Liefdesverdriet verwerken, hoe doe je dat als HSP?

Misschien krijg je geen hap door je keel, of denk je dat er nooit meer een nieuwe liefde op je pad komt? Liefdesverdriet kan heel veel energie kosten en moedeloos en moe maken, vooral als je hooggevoelig bent.

Deze blog legt uit wat liefdesverdriet is en geeft je tips hoe je kan omgaan met liefdesverdriet en wat je er verder mee kunt doen. Want je kunt leren hoe je dit verdriet kan verwerken en zelfs openstaan en genieten van wat het leven verder allemaal te bieden heeft. Mét liefde.

Wat is liefdesverdriet?

Liefdesverdriet is verdriet om een liefde, die er niet meer is op een manier waarop jij dat wilt. In principe is dit verdriet om een persoon waarmee jij een liefdesrelatie hebt gehad of wilde hebben.

Liefdesverdriet verwerken

‘Liefdespijn is levenspijn; daar waar je pijn zit, daar zit je Leven! – Joseph Campbell

Je kunt op verschillende manieren met liefdesverdriet omgaan, bijvoorbeeld door:

 • er tegen te vechten, zoals de ander willen ‘bewijzen’ dat de relatie wel ‘werkt’
 • ervoor te vluchten, zoals door je op je werk te storten
 • ervan te ‘bevriezen’ (in shock zijn, waardoor je niets meer lijkt te voelen).

(On)bewust kan dat veel energie kosten en moe maken. Je kunt leren hoe je met verdriet kan omgaan, zodat je bij jezelf blijft. En weer liefde ervaart: dat wat je in wezen Bent.

Vorige levens en liefdesverdriet

De oorzaak van liefdesverdriet zijn vaak (on)bewuste gedachten, die verdrietig maken. Door deze gedachten grondig te onderzoeken, kan je verdriet transformeren. Vorige levens  kunnen met huidig liefdesverdriet te maken hebben.

Rouwverwerking fasen

Elisabeth Kubler Ross ontdekte dat er 5 verschillende fasen horen bij rouw. Rouwen hoeft niet alleen maar te gebeuren als iemand overlijdt, maar kan ook plaatsvinden als je iets dierbaars verliest zoals een liefdesrelatie of een baan.

De 5 fasen zijn:

gebroken-hart-pleister

 1. Ontkenning.
 2. Boosheid, dit kan op van alles zijn zoals jezelf en/of anderen.
 3. Onderhandelen. Iemand belooft zichzelf dan vaak in gedachten iets te doen, waar iets anders tegenover staat. Zoals de gedachte: ‘Als ik nu meer beweeg, wordt alles beter’.
 4. Verdriet/ depressie.
  Bij HSP kunnen emoties door hun gevoelige zenuwstelsel extra binnenkomen.  Misschien heb je last van extreem liefdesverdriet of ervaar je een soort liefdesverdriet depressie. Ook kun je je als HSP ziek voelen van liefdesverdriet, misschien krijg je geen hap meer door je keel. Bij een HSP kunnen emoties van jezelf en anderen sneller door elkaar heen lopen en vermengd zijn met vorige levens, dat kan een warboel veroorzaken.
 5. Acceptatie. Iemand komt in deze fase tot rust en laat los, dat is niet hetzelfde als vergeten!

Liefdesverdriet tips

Leren omgaan met liefdesverdriet kan uitdagend zijn. Deze tips helpen je op weg:

 1. Erken allereerst dat er verdriet is.
 2. Onderzoek de oorsprong van het verdriet, bijvoorbeeld met een professional. Bekijk bijvoorbeeld eens of/hoe vorige levens met je huidige verdriet te maken hebben en hoe je de relatie en ‘oud’ verdriet zoals uit vorige levens goed kan afronden.
 3. Verdriet opkroppen kan moe maken. Vind een passende manier om verdriet te uiten. Zo kan huilen onder andere helpen om verdriet te helen. Praat erover, bijvoorbeeld met een vriend(in).
 4. Wees mild en zorg goed voor jezelf. Geef jezelf de ruimte en tijd! Krijg inzicht in de rouwfases. In de praktijk kunnen bovenstaande fases door elkaar heen lopen en soms wordt een fase overgeslagen.
 5. Zet je hooggevoeligheid in als kracht. Zo voorkom je dat je in liefdesverdriet blijft hangen.

Meer weten?online-programma-van-vermoeid-naar-een-leven-waarin-je-bloeit

In het Complete HSP Jaartraject ‘Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit!’ leer je emoties in balans brengen en met de bonus MP3 ‘Vorige levens afrondeninzicht verkrijgen in blokkades en mogelijke vorige levens die in de weg kunnen zitten bij jouw liefdesverdriet. Je leert hoe je die kan transformeren. Zodat je bij jezelf bent, plezierig in het Nu leeft en energiek bent!

Tevens ontdek je in dit traject onder andere hoe je meer plezier ervaart bij seksualiteit. Klik hier voor meer informatie over het Jaartraject en hoe je deel kunt nemen>>>

Wie is Femke de Grijs?

Als ervaringsdeskundige op het vlak van hooggevoeligheid heb ik lang geworsteld met de nadelen die bij hooggevoeligheid horen. Zo had ik lang last van chronische vermoeidheid en onverklaarbaar liefdesverdriet. Doordat ik mijn hooggevoeligheid leerde beheersen en blokkades (mede uit vorige levens) overwon, werd ik energieker en ervoer ik weer liefde in mijn leven.

Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van hoger opgeleide hooggevoelige vrouwen die last hebben van vermoeidheid. Ik leer je hoe je blokkades overwint en energieker bent, vanuit een holistische visie en intuïtief ontwikkelde methode. Zodat je straalt!

Aanvullende blogs

8 reactie(s) op "Liefdesverdriet verwerken, hoe doe je dat als HSP?"

 • Door: wilma op 11 april 2013

  Ik herken dit verhaal heel erg..ben hsper onbegrip liefdesverdriet komt bij mij hard aan..alleen accepteren gaat zo moeilijk ik kan er geen weg in vinden..

 • Door: Femke de Grijs op 11 april 2013

  Beste Wilma,

  Bedankt voor je reactie. Wellicht is het een idee om hier verder even persoonlijk contact over te hebben? Via deze pagina vind je wat mogelijkheden hoe dit kan https://www.femkedegrijs.com/contact/

  Wens je het beste!

  Namaste,

  Femke

 • Door: Hulpeloze vriendin op 4 augustus 2013

  Hoihoi, ik heb een vriendin en haar relatie is 3 maanden geleden uit gegaan. Ze is nogsteeds in een fase waar ze zegt dat het nooit meer goed komt en dat ze niet meer veder kan leven. Met het uitgaan is ze ook niet leuk bezig, want elke keer gaat ze in een hoekje zitten belt haar ouders dat het niet gaat maar wil vervolgens niet gehaald worden of geholpen. Dus blijft ze met een sip gezicht zitten. Er is ook geen verschil te zien.. Het lijkt alleen maar erger te worden. Ze zit gewoon een heftige depressie. Ze wil ook geen professionele hulp ofzo. En ik doe alles verkeerd in haar ogen. Ik wordt er zelf ook depressief van. Iemand tips ???

 • Door: Femke de Grijs op 4 augustus 2013

  Beste…

  Leren omgaan met verdriet en dit verwerken is een proces dat
  vaak wat tijd kost. Drie maanden is een relatief korte periode dat de relatie
  is uitgegaan, er zijn bijvoorbeeld mensen die hier jaren over doen om dit op te
  lossen.

  In mijn visie is ieder verantwoordelijk voor zijn/haar eigen
  leven en hoe hij/zij met verdriet omgaat. Jij kunt de problemen van je vriendin
  dus niet oplossen. Dit gebeurt als zij dit ook daadwerkelijk zelf wil.

  Ik weet niet of/hoe je weet dat ze in een heftige depressie
  zit (is dit bijvoorbeeld vastgesteld door een arts oid)? Voor de zekerheid; in
  principe kun je alleen iemand ‘verplichten’ om hulp te ‘krijgen’, als iemand
  daadwerkelijk een levensgevaar voor zichzelf vormt.

  Je kun je vriendin bijvoorbeeld wel steunen. Je zou bijv. haar
  emoties en haar situatie kunnen erkennen (bijv. door hier over te praten) en kunnen
  delen wat het met jou doet dat je jouw vriendin zo ziet. Dit geeft vaak een
  hoop ‘lucht’ en kan leiden toot een positieve energie :). Ook zou je bijv. je
  vriendin kunnen wijzen op deze blog.

  Ik wens je verder het beste! Mocht je verder nog vragen
  hebben, dan hoor ik het graag.

  Namaste, Femke

 • Door: Bianca op 29 september 2014

  Hoi Femke,

  Ik heb een langlopende relatie van 10 jaar achter de rug, dit speelt nu een jaar. Ondanks dat ik erg bang was voor de gevolgen, heeft het mij tot nu toe meer lucht gegeven dan toen ik in die relatie zat. Echter heb ik net een korte (3 maanden) relatie achter de rug, waar ik (onverwacht) zeer verliefd ben geworden op die persoon. Echter is dit vanaf zijn kant gestopt.
  Momenteel wordt ik overspoeld door emoties. Ik slaap slecht, eet slecht, ben erg onrustig, kijk overal tegenop en ben intens verdrietig. Zit al bijna een week non-stop te huilen. Ik vind het onbeschrijfelijk moeilijk om het te accepteren.

  Heb je tips voor mij? Is er een therapie die ik kan volgen, bijv de bloeitherapie of weet jij iets wat beter bij mij past?

  Alvast bedankt voor je reactie.

  groetjes Bianca

 • Door: Femke de Grijs op 6 oktober 2014

  Hoi Bianca,

  Bedankt voor je berichtje. Vervelend dat je daar last van hebt. Ik heb het gevoel dat ik je verder het beste kan helpen met het Complete HSP Jaartraject ‘Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit!’

  Wens je voor nu verder het beste :).

  Namaste,

  Femke

 • Door: Jolanda op 15 september 2015

  Hallo Femke,

  Jouw verhaal is mijn verhaal!!!! Mijn verdriet en boosheid komen ook uit een vorige leven.Heb het laten onderzoeken.vrij heftig!!! Na 55 jaar ben ik er achter gekomen dat ik HSPer ben..IK snapte niks van mijn eigen laat staan de andere.Ben heel diep gegaan in emotie van boosheid en verdriet. Mijn kinderen en man ben ik hierdoor kwijt….Maar ik begin er weer bovenop te krabbelen. Hoe vertel je de buitenwereld dat dit uit een vorig leven komt? De prijs is heel hoog die ik er voor betaal. Ik ben 20 jaar boos, kwaad en verdrietig geweest nu begint het kwartje te vallen. Had ik dit maar eerder geweten. Ik wist dat ik anders dan andere was. Ik werd ook dwars,veel werken, waardering zoeken, onzeker,schaamte schuldgevoelens enz. Dus mijn vraag hoe vertel ik de buitenwereld dit? En waarom overkomt het mij?

  Vr Gr Jolanda

  P.s. Femke wat een prachtige en duidelijke website heb je.!!!!!!

 • Door: Femke de Grijs op 16 september 2015

  Beste Jolanda,

  Hartelijk dank voor je berichtje. Wat tof om te lezen dat je mijn website mooi vindt!

  Ook fijn dat het kwartje begint te vallen. Interessante vragen ook! In het Complete HSP Jaartraject ‘Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit!‘ kan ik je er verder bij helpen.

  Ik wens je voor nu alle goeds toe <3

  Liefs,
  Femke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *