Home   Blog   Rijangst overwinnen als HSP: 8 tips

Rijangst overwinnen als HSP: 8 tips

dromenvanger in de auto, terwijl iemand autorijdt

Ben je bang om je rijbewijs te halen, of heb je als HSP je rijbewijs maar ben je bang om auto te rijden? Angst kan (onbewust) energie vreten. Misschien krijg je wel kritiek op jouw angst (“stel je niet zo aan”) en keuze om nu niet auto te rijden en pieker  je hier over?

In deze blog ontdek je hoe dit kan komen en hoe jij rijangst overwint!

Tip 1. Heb duidelijk waarom jij wilt autorijden

Heb duidelijk waarom je wilt autorijden en wat jouw motivatie is. Wil je autorijden omdat jouw omgeving dit van jou verlangt, of wil je dit echt diep van binnen (dit helpt je dieper)? Dit helpt je om bij rijangst door te zetten, jouw doel te behalen en om ontspannen auto te rijden.

Tip 2. Ontdek de oorzaak van de rijangst

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je als HSP rijangst hebt.  Onderzoek wanneer en waar je precies bang voor bent.

Misschien ben je bang:

  • Om afgeleid te raken (bijvoorbeeld door een vogel) en het overzicht kwijt te raken door te veel prikkels? Wellicht ben je bezig met alles om je heen en durf je niet op de snelweg te rijden omdat het je te snel gaat?
  • Om overweldigd te raken, of ben je bang door overbelasting?
  • Dat je niet kunt multitasken, jouw motorische vaardigheden niet goed zijn en je bijvoorbeeld niet goed vooruit kunt kijken en handelen (zoals schakelen) tegelijk?
  • Dat jouw concentratie niet goed genoeg is en je iets over het hoofd ziet?
  • Dat je in het donker niet alles ziet en geen controle hebt?
  • Om aangereden te worden?
  • Voor en/of door een ongeluk?
  • Voor tunnels of spoorwegovergangen?
  • Dat je niet snel genoeg weet wie er voorrang heeft, te lang wacht en anderen zo tot last bent?
  • Dat je het benauwd krijgt in bepaalde krappe parkeersituaties of files?
  • Voor de hellingproef en dat je auto niet goed functioneert en de remmen kapot gaan?
  • Dat je geen talent hebt, het niet goed genoeg kan en jij faalt? HSP zijn vaak perfectionistisch ingesteld en hebben vaak een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Dit kan soms in de weg zitten met autorijden.

Ongeveer 15-20% van de bevolking is een hoogsensitief persoon (HSP). HSP hebben een gevoeliger zenuwstelsel. Ten opzichte van niet-HSP kunnen HSP angst nog intenser ervaren. Misschien merk je dit aan je lichaam en klopt je hart sneller en begin je te zweten? Of misschien voel je je wanhopig in de auto of krijg je een ‘black-out’? Het kan ook dat je denkt dat je nooit kan autorijden en het niet voor jou is weggelegd?

Houd als HSP rekening met ‘onzichtbare’ oorzaken van angsten, zoals overgenomen energie van anderen (als iemand in jouw omgeving bijvoorbeeld is bang voor autorijden kun je dit als HSP onbewust overnemen), of een onafgerond vorig leven.

een hand die een stuur van het merk Ford vasthoudt

Tip 3. Vraag om hulp

Angst kan heel intens zijn. Misschien is de angst zo heftig dat je paniek ervaart? Vraag om hulp. Hulp kan uit allerlei hoeken komen, zoals van een arts, opticien en rijinstructeur. Zo heeft iemand met amaxofobie (rijangst) een andere (intensievere) aanpak nodig dan iemand die ‘gewoon’ even tijdelijk een beetje bang is. Ben je bijvoorbeeld bang dat je niet alles goed in het donker ziet? Check of/in hoeverre jij daadwerkelijk nachtblind bent.

Vind een passende autorijschool en rijinstructeur.

Ook als jij je rijbewijs hebt kan een Opfriscursus Autorijden prettig zijn, bijvoorbeeld als je bang bent om in het donker auto te rijden. Op de website van het CBR vind je slagingspercentages. Staar jezelf hier niet blind op: dit zegt niet alles. Er bestaat niet zoiets als “de beste rijschool”: wat voor de een goed werkt, hoeft voor een ander niet goed te werken.

Over het algemeen geldt dat het als HSP heel belangrijk is dat jij als HSP een ‘klik‘ hebt met een rijinstructeur, zodat jij je op je gemak voelt en kunt ontspannen. Als jij bijvoorbeeld naast een rijinstructeur zit die thuis problemen heeft (en bijvoorbeeld in scheiding ligt) en gestrest is over zijn privé/werkleven, dan kun je hier als HSP last van hebben. Ook kan het voor een HSP niet steunend werken als een instructeur zegt dat je “teveel nadenkt en niet mag praten”. Het kan HSP juist enorm helpen om hun gedachten te delen en hun angsten te uiten.

Wel of geen faalangst instructeur?
Een faalangst instructeur is gespecialiseerd in het omgaan met angst en heeft geleerd om jou rustig te helpen. Het kan zijn dat er in jouw buurt geen faalangst instructeur is. Ook een ‘gewone’ instructeur’ kan HSP helpen bij rijangst.

Tip: vraag eerst om een proefles en maak vooraf duidelijk wat jouw wensen zijn.
HSP hebben er vaak baat bij dat een rijinstructeur zelf rustig, in balans en zelfverzekerd is en bijvoorbeeld de radio uitzet, niet zingt en niet (veel) praat over ‘koetjes en kalfjes’ (dit kan afleiden van het rijden).

Merk je na een aantal lessen dat de rijinstructeur niet goed bij je past, voel je je bijvoorbeeld verdrietig over de lessen? Maak dit bespreekbaar en durf als het niet goed voelt ook je grenzen aan te geven en over te stappen naar een andere rijinstructeur.

rode speelgoedauto in hand van vrouw met sleutelbos aan ringvinger

Tip 4. Transformeer de oorzaak van de angst

De oorzaak van rijangst kun je bijvoorbeeld met hulp van een professional transformeren. Zo kun je angst loslaten.

Tip 5. Geef jezelf de tijd

Misschien wil jij wel heel snel een rijbewijs halen of weer snel de weg op? Een ‘Spoedcursus rijbewijs‘ is niet zo geschikt als je angst ervaart: geef jezelf de tijd om met jouw angst om te gaan en jouw angst te transformeren. Tijdsdruk (bijvoorbeeld in de vorm van een Spoedcursus en dan een deadline hebben wanneer je ‘moet’ afrijden) helpt daar niet bij.

Tip 6. Oefen, oefen en oefen

Oefen zowel met je auto theorie (bijvoorbeeld online) als praktijk. Het is handig om eerst je Theorie te doen (of het op te frissen), voordat je start met de praktijk. Ook kan het helpen om eerst de Praktijk te starten in een simulator. Zo herken je bijvoorbeeld verkeersborden en verkeerssituaties, en weet je snel wat je hoort te doen. Dit draagt bij aan je zelfvertrouwen.

Geef jezelf zoveel rijlessen als waar jij je prettig bij voelt. Ook al is er een gemiddeld aantal lesuren: iedereen is uniek. Dit hangt onder meer samen met je leeftijd, jouw aanleg/leersnelheid. Zet door, blijf optimistisch en heb vertrouwen.

zwarte auto die op de weg rijdt

Tip 7. Blijf bij jezelf

Stress en angst over wat er allemaal kan gebeuren draagt niet bij aan fijn in de auto zitten. Leer om goed bij jezelf en je eigen energie te blijven: zo ben je ontspannen en gefocust.

Tip 8. Kies een passend examen

Sommige HSP vinden het fijn om een Tussentijdse Toets (een soort proefexamen) te doen. Zo krijg je beeld van wat je kunt verwachten. De rijinstructeur kan echter ook in zijn lessen laten zien hoe examens eruit kunnen zien (er zit dan alleen geen examinator in de auto).

Wil je examen doen? Gun jezelf de tijd, rust en maak het jezelf zo prettig mogelijk. Met een Faalangst praktijkexamen heb je meer tijd en kun je eventueel als dit fijn voor je voelt een ‘pauze’ nemen. Het kan heel goed dat je tijdens jouw studie geen Faalangst had voor een examen, maar nu wel. Wees je ervan bewust dat je niets kan ‘verliezen’: mocht je 4 keer zakken dan kun je een speciaal examen doen.

Meer weten?

In het Complete HSP Jaartraject ‘Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit!’ leer ik je hoe je als HSP tot jezelf en je eigen energie komt en blijft en angst transformeert. Klik hier voor meer informatie en hoe je mee kunt doen>>>
cover van het Jaartraject Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit

Vond je dit artikel waardevol? Je bijdrage is welkom!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende artikelen:

Deze blog werd gepubliceerd op 14 maart 2019 en werd geüpdatet op 2 november 2021

11 reacties op “Rijangst overwinnen als HSP: 8 tips”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Bernadette avatar
    Bernadette

    Wat een goed geschreven stuk.
    Ik herken een aantal punten , vooral de klik met je instructeur.
    Ik had een lieve en rustige instructrice, maar die kon een keer niet en toen nam haar vader het over.
    Die zat zo te schreeuwen , dat ik begon te huilen en de auto aan de kant had gezet.
    Ik wilde twee weken niet meer rijden.
    Maar ik heb nu alweer wat jaren mijn rijbewijs en helaas 2x een ongeluk gehad , beide niet mijn schuld , maar dat was toch een soort van bevestiging dat je niet alleen voor jezelf , maar ook voor andere moet opletten.
    En dat geeft nog steeds veel angst om te rijden , angst voor een ongeluk , ook al is het niet jouw schuld.
    En vooral erg belangrijk , Geen Mobiel achter het stuur 😉

    1. Femke de Grijs avatar

      Hoi Bernadette,

      Wat leuk om te horen dat je het een goed geschreven stuk vindt, dank je wel! Wat fijn dat je een lieve en rustige instructrice had. Klinkt intens van de andere instructeur en de ongelukken. Wellicht heb je naast de tips in de blog er ook nog iets aan om de Guardian in de auto te leggen :).

      Liefs,
      Femke

  2. Nadia avatar

    Hallo Femke, kan het zijn dat je automatische piloot deels wegvalt door HSP?
    Vriendelijke groeten,
    Nadia

    1. Femke de Grijs avatar

      Hallo Nadia,

      Bedankt voor je reactie. Ik ben benieuwd wat je precies bedoelt, bedoel je wellicht dat dingen op de automatische piloot doen voor HSP lastiger zijn o.i.d.?

      Hartelijke groet,
      Femke

  3. Paul avatar
    Paul

    Ik volg je al tijd en bewonder jouw bijzonder veel.
    Mooi dat je mensen die zich anders voelen in de standaard maatschappij, de aandacht krijgt en bewust word gemaakt van zijn kunnen en onkunde.
    Met vriendelijke groet,
    Paul

    1. Femke de Grijs avatar

      Bedankt voor je leuke reactie Paul :).

      Hartelijke groet,
      Femke

  4. Sandra avatar
    Sandra

    Ik heb voor bijna 3 jaar terug een paniekaanval gehad in de auto, nu ben ik 1 bonk stress in de auto! Mijn gedachten neemt dan over en voel ik allerlei prikkels! Maar ik wil weer die vrijheid met autorijden , vond het leuk om te rijden en nu vermijd ik het .

    1. Femke de Grijs avatar

      Beste Sandra,

      Klinkt intens zeg! Tof dat je hier stappen in wilt zetten. Ik hoop dat de tips je wat verder hebben kunnen helpen :).

      Groeten,
      Femke

  5. Emma avatar

    Bedankt voor de interessante informatie over het overwinnen van rijangst als hoogsensitief persoon. Mijn zusje heeft veel last van rijangst en is hoogsensitief. Tip 3 zou voor haar denk ik een oplossing kunnen zijn, het nemen van extra autorijles. Zo kan ze in een veilige omgeving extra oefenen en ervaring opdoen. Ik zal je artikel doorsturen naar mijn zusje!

  6. Wendy avatar
    Wendy

    Zo verhelderend dit. Ik heb de link met hsp en mijn angsten nooit gelegd. Heel tof dit te lezen.ik heb de auto rijden angsten al van toen ik kind was
    ..had Ook heel vaak akelige dromen hierover…. ondertussen in de 30 en dat rijbewijs gaat er nooit komen…het gedacht alleen al maakt me ontzettend angstig. Merci voor deze tekst

  7. Juk Rijopleidingen avatar

    Hele handige tips om je rijangst te overwinnen als je HSP!

Scroll naar boven