Home   Blog   Introvert en hoogsensitief? Dit is wat je erover moet weten!

Introvert en hoogsensitief? Dit is wat je erover moet weten!

introverte vrouw

Introvert zijn, wat is het precies? Kom er in deze blog achter en ook hoe je hier als HSP een kracht van maakt, met inspiratie van Susan Cain!

Wat is een introvert?

Volgens Van Dale is introvert ‘in zichzelf gekeerd’ en ‘weinig spraakzaam’. Het tegenovergestelde van introvert is extrovert.

Ieder mens heeft beide  kanten in zich. Vaak herken je je of meer in introvert gedrag, of meer in extravert gedrag, soms ook in allebei.

Introvert karaktereigenschappen

Introversie kan zich uiten in gedachten (en hoe je beslissingen neemt), gevoelens en gedrag (zoals hoe je met prikkels omgaat en communiceert). Een introvert iemand kan zich in deze eigenschappen herkennen:

Gedrag van een introvert

Introvert gedrag bestaat met name uit Yin energie: dat wat wij in onze westerse maatschappij vaak ‘vrouwelijk’ noemen:

 • Je bent graag op de achtergrond, in plaats van voorgrond.
 • Je doet rustig, je wilt bijvoorbeeld hetgeen waar je mee bezig bent pas delen als het klaar is.

Gedachten van een introvert

 • Je overdenkt dingen, bijvoorbeeld voordat jij iets zegt.
 • Je kan goed observeren.
 • Je kan heel gefocust zijn.
 • Je kan creatief zijn, je hebt bijvoorbeeld creatieve ideeën.

introverte vrouw

De relatie met jezelf/anderen als introvert:

 • Je houdt ervan om alleen te zijn.
 • Je doet graag dingen alleen of met één iemand anders samen.
 • Je gaat voor kwaliteit in plaats van kwantiteit wat betreft vriendschappen: je hebt liever een paar goede vrienden, dan veel ‘halve’.
 • Je praat liever een-op-een in plaats van in een grote groep.
 • Je houdt tijdens een gesprek van diepgang (in plaats van smalltalk).
 • Je kan goed luisteren.
 • Je uit je graag schriftelijk, in plaats van verbaal/telefonisch.

Hoogsensitiviteit

Ongeveer 1 op de 5 mensen is een hoogsensitief persoon (HSP) en herkent zich in deze HSP kenmerken. In grondslag bestaan er 2 verschillende HSP types;

 • de HSP Rustzoeker, die zich meer introvert gedraagt.
 • de HSP sensatiezoeker, ook wel High Sensation Seeker (HSS) genoemd, die zich meer extravert gedraagt. Een HSS houd er meer van om veel prikkels in de buitenwereld op te zoeken. Dit gedrag bestaat met name uit Yang energie: dat wat wij in onze maatschappij vaak ‘mannelijk’ noemen.

Introvert of extravert

Naast de HSP rustzoeker en sensatiezoeker, bestaan er ook niet-hoogsensitieve mensen, die introvert of extravert zijn.

Susan Cain: the power over introverts

Susan Cain vertelt in deze Ted Talk over introversie en de kwaliteiten van introvert gedrag. Tip: benut deze kwaliteiten, deze geven energie!

Susan Cain schreef tevens het boek Stil.

Susan Cain stil
Ik werk samen met bol.com. Dit artikel bevat daarom affiliate links. Als je via de links in dit artikel bij bol.com dit boek/iets anders bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor en steun je mij. Dit waardeer ik zeer! Jij betaalt niets extra.

Last van introversie en vermoeidheid? Tip:

Ben je hoogsensitief en introvert? Voorkom dat je leegloopt in groepen en situaties (zoals conflicten) vermijdt; dit kost energie.

Leer om je hoogsensitiviteit te beheersen en het in te zetten als kracht en om goed bij jezelf en je eigen energie te blijven. Zo heb je geen last meer van introversie, conflicten en vermoeidheid.

Meer weten?

In de training Floreer in je werk als hoogsensitieve vrouw ontdek je onder meer of je een HSP bent, wat voor HSP type je bent, wat je kwaliteiten zijn en hoe jij je hoogsensitiviteit inzet als een kracht.

Floreer in je werk als hoogsensitieve vrouw, Training gegeven door HSP Femke de Grijs

Klik hier voor meer informatie en hoe je mee kan doen aan de training>>>

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende blogs

Deze blog werd gepubliceerd op 14 maart 2013 en werd geüpdatet op 5 februari 2023

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven