Jezelf kwijt

jezelf kwijt zijn bij bergen

Met jezelf kwijt zijn wordt bedoelt dat je Jezelf niet meer écht ervaart. Met Jezelf wordt ook wel eens essentie bedoeld (sommigen noemen dit ook wel ware zelf of ziel). Als iemand zichzelf kwijt is, is die niet écht zichzelf kwijt (je essentie kan nooit kwijt zijn), maar wel de verbinding ermee.

Iemand die zichzelf ‘kwijt’ is, is qua gedachten afwezig, voelt geen sprankeling meer in zijn leven en doet dingen op de automatische piloot. De dingen die gedaan worden zijn vaak dingen omdat ze gedaan ‘moeten’ worden/omdat ze verwacht worden, maar niet omdat je ze echt wilt doen.

Hieronder volgen wat kenmerken die bij Jezelf ‘kwijt’ zijn kunnen horen; deze kenmerken kunnen van persoon tot persoon variëren.

Fysiek kenmerken van Jezelf kwijt zijn:

 • Vermoeid zijn

Emotionele kenmerken van Jezelf kwijt zijn:

Intens emotioneel zijn en:

 • Je klein voelen
 • Onzeker zijn
 • Je waardeloos voelen
 • Boos zijn
 • Bang zijn, faalangstig zijn
 • Chagrijnig zijn
 • Somber en neerslachtig zijn
 • Niet meer kunnen onderscheiden welke gevoelens bij jou of een ander horen

Mentale kenmerken van Jezelf kwijt zijn:

 • Je registreert niet meer goed wat er werkelijk om je heen gebeurt
 • Alles is je teveel
 • Jezelf niet meer leuk vinden
 • Veel dingen niet meer leuk vinden
 • Anderen continu willen helpen
 • Je bent druk bezig met anderen van je verwachten of willen en bent perfectionistisch
 • Je denkt dat je wordt geleefd
 • Denken ‘Ik kan mezelf niet zijn’
 • Je denkt dat je geen keuzes kunt maken
 • Twijfelen, piekeren
 • Je weet niet meer wie je bent en wat je wilt

Oorzaak Jezelf kwijt zijn

Er kunnen diverse redenen zijn dat je denkt dat je jezelf kwijt bent/je Jezelf niet meer ervaart. Het kan wellicht verband houden met intergenerationeel/transgenerationeel trauma.

Een onderschatte oorzaak van Jezelf kwijt zijn is hoogsensitiviteit. Ongeveer 1 op de 5 mensen is een hoogsensitief persoon (HSP). Als een HSP zijn hoogsensitiviteit nog niet goed beheerst, kan die zich verliezen in energie van buitenaf. Het kan bijvoorbeeld dat je als HSP homoseksueel bent en opgroeit binnen een zeer religieus gezin, waarbij homoseksualiteit verboden is. Dit kan tot stress leiden.

Het kan dan heel moeilijk zijn om te onderscheiden wat bij jezelf of een ander hoort. Leer daarom om als HSP goed bij jezelf te blijven: zo ervaar je Jezelf goed! Mijn begeleiding helpt je hier verder bij.

Heb je hier iets aan gehad? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Jarenlang zaten mijn hoogsensitiviteit en en paranormaliteit mij in de weg. Ik leefde vanuit mijn hoofd, had het gevoel dat ik niet écht leefde en ervoer geen werkelijke zingeving.

Verschillende momenten zijn voor mij een wake-upcall geweest, waaronder de hersenbloeding van mijn vader. Ik voelde de essentie van leven, dat het fysiek gezien in een split second over kan zijn en wat werkelijk belangrijk voor mij was: liefde ervaren, plezier hebben en genieten.

Ik besloot om hier naar te luisteren, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over en…

Ben jij een ambitieuze vrouwelijke Oude Ziel en wil je jouw potentieel benutten, voluit leven en bloeien? Mijn tips deel ik graag met jou aan de hand van een holistische en spirituele benadering, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Meer weten?

7 reacties op “Jezelf kwijt”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Peter-Mathieu avatar
  Peter-Mathieu

  Lastig om mijn hoofd boven water te houden, waneer ik mezelf ´kwijt raak’. Dolgelukkig zijn de momenten, dat ik mezelf weer ’terugvind’. Toch is deze schommeling vermoeiend voor mij. Stapje voor stapje kom ik steeds verder. Sleutel voor mij is: langzame kleine veranderingen i.p.v. 1 omslagpunt in mijn leven.

  1. Peter-Mathieu avatar
   Peter-Mathieu

   Als reactie hierop denk ik genoeg kleine stapjes te hebben genomen, om een grotere stap te nemen; het voelt een beetje aan als een omslagpunt, maar ik wil weten of ik mijn persoonlijke tij kan keren. Liever loop ik niet over gepijvelde wegen, maar in sommige gevallen komt dat beter uit in het moment. Ik ben niet iemand die het wiel opnieuw uitvind, maar ik vet deze wel graag in, zodat het minder stroef loopt. Blessed be, <3 Peter-Mathieu.

 2. Muizje avatar
  Muizje

  Alles wat hier boven staat herken ik mezelf in. Hulp krijgen zou handig en fijn zijn. Soms denk ik waar doe ik het voor. En zie soms het nut niet in van het leven.. niet dat ik er niet meer wil zijn. Dat zeker wel.

 3. Maaike avatar
  Maaike

  Ik zit daar nu in. Te veel veranderingen op korte tijd, eenzaamheid, financieel stress. Gaat me niet meer en ben mezelf echt kwijt. Maar nu de vraag, hoe vind ik mezelf terug?

  1. Femke de Grijs avatar
   Femke de Grijs

   Hoi Maaike,

   Bedankt voor je vraag! Check de tekst onderaan het kopje ‘Oorzaak Jezelf kwijt zijn’.

   Groeten, Femke

 4. Sandra avatar
  Sandra

  Dit ervaar ik regelmatig.
  Ik ga vrolijk van huis en kom gesloopt weer thuis.Ik raak dan in de war omdat ik de gevoelens niet kan plaatsen,echt het gevoel heb dat ze niet bij mij passen.Soms ben ik uren aan het puzzelen(slopend) met de vraag,waarom voel ik me nu zo en besef dan pas dat het misschien niet van mij is.Hoe weet ik wanneer gevoelens van een ander zijn of van mij en hoe blijf ik dicht bij mezelf?

  1. Femke de Grijs avatar
   Femke de Grijs

   Hoi Sandra,

   Bedankt voor je vraag! Mijn begeleiding helpt je hier verder bij. Ik hoop dat ik je zo voldoende heb geïnformeerd en wens je verder alle goeds.

   Groeten, Femke

Scroll naar boven