HSP types: ben jij een High Sensation Seeker (HSS) of Rustzoeker?

laarzen

HSP types zijn diverse uitingen of verschillende vormen van hoogsensitiviteit. Ben jij hoogsensitief en benieuwd welk type je bent; een HSS (high sensation seeker)/sensatiezoeker of Rustzoeker? Ontdek in deze blog wat het precies inhoudt, hoe je het test en wat je eraan hebt!

Wat voor HSP typen bestaan er?

Elke HSP heeft een unieke behoefte aan prikkels. In grondslag kun je twee typen hoogsensitieve persoonlijkheden onderscheiden wat betreft hun prikkelbehoefte, in willekeurige volgorde:

  1. Sensatiezoekers, circa 25% van de hoogsensitieve personen valt hieronder.
  2. Rustzoekers, circa 75% van de hoogsensitieve mensen valt hieronder.

Je kunt van beide types vaak iets in jezelf herkennen. Eén type heeft vaak iets meer de overhand. Zie hieronder wat kwaliteiten en valkuilen van beide types; deze kunnen per persoon variëren!

Type 1: Wat is HSS?

Mensen die Sensatiezoekers zijn, worden ook wel Thrill Seekers of High Sensation Seekers (HSS) genoemd.

Wat is een HSS er?

Een High Sensation Seeker wordt ook wel HSS er genoemd. Als een hoogsensitief persoon een Sensatiezoeker is wordt dit ook wel afgekort tot het HSP HSS type.

Sensation Seeking houdt in dat iemand sensaties, prikkels of indrukken bewust opzoekt.

Verschil HSP en HSS

Een High Sensation Seeker (HSS) kan een hoogsensitief persoon (HSP) zijn, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Er hoeft dus geen verschil te zijn tussen een hoogsensitief persoon (HSP) en High Sensation Seeker.

Sommige mensen noemen enkel het Rustzoeker type een HSP: dat is een misverstand. Een HSP kan ook een Sensatiezoeker/HSS zijn.

HSS symptomen

Een HSS zijn is geen ziekte, daarom bestaan er ook geen HSS symptomen. Wel bestaan er kenmerken van een HSS:

Een HSS-er is in vergelijking met het Rustzoeker type wat meer op de buitenwereld gericht en gaat meer op zoek naar nieuwe en intense ervaringen. Een HSS-er houdt ten opzichte van een Rustzoeker meer van spanning en avontuur en is bereid om (veel) meer risico te nemen, bijvoorbeeld op financieel, sociaal, fysiek en wettelijk gebied. Over het algemeen valt dit type in de buitenwereld meer op dan de Rustzoeker, bijvoorbeeld omdat die extremere/intensievere prikkels kan opzoeken. Dit kan bijvoorbeeld een intensieve fysieke bezigheid/sport zijn. Ten opzichte van een Rustzoeker kan een Sensatiezoeker meer behoefte hebben om contact met (grotere groepen/meer) mensen te hebben en dit ook opzoeken.

High sensation seeker hoogbegaafd

Een high sensation seeker kan hoogbegaafd zijn, maar dat hoeft niet het geval te zijn.

Uitdagingen van HSS-ers

Een HSS-er heeft regelmatig behoefte aan uitdaging en prikkels (want anders kan die het leven saai vinden), maar ook aan rust en soms aan afzondering. Als iemand niet weet dat die een HSS-er is kan dit verwarrend voor iemand zijn. Het kan als de omgeving niet weet dat iemand een HSS-er is ook verwarrend voor de omgeving zijn.

Als een HSS-er zijn/haar hoogsensitiviteit nog niet goed beheerst kan dit iemand uitputten. Iemand neemt dan niet goed zijn/haar grenzen waar en gaat er overheen. De HSS-er kan bruisen van de ideeën en een vol hoofd krijgen. Een probleem dat dit type kan ervaren is dat de HSS-er snel op dingen uitgekeken is, meer prikkels opzoekt en overprikkeld en vermoeid raakt. Hier kan wat aan gedaan worden.

Verschil tussen een hoogsensitieve en niet-hoogsensitieve HSS

In vergelijking met een Sensatiezoeker met een gemiddelde gevoeligheid is een HSP van dit type zich vaak bewuster van details en heeft die hier interesse in.

HSP HSS relatie

Hoe een HSP HSS een relatie met zichzelf en anderen ervaart is persoonlijk. Het is mogelijk dat een HSP HSS niet van zichzelf weet dat die een HSP HSS is en zichzelf niet begrijpt. Relaties met de buitenwereld kunnen dan lastiger zijn.

Wat voor match het beste is qua liefdesrelaties en overige relaties zoals vriendschappen voor een HSP HSS, is heel persoonlijk. Er is geen 1 size fits all match voor alle HSP HSS-ers. Het is ook mogelijk dat de buitenwereld de HSP HSS niet begrijpt. Hoe zich dit precies uit, varieert van persoon. Dit zijn wat voorbeelden:

  • Stel dat een niet-hoogsensitieve Sensatiezoeker een relatie heeft met een hoogsensitieve Sensatiezoeker en niet weet/begrijpt wat hoogsensitiviteit inhoudt, dan kan die de HSP niet goed begrijpen. Zo’n niet-hoogsensitieve Sensatiezoeker kan dan bijvoorbeeld verbaasd zijn dat de HSP overprikkeld is geraakt.
  • Stel dat een HSP HSS een relatie heeft met een (wel of niet-hoogsensitieve)Rustzoeker, dan is het mogelijk dat die dit wellicht soms als saai ervaart.

Er zijn hier oplossingen voor mogelijk. Dit is maatwerk; er is geen oplossing die altijd voor iedereen werkt.

wandelen op berg

Type 2: Wat is het Rustzoeker type?

In vergelijking met een Sensatiezoeker, heeft het Rustzoeker type minder behoefte aan prikkels en nieuwe/intense ervaringen. Een Rustzoeker kan bijvoorbeeld een voorkeur hebben voor een 1 op 1 gesprek, in plaats van een grote groep. Dit beeld past meer bij het stereotype HSP.

Deze HSP doet ten opzichte van een Sensatiezoeker doorgaans:

  • rustiger en minder extreem. Een Sensatiezoeker kan bijvoorbeeld van extreme fysieke sporten houden, een Rustzoeker van rustigere sporten/activiteiten die ontspannen aanvoelen.
  • minder impulsief. De Rustzoeker houdt minder van risico’s en neemt deze minder.

Het is bijvoorbeeld mogelijk dat de Rustzoeker meer beschouwt. Het is mogelijk dat een Rustzoeker baat heeft bij een overzichtelijk en regelmatig leven.

Uitdagingen van Rustzoekers

Een probleem dat de Rustzoeker kan ervaren is dat die overvoerd kan raken door gevoelens en zorgen, zich terugtrekt en zich eenzaam voelt. Het is mogelijk dat een Rustzoeker last heeft van verlegenheid. Misschien mijdt die het liefste sociale gebeurtenissen. Dit kan ook anders.

Verschil tussen een hoogsensitieve en niet-hoogsensitieve Rustzoeker

In vergelijking met een Rustzoeker met een gemiddelde gevoeligheid, is dit type HSP zich vaak bewuster van zichzelf en anderen.

vrouw lezen

HSP tips

Deze tips helpen je verder:

Tip 1. Ontdek wat voor HSP type je bent

Wat herken je uit beide types en welk type heeft meer de overhand? Krijg inzicht in wat voor HSP type je bent. Doe bijvoorbeeld een HSP type test (die deel ik in mijn Training).

Tip 2. Doe activiteiten die bij jouw type horen

Benut de kwaliteiten en doe activiteiten die bij jouw type horen. Zodat je energie van je HSP type krijgt, in plaats van dat je er last van hebt.

Tip 3. Beheers je hoogsensitiviteit

Als je een HSP bent kunnen prikkels extra binnen komen. Hoogsensitiviteit kan wel of niet worden beheerst.  Als hoogsensitiviteit nog niet goed wordt beheerst kan je:

Je kan leren hoe jij jouw tijd het beste kan indelen en productief bent.

Leer om jouw hoogsensitiviteit te beheersen, zodat het in jouw voordeel (in plaats van nadeel) werkt. Vooral als je een HSS type bent is leren begrenzen belangrijk.

HSP HSS Test

Weet je niet zeker of je een HSP bent, of wat voor HSP type je bent? Of heb je net ontdekt dat je hoogsensitief bent en heb je een idee wat voor HSP type je bent, maar weet je niet wat je hier concreet verder mee kunt en hoe je hier de vruchten van plukt?

In de training Floreer in je werk als hoogsensitieve vrouw ontdek je of je hoogsensitief bent en hoe je hier energie van krijgt. Zo leer je hoe het kan/komt dat mensen een HSP type ‘hebben’, ontdek je aan de hand van een test wat jouw HSP type is en welke activiteiten er specifiek bij jouw HSP type passen. Ook leer je hoe jij jouw hoogsensitiviteit beheerst. Zodat je plezier krijgt van je hoogsensitiviteit, in plaats van dat je er last hebt! Klik hier voor meer informatie over de training & doe mee! >>>

Floreer in je werk als hoogsensitieve vrouw, Training gegeven door HSP Femke de Grijs

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende blogs

Scroll naar boven