6 opmerkingen die HSP ervan weerhouden om digitale nomade te worden

wereldkaart

Je dromen leven als hoogsensitief persoon (HSP) geeft energie! Hoe die dromen eruit zien, is persoonlijk. Voor de één is dat door te leven op één vaste plek, voor een ander is dat door te voor onbepaalde tijd te reizen.

Vanaf 15 december 2017 zijn mijn partner Mathijs en ik digitale nomaden; wij reizen voor onbepaalde tijd de wereld over. Hond Juultje reist sinds april 2022 mee. Ondertussen helpen we HSP en paranormale mensen online.

Hoe ga jij om met negatieve opmerkingen?

Overweeg jij ook om je dromen te volgen en digitale nomade te worden, maar laat jij je hierin tegenhouden door jouw omgeving? Ben je bijvoorbeeld bang voor kritiek en negatieve opmerkingen of vragen zoals:

  1. Reizen is niet het ‘werkelijke leven’”?
  2. Reizen is een vorm van vluchten“?
  3. Met reizen ben je nergens echt bij betrokken“?
  4. Reizen zet voor niemand zoden aan de dijk“?
  5. Reizen is egoïstisch (het is alleen zinvol voor jezelf)“?
  6. Je ontloopt met reizen je verantwoordelijkheid“?

Hoogsensitiviteit als belemmering

Hoogsensitieve mensen hebben een gevoeliger zenuwstelsel en opener aura ten opzichte van niet-HSP. In de praktijk ervaren HSP prikkels zoals andermans fysieke, emotionele en mentale energie intenser. Dit heeft voordelen zoals dat je intens van andermans humor kan genieten, maar ook nadelen als jij je hoogsensitiviteit nog niet goed beheerst.

Wellicht komen andermans opmerkingen hard bij je binnen en raak je er van slag en overweldigd van? Een gevolg van een nog niet goed beheerste hoogsensitiviteit kan zijn dat je naar andermans opmerkingen leeft en (onbewust) andermans koers vaart. Hier kunnen allerlei (onbewuste) redenen voor zijn, wellicht wil je (onbewust) afwijzing voorkomen. Doordat jij jezelf aanpast en wegcijfert, kan jouw eigen energie niet optimaal stromen. Op den duur maakt dit ongelukkig.

Hoogsensitiviteit als kans

Je kunt leren om hoogsensitiviteit te beheersen en in te zetten als kracht. Je hebt dan op een diep niveau contact met Jezelf (en ziel en intuïtie). Dit heeft diverse pluspunten. Zo kun je gemakkelijk energie van jezelf en de ander onderscheiden (bijvoorbeeld wat betreft wensen, verlangens en angsten) en waarnemen wat jouw pad is.

Jouw eigen koers (in plaats van andermans koers) volgen heeft voordelen. Het zorgt ervoor dat jij je verbonden voelt met Jezelf en de buitenwereld en leeft in liefde. Vanuit dit perspectief ben jij je ook bewust dat jij een keuze hebt in wat andermans opmerkingen voor jou betekenen en wat jij hier wel of niet mee doet. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om compassie te hebben voor een ander en jezelf.

Voel jij diep in jouw dat het jouw pad is om digitale nomade te worden, maar houdt andermans mening hierover je nog tegen? Ter inspiratie deel ik in deze blog waarom ik mij niet door deze opmerkingen heb laten weerhouden:

 1. “Reizen is niet het ‘werkelijke leven’”

Wat is jouw werkelijkheid en realiteit? Daarmee bepaal jij wat werkelijk leven voor jou inhoudt. Er bestaan allerlei ongeschreven regels over hoe leven eruit hoort te zien, die verband houden met het land en de cultuur waarin je opgroeit.

In Nederland wordt dit doorgaans een normaal leven gevonden: je presteert op school zodat jij met je diploma (fulltime) werk vindt, je koopt een huis (met hypotheek), vindt een partner, krijgt kinderen en vergaart allerlei materie. Veel mensen leven in een ratrace en vinden dit ‘werkelijk’ leven.

Voor mij houdt werkelijk leven in: alles uit mijzelf (inclusief mijn talenten) en het leven halen wat erin zit, door voluit te leven. Ik wil van het leven genieten, plezier hebben en liefde ervaren. Kwaliteit van leven ervaren staat voorop. Hierbij voel ik vrijheid en dat ik kan gaan en staan waar ik wil.

Ik creëer daarom het liefst fijne ervaringen; ik heb liever mooie herinneringen in plaats van spullen.

Mijn tijd besteed ik graag aan dat wat ik belangrijk vind. Enerzijds is dat door te werken en door hoogsensitieve/paranormale vrouwen te helpen om voluit te leven. Hier geniet ik van en ervaar ik voldoening en zingeving bij.

Alhoewel ik van mijn werk houd, ervaar ik dat er meer in het leven is dan dat. Daarom heb ik ervoor gekozen om parttime te werken. Op die manier kan ik mijn overige tijd besteden aan andere dingen die voor mij belangrijk zijn, bijvoorbeeld door te reizen.

Het leven is wat jij ervan maakt

Door niet de uitgestippelde wegen te bewandelen en mijn leven op mijn manier in te richten, voel ik dat ik werkelijk leef.

Welke invulling van jouw leven resoneert écht met jou en geeft jou het gevoel dat jij werkelijk leeft?

Femke de Grijs zit in Zwitserland bij het water

2. “Reizen is een vorm van vluchten”

Volgens Van Dale houdt vluchten in:

  • Ontsnapping
  • Het zoeken van een uitweg uit een moeilijke situatie door roekeloos of agressief te handelen
  • Zich verwijderen uit angst voor iets
  • (wielersport); zich losmaken uit het peloton

Als kind hield ik al van reizen. Ik bezocht graag het Tropen- en Afrikamuseum. Diep in mij voelde ik dat ik niet ben geboren om in Nederland te wonen. Een medium bevestigde dit gevoel later en zei eens tegen mij: “Jouw energie reikt verder dan Nederland. Ik zie jou reizen en vanuit daar ook mensen helpen“.

Tijdens mijn studietijd raakte ik uitgeput en zat reizen er niet in. Ik ben dankbaar dat ik opbloeide. Door vanuit angst in Nederland te blijven wonen, zou ik vluchten voor mijn hart en dromen.

Verschillende gebeurtenissen in mijn leven (zoals de hersenbloeding van mijn vader) waren voor mij een wake-up call. Ik voelde dat het leven zó over kan zijn en wil niet wachten om mijn dromen te leven als ik met pensioen ben. Ik ken genoeg mensen die dood zijn gegaan voordat zij met pensioen gingen, of vlak nadat zij pensioen hadden stierven.

Vanuit liefde voor mijzelf en het leven heb ik er met Mathijs voor gekozen om ons huis in Nederland te verkopen en voor onbepaalde tijd te reizen. Dit vond ik eerst uitdagend en heel spannend (waardoor ik het niet direct deed); het vroeg moed, lef en liefde. Ik ben niet vanuit angst gaan handelen, om bijvoorbeeld te ontsnappen uit een moeilijke/vervelende situatie uit Nederland of iets dergelijks.

Diep in je hart kun je voelen of jij bezield leven aangaat of hiervoor vlucht. Handel jij (liever) op basis van angst of liefde en zo ja; hoe uit zich dit in de praktijk?

3. “Met reizen ben je nergens echt bij betrokken”

Met alles wat je (niet) doet kun jij zelf kiezen of en hoe betrokken jij bent met jezelf en je omgeving. In mijn beleving staat dit los van het land waarin jij bent geboren en woont of reist.

Niet betrokken leven

Zo zijn er mensen die niet betrokken zijn bij zichzelf en hun buitenwereld. Ze gaan een soort van slaapwandelend door het leven. Ze staan ‘leeg’ op, reizen naar hun werk, werken (maar hun hoofd en hart gaat ergens anders heen) en gaan weer naar bed. Ze ervaren sleur, doelloosheid en zijn energetisch gezien afgesneden van zichzelf en het leven. Ze verliezen zichzelf in afleiding (zoals eindeloos scrollen, Netflixen of verslaving zoals gamen of drinken). Herken je dit? Je kunt kiezen om dit anders te doen!

Betrokken leven

Hoe een betrokken leven eruit ziet is heel persoonlijk.

Toen ik nog in Nederland woonde voelde ik mij betrokken bij wat er op mijn pad kwam. Tijdens mijn reizen is dit ook het geval. Wij kunnen de omgeving waar wij komen bijvoorbeeld energetisch ondersteunen door een healing te geven, of door fysiek aan de slag te gaan. Zo ruimden wij zwerfafval op in Spanje en hielpen we een vogel die tegen het raam vloog in Frankrijk. Ook kunnen wij mensen die wij onderweg tegenkomen op een manier die kloppend voelt helpen.

Tijdens onze reis in Zweden kwam hond Juultje op ons pad. Wij hadden allebei het gevoel dat zij in de toekomst wellicht een therapiehond kan worden. In de praktijk zien wij dat mensen door haar aanwezigheid opknappen en blij worden. Zo kwamen wij tijdens onze reizen vluchtelingen uit Oekraïne tegen. Alhoewel wij hen geen dak onder hun hoofd konden aanbieden, konden wij hen bijvoorbeeld wel contact laten hebben met onze hond. Ik voelde dat zoiets simpels een lichtpuntje op hun dag was.

schapendoes Juultje

4. “Reizen zet voor niemand zoden aan de dijk”

Je kunt zelf bepalen of/in welke mate reizen voor jezelf en de buitenwereld zoden aan de dijk zet op fysiek, emotioneel, mentaal, sociaal en spiritueel niveau. Wat voor keuze zou jij hier in willen maken?

Hieronder vind je wat voorbeelden naar aanleiding van mijn leven:

Zoden aan de dijk zetten op fysiek vlak

De duurzaamste keuze is om niet te reizen. Voor mijn gevoel kan het niet de bedoeling van mijn leven zijn om op één plek te blijven en geen stap buiten de deur te zetten.

Je kunt zelf bepalen welke invloed jij hebt op het milieu door te reizen. Is er iets dat jij voor het milieu doet en zo ja; wat?

  • Welk vervoersmiddel gebruik jij? Kies je ervoor om te wandelen, fietsen en/of met openbaar vervoer, auto, boot of vliegtuig te reizen? Compenseer jij jouw vliegreizen en zo ja; hoe?
  • Welke spullen tijdens jouw reis gebruik jij?
    – Kies je voor kwantiteit of kwaliteit? Kwaliteit gaat langer mee dan kwantiteit.
    – Zijn de spullen biologisch gecertificeerd of niet?
    – Zijn de spullen tweedehands? De invloed van spullen kopen heeft een grotere, meer negatieve invloed op het milieu dan reizen.
  • Wat eet en drink jij tijdens je reis?
    – Is hetgeen je tot je neemt hormoonverstorend?
    – Is het geen je eet fair trade gemaakt?
  • Help je de natuur/dieren/mensen onderweg?

Mathijs en ik hebben lang met een auto gereisd. Inmiddels reizen wij met een camper, vaak om van plek A naar B te komen. Meestal huren wij huisjes. Doorgaans staat de camper een lange tijd stil. Wij wandelen en fietsen graag, bijvoorbeeld ook naar de supermarkt. Onderweg helpen we geregeld dieren, zoals padden die op de weg zitten (zodat ze niet worden doodgereden).

camper met Schapendoes en Mathijs van der Beek

Wij zijn minimalistisch ingesteld; less is voor ons more. Wij houden ervan om liever een paar kwalitatief goede producten te hebben, dan veel producten te bezitten van slechte kwaliteit. Zo koop ik liever 1 goede trui die ik 5 jaar kan dragen, dan 5 truien die telkens na een halfjaar kapot gaan.

Wij hebben een voorkeur voor biologisch gecertificeerde, fair gemaakte en lokale producten. Wij vermijden hormoonverstorende stoffen zoals plastic. Dit is niet alleen ondermijnend voor je lijf, maar ook voor het milieu.

Zoden aan de dijk zetten op emotioneel vlak

Je kunt zelf bepalen of en in welke mate reizen emotioneel gezien zoden aan de dijk zet. Hoe voel jij je als je reist? Baal je ervan als je in de file staat, of zie jij het als een kans om een rustmoment te pakken en tot jezelf te komen?

Als je ervoor kiest kun je door te reizen dichter tot jezelf komen. Je kunt er daardoor ook meer voor je omgeving zijn.

Ik voelde dat er meer was dan de het relatief kleine Nederland waar ik leefde. Door te reizen kom ik in aanraking met prikkels (zoals dieren, planten, bloemen en voeding) waar ik anders niet mee in aanraking zou komen. Reizen heeft mij geholpen om emotioneel gezien een rijker mens te worden; ik ben daardoor leuker voor mijzelf en de buitenwereld geworden.

Tijdens het leven van jouw droom en reizen kun je er (onbewust) voor zorgen dat je andermans leven ook emotioneel gezien verrijkt. Zo zijn andere vrouwen door mijn leven ook geïnspireerd geraakt om hun dromen te leven.

Zoden aan de dijk zetten op mentaal vlak

Je bent geboren en je lichaam gaat op een gegeven moment dood. De vraag is: hoe richt jij die beperkte tijd die je op aarde hebt in? Wat geef jij prioriteit? Verspil jij jouw tijd aan dingen die er niet écht toe doen?

Door te reizen kun jij je van A naar B bewegen. Veel mensen reizen met een doel, bijvoorbeeld om naar hun werk te komen. Werk kan fysieke, emotionele, mentale en spirituele zoden aan de dijk zetten, maar dit hoeft niet. Er is genoeg werk dat een negatieve impact op de aarde, dieren en mensen heeft. Denk maar aan werk rondom de ontbossing voor palmolie, landbouwgif en de wapenindustrie.

Voor mij gaat het reizen niet om de eindbestemming (wij hebben geen eindbestemming); ik ervaar het leven zelf als een grote reis.

Door te reizen leer ik veel over mijn binnen- en buitenwereld. Het heeft mij mentaal laten groeien. Zo kreeg ik deze 6 inzichten die ik graag met jou deel, zodat ook jij je op mentaal vlak verder kunt ontwikkelen.

Mathijs van der Beek met schapendoes Juultje in Zwitserland

Verder kun je tijdens reizen mensen ontmoeten met allerlei andere visies; je kunt elkaar wederzijds inspireren.

Ook kom ik op allerlei krachtplekken en maak ik kennis met lichtwezens uit andere landen/culturen. Dit helpt mij om het beste uit mijzelf te halen, waardoor ik bijvoorbeeld lekker in mijn vel zit. Daar heeft de wereld meer baat bij dan dat ik mijzelf zou tegenhouden om mijn droom niet te leven en ongelukkig zou zijn.

5. “Reizen is egoïstisch (het is alleen zinvol voor jezelf)”

Ieder mens heeft een ego. Een ego is doorgaans gericht op overleven.

Misverstanden over het ego

Veel mensen vinden een ego slecht en willen er vanaf komen. Er is niets mis met een ego/persoonlijkheid. Het kan je bijvoorbeeld letterlijk helpen om te overleven.

Je kunt kiezen hoe jij jouw ego inzet. Een ego kan er voor zorgen dat de energie van je ziel wordt onderdrukt, waardoor bezieling en voldoening in je leven ontbreekt.

Een ego kan ook ten dienste van jouw ziel staan, zodat je bezield leeft; dat is mijn intentie. Hoe bezield leven er concreet uitziet varieert van persoon tot persoon. Het kan zich uiten door een conventioneel of juist onconventioneel leven te leiden. De Dalai Lama reist bijvoorbeeld om anderen te helpen. Je hoeft in mijn optiek niet eerst een Dalai Lama te zijn om ‘goed genoeg’ te zijn om te reizen en/of anderen te helpen.

Jij kunt zelf voelen of en in welke mate jij bezield leeft. De buitenwereld kan ook waarnemen of iemands (on)conventionele leven bezield overkomt of niet. Vooral HSP/paranormale mensen kunnen hier gemakkelijk inzicht in hebben.

Iemand die egoïstisch handelt voldoet vaak aan deze kenmerken, iemand:

  • zet zijn eigen belangen voorop streeft enkel naar zijn eigen geluk/voordeel
  • verwaarloost de belangen en het geluk van anderen

(On)gezond egoïstisch gedrag

Tijdens het leiden van jouw (on)conventionele leven kun je gezond en/of ongezond egoïstisch gedrag vertonen. Net zoals met veel dingen in het leven draait het om balans.

Door eerst voor jezelf te zorgen, kun je er (op den duur) ook beter voor een ander zijn. Dit is gezond egoïstisch gedrag; het is belangrijk en noodzakelijk. Denk maar aan dat je eerst zelf een zuurstofmasker in het vliegtuig opzet, waarna je ook een masker bij een ander op kan zetten. Dat is iets anders dan ongezond egocentrisch gedrag, waarbij je bijvoorbeeld bewust enkel boodschappen voor jezelf en niet voor je gezin haalt, waardoor die honger krijgt.

Hoogsensitiviteit niet beheersen

HSP staan extra open voor energie, ook voor andermans onuitgesproken wensen en verwachtingen.

HSP kunnen als zij hun hoogsensitiviteit nog niet goed beheersen zichzelf gemakkelijk wegcijferen. Ze leven dan andermans koers. Hier kunnen allerlei (onbewuste) gedachten van het ego aan ten grondslag liggen, zoals: “Ik moet naar de verjaardag van X gaan (ook al heb ik nu eigenlijk geen zin omdat ik me even te moe voel). Als ik dat niet doe word ik egoïstisch gevonden door Y, waardoor ik afgewezen en eenzaam word. Dat moet ik voorkomen“.

Eén van de vijf dingen waar mensen spijt van hebben op hun sterfbed is dat zij niet het leven hebben geleid dat zij wilden, maar dat zij een leven hebben geleid dat anderen van hen verwachtten.

Als je doodgaat neem je geen materie mee. Als ik op mijn sterfbed lig wil ik geen spijt hebben van gemiste ervaringen en de dingen die ik niet heb gedaan, maar wel had willen doen. Daarom reis ik (in deze blog deel ik nog meer over mijn beweegredenen om te reizen).

Femke de Grijs in sleepervan

Ik voel dat diegenen die werkelijk van mij houden het beste met mij voorhebben. Mijn dierbaren willen bijvoorbeeld dat ik gelukkig ben en mij bezield voel, ongeacht of ik dit in een (niet-)reizende vorm doe.

Je hebt zelf een keuze of je reizen als zinvol of zinloos ervaart en voor jezelf en/of ten bate van anderen inzet. Door te reizen doe ik allerlei ervaringen op waar ik van leer. Mijn wereld is niet alleen letterlijk groter geworden op fysiek vlak, maar ik ben ook gegroeid ook op emotioneel, mentaal, relationeel en spiritueel niveau.

De inzichten die ik tijdens mijn reizen opdoe kan ik de rest van mijn leven met mij meenemen en delen met anderen. Anderen hebben hier ook baat bij. Ik kan anderen online en in real life tijdens mijn reizen beter helpen (en op die manier bijdragen aan andermans geluk), dan wanneer ik in mijn veilige, vertrouwde comfortzone in Nederland was gebleven.

6. “Je ontloopt met reizen je verantwoordelijkheid”

Sommige mensen denken dat mijn huidige leven mij is komen aanwaaien. Dat is een misverstand. Ik was uitgeput en leefde onder de armoedegrens.

In mijn visie heb je één belangrijke verantwoordelijkheid: verantwoordelijkheid voor jezelf nemen. Voor mij betekent dat: zelf de touwtjes in handen nemen, mijn eigen koers varen en verantwoordelijkheid nemen voor wat er op mijn pad komt.

Ik neem graag de verantwoordelijkheid voor mijn eigen leven en richt mijn leven graag in op een manier die kloppend voor mij voelt. Ik heb heel veel gedaan om te staan waar ik nu sta. Ik ben dankbaar dat ik daardoor mijn problemen leerde transformeren.

Keuzes maken

Veel mensen hebben een keuze gemaakt om verantwoordelijk te zijn voor:

  • een huis met een hypotheek en bijbehorende vaste lasten zoals elektriciteit, gas, water
  • werk
  • kinderen
  • dieren
  • mensen, bijvoorbeeld via mantelzorg

Op een gegeven moment ontmoette ik Mathijs. Hij werkte voor een werkgever. We hadden een huis, kat en hond in Nederland.

Eerlijk naar jezelf zijn

Ik kijk mezelf graag eerlijk in de spiegel aan in relatie tot mijn dromen. Zo hebben Mathijs en ik er op een gegeven moment voor gekozen om te reizen. Dat betekent ook dat ik de keuze heb gemaakt om niet voor iets of iemand in Nederland verantwoordelijk te zijn.

schapendoes Juultje in Zwitserland

Loslaten

Voor onbepaalde tijd de wereld over reizen vraagt om verantwoordelijkheid te nemen voor jezelf en om bijvoorbeeld beperkende overtuigingen (zoals omtrent geld) en materie en dergelijke los te laten.

Mathijs zei zijn vaste baan in Nederland op. Wij verkochten ons huis in Nederland. Ook lieten wij onze kat los en kreeg die een andere, fijne verzorger; dat vond ik het lastigste in dit proces. Ik voelde dat als ik in Nederland voor mijn kat zou blijven, ik mijzelf zou wegcijferen en daardoor geen optimale verzorger voor de kat zou zijn. Onze hond (Otje) reisde mee tot 2021 (toen is zij overleden). Ik neem graag verantwoordelijkheden op mij die met mij resoneren, zoals door zorg te dragen voor onze hond Juultje.

Er zijn genoeg mensen die ook voor onbepaalde tijd de wereld over reizen met kinderen. Deze mensen denken in mogelijkheden, in plaats van onmogelijkheden. Zij vinden bijvoorbeeld iemand anders die kan helpen met de mantelzorg voor hun ouder en reizen op een manier die financieel net zoveel of minder kost als hun voormalige leven in Nederland.

Jezelf ontwikkelen

Door te reizen kun je jezelf steeds beter leren kennen en ontwikkelen. Door aan jezelf te werken en jouw unieke, eigen koers te varen, help je (onbewust) anderen. In dit proces kun je steeds meer de essentie van leven ervaren en waarnemen wat werkelijk belangrijk is en er toe doet. Dit kun je ten dienste stellen aan anderen.

Don’t ask what the world needs. Ask what makes you come alive, and go do it. Because what the world needs is people who have come alive.” ― Howard Thurman

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Meer weten?

Bekijk hier de manieren hoe ik je graag verder help.

Aanvullende blogs:

Scroll naar boven