Veganisme houdt in dat je helemaal geen dierlijke producten eet of gebruikt, ook geen zijde, wol, leer, honing of eieren. Op 1 november is het World Vegan Day; een dag om bewust bij veganisme stil te staan.
Waarom veganistisch?
Er kunnen net zoals bij vegetarisme allerlei redenen zijn waarom iemand veganist is.
Ongeveer 1 op de 5 mensen is een hoogsensitief persoon (HSP) en herkent zich in deze HSP kenmerken. HSP hebben vaak een groot hart voor dieren: dit kan ertoe leiden dat iemand vegetarisch en/of veganistisch consumeert. In deze video leg ik uit waarom ik als HSP vegetarisch en ook vaak veganistisch eet.
Hoe weet je of iets veganistisch is?
Check zelf de actuele ingrediëntenlijst! Hier vind je wat voorbeelden van veganistische producten in de supermarkt. Er bestaan diverse vervangers van dierlijke producten, zoals vegan ‘kaas’ en ‘ei’, die nog lekker zijn ook :).
Als je veganistisch eet kun je ook letten op deze keurmerken.
Veganistische beurs
Er bestaan diverse veganistische beurzen, zoals VeggieWorld: deze staan in diverse landen in Europa. Hier ben ik in 2017 in de Jaarbeurs in Utrecht naartoe geweest. Ik vond het enorm druk: er waren toen ik er was heel veel mensen, producten, geluiden, fotografen en videomakers (niet bepaald ‘HSP Proof’ ;).
Ga je als HSP naar een veganistische beurs? Wat tips:
- Zorg dat je goed bij je eigen energie blijft, zo voorkom je dat je moe wordt.
- Bekijk vooraf wie de standhouders zijn; schrijf op welke je aanspreken en maak een lijstje. In verband met intolerantie voor bepaalde ingrediënten had ik vooraf alle websites van standhouders gecheckt en de producten opgeschreven die aansloten op mijn wensen. Een behoorlijke klus, maar ik vond dat fijner dan dat ik uren bij stands zou moeten staan om dit uit te zoeken ;). Nu kon ik heel gericht op de beurs rondlopen en vragen naar producten die ik wilde. Tip: wil je bepaalde producten? Mail de standhouder voordat je naar de beurs gaat; soms nemen zij niet hun hele websiteassortiment mee en zo kunnen ze eventueel rekening met je houden en de gewenste producten wel meenemen :).
- Check of er online een plattegrond beschikbaar is: zo kun je je route alvast uitstippelen. Helaas kon ik van deze beurs vooraf geen plattegrond vinden, maar mijn ervaring bij andere beurzen is dat deze wel vaak online beschikbaar is.
- Koop vooraf online je ticket: zo hoef je vaak niet lang in de wachtrij te staan.
Mijn favoriete vegan producten
Op de beurs kun je vooral inspiratie opdoen op het gebied van eten en drinken. Ook kun je er wat cosmetica (zoals make-up), kleding en schoeisel vinden. Het leuke vind ik dat er ook aardig wat merken uit het buitenland (vooral Duitsland) te vinden zijn.
Wat van mijn sojavrije, suikervrije en glutenvrije favorieten die ik op de veganistische beurs tegenwam zijn:
- Charly’s all is fair (update: dit merk bestaat niet meer): voor lekkere veganistische kaasjes die je onder andere op je brood kan smeren. De kaasjes kunnen sporen van gluten bevatten (is voor mij geen probleem). Cheddâh heeft bijvoorbeeld iets weg van Tartex en Boerse’zin lijkt een beetje qua smaak een beetje op kruidenboter (voordeel vind ik dat deze variant geen edelgist bevat). Ik leerde dit merk kennen toen ik de uitzending van Groenlicht op TV zag. Erg leuk om te zien!
- Wilmersburger: voor o.a. veganistische, glutenvrije kaas in blokken of plakjes (check de verpakking: niet alles van dit merk is glutenvrij). Dit merk schijn je ook bij sommige Albert Heijn vestigingen te kunnen bestellen. Het lijkt mij leuk om de smaken binnenkort uit te testen. De Classic variant lijkt erg op ‘gewone’ kaas.
- Sharp Sharp: voor o.a. veganistische, glutenvrije koeken en taartjes. Tip: kijk ook deze aflevering van Binnenstebuiten om hier meer te weten over te komen:
- Icedate: voor veganistisch ijs (let op: het ijs is glutenvrij, maar de wafels niet). Mijn favoriete smaak is mango (vanwege een intolerantie voor chocolade en aardbei sla ik de donkere chocolade- en bosvruchtensmaak over, die volgens mijn vriend wel lekker zijn ;).
- Nakd: zij hebben vegan fruitrepen die soms geen gluten bevatten. Alhoewel ik de stand niet op de beurs zag staan, ken ik deze repen via Albert Heijn. Veel varianten vind ik lekker!
Wil je een keer veganistisch uit eten?
Vind dan een restaurant die veganistische maaltijden aanbiedt. Hier vind je een overzicht van veganistische Michelin restaurants in Nederland en het buitenland. Via de site Happy Cow vind je veganistische restaurants over de gehele wereld. Via deze site ben ik een keer bij een lekker veganistisch restaurant in Duitsland beland :).
Vegan eten in het vliegtuig
Als je vegan wilt eten in het vliegtuig, kun je dit vaak aangeven. Zo deed ik dit toen ik naar Zuid-Afrika vloog. Ik wilde veganistisch, glutenvrij, sojavrij én suikervrij eten, maar dat was niet mogelijk. Het was mogelijk om óf een veganistische óf glutenvrije maaltijd te bestellen. Ik koos voor de veganistische variant, waarbij er af en toe ook wat tussen zat dat glutenvrij, sojavrij en suikervrij was. Ik had gelukkig ook mijn eigen eten mee genomen (dat kan ik je ook aanraden als je zulke wensen hebt zoals ik ;).
Let er in ieder geval op op dat je maaltijden krijgt met de code: VGML. Soms wordt deze code per ongeluk verwisseld met de code voor vegetarisch eten (wat bij mijn vriend het geval was ;). Leuke bijkomstigheid is dat veganistische maaltijden vaak als eerste worden gebracht!
Veganistische recepten
Er bestaan heel veel veganistische recepten. Wat van mijn favorieten zijn:
- Midden-Oosterse ovenschotel (ik gebruik agavesiroop in plaats van grantaatappelstroop en laat de sambal achterwege)
- Kokos linzen dahl
- Portobello’s in romige saus (ik vervang gnocchi voor glutenvrije pasta)
- Super snelle bonenschotel
- Romige pasta met spinazie en artisjok (ik maak dit gerecht met glutenvrije pasta en verse (in plaats van bevroren) spinazie en in plaats van maizena, arrowroot of meel gebruik ik kuzu)
- Pasta pesto rosso
- Een variant van deze Worteltaart:
*Ik gebruik glutenvrij meel
*Ik hak de dadels fijn in een keukenmachine
*In plaats van pimentppoeder gebruik ik kaneelpoeder
*In plaats van plantaardige margarine, gebruik ik plantaardige halvarine
*Ik laat de poedersuiker weg, soms vervang ik deze voor agavesiroop
Voedingsstoffen voor vegans
Tot slot nog handig om te weten: als je veganistisch eet is het belangrijk dat je onder dit voldoende binnenkrijgt:
- carnitine
- het mineraal calcium
- het mineraal jodium
- het mineraal ijzer
- omega 3. Omega 3 kan uit veganistische algencapsules met voldoende EPA+DHA worden gehaald, bijvoorbeeld van het merk Testa. Ik werk samen met bol.com. Dit artikel bevat daarom een affiliate link. Als je via de link in dit artikel bij bol.com deze capsules/iets anders bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor en steun je mij. Dit waardeer ik zeer! Jij betaalt niets extra.
- eiwitten
- vitamine B12. Vitamine B12 kan enkel via suppletie worden verkrijgen. Het is een misverstand dat deze altijd wordt opgenomen via (zuig)tabletten: bij een opnamestoornis dient B12 via injecties te worden verkregen.
Tip: doe bij twijfel onderzoek
Twijfel je of je wel voldoende van de bovengenoemde stoffen binnenkrijgt? Raadpleeg een expert. Je kunt dit laten onderzoeken.
Als je als HSP bang bent voor bloedprikken, raadpleeg dan deze tips.
Vond je dit artikel waardevol? Doneer!
Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>
Over Femke de Grijs
Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.
Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.
Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.
Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.
Laat een reactie achter