Home   Blog   Opruimen en minimaliseren: in 6 stappen nooit meer rommel in je hoofd en huis als HSP

Opruimen en minimaliseren: in 6 stappen nooit meer rommel in je hoofd en huis als HSP

rommel

Veel hoogsensitieve personen (HSP) hebben een overvol hoofd. Meestal hebben ze ook een overvol huis. Misschien:

 • Ben je je spullen kwijt?
 • Weerhouden spullen die je in de weg staan, je ervan om je hobby uit te voeren?
 • Word je onrustig van een rommelig huis?

Dit kost veel energie. Je bent niet de enige.

HSP hebben extra last van rommel

Ongeveer 1 op de 5 mensen is hoogsensitief en herkent zich in deze HSP kenmerken. Prikkels (ook van spullen) komen bij hen (onbewust) extra binnen. Als hoogsensitiviteit nog niet goed wordt beheerst, kunnen veel prikkels en spullen tot chaos leiden. Zowel in het huis als in het hoofd.

Als er teveel prikkels binnenkomen, kan een hoogsensitief persoon overprikkeld raken. Dit kan zich onder meer uiten in vermoeidheid of depressie. Je hebt gelukkig een keuze hoeveel ruimte jij wilt ervaren in je huis en hoofd: richt je leven in zoals jij wil!

"Wied het onkruid uit je gedachten en laat je geluk groeien" quote van M. Berg

Belangrijk bij de hoeveelheid spullen om je heen is balans; te veel én te weinig spullen zijn niet praktisch. Hoe die balans eruit ziet, is voor iedereen anders. Dit hangt onder meer af van je lichaam, bezigheden en wensen. Sommige hoog sensitieve personen hebben bijvoorbeeld één handdoek per dag nodig, anderen twee omdat ze veel lichamelijk bezig zijn en transpireren.

Het hebben van spullen kost energie: ze moeten immers worden uitgezocht, opgehaald/bezorgd, onderhouden (schoongemaakt en eventueel verzekerd) en in de toekomst als ze overbodig/kapot zijn weggedaan worden.

Veel HSP hebben spullen die hen niet (meer) ondersteunen en (onbewust) energie vreten. Dit wordt ook wel rommel genoemd. ‘Rommel’ is een relatief begrip. Een item wordt pas ‘rommel’, als jij dit als zodanig bestempeld. Deze blog helpt je met opruimen en minimaliseren! Daarmee wordt bedoeld: met datgene leven, wat jou ondersteunt, in plaats van dat je overbodige spullen hebt die je energie ondermijnen.

Eén manier om rommel in je huis en hoofd te transformeren, is door letterlijk je huis op te ruimen.

Waar helpt een opgeruimd huis bij?

Een opgeruimd huis helpt:

 • Je huis groter te laten lijken
 • Je om je huis makkelijker schoon te maken
 • Je om spullen gemakkelijk terug te vinden
 • Je makkelijker keuzes te maken (bijvoorbeeld qua kleding; je hoeft ’s ochtends niet meer te dubben uit 15 jasjes die je aan wil trekken, maar uit 5)
 • Tijd besparen! Doordat je minder tijd besteedt aan opruimen, schoonmaken en spullen terugvinden, kan je meer tijd aan leuke dingen, zoals je gezin besteden.
 • Om je hoofd ook opgeruimd te krijgen. Denk aan je vakantiehuisje; vaak is dat al leeg. Zo’n leegte helpt om te ontspannen. Je creëert ruimte voor nieuwe energie en ideeën!

Ervaringen en videos over minimaliseren:

Zie je op tegen opruimen of minimaliseren? Laat je inspireren door deze videos:

1. Jelle Hermus van SoChicken

Jelle Hermus, van SoChicken gaat er in dit filmpje ook op in:

2. Jelle Derckx

Jelle Derckx vertelt in dit filmpje over minimaliseren en deelt wat hij er de voordelen van vindt:

3. Moeders Minimalisme

Ook Dieuwke van Moeders Minimalisme vertelt op haar site wat over haar ervaringen met minimaliseren.

4. Minimalism a documentary about the important things

Deze documentaire ’Minimalism a documentary about the important things’’ vind ik erg boeiend, zie hieronder de trailer:

Joshua Fields Millburn en Ryan Nicodemus schreven tevens het boek ‘Minimalisme – Leef een betekenisvol leven‘:
voorkant van het boek Minimalisme een betekenisvol leven van Joshua Fields Millburn en Ryan Nicodemus
Klik hier en ontvang het boek van Joshua en Ryan veilig via bol.com>>>

Ik werk samen met bol.com. Dit artikel bevat daarom affiliate links. Als je via de links in dit artikel iets bij bol.com bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor en steun je mij. Dit waardeer ik zeer! Jij betaalt niets extra.

5. Grazia

Het tijdschrift Grazia gaat in het artikel ‘Verbeter je leven met minimalisme‘ verder in op dit boek. Ook vind je in het artikel een interview van Grazia met mijn ervaringen met minimaliseren.

Grazia interviewt Femke de Grijs over minimalisme cover

Opruimen tips: in 6 stappen een opgeruimd huis

De volgende stappen helpen je bij het opruimen en minimaliseren, bijvoorbeeld in je huis:

Stap 1: Plan bewust de tijd voor opruimen

Gemiddeld kost het opruimen van je huis een dag tijd; trek deze tijd er ook bewust voor uit!

Er zijn qua opruimplanning in grondslag 2 manieren:

Manier 1: Ruim alles op in 1 dag

Sommige hoog sensitieve personen hebben er baat bij om alles in 1 keer op te ruimen en overbodige spullen meteen weg te brengen of weg te gooien (zodat het je niet in de weg staat). Het voordeel van deze methode is dat alles in 1 keer snel geregeld is. Een nadeel kan zijn dat je er tegen aan hikt om een dag vrij te plannen en op te ruimen, bijvoorbeeld omdat je te moe bent. Een ander nadeel kan zijn dat je het te moeilijk vindt om spullen in 1 keer los te laten.

Manier 2: Verspreid het opruimen over een periode

Sommige hoog sensitieve personen hebben de tijd niet voor methode 1, hikken hier tegen aan en zijn te moe om deze methode toe te passen. Je kunt het opruimen uiteraard ook spreiden, bijvoorbeeld over een halfjaar in meerdere weekenden of in de vakantie. Het voordeel van deze methode is bovendien dat je geleidelijk leert loslaten. Minimaliseren is een proces; het hoeft niet van de ene op de andere dag! Veel hoog sensitieve personen hebben baat bij deze manier.

Er zijn diverse manieren hoe je kan beginnen:

Kies 1 opruimgebied

De meeste hoog sensitieve personen beginnen willekeurig, en kiezen een specifiek opruimgebied (zoals de woonkamer, zolder, schuur, garage, slaapkamer, keuken of werkkamer) en vervolgens een specifieke opruimlocatie, zoals;

 • De krantenbak
 • Het nachtkastje
 • De keukenla
 • Het bureau

Voor sommige hoog sensitieve personen die van nature al vrij geordend zijn en zich goed kunnen concentreren, werkt dit prima.

Kies 1 opruimcategorie

Een andere methode is om op te ruimen per categorie. Spullen zoals boeken kunnen immers verspreid over diverse locaties (zoals de slaap- en woonkamer) zijn. Deze methodiek helpt als je van nature snel bent afgeleid en je slecht kunt concentreren. Het brengt focus aan. Als je merkt dat je van nature snel bent afgeleid, zorg er dan ook voor dat andere prikkels (zoals de deurbel, de telefoon, radio en TV) ‘uit’ staan. Je kunt voordat je begint met opruimen ook eerst mediteren, dit brengt focus in je hoofd en zorg ervoor dat je concentratie toeneemt. Gevolg: je kunt ook sneller opruimen.

Verzamel met deze methodiek bijvoorbeeld eerst alle;

 • Kleding (haal bijvoorbeeld eerst sokken, dan BH’s, T-shirts, shirts met lange mouwen uit je kledingkast, wasmand en andere plekken waar zich kleding bevindt etc.).
 • Schoenen
 • Boeken
 • Keukenspullen
 • Hobbyspullen
 • Administratie en papieren (denk ook aan tijdschriften)
 • En als laatste spullen waar herinneren aan zitten zoals brieven, tekeningen en foto’s of andere zaken met emotionele waarde.

Tip; denk ook aan categorieën spullen die in de schuur, garage, tuin en digitaal aanwezig zijn. Bijvoorbeeld op je pc (e-mails, bestanden) en Smartphone.
thuiskantoor

Stap 2: Voel

Leg vervolgens een categorie spullen bij elkaar op de grond (dit zorgt voor overzicht en focus), pak 1 item in je hand (trek het niét uitgebreid aan, of ga er niet uitgebreid in bladeren) en pas dan de onderstaande 3 tips toe:

Tip 1.Voel wat het item met je doet

Word je er blij van, geeft het item je energie? Als je het nu in de winkel zou zien, zou je het dan opnieuw aanschaffen? Zo ja: dan hou je het. Het geeft energie om spullen om je heen te hebben die je écht inspireren en waar je écht blij van wordt. Geef hier aandacht aan (in plaats je te focussen op ‘weg doen’).

Misschien heb je een trui die mooi is maar kriebelt, 5 ‘reserve’ onderbroeken die je qua kleur niet meer leuk vindt, of kleding die kapot, verwassen of een verkeerde maat is… Dit valt allemaal onder de categorie ‘maakt niet 100% blij’! Doe dingen waar je niet blij van wordt, weg.

Je bewaart niet iets met als reden dat het ‘ooit’ zo praktisch is, of ‘wellicht leuk is voor later’ of om vast te blijven houden aan het verleden. Dit vreet onbewust energie. Angst is geen goede raadgever. Doe het item in dat geval weg en kies voor liefde en plezier in je leven en in je spullen! Je leert op deze wijs (onbewust) grenzen te stellen (iets waar veel HSP baat bij hebben). Twijfel je over een item?

Tip 2. Voel of je het item écht nog nodig hebt

Zo ja, dan hou je het, zo nee, dan doe je het weg. Drie kaasschaven is echt niet nodig… Heb je het item een jaar niet gebruikt? Vaak kan het dan wel weg ;).

Tip 3. Voel of je gehecht bent aan het item, maar je er niet blij van wordt

Als dit zo is, kan je hier op diverse manieren mee omgaan. Is het een cadeau van iemand? Of herinnert je aan een andere gebeurtenis? Wees je er bij een cadeau van bewust dat het om de intentie van iemand ging om jou iets aardigs te geven, en dat het niet om het item zelf gaat. Herinner jezelf eraan dat door een item weg te doen, de herinnering niet weg gaat.

Vind je het moeilijk om een item weg te doen? Voel wat het voorwerp je wil zeggen en waar het je mee geholpen heeft; je kunt er op mediteren en/of een kaartje (zoals met De Maan 66 mystieke kaarten voor bewustwordingop leggen zodat je meer inzicht krijgt.

De maan 66 kaarten voor bewustwording Petra Stam Zo kan een knuffel van vroeger je veiligheid hebben geboden; deze veiligheid mag je nu in jezelf vinden. Soms helpt het om een foto, tekening of symbool te maken van het voorwerp (zodat je de bijvoorbeeld 100% de energie van veiligheid kan integreren in jezelf), voordat je het weg doet. Spullen kunnen ertoe bijdragen dat je je leven vergemakkelijkt en je je prettig voelt. Spullen maken je echter niet gelukkig, dat kan je alleen Zelf.

Stap 3: Kies een (nieuwe) plek

Wat doe je met de spullen die je wil houden?
Vaak is het effectief om 1 categorie spullen bij elkaar te bewaren. Kijk eens hoe je de spullen effectief kan opbergen; bijvoorbeeld door je papieren verticaal (in plaats van horizontaal) zetten, je ‘losse’ kleine dingen in bakjes op te bergen en kleding op een andere wijze op te vouwen (zie onderstaande filmpjes voor inspiratie).

Een idee hoe je T-shirts kan opvouwen:

Een idee hoe je shirts met lange mouwen kan opvouwen:

Een idee hoe je onderbroeken kan opvouwen:

Tip; zet het filmpje af en toe op pauze (het gaat erg snel!)

Wat doe je met spullen die weg mogen?

 • Bedank het item voor wat het heeft gebracht. Bijvoorbeeld tijdens meditatie.
 • Is het item nog kwalitatief goed en heel? Voel wat je er mee wil doen;
  *Wil je het verkopen? Denk dan aan Marktplaats, of een winkel die kleding inkoopt.
  *Wil je het weggeven? Geef het bijvoorbeeld aan kennissen, de kringloopwinkel, de ‘kledingbak’ en/of het Leger des Heils. Je kunt ook een ‘kleding ruilavond’ organiseren met vrienden. Voel wat bij je past. Herinner jezelf eraan dat je anderen weer heel blij maakt met jouw items, en dat er nog iets mooiers en beters (wat echt bij jou past) op jouw pad komt (rust en ruimte!). Het is niet zonde om iets weg te doen, maar wel als je het laat liggen als jij en anderen er op een andere plaats veel blijer van worden!
 • Is het item kapot? Doe het weg ‘waar het hoort’ zoals in de prullen-, glas- of -batterijenbak.

Tip; doe de spullen die je weg wil doen, binnen 72 uur weg. Hoe langer de spullen blijven staan, hoe groter de kans wordt dat het je in de weg gaat staan, of dat de spullen blijven ‘hangen’.

Stap 4: En hoe nu verder… Houd het bij!

 • Geef spullen een vaste plek.
 • Wees kritisch wat je huis binnenkomt. Hier help je jezelf mee, maar ook het milieu. Past een item echt bij je, vind je het echt leuk en heb je het echt nodig? Wil je bijvoorbeeld reclamefolders en huis aan huis bladen ontvangen? Zo nee; vraag een ‘nee’ sticker aan bij de gemeente. Het kan ook helpen om bewust een kledingstijl uit te kiezen en hier je garderobe op af te stemmen. Draag alleen waar je van houdt (en zijn de kleur, stof of maat niet meer ideaal? Doe het weg!). Het kan helpen om voor elk item dat er binnenkomt, iets anders weg te doen.
 • Vraag voor je verjaardag bijvoorbeeld bewust ‘tijdelijke’ cadeaus, zoals (dagje uit) bonnen, bloemen, bakmixen, geld of iets anders waar je van houdt.
 • Tot slot: je kunt ook ‘vaste’ opruimmomenten inplannen, bijvoorbeeld bij de seizoenswisselingen. Als je een kledingstuk een jaar niet hebt gedragen, kun je het vaak wel wegdoen. Dit geldt ook voor schoonmaken; plan vaste momenten in. Ligt de hond net lekker te slapen op het kleed, terwijl je dat wil stofzuigen? Breng hem dan naar een andere plek (en ‘beloon’ hem eventueel met een knuffel of speeltje) en schoonmaken maar ;).


Marie Kondo

Bovenstaande opruim tips zijn deels gebaseerd op gedachtegoed van Marie Kondo. Dit filmpje gaat dieper in op wie Marie is en wat haar methode inhoudt:

Dit item van EenVandaag er tevens op in (vanaf minuut 20:47):
Marie Kondo Een Vandaag

Ook deze aflevering ‘Jezus, wat een chaos’ van NPO Spirit met Linda Geerdink en De Groene meisjes gaat er op in:
opruimen NPO spirit

Deze aflevering van Jan rijdt rondt (start vanaf 00:29 minuut) gaat ook in op Marie Kondo en spullen: welke zijn nodig?

Jan rijdt rond opruimcoach

Verder heeft Netflix Tidying Up with Marie Kondo gemaakt. Hier zie je Marie in actie en helpt ze verschillende mensen bij opruimen.

In Marie Kondo’s boek Opgeruimd! vind je meer informatie en tips: Klik hier & ontvang het boek direct via bol.com>>>

 opgeruimd Marie Kondo

Ook het boek ‘Spark Joy!‘ van Marie Kondo gaat dieper in op deze methode. Klik hier voor meer informatie & ontvang het boek via bol.com.
spark joy Marie Kondo

Stap 5. Reinig je huis energetisch

Het is belangrijk om als HSP niet alleen letterlijk op te ruimen, maar om ook energetisch op te ruimen. Soms zijn er bijvoorbeeld in een ruimte entiteiten of onprettige dingen gebeurd (zoals ruzies), deze negatieve energie kan blijven hangen. Dit kan je (onbewust) moe maken en leiden tot ‘vage’ klachten.

Een set van 4 Tool of Calmings XL in de goudkleurige of heldere uitvoering van Ascension Europe reinigt bijvoorbeeld 24/7 de energie in een ruimte en helpt bij het energetisch reinigen van entiteiten.

gouden tool of calmings set van Ascension Europe4 Tool of Calmings XL in de heldere variant van Ascension Europe

Klik hier voor meer informatie over de set van Tool of Calmings in de goudkleurige variant en de heldere variant en hoe je hieraan kunt komen>>>>

Kortingscode voor Ascension Europe

Ga je voor de allereerste keer iets bestellen bij Ascension Europe? Tip: gebruik de kortingscode: femkedegrijs en krijg 3% welkomstkorting op je product(en) (deze code werkt niet in combinatie met andere codes/acties en wordt niet toegepast op eventuele verzendkosten)!

Ik werk samen met Ascension Europe. Dit artikel bevat daarom affiliate links. Als je via de links in dit artikel iets bij Ascension bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor en steun je mij. Dit waardeer ik zeer! Jij betaalt niets extra.

Stap 6: Onderzoek je gedachten; waarom bewaar je zoveel?

Vind je het opruimen van je huis lastig; kun je spullen niet loslaten? Of word je steeds afgeleid tijdens het opruimen? Onbewust kunnen er allerlei gedachten zijn die maken dat ‘vasthouden’ als veilig wordt ervaren en die loslaten moeilijk maken. Dit kan leiden tot afleiding/uitstelgedrag. Vaak leren we dat ontvangen (van gedachten, emoties en spullen) makkelijker/fijner/veiliger is dan (gedachten, emoties en spullen) loslaten. Door dit soort gedachten grondig te onderzoeken, kun je ze transformeren. Dit vraagt moed. Door blokkades op te ruimen en ruimte in je hoofd te maken, kun je ook makkelijker ruimte in je huis maken! Je binnen- en buitenwereld worden dan een opgeruimde en geordende afspiegeling van elkaar.

Is je hoofd continu overvol? Je omgeving kan ertoe bijdragen dat jij lekker in je vel zit. Echter:  balans is alleen in jezelf te vinden (en staat deze los van je omgeving). Je kunt je huis nog zo leeg maken, maar als er diepgaande (onbewuste) blokkades zijn en je je hoogsensitiviteit nog niet goed beheerst, zal je hoofd vol blijven. Ruim in dat geval jezelf grondig op!

Het Complete HSP Jaartraject ‘Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit!‘ helpt je om een fijne relatie met jezelf (en je hoogsensitiviteit) en je omgeving te creëren. Zodat ook jij een ontspannen leeg hoofd hebt, en een huis hebt waarin jij je prettig voelt.
cover van het Jaartraject Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit
Klik hier voor meer informatie over het Jaartraject en hoe je mee kan doen>>>

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende blogs

Deze blog werd gepubliceerd op 13 april 2015 en werd geüpdatet op 27 oktober 2023

12 reacties op “Opruimen en minimaliseren: in 6 stappen nooit meer rommel in je hoofd en huis als HSP”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Elize avatar
  Elize

  Afgelopen weekend verhuisd. Er staan nog dozen vol met spullen om uitgepakt te worden. Dit bericht geeft me weer energie om nog meer overbodige spullen weg te doen!

 2. Roos avatar
  Roos

  Wat ik het meest lastige vind is het opruimen van mijn kledingkast. Het moeilijke is dat je bang bent iets weg te gooien wat je toch nog een keer nodig gaat hebben. Wat ik heb gedaan was een groot kledingrek aangeschaft en vervolgens er alles ingehangen. Wat ik nodig had in mijn kast terug gehangen en de rest zolang op zolder gezet in het kledingrek. Al ik de kleding uit het rek na een paar maanden niet heb gebruikt gaat het alsnog weg. Werkt bij erg goed!

 3. Jan avatar
  Jan

  Altijd weer leuk om een mailtje van Femke te krijgen. Vreemd genoeg lijken ze altijd “op tijd” te komen. Op een moment dat ik wel wat extra roer kan gebruiken, tips om met mijn HSP om te gaan. Er valt nog veel te leren, maar het is fijn om te weten dat je niet alleen bent.

 4. Walter avatar
  Walter

  Weer een super handige en zeer herkenbare mail barstensvol super tips, super Femke !

  1. Annelies avatar
   Annelies

   kwam op t juiste moment want ik was net begonnen met opruimen…De tips maken het makkelijker en t verhaal is heel herkenbaar. Ik kan slecht tegen rommel en wordt moe van n vol huis.(overprikkeld) Fijn om te lezen dat dit herkenbaar is.

 5. Gina avatar
  Gina

  Ik herken het helemaal ik kan echt niet tegen rommel, ik ruim liever op dan dat ik stil zit in de rommel! de stofzuiger en de stofdoek komen iedere dag wel tevoorschijn!

 6. jeroen avatar
  jeroen

  Heel fijn om te lezen dat er meer mensen zijn die tegen gelijksoortige problemen aanlopen en zijn richtlijnen die probleem omgaan met orde scheppen en jezelf zijn

 7. Christel avatar
  Christel

  Duidelijke richtlijnen die je haar aanhoudt, dit vind ik echt een mooie eyeopner om ervoor te zorgen dat je op een geordende wijze te werk kan gaan. Door deze tips wordt het opruimen en organiseren een stuk makkelijker, maar bovenal efficiënter.

  Liefs,
  Christel

 8. Hieke avatar

  Herkenbaar. Ik kan als HSP-er ook niet zo goed omgaan met drukte – maakt niet uit of het mensen of rommel is – om me heen. We zijn bezig onze rommelzolder op te ruimen, meer lichtval binnen met een dakkapel. Manlief heeft de taak op zich genomen : )

 9. Renate avatar
  Renate

  Mijn vriend doet ook heel veel voor mij. De kastje en laatjes allemaal netjes en de stofzuiger staat standaard klaar. Dat komt omdat ik thuis ook een kat heb. Rust in huis is rust bij mij!

 10. Femke de Grijs avatar

  Beste Jettie,

  Bedankt voor het doorgeven. Ik heb NPO gevraagd hoe dit komt en waar deze documentaire kan worden bekeken. Mocht ik hier meer over weten, dan zal ik het in de blog delen.

  Hartelijke groet,
  Femke

  1. Femke de Grijs avatar

   Beste Jettie,

   Ik heb antwoord gekregen van NPO, zij kunnen niet verder helpen. Ik vond gelukkig een alternatief en heb het in de blog gedeeld. Ik wens je veel kijkplezier :).

   Groeten,
   Femke

Scroll naar boven