HSP en liefdesverdriet: 5 tips om het te verwerken en overwinnen!

gebroken hart

Liefdesverdriet kan heftig zijn. Ontdek in deze blog wat liefdesverdriet is, wat de symptomen en fases zijn en hoe je het verwerkt. Op deze manier kan je openstaan en genieten van wat het leven allemaal te bieden heeft, met liefde.

Wat is liefdesverdriet?

Liefdesverdriet is verdriet om een liefde, die er niet meer is op een manier waarop jij dat wilt. In principe is dit verdriet om een persoon waarmee jij een liefdesrelatie hebt gehad of wilde hebben.

Liefdesverdriet symptomen

Liefdesverdriet symptomen bestaan niet: symptomen bestaan alleen in relatie tot een ziekte. Het gaat hier niet om een ziekte.

Kenmerken van liefdesverdriet bestaan wel, dit zijn wat voorbeelden (deze kunnen van persoon tot persoon verschillen):

Fysieke kenmerken van liefdesverdriet

 • Je eetlus is anders: je wilt meer of minder eten, misschien krijg je geen hap door je keel
 • Vermoeidheid
 • Problemen rondom slapen hebben

Emotionele kenmerken van liefdesverdriet

 • Boosheid ervaren
 • Somberheid, depressieve gevoelens en/of verdriet ervaren
 • Je onzekerder voelen
 • Nergens zin in hebben
 • Je kapot voelen
 • Je ziek voelen (raadpleeg bij klachten ook een arts)

liefdesverdriet bij een vrouw

Mentale kenmerken van liefdesverdriet

 • Piekeren
 • Denken je dat er nooit meer een nieuwe liefde op je pad komt

Liefdesverdriet kan heel veel energie kosten en moedeloos en moe maken.

Heftig liefdesverdriet

Ongeveer 1 op de 5 mensen is een hoogsensitief persoon (HSP) en herkent zich in deze HSP kenmerken. HSP ervaren prikkels zoals emoties en liefdesverdriet en bijbehorende problemen intenser ten opzichte van niet-HSP. Ervaar je jouw verdriet bijvoorbeeld als extreem en heftig?

Liefdesverdriet fases

Elisabeth Kubler Ross ontdekte dat er 5 verschillende fasen horen bij rouw. Rouwen hoeft niet alleen maar te gebeuren als iemand overlijdt, maar kan ook plaatsvinden als je iets dierbaars verliest zoals een liefdesrelatie of een baan.

5 fasen van liefdesverdriet

In de praktijk kunnen de onderstaande fases door elkaar heen lopen en soms wordt een fase overgeslagen.

Fase 1: ontkenning

In de eerste fase is er sprake van ontkenning.

vrouw ontkent liefdesverdriet

Fase 2: boosheid

In de tweede fase wordt boosheid ervaren. Misschien ben je boos op van alles, zoals jezelf en/of anderen?

Fase 3: onderhandelen

In de derde fase wordt onderhandeld. Iemand belooft zichzelf dan vaak in gedachten iets te doen, waar iets anders tegenover staat, zoals de gedachte: ‘Als ik nu meer beweeg, wordt alles beter’.

Fase 4: verdriet/ depressie

Bij HSP kunnen emoties door hun gevoelige zenuwstelsel extra binnenkomen. Bij HSP kunnen emoties van henzelf en anderen sneller door elkaar heen lopen en vermengd zijn met andere tijden (zoals vorige levens), dat kan een warboel veroorzaken.

Fase 5: acceptatie

Iemand komt in de vijfde fase tot rust en laat los; dat is niet hetzelfde als vergeten!

Liefdesverdriet verwerken: 5 tips

Leren omgaan met liefdesverdriet kan uitdagend zijn. Deze tips helpen je op weg:

Tip 1: erken

Je kunt op verschillende manieren met liefdesverdriet omgaan, bijvoorbeeld door:

 • er tegen te vechten, zoals de ander willen ‘bewijzen’ dat de relatie wel ‘werkt’.
 • ervoor te vluchten, zoals door je op je werk te storten.
 • ervan te ‘bevriezen’ (in shock zijn, waardoor je niets meer lijkt te voelen).

(On)bewust kan dat veel energie kosten en moe maken. Je kunt leren hoe je met verdriet kan omgaan, zodat je bij jezelf blijft. En weer liefde ervaart: dat wat je in wezen Bent.

Een eerste stap is om te erkennen dat er verdriet is.

“Liefdespijn is levenspijn; daar waar je pijn zit, daar zit je Leven!” – Joseph Campbell

Tip 2: onderzoek de oorsprong van je verdriet

Onderzoek de oorsprong van het verdriet, bijvoorbeeld met een professional.

De oorzaak van liefdesverdriet zijn vaak (on)bewuste gedachten, die verdrietig maken. Door deze gedachten grondig te onderzoeken, kan je verdriet transformeren.

De oorsprong kan in dit leven liggen (en verbonden zijn met anderen, zoals andere liefdesrelaties), of in andere levens.

Vorige levens en liefdesverdriet

Vorige levens kunnen met huidig liefdesverdriet te maken hebben.

Bekijk eens of/hoe vorige levens met je huidige verdriet te maken hebben en hoe je de relatie en ‘oud’ verdriet zoals uit vorige levens goed kan afronden.

gebroken hart

Tip 3: uit je verdiet

Verdriet opkroppen kan moe maken. Vind een passende manier om verdriet te uiten. Zo kan huilen onder andere helpen om verdriet te helen. Praat erover, bijvoorbeeld met een vriend(in).

Tip 4: wees mild en zorg goed voor jezelf

Geef jezelf de ruimte en tijd! Krijg inzicht in de rouwfases.

Liefdesverdriet, hoe lang duurt dat?

Hoelang liefdesverdriet duurt, verschilt van persoon tot persoon. Doorgaans duurt liefdesverdriet net zo lang totdat jij dit goed hebt verwerkt. Meestal doen mensen dit in een paar maanden of weken, maar het kan ook langer zijn.

Tip 5: zet je hoogsensitiviteit in als kracht

Door je hoogsensitiviteit als kracht in te zetten, voorkom je dat je in liefdesverdriet blijft hangen.

Meer weten?

In het Complete HSP Jaartraject ‘Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit!’ leer je emoties in balans brengen en met de MP3 ‘Vorige levens afrondeninzicht verkrijg je inzicht in blokkades en mogelijke vorige levens die in de weg kunnen zitten bij jouw liefdesverdriet. Je leert hoe je die kan transformeren. Zodat je bij jezelf bent, plezierig in het Nu leeft en energiek bent!

Tevens ontdek je in dit traject onder andere hoe je meer plezier ervaart bij seksualiteit.
cover van het Jaartraject Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit
Klik hier voor meer informatie over het Jaartraject en hoe je deel kunt nemen>>>

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende blogs

Deze blog werd gepubliceerd op 22 februari 2013 en werd geüpdatet op 1 september 2023

8 reacties op “HSP en liefdesverdriet: 5 tips om het te verwerken en overwinnen!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. wilma avatar
  wilma

  Ik herken dit verhaal heel erg..ben hsper onbegrip liefdesverdriet komt bij mij hard aan..alleen accepteren gaat zo moeilijk ik kan er geen weg in vinden..

 2. Femke de Grijs avatar
  Femke de Grijs

  Beste Wilma,

  Bedankt voor je reactie. Wellicht is het een idee om hier verder even persoonlijk contact over te hebben? Via deze pagina vind je wat mogelijkheden hoe dit kan https://femkedegrijs.com/contact/

  Wens je het beste!

  Namaste,

  Femke

 3. Hulpeloze vriendin avatar
  Hulpeloze vriendin

  Hoihoi, ik heb een vriendin en haar relatie is 3 maanden geleden uit gegaan. Ze is nogsteeds in een fase waar ze zegt dat het nooit meer goed komt en dat ze niet meer veder kan leven. Met het uitgaan is ze ook niet leuk bezig, want elke keer gaat ze in een hoekje zitten belt haar ouders dat het niet gaat maar wil vervolgens niet gehaald worden of geholpen. Dus blijft ze met een sip gezicht zitten. Er is ook geen verschil te zien.. Het lijkt alleen maar erger te worden. Ze zit gewoon een heftige depressie. Ze wil ook geen professionele hulp ofzo. En ik doe alles verkeerd in haar ogen. Ik wordt er zelf ook depressief van. Iemand tips ???

 4. Femke de Grijs avatar
  Femke de Grijs

  Beste…

  Leren omgaan met verdriet en dit verwerken is een proces dat vaak wat tijd kost. Drie maanden is een relatief korte periode dat de relatie is uitgegaan, er zijn bijvoorbeeld mensen die hier jaren over doen om dit op te
  lossen.

  In mijn visie is ieder verantwoordelijk voor zijn/haar eigen leven en hoe hij/zij met verdriet omgaat. Jij kunt de problemen van je vriendin dus niet oplossen. Dit gebeurt als zij dit ook daadwerkelijk zelf wil.

  Ik weet niet of/hoe je weet dat ze in een heftige depressie zit (is dit bijvoorbeeld vastgesteld door een arts o.i.d.)? Voor de zekerheid; in principe kun je alleen iemand ‘verplichten’ om hulp te ‘krijgen’, als iemand daadwerkelijk een levensgevaar voor zichzelf vormt.

  Je kun je vriendin bijvoorbeeld wel steunen. Je zou bijv. haar emoties en haar situatie kunnen erkennen (bijv. door hier over te praten) en kunnen delen wat het met jou doet dat je jouw vriendin zo ziet. Dit geeft vaak een hoop ‘lucht’ en kan leiden toot een positieve energie :). Ook zou je bijv. je vriendin kunnen wijzen op deze blog.

  Ik wens je verder het beste! Mocht je verder nog vragen hebben, dan hoor ik het graag.

  Hartelijke groeten,
  Femke

 5. Bianca avatar
  Bianca

  Hoi Femke,

  Ik heb een langlopende relatie van 10 jaar achter de rug, dit speelt nu een jaar. Ondanks dat ik erg bang was voor de gevolgen, heeft het mij tot nu toe meer lucht gegeven dan toen ik in die relatie zat. Echter heb ik net een korte (3 maanden) relatie achter de rug, waar ik (onverwacht) zeer verliefd ben geworden op die persoon. Echter is dit vanaf zijn kant gestopt.
  Momenteel wordt ik overspoeld door emoties. Ik slaap slecht, eet slecht, ben erg onrustig, kijk overal tegenop en ben intens verdrietig. Zit al bijna een week non-stop te huilen. Ik vind het onbeschrijfelijk moeilijk om het te accepteren.

  Heb je tips voor mij? Is er een therapie die ik kan volgen, bijv de bloeitherapie of weet jij iets wat beter bij mij past?

  Alvast bedankt voor je reactie.

  groetjes Bianca

 6. Femke de Grijs avatar
  Femke de Grijs

  Hoi Bianca,

  Bedankt voor je berichtje. Vervelend dat je daar last van hebt. Ik heb het gevoel dat ik je verder het beste kan helpen met het Complete HSP Jaartraject ‘Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit!’

  Wens je voor nu verder het beste :).

  Namaste,

  Femke

 7. Jolanda avatar
  Jolanda

  Hallo Femke,

  Jouw verhaal is mijn verhaal!!!! Mijn verdriet en boosheid komen ook uit een vorige leven.Heb het laten onderzoeken.vrij heftig!!! Na 55 jaar ben ik er achter gekomen dat ik HSPer ben..IK snapte niks van mijn eigen laat staan de andere.Ben heel diep gegaan in emotie van boosheid en verdriet. Mijn kinderen en man ben ik hierdoor kwijt….Maar ik begin er weer bovenop te krabbelen. Hoe vertel je de buitenwereld dat dit uit een vorig leven komt? De prijs is heel hoog die ik er voor betaal. Ik ben 20 jaar boos, kwaad en verdrietig geweest nu begint het kwartje te vallen. Had ik dit maar eerder geweten. Ik wist dat ik anders dan andere was. Ik werd ook dwars,veel werken, waardering zoeken, onzeker,schaamte schuldgevoelens enz. Dus mijn vraag hoe vertel ik de buitenwereld dit? En waarom overkomt het mij?

  Vr Gr Jolanda

  P.s. Femke wat een prachtige en duidelijke website heb je.!!!!!!

 8. Femke de Grijs avatar
  Femke de Grijs

  Beste Jolanda,

  Hartelijk dank voor je berichtje. Wat tof om te lezen dat je mijn website mooi vindt!

  Ook fijn dat het kwartje begint te vallen. Interessante vragen ook! In het Complete HSP Jaartraject ‘Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit!‘ kan ik je er verder bij helpen.

  Ik wens je voor nu alle goeds toe <3

  Liefs,
  Femke

Scroll naar boven