Overgevoeligheid voor prikkels

cactussen

Wat is de betekenis van overgevoeligheid en hoe uit zich een overgevoeligheid voor prikkels zoals geluid, emoties en kritiek? Wat is de relatie met HSP? Ontdek het in dit artikel.

Overgevoeligheid betekenis

Een overgevoeligheid houdt in dat iemand ergens te gevoelig op reageert.

Overgevoeligheid voor prikkels

Iemand kan overgevoelig voor prikkels zijn. Dit kunnen bijvoorbeeld fysieke prikkels, emotionele en sociale prikkels zijn. Hieronder vind je diverse voorbeelden.

Wellicht ben je overgevoelig voor prikkels van:

  • De zon en warmte en krijg je blaasjes op de huid.
  • Insectenbeten, denk maar aan muggenbeten.
  • Medicatie zoals antibiotica. Mogelijk krijg je uitslag.
  • Elektromagnetische straling. Je kunt bijvoorbeeld hoofdpijn van de straling van een mobiele telefoon krijgen.
  • Licht. Misschien doet schel en helder licht zoals fel zonlicht of licht dat van bouwlampen, spaarlampen of TL-lampen afkomt pijn aan je ogen. Wellicht gaan je ogen tranen, veel knipperen of raken ze rood of op een andere manier geïrriteerd.
  • (Onverwachte ongewilde) aanraking, zoals op een verjaardag, of op je huid of van kledinglabels.
  • Voeding zoals vis, soja of noten.
  • Verzorgingsproducten zoals parfum en shampoo; misschien heb je een gevoelige (hoofd)huid, gevoelige tong of tandvlees.

Overgevoelig voor geluid

Misschien hoor je achtergrondgeluiden of gefluister net zo hard als voorgrond/ ‘normale’ geluiden en komen hoge tonen extreem binnen. Mogelijk doet het gegil van kinderen pijn aan je oren en krijg je er hoofdpijn van. Het kan ook zijn dat je overgevoelig bent voor geluid van buren.

Overgevoeligheid emoties

Het kan zijn dat je een overgevoeligheid voor emoties hebt. Wellicht word je snel boos en ga je trillen.

Overgevoelig voor kritiek

Het is ook mogelijk je overgevoelig bent voor (meningen en eisen van) mensen en ‘energiezuigers’. Wellicht ben je overgevoelig voor kritiek.

Klachten overgevoeligheid

Naast bovengenoemde kenmerken en klachten, kan een overgevoeligheid ook samen gaan met:

  • Een verslechterde concentratie, afleidende gedachten, het overzicht kwijt zijn
  • Enkel interesse in jezelf hebben
  • Overal kritiek op hebben (in plaats van iets constructiefs bij te dragen).
  • Onrust
  • Ongeduld
  • Emotionaliteit (neerslachtigheid), snel op je tenen getrapt zijn en je beledigd voelen
  • Hoofdpijn
  • Slaapproblemen
  • Vermoeidheid
vrouw ligt op zwart bed

Test overgevoeligheid

Bij een overgevoeligheid wordt sneller en sterker op externe prikkels (indrukken die van ‘buitenaf’ komen) gereageerd ten opzichte van ‘gewone’ prikkels. Hoe een overgevoeligheid zich exact uit, wisselt van persoon tot persoon. Afhankelijk van het soort overgevoeligheid valt dit soms te testen. Zo kun je via een arts bijvoorbeeld laten testen of/voor welke stoffen je allergisch bent.

Niet voor alle soorten overgevoeligheden bestaan wetenschappelijk onderbouwde testen.

Iemand kan overgevoelig voor een bepaalde stof zijn en een intolerantie tegen iets hebben. Zo zijn sommige mensen overgevoelig voor chemische stoffen (dit heet ook wel meervoudig chemisch overgevoelig) of voor hormoonverstorende stoffen. Een overgevoeligheid door een intolerantie is iets anders dan een overgevoeligheid door een allergie; dat is een heftigere reactie van het lichaam en kan in sommige gevallen levensbedreigend zijn.

Het kan diverse redenen hebben dat iemand overgevoelig is. Onderzoek in ieder geval de oorzaak van de overgevoeligheid; deze kan fysiek, emotioneel en/of mentaal van aard zijn en ook in andere tijden, zoals in vorige levens liggen. Raadpleeg voor de zekerheid bij klachten ook altijd een arts.

HSP en overgevoeligheid

Ongeveer 1 op de 5 mensen is een hooggevoelig/hoogsensitief persoon (HSP). HSP hebben een gevoeliger zenuwstelsel. Prikkels en indrukken komen bij hen veel intenser binnen; HSP nemen ze bovendien intenser waar. Dit kan zich op allerlei manieren uiten.

HSP herkennen zich in deze HSP kenmerken. Als HSP een ziekte of van nature al een gevoelige maag, blaas of darmen of iets dergelijks heeft, kan hij/zij dat ten opzichte van niet-HSP zeer intens ervaren. Niet-HSP filteren meer informatie weg, waardoor prikkels over het algemeen gemakkelijker gereguleerd kunnen worden.

Er bestaan diverse opvattingen over of hoogsensitiviteit en hooggevoeligheid hetzelfde is. Deze visies houden vaak verband met een land. In Nederland wordt vaak gedacht dat deze termen hetzelfde zijn en in België niet. Ik ga in dit artikel uit van een Nederlandse benadering; hooggevoeligheid en hoogsensitiviteit is niet het zelfde als over-gevoeligheid! Een HSP kan overgevoelig voor bepaalde zaken (zoals specifieke voedingsmiddelen zoals een aardbei) zijn, maar dat hoeft niet zo te zijn. Een niet-HSP kan daarentegen ook overgevoelig zijn voor bepaalde zaken en overgevoelig reageren. Via deze HSP test kan je achterhalen of je een HSP bent.

HSP kunnen bovendien overgevoelig worden, als zij hun hoogsensitiviteit nog niet goed beheersen en het bijvoorbeeld onderdrukken of negeren. Veel HSP cijferen zichzelf bijvoorbeeld weg en verliezen zich in allerlei prikkels in de buitenwereld. Dit kan bijvoorbeeld tot over-gevoeligheid in de vorm van extreme emotionaliteit leiden. Sommige mensen noemen dat “sentimenteel”.

Wat te doen tegen overgevoeligheid door hooggevoeligheid?

Een oplossing kan het vermijden van prikkels lijken. Om lichtovergevoeligheid te vermijden, dragen sommige HSP bijvoorbeeld een zonnebril of pet met (zonne)klep. HSP hebben verder vaak baat bij natuurlijk licht of ‘milder’ licht zoals van een gloeilamp of van kaarslicht. Omdat HSP vaak ook elektrohypersensitief zijn, worden TL-lampen afgeraden en gedimd licht enkel aangeraden om op de laagste stand te zetten (omdat de stand tussen laag en hoog ‘storing’ kan geven).

In de praktijk is het vermijden van prikkels lang niet altijd mogelijk. Bovendien kan je afzonderen en in een hutje op de hei, ver weg van alle prikkels wonen om zo over-gevoeligheid te voorkomen leiden tot eenzaamheid.

Het is daarom vele malen effectiever om je hoogsensitiviteit te leren beheersen, de juiste kennis te verkrijgen over afschermen/beschermen/afsluiten en om bij Jezelf te leren blijven. Zo voorkom je over-gevoeligheid en dat je zeer intens last hebt van prikkels. Tevens voorkom je dat je je verliest in prikkels en jezelf voorbij loopt in het helpen van anderen, of dat je pijn/emoties van anderen overneemt.

Als je Bij Jezelf blijft,  ben je je bewust van jezelf en je omgeving. Je hebt overzicht en kunt gemakkelijk onderscheiden wat bij jezelf of een ander hoort. Ook heb je snel inzichtelijk hoe je jezelf en een ander kunt helpen. Mocht je een overgevoeligheidsreactie hebben (bijvoorbeeld doordat je een pinda eet), dan kun je hier gemakkelijker mee omgaan. Dat geeft energie!

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende artikelen:

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven