Home   Blog   12 energievretende plekken voor HSP

12 energievretende plekken voor HSP

Mensenmassa’s, felle lichten, intense geluiden of chaos: misschien raak je erdoor overweldigd en krijg je een vol hoofd, ervaar je intense emoties zoals boosheid of verdriet of wordt je prikkelbaar en put het je uit. Sommige plekken roepen dit van nature meer op ten opzichte van andere plekken.

Ongeveer 1 op de 5 mensen is een hoogsensitief persoon en herkent zich in deze HSP kenmerken. HSP nemen prikkels intenser waar. Dit heeft voordelen, zoals dat ze extra kunnen genieten van prikkels. Als een HSP zijn of haar hoogsensitiviteit nog niet goed beheerst, kan dit ook tot nadelen leiden. Sommige plekken kunnen bakken met energie kosten. Dit is niet alleen voor introverte, maar ook voor extraverte HSP het geval.

Hieronder volgt een overzicht van plekken die HSP veel energie kunnen kosten en moe kunnen maken, in willekeurige volgorde weergegeven. Sommige plekken komen ongevraagd op je pad (bijvoorbeeld als een dierbare ziek wordt en je diegene wilt ondersteunen), sommige plekken worden soms bewust gekozen. Je ervan bewust worden welke plekken energie vreten, maakt dat je er ook wat aan kunt doen!

1. Wachtruimtes bij de dokter, tandarts of apotheek

In de wachtruimte bij een dokter, tandarts, apotheek of andere zorgaanbieder kan de energie gespannen zijn; sommige mensen zijn zenuwachtig voor hun afspraak en bang wat hen eventueel te wachten staat. Bij de apotheek kan de energie ook zwaar zijn; mensen halen immers producten op voor hun ‘zieke’ zelf en/of anderen. Dit kost energie.

2. Ziekenhuizen

Ziekte geeft, in tegenstelling tot gezondheid, van nature geen energie. In een ziekenhuis stapelt energie van zieke mensen zich als het ware energetisch op; energie van zieke mensen kan soms ook zelfs blijven ‘hangen’ als zij zijn ontslagen uit het ziekenhuis. HSP kunnen energie van zieke mensen waarnemen en soms zelfs overnemen. Dit kan veel energie vreten.

Heb je een operatie als HSP? Bekijk deze tips.

artsen die opereren

3. Plekken waar mensen doodgaan zoals hospices

Plekken waar mensen doodgaan kunnen energie vreten. Dit kunnen plekken zijn waar mensen bewust zijn gedood, zoals tijdens een oorlog maar ook waar mensen bewust wisten dat zij dood gingen zoals bij een hospice.

De energie is een hospice is van nature niet vrolijk en energiegevend. Voor een HSP kan het een zware klus zijn om hier te verblijven en een dierbare bij te staan, zonder zelf depressief te raken en energie van andere dierbaren, personeel en of diegene die gaat overlijden niet over te nemen.

4. Begraafplaatsen

Op begraafplaatsen en crematie-plaatsen kan de energie zwaar zijn. Niet alleen doordat er verdrietige mensen zijn geweest die hun dierbare hebben begraven of hebben gecremeerd, maar ook omdat er soms energie van overledenen (entiteiten) kan blijven hangen.

5. Stations, vliegvelden, overvolle treinen en bussen

Op stations zoals Amsterdam en Utrecht CS en vliegvelden komen vaak massa’s mensen van over de hele wereld. Deze mensen brengen ook allerlei energie met zich mee, net zoals bijkomende reisstress. Als HSP dicht op anderen staan of naast anderen zitten, kunnen ze zich benauwd en opgelaten voelen en snakken naar frisse lucht.

Vind je reizen met openbaar vervoer lastig als HSP? Via Happinez deel ik tips die je hier verder bij helpen.

tram

6. Grote steden

Grote steden zoals Amsterdam of andere wereldsteden inclusief bijbehorende drukke musea kunnen imponerend zijn: niet alleen door de mensenmassa’s die er aanwezig zijn, maar ook door de geschiedenis.

Misschien neem je paranormaal niet zulke vrolijke momenten uit de geschiedenis waar. Helemaal op plaatsen waar weinig respect is voor religies, vrouw/man zijn evenals seksuele geaardheid en huidskleur kan de sfeer grimmig zijn; HSP kunnen hier veel last van hebben.

stad met wegen

7. Overvolle restaurants

Lang in de wachtrij staan voordat je eindelijk aan de beurt bent bij een massale snackbar zoals McDonald’s en vervolgens je maaltijd onder felle lampen onder het ‘genot’ van gillende of rennende kinderen eten kan veel HSP afschrikken en overweldigen.

In sommige restaurants worden HSP enorm afgeleid door achtergrondmuziek, of gepraat, gelach en energie van andere aanwezigen. Ze kunnen vermoeider terugkomen van een bezoek aan een restaurant, dan voordat ze erheen gingen.

8. Casino’s

Niet alleen de felle lichten en geluiden van apparaten kunnen intens zijn, maar ook de energie van de vele mensen die aanwezig kunnen zijn. Sommige aanwezige mensen zijn eenzaam verdrietig, wanhopig en/of verslaafd aan gokken; deze energie geeft van nature geen energie.

9. Kermis of grote pretparken

vrouw staat bij draaimolen

10. Discotheken, clubs en festivals

In discotheken, clubs en op festivals en sommige concerten (vooral in stadions) staat het geluid vaak hard; zo hard dat een gesprek vaak lastig is zonder te schreeuwen. HSP houden vaak van een diepgaand gesprek; dat is nauwelijks tot niet mogelijk tijdens uitgaan.

Daarnaast kunnen lichten intens fel en knipperend zijn, wat voor een HSP overweldigend kan zijn.

Mensen staan verder vaak hutje mutje op elkaar; in combinatie met drugs zoals alcohol kan hierdoor de sfeer niet optimaal zijn. HSP houden vaak van oprechtheid. Ze hebben vaak het gevoel als er alcohol in het spel is, dit ‘masker‘ creëert waardoor ze iemands ‘echte zelf’ niet meer kunnen waarnemen.

HSP kunnen bovendien sneller last van rooklucht en temparatuurverschillen hebben en het bijvoorbeeld erg warm krijgen in een club. Sommige HSP vinden bovendien sommig entertainment zoals drankspelletjes vernederend. Bij sommige concerten worden HSP zo overweldigd door de energie van de maker(s) en/of uitvoerder(s) dat ze er niet meer van kunnen genieten.

11. Warenhuizen of supermarkten

Als een HSP  boodschappen gaat doen in een grote supermarkt, op een drukke dag in de supermarkt of op de gewone markt kan dit dit overweldigend zijn vanwege felle lichten, geluiden van kassas’ of geluiden en geuren van koelinstallaties en vele producten.

Elk product bevat een eigen energie die wordt versterkt door de energie van de bedenker(s), maker(s), vervoerder(s) en verkoper(s). Als iets tweedehands is, bijvoorbeeld in een onoverzichtelijke en chaotische antiekwinkel of kringloopwinkel, komt daar ook nog de (vaak emotionele) energie van de vorige eigenaar(s) aan te pas. Deze energie kan soms zwaar zijn. Bovendien kan een HSP van slag raken door elektromagnetische straling van een product.

Een warenhuis of shopping mall waar alles te koop is kan handig lijken, evenals grote woonboulevards, elektronicazaken en drogisterijen, echter als er veel producten en mensen aanwezig zijn en zoveel keuzes te maken zijn, kan dit door de grote hoeveelheid verschillende energieën overweldigend zijn.

Paskamers kunnen bovendien zo klein zijn, waarbij gordijnen of deuren net niet goed genoeg sluiten en waarin lichten te fel zijn, waardoor je je ongemakkelijk kan voelen.

12. Open kantoortuinen

Voor een HSP kan werk op een open kantoortuin lastig zijn. Een HSP kan bijvoorbeeld last hebben van energie van collega’s in de vorm van hun (intense parfum of zweet) geuren en geluiden zoals gebel en getyp.

Misschien raak je afgeleid als er weer een collega langsloopt, heb je continu het gevoel dat je op je vingers gekeken wordt of heb je last van het humeur van collega’s of een gespannen sfeer: dit vreet energie.  Wellicht vermindert je concentratie, wordt je minder productief en maak je zelfs fouten…

vergaderruimte

Wat energie geeft is persoonlijk!

Of en in hoeverre een plek energie geeft of kost is heel persoonlijk en hangt ervan af of/in hoeverre jij je hoogsensitiviteit beheerst en het inzet als kwaliteit.

Als een HSP zijn hoogsensitiviteit beheerst, kosten de bovenstaande plekken geen energie. Sommige HSP kunnen als zij hun hoogsensitiviteit beheersen zelfs energie krijgen van bovenstaande plekken, bijvoorbeeld omdat zij vanuit hun hart begrafenisondernemer zijn en dit iets is wat zij vanuit passie en liefde voor hun medemens doen.

HSP zijn paradoxaal genoeg vaak, als zij hun hoogsensitiviteit beheersen, steengoed in het werken in de zorg, zoals in een ziekenhuis, begraafplaats of hospice; vaak kunnen ze perfect waarnemen wat er nodig is, bijvoorbeeld om een ander op zijn gemak te stellen. Als HSP hun hoogsensitiviteit echter nog niet goed beheersen kunnen HSP last hebben van specifieke plekken en klachten van een ander overnemen en zelfs wakker liggen van de problemen en energie van een ander…

Meer weten? Tips:

Raadpleeg bij klachten ook een arts; soms wordt moeheid veroorzaakt door iets anders dan een plek. Wordt je moeheid als HSP veroorzaakt door specifieke plekken? Veel HSP vermijden dit soort energievretende plekken. Alhoewel vermijden soms kan helpen, is een leven waarin je van alles vermijdt en thuis binnenblijft, geen leven vol leven. Vermijden is niet dé oplossing!

Heb je last van bovenstaande plekken? Leer dan om je hoogsensitiviteit goed te beheersen en in te zetten als kwaliteit en jezelf goed af te sluiten/schermen en bij jezelf te blijven. Dit geeft energie: daarmee help je  niet alleen jezelf, maar ook een ander!

Vooral voor extraverte HSP en HSS is dit extra van belang: dit zijn HSP die van nature graag onder de mensen zijn en prikkels zoals van festivals opzoeken, maar zich hier volledig in kunnen verliezen, wat moe kan maken.

Het Complete HSP Jaartraject ‘Van vermoeid naar een leven waarin je bloeit!’ helpt je hierbij en leert je hoe je precies hoogsensitiviteit voor je laat werken. Klik hier voor meer informatie en hoe je mee kan doen>>>

cover van het Jaartraject Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende blogs

P.S. Welke plek vreet jouw energie? Laat het hieronder weten!

Deze blog werd gepubliceerd op 11 juni 2016 en werd geüpdatet op 21 april 2023

20 reacties op “12 energievretende plekken voor HSP”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Marijke avatar
  Marijke

  Hallo Femke
  Ik herken je plaatsen allemaal.
  Maar als je man in het ziekenhuis ligt, is het kiezen tussen 2 kwaden.
  Ik kies dan maar voor mijn man in het ziekenhuis en neem de vermoeidheid op de koop toe.
  Ik weet dat ik veel energie overneem van anderen en dat dát erg uitput. Maar ik probeer me ervoor af te schermen en mijn energie bij me te houden.

 2. Inge avatar
  Inge

  Kringloopwinkel, daar zijn allemaal spullen met een verhaal/emotie

  1. Femke de Grijs avatar

   Bedankt voor je reactie Inge! Ik heb de blog daar nog wat verder mee aangevuld :).

   Groetjes,
   Femke

 3. Anne Marie avatar
  Anne Marie

  Hallo Femke,
  Een mooi overzicht van plaatsen. Ik mis alleen luchthaven Schiphol nog in je lijstje, daar broedt ook van alles 🙂

  1. Femke de Grijs avatar

   Hoi Anne Marie,

   Bedankt voor je leuke reactie en aanvulling, ik heb ‘m erbij gezet. ‘Toevallig’ heb ik daar nog een aparte blog over gemaakt, die zal ik t.z.t. delen. Wellicht vind je dat ook leuk om te lezen :).

   Groetjes,
   Femke

 4. Anne De Groote avatar
  Anne De Groote

  Ooh wat herken ik dit alles zo zo goed ! Ik kan het bijvoorbeeld écht niet aan om naar een begrafenis te gaan. De laatste keer had ik weer het gevoel van plotse enorme slapte,onwel worden en (bijna) flauwvallen 🙁 Al dit intens verdriet,ik kan daar niet mee om…

 5. Aurélie avatar
  Aurélie

  Dag Femke, ik,ben verpleegkundige, kom dus altijd in die ‘gevaarlijke zone’. Wat is het alternatief?

  1. Femke de Grijs avatar

   Dag Aurélie ,

   Ik heb daar onder het kopje ‘Wat energie geeft is persoonlijk!’ meer over gedeeld :).

   Groetjes,
   Femke

 6. Aurélie avatar
  Aurélie

  Ik ben verpleegkunde, zit dus altijd in de ‘gevaar zone’. Andere job zoeken?

 7. Robert. avatar
  Robert.

  Leuke blog. Bij 1 tot en met 4 dacht ik meteen; ik zou nu nog hondsmoe moeten zijn, want hoevaak ik niet op die plekken ben geweest in mijn leven? Met name ziekenhuizen. Niet meer te tellen.
  Bij de anderen vraag ik me dan weer af; hoe hoog sensitief ben ik dan eigenlijk, want op de overige plekken valt het wel mee met de hinder. Wel is het zo dat het voor mij geen doen is om in een redelijk vol cafe of restaurant een gestrekt te voeren. Speeddaten in een ruimte vol met mensen is ook een ramp. Laatst stond ik in een elektronica zaak bij een mega groot oled tv – het nieuwste op dat gebied, letterlijk een glasplaat. Mijn kameraad was in gesprek met een verkoper en ik lette niet zo op die man. In de zaak was het mannenavond. Muziek, een kapper, een vrouw die sigaren rolde en veel mensen. Staand bij die oled tv, midden in de kakofonie van geluid, energie en emoties, bedacht ik mij dat ik niet heel veel last had van dat alles. Dus ik denk; laat ik eens horen wat de verkoper te vertellen heeft. Mijn hemel! Of iemand plots het volume omhoog draaide. Het voelde even als treiteren. Tot ik begreep wie treiterde. Ik.
  Daarom mijn vraag; je hebt in je blog over het beheersen van je hoog sensitiviteit. Hoe bedoel je dat? Hoe beheers je het en heeft dat wat je in je leven hebt meegemaakt invloed op de beheersing ervan?
  Dat waren in gauwigheid alweer 3 vragen. Overigens ben ik me pas sinds enkele maanden bewust van mijn HSP. Daarom kan ik het ook haast niet beheersen, tenzij ik het intuïtief heb leren beheersen, want ik merk wel dat ik al jaren doe wat voor mij goed voelt.
  Dank je wel alvast voor je reactie. Fijne week gewenst.
  Gr, Robert.

  1. Femke de Grijs avatar

   Hi Robert,

   Bedankt voor je reactie en interessante vragen! N.a.v. je reactie heb ik mijn blog verder aangevuld. In mijn begeleiding leer ik verder hoe HSP hun hoogsensitiviteit kunnen beheersen en ga ik dieper in op bijbehorende vragen. Ik hoop dat ik je hierbij voldoende heb geïnformeerd en wens je verder een fijne dag toe :).

   Groetjes,
   Femke

 8. esther avatar
  esther

  Hoi femke
  Ik woon in de grote stad bouwlawaai en trillingen in hyis alleen omdat de a9 tussen almere en schiphol is een crime om nu in te wonen elke dag in en uit trillingen en lawaai ook dat je vloer tril

 9. Hilde avatar
  Hilde

  Of het www. ….pintrest, facebook, instagram….prikkels, verhalen, story’s

 10. Lizet avatar
  Lizet

  Waar ik niet goed kan aarden is in een “open fitnessruimte” Tegenwoordig vraag ik altijd of ze ook kleinere ruimtes hebben waar ik zijn.

 11. Marjo avatar
  Marjo

  Hoe zit het met plekken zoals west vlaanderen waar 4 jaar lang n loopgravenoorlog heeft plaatsgevonden en waar ook heksen zijn verbrand?

  1. Femke de Grijs avatar

   Hallo Marjo,

   Ik heb er iets over gedeeld bij punt 3 :).

   Groeten,
   Femke

 12. Anke avatar
  Anke

  Op het schoolplein staan wachten met andere ouders totdat je kind naar buiten komt En als ik de kinderen naar school naar binnen brengt met krappe overvolle gangen met gestreste ouders, kinderen en kinderwagens daar krijg ik het altijd “ benauwd” van. Wil daar snel weg, naar buiten.

 13. Mimpi avatar
  Mimpi

  De winkelcentrum, rij voor de kassa, op school als ik mijn kind gaan ophalen. Kermis, straten vol met mensen.

Scroll naar boven