net verkeerd valt. Emoties van jezelf en een ander kunnen dan door elkaar heen lopen. Het kan HSP soms dagen kosten, om weer bij te komen van allerlei indrukken.

HSP tips:

1. Begrens

Bepaal van tevoren of en hoelang je aan social media wilt besteden. Zo voorkom je dat je maar bezig blijft, je gedachteloos gaat scrollen en onbewust allerlei niet voedende beelden tot je neemt. Ga na een uur stilzitten even 5 minuten bewegen.

2. Wees realistisch

Het is in principe niet mogelijk om al je Facebook vrienden 24/7 100% te volgen, en al helemaal niet als je dat ook nog is met al je andere social media profielen wilt doen. Voel bewust of en welke social media kanalen jou écht voeden. Vraag jezelf ook eens bewust af wat je met je social media profielen wilt (zoals: inspireren, anderen helpen/geholpen worden), en of/hoeveel/weinig berichtjes ‘echt’ kloppend voor jou zijn.

 

3.  Orden

Gebruik een systeem om orde aan te brengen. Zo kun je in Twitter je lijsten maken, maak bijvoorbeeld een lijst met mensen die je ‘in het echt’ ook kent, of een lijst van mensen met een gemeenschappelijke interesse etc. Door ordening aan te brengen, breng je overzicht en rust aan.

4. Werk met intenties!

Als HSP ben je als je jouw gevoeligheid beheerst heel goed in staat om waar te nemen wanneer je het beste wat kan doen. Zoals weten wanneer je op je Timeline of Nieuwsoverzicht ‘moet’ kijken, of wie je ‘moet terugvolgen’. Zeg bijvoorbeeld tegen jezelf: ”Ik voel wanneer het de juiste tijd is om te tweeten, of even op mijn timeline te kijken, of naar welke persoon ik bewust met aandacht ”moet” kijken”. Onderzoek woorden/specificaties  die qua gevoel het beste bij jou ”matchen”.

5. Beheers je hooggevoeligheid

Veel HSP beheersen hun hooggevoeligheid nog niet goed en kunnen nog niet goed bij zichzelf blijven. Ze hebben last van allerlei (on)bewuste gedachten die hen online kunnen afleiden, en een warboel en een vol hoofd veroorzaken. Dit kan moe maken. Leer daarom je hooggevoeligheid beheersen en hoe je bij jezelf blijft, zodat je ontspannen en gefocust bent.

Meer weten?online-programma-van-vermoeid-naar-een-leven-waarin-je-bloeit

In het Complete HSP Jaartraject ‘Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit!’ ontdek je hoe je je hooggevoeligheid kan beheersen en hoe je bij jezelf blijft, zodat je ontspannen en gefocust bent. Klik hier voor meer informatie over het Jaartraject en hoe je deel kunt nemen>>>

Over Femke de Grijs

Als HSP ben ik gespecialiseerd in het begeleiden van hoger opgeleide vrouwelijke HSP, die last hebben van vermoeidheid.

Als ervaringsdeskundige weet ik wat het is om last te hebben van Chronische vermoeidheid en hoe je productiever kan worden; deze kennis zet ik in zodat jij leert hoe je productiever bent.

Ik werk vanuit een holistische visie, waarbij mijn intuïtie centraal staat. Met mijn intuïtie ontwikkelde ik een methode die je helpt om snel blokkades te overwinnen en energieker te zijn.

Aanvullende blogs

2 reactie(s) op "Social media en hooggevoeligheid; 5 tips om niet overspoeld te raken"

 • Door: Lilly op 5 november 2014

  Deze hooggevoelige al meerdere keren accounts verwijderd, en niemand snapt dat

  1. Door: Vlinder op 1 oktober 2015

   Hier ook een hsp-er.
   Ik heb sinds een paar weken na lang overwegen mijn fb account definitief verwijderd en dat had ik al veel eerder moeten doen. Wat een rust geeft dat in mijn hoofd. Ik kan weer helderder denken en kom dichterbij mezelf..ik leef meer!!. voor mij was fb echt een enorme trigger/stoorzender want ik was er over de hele dag meermaals mee bezig..met gevolg dat ik weinig tot nuttige dingen toe kwam .Zoveel prikkels en info waar je niets mee kan..ik ben blij dat ik me er niet meer mee bezig hou en tot mijn grote verbazing mis ik het niet eens! Mensen die voor mij belangrijk zijn..daar hou ik vanzelf contaxt mee en andersom via ontmoetingen en telefoon.. Heerlijk en kan t iedere hsp-er aanraden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *