Home   Blog   Leren ontspannen als HSP? Alles wat je hierover moet weten!

Leren ontspannen als HSP? Alles wat je hierover moet weten!

honden slapen

Ontspannen, wat is dat? Ontdek hier alles over de betekenis (inclusief synoniem) en hoe je lichamelijk en geestelijk kunt leren ontspannen bij spanning en stress. Kom erachter wat ontspannen activiteiten zijn, en wat je moet weten over ontspanningsoefeningen en yoga.

Ontspannen betekenis

Er bestaan allerlei definities wat ontspanning precies inhoudt.

Volgens Van Dale is ontspanning: “losmaken wat gespannen is” en “door afleiding tot rust laten komen: zich ontspannen”.

Ontspannen synoniem

Synoniemen voor ontspanning zijn onder meer: (uit)rusten, op je gemak zijn en relaxen.

Vanuit een holistische visie houdt ontspanning in dat je zowel fysiek, emotioneel als mentaal rustig en in balans bent.

Hoogsensitiviteit en ontspanning

Ongeveer 1 op de 5 mensen is een hoogsensitief persoon (HSP) en herkent zich in deze HSP kenmerken. HSP hebben een gevoeliger zenuwstelsel en kunnen stress intenser ervaren ten opzichte van niet-HSP. Stress kan voor veel klachten zoals vermoeidheid en burn-out zorgen. Als HSP is het daarom belangrijk om te ont-spannen.

Waarom zou je ontspannen?

“Als je je kunt ontspannen, midden in:

 • verwarring, dan zul je helderheid vinden.
 • onzekerheid, dan zul je zekerheid vinden.
 • kwetsbaarheid, dan zul je je kracht vinden.
 • onrust, dan zul je vrede vinden.”

Bron, vrij naar: Erik van Zuydam, de ontdekking van het Nu. Ik werk samen met bol.com. Dit artikel bevat daarom een affiliate link. Als je via de link in dit artikel bij bol.com dit boek/iets anders bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor en steun je mij. Dit waardeer ik zeer! Jij betaalt niets extra.

Leren ontspannen

Je kunt leren om relaxt te zijn. Belangrijk is om de oorzaak van waarom je nauwelijks of niet kunt relaxen en stress/onrust/spanning ervaart opspoort en transformeert.

Je geest en lichaam kunnen je helpen om ontspanning te ervaren:

Geestelijk ontspannen

Geestelijke ontspanning ervaren houdt in dat je geest (gedachten) rust ervaart.

Fysiek ontspannen

Naast geestelijke ontspanning bestaat er bijvoorbeeld ook fysieke ontspanning, waarbij je lichaam rust ervaart. Geestelijke en lichamelijke ontspanning gaan vanuit een holistische visie hand in hand met elkaar.

Ontspannen activiteiten

Ontspannende activiteiten kunnen je ondersteunen. Wat precies qua activiteit bij jou past, is heel persoonlijk. Hieronder vind je wat voorbeelden die vaak bij vermoeide hoogsensitieve vrouwen passen:

Ontspanning oefening

Houd er rekening mee dat lang niet alle ontspanningsoefeningen aansluiten op vermoeide, hoogsensitieve vrouwen. Volg daarom je gevoel en doe wat bij je past.

Yoga ontspanning

Sommige vermoeide vrouwelijke HSP willen ontspannen door yoga. Niet elke yogavorm is hiervoor geschikt.

Speciaal voor vermoeide vrouwelijke HSP maakte ik het het boek ‘Yin Yin Yoga -Energiegevende lichaamsoefeningen voor hoogsensitieve personen’. Je vindt in mijn boek oefeningen die helpen om te ontspannen en energie geven. Klik hier voor meer informatie over het boek en hoe je het boek kunt ontvangen.

Yin Yoga Energiegevende lichaamsoefeningen voor hoogsensitieve personen

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende blogs:

Deze blog werd gepubliceerd op 17 juli 2013 en werd geüpdatet op 13 april 2023

4 reacties op “Leren ontspannen als HSP? Alles wat je hierover moet weten!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Marie avatar

  Ontspannen is niet altijd even gemakkelijk. Bedankt voor de tips. Ik zit erover te denken om een hier ene boek over te gaan lezen. Welke raad jij aan?

  1. Femke de Grijs avatar

   Hi Marie,

   Zie de blog ;).

   Groetjes,
   Femke

 2. Jolanda avatar

  Het is heel herkenbaar dat ontspannen belangrijk is voor een HSP. Daarom is het wel fijn om de tips op de website te lezen. Er is veel over geschreven, en lastig om te bepalen welke boeken passend zijn. Erover lezen is één ding, het in de praktijk kunnen toepassen is nog veel belangrijker. Ik neem aan dat in jouw boek ook praktische tips staan?

  1. Femke de Grijs avatar

   Hoi Jolanda,

   Klopt :).

   Groetjes,
   Femke

Scroll naar boven