Home   Blog   Volle maan en slecht slapen – 6 HSP tips wat je ertegen kunt doen

Volle maan en slecht slapen – 6 HSP tips wat je ertegen kunt doen

Hoogsensitieve personen staan (on)bewust extra open voor prikkels. Dit kunnen tastbare prikkels zijn, zoals van geluid of licht waar je blij of geïrriteerd van raakt, maar voor sommige mensen ook minder tastbare prikkels, zoals van de stand en straling van planeten welke (onbewust) je humeur beïnvloeden.

Eén keer per maand is het volle maan: hier vind je een volle maankalender (gratis PDF) en de exacte datum en tijd van wanneer het precies volle maan is. Sommige HSP ervaren hier voordelen van, zoals dat ze extra energie hebben. Anderen zijn dan soms extra prikkelbaar, emotioneel (onverklaarbaar boos, verdrietig of bang), liggen te woelen, kunnen niet slapen en zijn daardoor overdag moe.

In deze blog ontdek je hoe dit komt én wat je hier aan kunt doen.

Yin/yang

Op aarde kun je dualiteit ervaren, deze is te zien in het yin-yang symbool. Zo neem je zwart waar, doordat je ook wit kunt zien en visa versa. Op aarde kun je ook mannelijke en vrouwelijke energie ervaren. Wat dit precies is, is sterk cultureel gekleurd. Hieronder ga ik voor het gemak uit van een Westerse visie op deze energieën.
yin yang

Yin energie

Yin energie bestaat uit relatief veel vrouwelijke energie, die vooral is verbonden met de maan (in vergelijking met de zon). Ook andere sterren en planeten, zoals Venus resoneren met deze vrouwelijke energie. In het yin-yang symbool is yin zwart afgebeeld. Het resoneert met de energie van de nacht. Zo kun je over het algemeen beter Yin Yoga oefeningen doen voordat je gaat slapen, in plaats van Yang (‘power’) yoga.

Yang energie

Yang energie bestaat uit relatief veel mannelijke energie, die vooral resoneert met de energie van de zon (in vergelijking met de maan). Andere sterren en planeten, zoals mars resoneren ook met deze energie. In het yin-yang symbool is deze wit afgebeeld. Het resoneert met de energie van dag en beweging. Je kunt bijvoorbeeld Yang Yoga oefeningen doen nadat je bent opgestaan, om extra energie te ervaren.

De maan

De stand van de zon en de maan en andere planeten en sterren beïnvloeden de wisselwerking tussen deze mannelijke en vrouwelijke energieën die je op aarde kunt ervaren. Hieronder ontdek je meer over de stand van de maan, in relatie tot de zon.

Cyclus maan

Eén maancyclus (de tijd die de maan nodig heeft om 1 ronde om aarde te maken) duurt ruim 29 dagen. De ‘vrouwelijke’ maan maakt weerkaatst in dat proces het licht van de ‘mannelijke’ zon. Er is dan sprake van verschillende energieën. De balans tussen mannelijke en vrouwelijke energie is onder andere hierdoor op aarde steeds iets anders.

Er zijn in dit proces 2 periodes te onderscheiden;

 • De periode van de wassende maan. Deze periode duurt circa 14,5 dagen.
  Tip: voel wat de energie van de wassende maan met je doet. Er staat in deze periode relatief veel ‘mannelijke’ creatie energie centraal. Dit is over het algemeen een goede periode om te creëren en ideeën uit te werken.
 • De periode van de afnemende maan. Deze periode duurt circa 14,5 dagen. Er staat relatief veel ‘vrouwelijke’ reflectie energie centraal. Dit is een goede periode om heel bewust naar je intuïtie te luisteren en om dingen los te laten.

Stand van de maan

Wassende maan

In de periode van de wassende maan zijn in grondslag deze 4 maanfasen (ook wel maanstanden, of schijngestalten van de maan) te herkennen;

 • 1. Wassende maansikkel.
 • 2. Eerste kwartier. Dit is een goede tijd om jouw ideeën te versterken en om creativiteit te uiten.
 • 3. Wassende maan.
 • 4. Volle maan. De zon en de maan staan nu precies recht tegenover elkaar. Het is een periode waarbij je inzicht kunt verkrijgen in hetgeen je hebt gecreëerd en wilt creëren. Sommige mensen voelen rondom volle maan een extra sterke seksuele energie. Ook kan de volle maan helpen om los te laten.

Afnemende maan

In de periode van de afnemende maan zijn naast de volle maanfase ook in grondslag deze 4 maanfasen te herkennen;

 • 5. Afnemende maan. Je kunt dingen in deze tijd goed afsluiten en loslaten en ruimte maken voor wat nieuws.
 • 6. Laatste kwartier.
 • 7. Afnemende maansikkel (deze wordt na deze fase ook wel Balsemieke maan genoemd).
 • 8. Nieuwe maan (ook wel Donkere maan genoemd, doordat die vaak onzichtbaar is). Dit is een goede tijd om te zaaien, zoals door aandacht te besteden aan je nieuwe ideeën voor je werk, relatie en/of gezondheid.

Hier vind je een overzicht van wanneer deze maanstanden exact plaatsvinden.

maanstanden op het noordelijk en zuidelijk halfrond

De maan heeft naast een relatie met de aarde, ook een relatie met sterren en andere planeten. Hierdoor kan elke maanfase, zoals elke volle maan net iets anders aan voelen en verbonden zijn aan een ander thema. Dit thema wordt soms ook wel ‘de betekenis van de volle maan’ genoemd. In een jaar kan er 13 keer sprake van een volle maan zijn; elke volle maan heeft een eigen naam en unieke energie. Hier vind je meer informatie over de betekenis van de volle maan (en een gratis PDF!).

Daarnaast kan de energie bijvoorbeeld ook anders voelen tijdens een maansverduistering. De verschillen in energie kunnen een paar dagen voordat dat deze standen daadwerkelijk te zien zijn, vaak door HSP (onbewust) ook te voelen zijn.

Water en de relatie met emoties

Vooral de energie van de maan beïnvloedt het water op aarde, in bijvoorbeeld zeeën. Zo is er eb en vloed. Jouw lichaam bestaat voor circa 50-70% uit water. Energetisch gezien is het element water vooral verbonden met emoties. Daarnaast heeft de maan ook (onbewust) invloed op je lichaam en gedachten en slapen.

Invloed volle maan op slapen

Bij volle maan is de energie van de maan extra actief en aanwezig. Dit heeft voordelen, zoals:

 • Veel energie ervaren (overdag, maar ook ’s nachts).
 • Je sterk en krachtig voelen.
 • Zeer helder na kunnen denken.
 • Een sterke drang hebben om dingen te creëren.

Als je je hoogsensitiviteit nog niet goed beheerst kun je ook nadelen ervaren van de volle maan energie;

 • Sommige HSP hebben zoveel energie dat ze moeilijk in slaap kunnen komen en woelen lang, of kunnen helemaal niet slapen (en zijn daardoor overdag extra moe). Het stofje melatonine kan hiermee verband houden.
 • Sommige HSP dromen intenser, of gaan slaapwandelen.
 • Sommige HSP ervaren chaos, zijn prikkelbaarder en hebben sneller last van emoties als boosheid, angst of verdriet. Dit worden ook wel ‘volle maan emoties‘ genoemd.

De volle maan kan je gedrag beïnvloeden!
volle maan met berg

Collectief bewustzijn

Tijdens volle maan kun je (onbewust) extra open staan voor energieën uit het collectief (on)bewustzijn. Je kunt dan bijvoorbeeld last hebben van onverklaarbare emoties, die emoties zijn van de mensheid als geheel.

Volle maan menstruatie

Er zijn diverse visies over wat precies de beste periode is om ongesteld te zijn in relatie tot de maan.

Vanuit de Ayurveda (een oude gezondheidsleer uit India) kun je beter niet ongesteld zijn tijdens de volle maan periode. De maan trekt water aan, wat kan leiden tot een extra heftige menstruatie en relatief veel energie verlies, waardoor je je verzwakt kunt voelen. Om vitaal te blijven kan je volgens de Ayurveda het beste bij volle maan ovuleren en bij nieuwe maan ongesteld worden. Dit is echter slechts één van de vele visies!

Er is niet zoiets als ‘de juiste cyclus’: de cyclus die je op dit moment hebt is al juist voor jou. Elk lichaam en iedere HSP is immers uniek; wat voor de een goed werkt, hoeft voor een ander niet te werken. Zo heeft jouw eigen energie en de energieën waarmee je geboren werd (zoals hoe de maan destijds stond) ook invloed op jouw kwaliteiten en hoe je op de maan reageert.

HSP tips tegen slecht slapen bij volle maan:

Er zijn diverse manieren die je kunnen helpen om fijn te slapen tijdens volle maan:

Tip 1. Gebruik verduisterende gordijnen

Heb je last van het felle licht van de volle maan als je wilt slapen? Gebruik verduisterende gordijnen of rolluiken.

Tip 2. Wees overdag bezig als het volle maan is

 • Beweeg letterlijk, ga bijvoorbeeld wandelen, doe yoga, of wat in de tuin.
 • Doe wat creatiefs! Ook als je vindt dat je dit nog niet ‘goed genoeg’ kan; laat de drang om wat ‘moois’ neer te zetten los.

Ik raad je over het algemeen dus aan om ‘yang’ energie overdag te laten stromen, en om in deze periode overdag niet ‘bank te hangen’ (wat verbonden is met yin energie). Dit voorkomt dat je ’s nachts niet kunt slapen en klaarwakker bent/gaat woelen.

Tip 3. Leef in het ritme mét (in plaats van tegen) de maan

Voel eens wat het ritme van de maan is en hoe dit in jouw voordeel kan werken. Je kunt ook verder met maanenergie experimenteren. Ga in de periode van de wassende maan bijvoorbeeld bewust wat creëren, en in de periode van de afnemende maan meer reflecteren en evalueren.

Biodynamische bedrijven zaaien vaak als de maan ‘goed’ staat. Tijdens wassende maan kan het beste alles gezaaid/geplant worden wat boven de grond groeit, en andere planten (zoals aardappels, uien en wortels) kunnen het beste in de grond worden gedaan bij afnemende maan. Dit kun je zelf ook toepassen tijdens tuinieren.

Tip 4. Benut het maanlicht

In het licht van de volle maan kun je dingen (zoals edelstenen of water) ‘opladen’. Dit licht is vooral aanwezig op de nacht vóór de volle maan, nacht van de volle maan zelf en de nacht na de volle maan. Zet bijvoorbeeld edelstenen of een glas of glazen kan water in het maanlicht, dit kan binnen (bijvoorbeeld op de vensterbank) of buiten, zorg ervoor dat er zoveel mogelijk maanlicht op het glas of de kan kan schijnen. Voel wat het met je doet als je dit water (overdag) opdrinkt of als je een edelsteen vasthoudt.

Tip 5. Weet bij welke maanstand je ongesteld wordt

De datum en maanstand wanneer je ongesteld heeft grote invloed op hoe jij je voelt. Vaak gaat het niet om de datum en maanstand wanneer je ongesteld wordt, maar om hoe jij omgaat met de energie (van je cyclus en van de maan) die er aanwezig is.

Om de meeste energie te behouden is het handig om te weten bij welke maanstand je ongesteld wordt. Krijg inzicht in je eigen cyclus en tijdens welke maan je menstrueert! Noteer bijvoorbeeld een half jaar eens de datum waarop je ongesteld wordt, en reken na tijdens welke maanstand dit was.

Je kunt het optimale uit jouw cyclus halen en energie van jouw cyclus krijgen, door met het ritme van jouw cyclus te leven (in plaats van het ‘tegenovergestelde te doen). Je kunt jouw cyclus bijvoorbeeld met specifieke yoga oefeningen, ademhalingsoefeningen, eten en kruiden ondersteunen.

Als meerdere vrouwen bij elkaar wonen kan de cyclus ook veranderen: sommige vrouwen gaan dan gelijktijdig menstrueren. Veel vrouwen denken echter ten onrechte dat zij zich beter zullen voelen als zij menstrueren tijdens een andere specifieke maanstand, en dat zij de datum waarop zij ongesteld worden moeten veranderen. Dit is een groot misverstand! Ga dus niet ‘zomaar’ een willekeurig kruidenpreparaat of iets dergelijks nemen zodat je de datum van je menstruatie verplaatst. In sommige gevallen kan zoiets (vooral bij HSP) zelfs averechts werken en juist moe maken!

Mijn Volle maan jaarprogramma voor hoogsensitieve vrouwen gaat verder op de menstruatiecyclus in: je vindt er tips hoe je het optimale uit je cyclus haalt.
volle maan jaarprogramma voor HSP

Tip 6. Blijf bij jezelf

Door bij jezelf te leren blijven, voorkom je dat je (onbewust) wordt afgeleid en wordt ‘meegevoerd’ door energieën van buitenaf zoals van de maan. Dit helpt je om beter te slapen. Emoto liet door middel van waterkristallen zien dat positieve gedachten mooie waterkristallen creëren. Je kunt met jouw gedachten ook (het water in) jouw lichaam en emoties beïnvloeden en je helpen om bij jezelf te blijven. Mediteren is daar een praktische methode voor, dit kan bijvoorbeeld in het Volle maan Jaarprogramma voor hoogsensitieve vrouwen.

Meer weten over de maan?

Heb je vragen over de maan en slapen en wil de vruchten plukken van de maan? In het Volle Maan Jaarprogramma ga ik dieper in op de volle maan en kan ik je hierbij helpen. Je leert in het programma verder hoe je de volle maan als hoogsensitieve vrouw in je voordeel laat werken.

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende artikelen:

Interessant? Deel en reageer!

41 gedachten over “Volle maan en slecht slapen – 6 HSP tips wat je ertegen kunt doen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Hoe zou ik mijn lichaam een seintje kunnen geven dat het ongesteld wordt met nieuwe maan? Nu is het juist bij volle maan en elke maand weer, want ik ben regelmatig ongesteld.

  1. Hi Miriam,

   Bedankt voor je berichtje.

   Er zijn diverse manieren waarop je dat kan doen, zie ook de blog ;); Je kunt een cyclus beïnvloeden met bijvoorbeeld specifieke yoga oefeningen, ademhalingsoefeningen, eten en kruiden. Toevallig ben ik er nu ook mee bezig tijdens mijn Shiatsu Massage Opleiding (het drukken op specifieke punten op het lichaam kan ook helpen). In mijn blog heb ik algemene ‘richtlijnen’ beschreven; wat voor de een goed werkt, hoeft voor een ander niet te werken. Ik help mensen er graag op maat mee in een Bloeisessie. Wellicht kun je zelf eens mediteren op wat optimaal voor jou is :).

   Groetjes, Femke

 2. Hoi Femke,
  Is het misschien ook een idee dat als je een tijdje bij n vriendin gaat logeren met de juiste cyclus, de cyclussen dan gelijk gaan lopen? Of heeft dat alleen maar negatieve gevolgen voor de ander?
  Groet Brenda

 3. Hallo, ik vind dit een heel boeiend, gevarieerd artikel! Ik kan de maan niet zien doordat ik blind ben, maar ik weet bijna altijd alt het (bijna) volle maan is…. Dan voel ik veel energie en soms ook onrust in mezef. Als ook mijn kat extra actief is en ‘s nachts rondrent, dan weet ik het wel bijna zeker… smile!

 4. Hoi Femke,
  Ik merk dat mijn dochter sommige nachten slecht slaapt en veel huilt. En als ik dan de volgende dag opzoek wat de maanstand was dan denk ik dat het daardoor komt. Ze is bijna 2 jaar nu, kan het zijn dat ze gevoelig is voor de maanstand en wat zou ik er aan kunnen doen zodat ze beter slaapt op die dagen?

  Greetz..

  1. Vind ik een hele goeie vraag…ikzelf ben gewoon gemiddeld opgeleid maar wel degelijk HSP….
   Heb er veel “last” van….vooral een paar dagen voor volle maan ben ik niet te genieten…zou daar graag vanaf willen!

 5. Kind en volle maan
  Een hele tijd geleden kreeg ik een link van een buurvrouw door over de maan en haar invloed. Er begon mij iets te dagen ivm onze dochter. Sindsdien ben ik dat eens gaan nagaan. Minimaal 1x per maand heeft onze dochter (7jaar) een aantal ‘offdays’, kribbig, snauwend, huilerig, nergens tegen kunnen, moe, mama niet willen loslaten, niet naar school willen, voelt zich niet lekker zonder aanleiding, buikpijnen. De afgelopen 4 maanden inderdaad rond volle maan. En wat blijkt…….gisteren begon ze, snel op haar tenen getrapt, huilend om het minstegeringste…Vanochtend grote, dikke tranen omdat ze niet naar school wil, op school groot drama om haar de klas in te krijgen…..morgen is het volle maan. Ja ik ben eigenlijk wel overtuigd, maar HOE kan ik haar helpen hier doorheen te komen?

  1. Hoe herkenbaar bij mijn dochter van 8 ervaar ik net hetzelfde en leg pas vandaag de link met volle maan. Ga het zeker verder onderzoeken. Kan het bijna niet geloven maar zou wel een verklaring zijn voor haar uitgesproken sterke emoties, angsten en gedachten.

 6. Beste Femke,
  altijd heb ik vanaf een week voor volle maan veel gezondheidsklachten. Ik voel me ziek, moe, depressief, kan me niet concentreren en zou het liefste de hele dag in bed liggen om uit te rusten. Ik kan het nog steeds geen goede plek geven. Zijn er mensen die dit herkennen en weet jij wat ik eraan kan doen behalve accepteren dat het op dat moment zo is? Zelfs werken houd ik met moeite vol.
  Dank je wel voor je reactie en veel succes.

  1. Beste Paul,

   Vervelend! Bij gezondheidsklachten raad ik aan om een arts raad te plegen. Voor HSP die last hebben van de volle maan ontwikkelde ik het Volle Maan Jaarprogramma. Momenteel zijn de deuren hiervan gesloten. Als je hier je gegevens achterlaat, houd ik je op de hoogte van wanneer dit weer beschikbaar is: https://femkedegrijs.com/volle-maan/ :).

   Groetjes,
   Femke

  2. Het is ruim een week voor super volle maan als ik dit schrijf en ik ben slaperig. Ik slaap goed, maar het lijkt nooit genoeg te zijn. Ook concentreren lukt minder. Ziek of depri ben ik niet. Ik weet niet of de super volle maan ermee te maken heeft, maar ik herken je klachten voor een deel wel.
   Liefdevolle gr.

 7. Hallo Femke,
  Eigenlijk ben me er pas enkele jaren van bewust dat ik ook HSP ben. (Leeftijd is 61 jaar)
  Ik heb me steeds op mijn zoon zijn hoogegevoeligheid gericht voordat hij de deur uitging.
  Pas daarna viel het kwartje bij mij.
  Vannacht had ik weer het gevoel of er allemaal bubbeltjes in mijn bloed zaten. Zoals koolzuurgas in limonade.
  Ik was me daar zeer bewust van omdat ik (weer) geen oog dichtdeed.
  Ik mediteer al langer -ga er zelfs binnenkort- les in geven aan volwassenen, aan kinderen geef ik de lessen al.
  Ineens moest ik vannacht aan de maan denken en keek in mijn agenda wanneer ik weer zo’n slapeloze nacht(en) had.
  En warempel(!) dat was ook rondom de volle maan. Ook nu viel er weer een kwartje.
  Ook ik krijg al jaren injecties voor vitamene B12 en heb mijn hele leven al schommelingen met mijn hormonen.
  Het lijkt wel of ik wakker begin te worden maar weet me nu toch even niet zoveel raad met mijn ‘nieuwe’ ontdekking!
  Hartelijke sterrengroet??✨,
  Maddy

 8. hallo femke mijn naam is luna
  en ik heb altijd op een of andere manier gedacht dat ik een speciaal iets net de maan heb. op dit moment is er een rode maan en het lijkt wel of mijn menstruatie hierop heeft gewacht. ik wou je vragen of je misschien weet of ik ook daadwerkelijk een speciale band met de maan heb. want als klein meisje zag ik ALTIJD de maan ook overdag als ie bijna onzichtbaar was zag ik de maan en nu nogsteeds weet jij dat misschien? alvast bedankt

 9. Hallo,

  Sinds een week voel ik mij ontzettend depri en moet ik constant huilen zonder enige reden. Ik voel me erg overprikkeld en heb weinig concentratie. Nu is het zo dat het de 30ste weer volle maan is. Kan dit zelfs al een week van te voren met de maan te maken hebben? En hoelang kan dit aanhouden? Ik ervaar het lastig en ben constant lusteloos waardoor ik niet aan mijn werk toe kom. In de tekst zie ik al een aantal tips staan maar heb je er nog meer? Eerder heb ik er niet op gelet of ik mij iedere keer zo voel, dus dat ga ik voortaan doen.

  Liefs

  1. Hi Pietsje,

   Bedankt voor je vraag! In het Volle Maan Jaarprogramma voor hoogsensitieve vrouwen kan ik je daar verder bij helpen. Momenteel zijn de deuren van dit programma gesloten. Als je hier je gegevens achterlaat https://femkedegrijs.com/volle-maan/ , houd ik je gratis op de hoogte van wanneer de deuren weer opengaan & je van harte welkom bent om deel te nemen :).

   Groetjes,
   Femke

 10. Thomas van Beek

  Hoi Femke..mijn naam is Thomas, en al 38 jaar lang heb ik met volle maan dat ik niet kan slapen of dat ik weg moet..een soort onrust in mij en dat ik weg moet naar buiten om wat te gaan doen. Heeft dat met energiebanen te maken of wat anders?

 11. Sioe Lan Teng

  Hallo Femke, Is Supta Baddha Konasana yoga pose een Yin yoga oefening? Elke keer nadat ik deze pose heb gedaan, kan ik heel goed slapen. Het is zo rustgevend om in deze pose te liggen, liefst met een zacht achtergrond muziek.

 12. Ik heb het meeste last van slapeloosheid in de nacht voor volle maan, altijd al gehad.
  Groetjes Martina

 13. Wat fijn al die info over de maan en zijn invloed! Ik weet pas sinds kort dat ik me soms zo intens verdrietig en neerslachtig voel vanwege de volle maan en ik bleef dan het liefst twee dagen in bed liggen. Nu kan ik ermee aan de slag gaan en in plaats van naar bed te gaan bijvoorbeeld gaan mediteren of iets anders doen. Dank je wel lieve Femke voor de info en ik ga de maankalender uitprinten. Groetjes Selda.

 14. Super artikel Femke, het brengt me weer veel duidelijkheid. Ik ben momenteel aan het leren mijn vrouwkracht te integreren en dit artikel sluit daar mooi bij aan. Ik kan weer verder aan de slag met mezelf. ? Super ook dat jij vrouwen hierin begeleid! Veel succes daarin. ❤

 15. Goedemorgen!
  Vannacht inderdaad weer niet geslapen, glasheldere stille geest en een onbestemde, mysterieuze trilling in de lucht, volle maan dus.

 16. Hallo,

  Hallo, wat een fijne en duidelijke blog. Ik ben er nu een tijdje achter dat ik hsl heb. Kan het wezen dat als je als baby tijdens de volle maan geboren bent je dan meer last hebt of gevoeliger bent voor de symptomen?

  Vriendelijke groet,

Scroll naar boven